Raportit ja selvitykset
Meitä kiinnostaa toimialamme markkinatilanne Suomessa: verkkopalveluissa käytetyt julkaisujärjestelmät, verkkokauppa-alustat, digitaalisen työympäristön työkalut, hankintamenettelyt, projektien hinnat. Asiantuntijoidemme tutkivasta uteliaisuudesta on syntynyt lukuisia hyödyllisiä selvitysraportteja ja datakatsauksia.
Tuoreimmat selvitykset
Suomen yleisimmät julkaisujärjestelmät ja verkkokauppa-alustat
Päivitämme säännöllisesti hakemistoamme, joka koostaa yhteen Suomessa yleisimmin käytetyt julkaisujärjestelmät sekä verkkokauppa-alustat, näiden markkinatilanteen ja muutostrendit.
» Julkaisujärjestelmät ja verkkokauppa-alustat Suomessa (Web-ostajanopas.fi)
Digitaalinen työympäristö Suomessa 2022
Digitaalinen työympäristö 2022 -selvityksessämme pureuduimme jo viidettä kertaa suomalaisten organisaatioiden digitaalisiin työympäristöihin ja työvälineisiin.
» Datakatsaus: Digitaalinen työympäristö 2022 -selvitys (Intranet-ostajanopas.fi)
Julkiset tietojärjestelmähankinnat Suomessa
Analyysimme julkisten kilpailutusten Hilma-palvelun tarjoamasta aineistosta vuosilta 2021 ja 2020 kertoo mm. suosituimmista hankintamenettelyistä, hankintojen hinnoista, sopimusten kestoajoista ja projektityypeistä.
Webin teknologiat Suomessa 2022
Kattavassa katsauksessamme 2500 suomalaisen web-palvelun järjestelmäalustoista ovat mukana julkaisujärjestelmät, verkkokauppa-alustat, intranet-järjestelmät ja räätälöidyt ratkaisut.
» Datakatsaus: Webin teknologiat Suomessa 2022 (Web-ostajanopas.fi)
Web-analytiikka
Skannasimme 2500 kotimaista merkittävää sivustoa, ja selvitimme niissä hyödynnetyt analytiikkatyökalut. Valta-asema on Google Analyticsillä, mutta tuloksissa on myös muutamia yllätyksiä.
» Datakatsaus: Web-analytiikkaan käytettävät järjestelmät Suomessa 2022 (Web-ostajanopas.fi)
Digitaaliset asiointipalvelut Suomen suurimmissa kaupungeissa 2021
Miten kuntien digitaaliset asiointipalvelut vastaavat kuntalaisten erilaisiin asiointitarpeisiin? Selvitimme kuntien digitaalisen asioinnin nykytilaa analysoimalla Suomen 30 suurimman kaupungin verkkopalveluita. Selvityksen tulokset yhteenkokoava raportti on ladattavissa ilmaiseksi pdf-muodossa.
» Raportti: Digitaaliset asiointipalvelut Suomen suurimmissa kaupungeissa 2021
Julkaisujärjestelmät Suomessa
Webin teknologiat Suomessa 2022
Tuoreimmassa katsauksessamme 2500 suomalaisen web-palvelun järjestelmäalustoista ovat mukana julkaisujärjestelmät, verkkokauppa-alustat, intranet-järjestelmät ja räätälöidyt ratkaisut.
Suuret yritykset
Suomen 1000 suurimman yrityksen (ja 100 suurimman) käyttämät julkaisujärjestelmät 2019.
Datakatsaus: Suomen suurimpien yritysten julkaisujärjestelmät →
Kunnat
Olemme selvittäneet kahdesti, mitä julkaisujärjestelmiä Suomen 311 kuntaa käyttää. Vuonna 2021 analysoimme tilannetta ja trendejä suhteessa vertailutietoon vuodelta 2018.
Julkinen sektori
Kävimme läpi 532 julkisesti omistetun organisaation sivustot: valtionhallinnon, kuntien ja oppilaitosten sivustot. Selvitimme näiden julkaisujärjestelmät 2020.
Datakatsaus: Julkaisujärjestelmät Suomen julkisella sektorilla →
Valtionhallinto
Selvitimme vuonna 2020 erikseen myös sadan Suomen valtionhallinnon organisaation verkkosivuston käyttämät julkaisualustat.
Oppilaitokset
Kartoitimme 15 yliopiston, 25 ammattikorkeakoulun sekä 81 ammatillisen oppilaitoksen verkkopalvelujen julkaisujärjestelmät vuonna 2019.
Intranet ja digitaalinen työympäristö
Olemme säännöllisesti selvittäneet suomalaisten organisaatioiden sisäisen viestinnän ja vuorovaikutuksen välineitä, kehittämistavoitteita ja haasteita. Itse järjestämällämme kyselytutkimuksella on haarukoitu suomalaisten intranetien ja digitaalisten työympäristöjen kehittymistä vuodesta 2014.
2022
Etätöitä tehdään enemmän kuin koskaan aikaisemmin, joskin koronan aiheuttamista poikkeusoloista palaillaan ns. uuteen normaaliin eli hybridityöhön. Digitaalisten työkalujen merkitys kasvaa.
2020
Koronakevät pakotti suomalaiset etätöihin. Teamsin käyttö räjähti ja tuli mukaan olennaiseksi osaksi pilveen siirtynyttä digitaalista työympäristöä.
2018
Kun sisäinen some ja vuorovaikutuksen välineet vahvistuivat, kävi viestinnällisen intranetin rooli kapeammaksi. “Intra” muuttuikin työympäristöksi.
2016
Intraneteissä korostui edelleen yhteisöllisyys, visuaalisuus, vapaamuotoinen keskustelu ja yhteinen työskentely sekä pääsy eri laitteilla.
2014
Intranet-alustoja oli vielä laaja kirjo. Kuumia trendejä olivat avoimuus, vuorovaikutus, ryhmätyö, mobiilikäyttö ja videosisällöt.
Verkkokaupat
Tutkimalla satoja Suomen suurimpia kuluttajaverkkokauppoja olemme selvitelleet, millaisia järjestelmäalustoja, maksutapoja ja verkkomaksuvälittäjiä niissä yleisimmin käytetään.
Webin teknologiat Suomessa 2022
Tuoreimmassa katsauksessamme Suomessa käytetyistä järjestelmäalustoista ovat mukana myös verkkokauppa-alustat. Analysoimme 2500 verkkosivustoa, joista 15% on verkkokauppoja.
Verkkokauppojen maksutavat 2022
Selvityksemme kohteena oli 209 suurta suomalaista verkkokauppaa, joissa kuluttajille tarjottiin jopa 47 erilaista maksutapaa.
Datakatsaus: Maksutavat isoissa kotimaisissa verkkokaupoissa 2022 →
Verkkomaksujen välittäjät verkkokaupoissa 2022
Vertailimme 209 suuren suomalaisen verkkokaupan käyttämät verkkomaksuvälittäjät. Paytrail on yleisin, mutta tarjontaa löytyy.
Datakatsaus: Verkkomaksuvälittäjät isoissa verkkokaupoissa Suomessa 2022 →
Verkkokauppajärjestelmät Suomessa, 2021
Vuonna 2021 kävimme läpi 406 suomalaista verkkokauppaa, joiden liikevaihto on yli miljoona euroa ja joista löytyy laaja tuotevalikoima. Selvitimme näissä verkkokaupoissa käytetyt järjestelmäalustat.
Datakatsaus: Isojen kotimaisten verkkokauppojen teknologiat vuonna 2021 →
Julkiset hankinnat
Kun julkishallinto kilpailuttaa tietojärjestelmiä, tarjouspyynnöt julkaistaan HILMA-portaalissa (Hankintailmoitukset.fi). Tästä aineistosta olemme analysoineet julkisissa kilpailutuksissa käytettyjä hankintamenettelyjä, hankintojen hintoja, sopimusten kestoaikoja ja projektityyppejä.
HILMA-kilpailutukset vuonna 2021
Analysoimme 596 hankintailmoitusta, jotka julkaistiin HILMA-portaalissa vuonna 2021. Julkisista tietojärjestelmähankinnoista huomattava osuus (64 %) on räätälöityjä tietojärjestelmiä.
Julkiset tietojärjestelmähankinnat Suomessa vuonna 2020
Analyysimme julkisten kilpailutusten suosituimmista hankintamenettelyistä, hankintojen hinnoista, sopimusten kestoajoista ja projektityypeistä.
Data-analyysi: Julkiset kilpailutukset tietojärjestelmien alueella vuonna 2020 →
Mitä se maksaa?
Meiltä kysytään usein, kuinka paljon verkkopalveluprojekti maksaa. Vastauksen antaminen ei ole yksioikoista, mutta koska vertailemme vuosittain satoja tarjouksia, meillä on hyvä tuntuma Suomessa toteuttavien verkkopalveluprojektien arvioituihin kustannuksiin.
Oppilaitossivuston hinta 2022
Vertailimme 11 oppilaitossivuston kilpailutuksia viiden viime vuoden ajalta. Analyysissa on mukana 56 tarjousta.
Kuntasivuston hinta 2021
Vertailimme 15 kuntasivuston kilpailutuksia viiden viime vuoden ajalta. Analyysin kohteena on 82 tarjousta.
Intranet-projektien hinnat
Intranet-alustoiden kesken ei ole enää juurikaan kilpailua: Microsoftin O365-ympäristö on vallannut markkinat. Pilviympäristöön teetettävän digitaalisen työympäristön rakentamiskustannukset vaihtelevat.
Isojen verkkopalveluprojektien hinta 2019
Datakatsaus hintahaarukasta, johon asettuivat vuosina 2017 ja 2018 kilpailuttamamme 18 verkkopalveluprojektia (95 eri tarjousta).
Datakatsaus: Paljonko isot verkkopalveluprojektit maksavat? →
Blogeissa
Web-ostajan opas-blogi
Mitä haluaisit selvittää?
Jos haluat löytää omaan tarpeeseesi sopivat järjestelmät, asiointikanavat, konseptit ja hintalaput, selvitämme asian mielellämme!