Autamme suunnittelemaan, vaatimusmäärittelemään ja kilpailuttamaan intranetteja sekä tiedonhallinta- ja ryhmätyöratkaisuja.
- auttaa onnistumaan
- helpottaa toteutusvaihetta
- varmistaa budjetin pitävyyden
- helpottaa sisällöntuotantovaihetta
Autamme suunnittelemaan, vaatimusmäärittelemään ja kilpailuttamaan intranetteja sekä tiedonhallinta- ja ryhmätyöratkaisuja.
Toimivan digitaalisen työympäristön avain on hyvä suunnittelu. Samoilla teknologioilla on mahdollista rakentaa hyvin erilaisia intranetejä ja digitaalisia työympäristöjä, joten suunnittelutyössä painottuu kokonaisuuden hahmottaminen ja hyvän sisältökonseptin luominen. Työkalujen väliset roolit ja käyttötavat on myös kirkastettava.
North Patrolilla suunnittelutyön lähtökohtana on aina työntekijöiden tarpeet ja organisaation tavoitteet ja toimintatavat. Autamme organisaatioita tarjoamaan mahdollisimman hyvä työntekijäkokemus hyvin suunnitellun digitaalisen työympäristön avulla – ja lopuksi löytämään sen oikean kumppanin toteuttamaan ratkaisua.
Digitaalisen työympäristön tai intranetin suunnittelu lähtee tyypillisesti sekä työntekijöiden että organisaation tarpeiden tunnistamisesta. Selvitämme tarpeita uudelle kokonaisuudelle sekä hahmotamme nykytilanteen ja käytössä olevat keinot haastatteluiden, kyselyiden ja tausta-aineiston avulla.
Suunnittelutyössä jäsennetään uudestaan nykyiset sisällöt sekä löydetään uudet ratkaisut ja tunnistetaan tarvittavat uudet sisällöt, toiminnallisuudet ja työkalut. Näistä muotoillaan käyttäjälähtöisesti uusi palvelukonsepti digitaaliselle työympäristölle tai intranetille.
Työkalujen välistä roolitusta tarkennetaan ja sisältöarkkitehtuuri mallinnetaan esimerkiksi rautalankojen tai prototyypin avulla, jotta kokonaisuus olisi mahdollisimman helposti ymmärrettävissä.
Suunnittelutyö tehdään teknologiariippumattomasti tai vaihtoehtoisesti annettua teknologiaa vasten.
Parhaat teknologiavaihtoehdot löydetään, kun peilataan markkinoilla olevia ratkaisuja suunniteltuun palvelukonseptiin, olemassa olevaan arkkitehtuuriin, haluttuihin ominaisuuksiin sekä tavoiteltuun ylläpitokokemukseen. Vaihtoehtojen edut ja haasteet punnitaan, ja kokonaisuuteen soveltuvimmat ratkaisut linjataan.
Suunnitellaan miten haluttuun lopputulokseen päästään. Tunnistetaan potentiaaliset toteuttajakumppanit sekä arvioidaan kokonaiskustannukset – niin toteutuskustannukset kuin elinkaarikustannukset. Tunnistetaan myös mahdolliset osaprojektit ja riippuvuudet sekä tarvittava työvoima ja hahmotellaan toteutuksen vaatimien osaprojektien vaiheistus, aikataulutus ja vastuutahot tiekartalle.
Kumppanivalintaa varten kuvataan hankinnan kohde sekä määritellään vaatimukset kilpailutuksen edellyttämälle tasolle. Tekniseltä toteutukselta vaaditut ominaisuudet kuvataan vaatimusmäärittelyksi, joka tarkentaa palvelukonseptin, sisältötyypit, toiminnallisuudet, tekniset reunaehdot ja liittymät muihin järjestelmiin. North Patrolin määrittelydokumentti on laadukas kirjallinen kuvaus toteutettavan digipalvelun olennaisista ratkaisuista: sen avulla saadaan realistisesti arvioituja tarjouksia toteutustyöstä ja se toimii kattavana tehtävälistana (’backlog’) toteutettavasta palvelukokonaisuudesta.
Pohditaan yhteistyön edellytyksiä sekä vaatimuksia kumppanille ja projektille. Tarjouspyynnössä esitetään odotukset ja vaatimukset kumppaniehdokkaiden osaamisesta, toimintatavoista, tehtävistä, menetelmistä ja toteutettavista lopputuloksista. Tarjouspyyntö laaditaan niin, että se soveltuu valittuun kilpailutusmalliin. Vaativampiin kilpailutuksiin luodaan räätälöidyt arviointimallit sopivimman kumppanin löytämiseksi. Lopuksi autamme arvioimaan tarjoukset ja löytämään soveltuvimman kumppanin.
Palvelukonseptin ja teknologian muuttuessa, intranetin sisältöjä on tarpeen tarkastella uusiksi. Sisältöjen heikko löydettävyys on jokaisessa intranetprojektissa suurimpia ratkaistavia ongelmia. Hyvällä sisältösuunnittelulla varmistetaan, että tiedot ja sisällöt löytyvät eri käyttötilanteissa. Sisältöarkkitehtuurin suunnittelu käyttäjälähtöisesti on avainasemassa, kun haluamme luoda kestävän ratkaisun, jossa sisällöt löytyvät.
Tyypillisin syy intranetprojektien venymiselle on, että sisältöjä ei saada ajoissa valmiiksi. Siksi suunnittelutyö kannattaa aloittaa välittömästi palvelukonseptin kirkastamisen jälkeen, jopa ennen kumppanin valintaa, jotta varmistetaan mahdollisimman sujuva projekti.
Autamme asiakkaitamme intranetin sisällön tarkemmassa suunnittelussa. Suunnittelutyö aloitetaan inventoimalla nykyiset sisällöt ja tunnistamalla mahdolliset puutteet. Huomioidaan nykyiset sisältöratkaisut kuten dokumentteja, uutisia ja ohjeita ja sovelletaan palvelukonseptissa tunnistettuja sisältötyyppejä, kun jäsennetään sisällöt uusiksi eri sisältötyyppien mukaan.
Ylätasoinen palvelukonsepti konkretisoidaan sisältösuunnittelussa ja sisällöille löydetään paikka uudessa rakenteessa. Etenkin SharePoint Onlinessa suunnitellaan tarkemmin tarvittavat sivustot ja niiden keskinäiset suhteet ja sisältöpolut.
Sisältörakennesuunnittelun lisäksi pidämme sisällöntuottajille sisältöklinikoita, jossa autamme heitä pääsemään alkuun uuden konseptin mukaisessa sisällöntuotannossa.
Asiakkaalle digiprojektin vetäminen ja hallinta on harvinaisempi tehtävä, johon ei välttämättä löydy parhaita käytäntöjä omasta takaa. Me voimme tarpeen mukaan auttaa esimerkiksi projektisuunnitelman laatimisessa, työn resurssoinnissa ja organisaatiossa. Meiltä saa myös apua projektin seurantaan ja voimme olla mukana varmistamassa, että palvelukonsepti toteutuu suunnitellusti.
huhtikuu 2023 – kesäkuu 2023
Intranetin konsepti- ja teknologiavaihtoehtojen arviointi
huhtikuu 2023 –
Intranetin esiselvitys
helmikuu 2023 – syyskuu 2023
Verkkopalvelujen uudistus (www ja intranet)
marraskuu 2022 – tammikuu 2023
Oikeusministeriön hallinnonalan intranet-esiselvityksen konsultointi
syyskuu 2022 – tammikuu 2023
Kaupungin intranetin suunnittelu ja määrittely
huhtikuu 2022 – toukokuu 2022
Intranetin vaatimusmäärittely
maaliskuu 2022 – kesäkuu 2022
Intranetin määrittely ja hankinnan tuki
tammikuu 2022 – kesäkuu 2022
Intranetin määrittely ja hankinta
10.10.2023 – Noora Linnermo
5.10.2023 – Camilla Heikkilä
22.6.2023 – Anna Availa
20.1.2023 – Camilla Heikkilä
18.1.2023 – Camilla Heikkilä
16.1.2023 – Anna Availa
13.12.2022 – Noora Linnermo
2.11.2022 – Anna Availa
Datakatsaus
63 viikkoa sitten
Microsoftin hegemonialle viestinnällisissä intraneteissä ei näy loppua. Microsoftin ylivalta todettiin jo edellisessä selvityksessämme vuonna 2020, jolloin SharePointin osuus viestinnällisistä intraneteistä oli jo yli 70 prosenttia. Markkinaosuus näyttää kuitenkin saavuttaneen jonkinlaisen saturaatiopisteen, sillä tänä keväänä toteutuessa selvityksessä SharePointin osuus ei ole tästä kasvanut.
Jos olet kiinnostunut kuulemaan lisää palveluistamme tai jos haluat meiltä tarjouksen, täytä yhteydenottolomakkeemme alla olevan linkin kautta.
Meitä on kymmenen konsulttia, kaikki kokeneita suunnittelijoita tai teknologia-asiantuntijoita. Vuosittain meillä suunnitellaan ja valmistellaan yli 50 erilaista digipalvelu-uudistusta ja tietojärjestelmähanketta. Asiakkaamme ovat olleet erittäin tyytyväisiä työhömme (arvosana 9,5/10), ja monet heistä palaavat asiakkaiksi yhä uudestaan.
Olemme erikoistuneet digipalveluiden laadukkaaseen suunnittelutyöhön ja vaatimusmäärittelyyn. Missiomme on auttaa asiakkaita onnistumaan hankkeissaan luomalla mahdollisimman hyvät lähtökohdat toteutusvaiheelle – oli sitten kyse ketterästä toteutuksesta omalla tiimillä tai kumppanin kanssa tehtävästä hankkeesta tai julkisesti kilpailutettavasta urakasta.
Moni teknologiakonsultti suosittelee asiakkailleen teknisiä ratkaisuja, joita sama talo myös toteuttaa. Meillä tätä vinoumaa ei ole, koska meiltä ei voi ostaa koodausta tai lisenssejä eikä meillä ole riippuvuuksia teknologiatoimittajiin. Näkökulmamme ohjelmistomarkkinaan on laaja-alainen. Tavoitteena on aina löytää asiakkaalle parhaiten soveltuva ohjelmistoratkaisu, oli se sitten räätälöity ratkaisu, saas-palvelu, avoimen lähdekoodin alusta tai näiden yhdistelmä.
Suunnittelemme digipalveluiden palvelukonsepteja, toteutustapoja ja arkkitehtuureja, jotka kestävät aikaa ja jatkokehittämistä. Me painotamme ratkaisujen toteutuskelpoisuutta, hyvien kumppaniehdokkaiden löytymistä ja kustannusten ennustettavuutta.