Datakatsaus: Kuntasivustojen toimittajat

Selvitimme keväällä 2019, mitä julkaisualustoja Suomen 311 kuntaa käyttää. Nyt selvitimme, ketkä näitä julkaisualustoja toimittavat.

North Patrol on suunnitteluun erikoistunut konsulttitoimisto. Suunnittelemme, autamme teknologiavalinnoissa, kilpailutamme. Emme myy toteutusprojekteja, emmekä lisenssejä, olemme aidosti asiakkaan puolella.

26.8.2019

Anna Availa

Teknologiaselvitys paljasti, että kuntien käytössä olevista 49 julkaisualustasta kunnat suosivat WordPressiä (22 %), Drupalia (14 %), Joomlaa (7 %), Liferayta (6 %) ja Tietotalon Infowebiä 5 %) (Kuva 1). WordPressillä ja Drupalilla on paljon kuntien erityistarpeita tuntevia ja osaavia kumppaneita; Joomlalla ja Liferaylla hieman vähemmän. Toimittajien omilla tuotteita, kuten InfoWebiä, löytyy kolmasosalla kunnista.  

TOP-5:n toimittajat

1. WordPress

Kunnista 22 % käytti vuonna 2018 julkaisualustanaan WordPressiä, ja sillä tehneitä toimistoja löytyy tällä hetkellä useita, tunnistetusti yli 20. Karkeasti ottaen kunnille WordPress-toimittajia on kolmenlaisia:

 • Toimittajat, joilla on kokemusta useammasta kuntasivustosta ja jotka ovat jopa tehneet omaa tuotteistusta kuntasivustojen varalle.
  • Valu Digital (Hämeenlinna, Nokia), ks. tuote*
  • Geniem (Siilinjärvi, Vaasa)
  • JJ-Net (Ikaalinen, Karvia).
 • Paikalliset toimittajat, jotka ovat tehneet lähialueen kunnalle verkkosivuston.
  • myrskyläläinen Aamos (Myrskylä)
  • pukkilalainen Nicemedia (Pukkila)
  • noormarkkulalainen Satavisual (Siikainen).
 • Toimittajia, joilla on kokemusta kuntasivustojen tekemistä omilla tuotteillaan, mutta nyt siirtyneet kuntasivustojen tekoon (myös) WordPressillä.
  • Poutapilvi (Kurikka)
  • Tietotalo (Suomussalmi).

WordPress on maailman käytetyin julkaisualusta. Suomessa sillä julkaistaan noin puolet suomenkielisistä sivustoista. Avoimeen lähdekoodiin perustuvalla WordPressillä on paljon kotimaisia toimittajakumppaneita, ja kehittäjäyhteisö tuottaa erilaisia lisäosia yhteisön hyödynnettäväksi jatkuvasti. Kuntasivustojen toimittajista muun muassa Geniem ja Valu Digital osallistuvat WordPress-yhteisön toimintaan.

Lue lisää WordPress-toimistoista Vierityspalkin WordPress-digitoimistot-listauksesta.

2. Drupal

Julkaisualustanaan Drupalia käytti 14 % kunnista. Useita kuntasivustoja tehneitä Drupal-toimittajia on ainakin kymmenkunta, ja ne voidaan niputtaa kahteen leiriin.

 • Isojen kaupunkien Drupal-sivustojen tekijät, jotka ovat kokeneita ja isoja Drupal-toimittajia muutenkin. Näitä ovat esimerkiksi Citrus, Druid, Exove  ja Wunder. Heidän tekemiään kuntasivustoja ovat muun muassa Jyväskylä (Exove), Pori (Druid) ja Varkaus (Citrus).
 • Useiden kuntasivustojen alueelliset toimittajat. Ensimmäinen esimerkki löytyy Ahvenanmaalta ja toinen Ylivieskasta. Maarianhaminalainen Strax on toteuttanut esimerksi Lemlandin ja Hammarlandin sivustot ja ylivieskalainen Joki ICT esimerkiksi Raahen, Alavieskan ja Iin sivustot, ja sillä tehtynä kuntasivustojen tekoon oma Kunta Drupal -palvelu.

Drupalin päälle on Suomessa tehty lukemattomia sivustoja niin yksityisen kuin julkisenkin sektorin asiakkaille. Drupal nojaa vahvasti laajaan kehittäjäyhteisöönsä. Sen kokonaisuuksia rakennetaan monin eri tavoin, joten Drupal-yhteisö on varsin heterogeeninen. Kuntatoimittajista esimerkiksi Wunder, Druid ja Exove ovat osallistuneet aktiivisesti Drupal-yhteisön toimintaan kehittämällä koodia tai panostamalla yhteisön tapahtumiin.

Tutustu tarkemmin Drupal-toimittajiin Vierityspalkin Intohimoisimmat Drupal-firmat Suomessa -postauksesta.

3. Joomla

Viime vuonna 7 % kunnista julkaisi verkkosivustonsa Joomla-julkaisualustalla. Joomla-sivustoja ovat tehneet pääasiassa paikalliset toimittajat. Joomlalla kuntasivustoja ovat tehneet ainakin

 • Jämsäläinen Artio Jämsälle, Keuruulle ja Toivakalle
 • Alajärveläinen WebGarden Evijärvelle
 • Alavutelainen Mainostoimisto Uniikki Ähtärille.

Joomla on avoimen lähdekoodin sisällönhallintatuote, jonka suosio on perustunut ennen kaikkea laajaan ja aktiiviseen kehittäjäyhteisöön. Erityisesti pienet ja keskikokoiset web-suunnittelutoimistot ovat löytäneet Joomlasta itselleen hyvän kumppanin. WordPressin suosio on heikentänyt Joomlan asemaa merkittävästi viime vuosina. Suomessa on muutamia pieniä digitoimistoja, jotka vielä tekevät Joomlalla, mutta moni näistäkin tekee myös WordPressillä nykyisin. Esimerkiksi Artio kertoo kotisivujensa tekniikkaratkaisuksi WordPress-julkaisujärjestelmän.

4. Liferay

Liferaylla kuntasivustonsa julkaisi 6 % kunnista. Kuntasivustojen Liferay-kentän jakavat käytännössä kaksi toimittajaa: Istekki ja Valamis.

 • Kuopiolaisen Istekin avulla kuntasivuston on julkaissut esimerkiksi Kaavi, Rautavaara ja Tuusniemi. Istekki on seudullinen julkisten it-ratkaisujen tarjoaja, joka toimittaa omistajilleen räätälöityjä palveluita. Omistajinaan sillä on neljä kaupunkia ja 11 kuntaa.
 • Joensuulainen Valamis on toteuttanut useita Liferay-sivustoja, mutta on se tällä hetkellä keskittynyt oppimisympäristöjen tarjoamiseen. Arcusys-nimisenä aikaisemmin tunnettu Valamis on tehnyt isoja sivustoja esimerkiksi Kuopiolle ja Oululle. Pienemmille kunnille se on ollut Meitan (aikaisemmin Pohjois-Karjalan tietotekniikkakeskus) teknisena yhteistyökumppanina seudun kuntien yhteisen sivustopohjan tekemisessä, katso esimerkiksi Polvijärven sivusto.

Vaikka kuntakentällä Liferay-toimittajia on vähän, Liferay on Suomessa suosittu julkaisujärjestelmä etenkin julkishallinnossa. Esimerkiksi Valtorin hallinnoima valtionhallinnon Yhteinen Julkaisualusta (YJA) on Liferay-pohjainen ratkaisu.

Liferaysta on tarjolla kaupallinen (DXP) ja avoimen lähdekoodin versio (CE).

Tutustu tarkemmin Liferay-järjestelmään: Lifefayn CE on Liferayn maistiainen.

5. Toimittajien omat tuotteet

Kolmannes kunnista julkaisee verkkosivustonsa toimittajan omalla sisällönhallintajärjestelmällä. Suosituin toimittajien oma järjestelmä on Tietotalolla (6 %), jolla on julkaissut sivustonsa muun muassa Rovaniemi ja Taipalsaari.

Muita useampien kuntien sivustojen toimittajia ovat esimerkiksi Cubescom (Porvoo, Sysmä ja Kirkkonummi), Poutapilvi (Hanko, Kauhava ja Kemiönsaari) ja Liana Technologies (Inari, Kempele ja Muonio).

Muita useammalle kunnalla sivustoja toimittaneita ovat muun muassa Abako, Absent, Fujitsu, Galaxo, Innofactor, Netland ja Mainostoimisto Synergia.

Toimittajalla on väliä

Kun verkkopalvelulle valitsee toimittajan, valitsee samalla myös monia muita asioita. Eri julkaisujärjestelmien toimittajat ovat profiloituneet hieman eri tavoin. Esimerkiksi WordPress-toimittajat ovat tottuneet toteuttamaan viestinnällisiä ja markkinoinnillisempia verkkopalveluita – etenkin kuntakentän ulkopuolelle.

Kumppanin tekninen osaaminen vaikuttaa suoraan siihen, kuinka paljon aikaa sivuston tekemiseen kuluu aikaa ja kuinka hyvin toimiva ja kestävä verkkopalvelu on. Kuntasivustojen nopeuskatsaus osoittikin, että samoilla teknologioilla sivuston nopeus voi olla hyvinkin erilainen.

Kuntakentän tuntemus auttaa toimittajaa ymmärtämään asiakastaan ja tekemään laadukkaamman toteutuksen. Kaikkien eri teknologioiden toimittajista löytyy kumppaneita, jotka ovat tehneet kunnille verkkosivustoja: osa jopa niin paljon, että on tuotteistanut kunnille soveltuvia ratkaisuja. Paikallisuus voi olla myös valtti, kun ollaan tekemässä kotikaupungin tarpeisiin soveltuvaa sivustoa.

Jos on tärkeää, että voi tarpeen tullen vaihtaa kumppanin, mutta ei koko sivustoa, on hyvä valita julkaisujärjestelmä, joka ei ole vain yhden toimittajan oma tuote. Eri teknologioiden välillä on eroa kumppaniverkoston koolla, Drupalilla ja WordPressillä on Suomessa useita kumppaneita, kun taas Liferaylla vähemmän.

Järjestelmien lisenssointimallit vaikuttavat verkkopalvelun hinnoitteluun, sillä avoimen lähdekoodin järjestelmiä ei rasita lisenssikustannukset. Avoimen lähdekoodinkin järjestelmissä on eroja, sillä verkkopalveluiden hintakatsaus osoitti, että WordPress-projektit olivat edullisempia kuin Drupal-projektit, mutta toki myös kooltaan pienempiä. Tosin projektien tarjousvertailu kertoi, että samaankin projektiin annetut työmääräarviot vaihtelivat suuresti.

Julkaisujärjestelmille useita toimittajia

Kuntasivustot tulevat siirtymään suosituimmille alustoille, tänä vuonna on jo moni kunta vaihtanut julkaisujärjestelmänsä, esimerkiksi Kouvola WordPressiin ja Raisio Drupaliin. Tämän suuntauksen puolesta onkin erittäin ilahduttavaa, että tällä hetkellä on niin monia kuntasivustoja tehneitä Drupal- ja WordPress-toimittajia.

Toimittajien omat tuotteet pitävät pintansa, sillä myös viime vuonna julkaistiin kuntasivustoja niiden päälle (esimerkiksi Muonio Liana Technologiesin Sivuviidakolla ja Taipalsaari Tietotalon InfoWebillä). Toki toimittajien omissa tuotteissa on monia elinkaarensa päässä olevia tuotteita, joita ei ole enää kehitetty, vaan toimittaja on siirtynyt rakentamaan verkkosivustoja yleisimmille alustoille.

Koska kuntasivustojen kumppanikenttä on laaja ja kirjava, kumppanin valintaan kannattaa kiinnittää huomiota.

North Patrol auttaa

PS. Sinua voisi kiinnostaa tulossa oleva ilmainen webinaarimme: Intranet ja digitaalinen työympäristö 2024 -selvityksen tulokset (11.9.2024 klo 10:00). Ilmoittaudu webinaariin

Lue palveluistamme Pyydä tarjous

Anna Availa

FM, KK Anna Availa on verkkoviestinnän sekä sisäisten ja ulkoisten verkkopalvelujen asiantuntija. Anna konsultoi asiakkaita verkkohankkeiden valmistelussa, vaatimusten määrittelyssä ja konseptisuunnittelussa.

Anna on työskennellyt verkkoviestinnän parissa useissa organisaatioissa julkisella ja yksityisellä sektorilla. Yritysten ja kaupunkiorganisaation viestintäpäällikkönä hän on kehittänyt voimakkaasti verkkoviestintää ja luonut organisaatioiden sähköisen viestinnän kokonaisuuksia, joista ovat löytyneet verkkopalvelujen ja introjen lisäksi muun muassa verkkolehdet, -vuosikertomukset ja -lehdet sekä sisäiset ja ulkoiset sosiaaliset mediat.

Annalla on parinkymmenen vuoden ajalta kokemusta lukuisista järjestelmistä, teknologioista ja toimittajista. Johtoryhmätyöskentely useissa organisaatioissa on antanut ymmärryksen siitä, miten liiketoimintaa tuetaan verkkoviestinnän keinoin.

Työssään Anna on vastannut viestintäjärjestelmistä ja toiminut useissa eri rooleissa kehittäessään ja ylläpitäessään niitä niin projektien vetäjänä kuin sisällöntuottajana.

Fiksu kilpailutus

Autamme digitaalisten palvelujen kilpailuttamisessa niin yksityisellä kuin julkisella sektorilla, Suomessa ja Pohjoismaissa. Tarjoamme hyvät eväät tarjoajia kiinnostavan tarjouspyynnön rakentamiseen ja oikeudenmukaiseen tarjousvertailuun.

Lue palveluistamme

Pyydä tarjous

North Patrol auttaa onnistumaan

Meitä on kymmenen konsulttia, kaikki kokeneita suunnittelijoita tai teknologia-asiantuntijoita. Joka vuosi viemme läpi yli 50 projektia, joissa autamme hankkeensa eri vaiheissa olevia asiakkaitamme luomaan uusia digipalveluja ja tietojärjestelmiä. Asiakkaamme ovat olleet erittäin tyytyväisiä työhömme (arvosana 9,5/10), ja monet heistä palaavat asiakkaiksi yhä uudestaan.

Olemme apunasi, kun kaipaat puolueetonta näkemystä teknologiavalintoihin, kirkastusta palvelukonseptin ideaan, tarkennusta vaatimusten määrittelyyn, konkreettista tukea tarjouskilpailuun tai ohjausta toteutusprojektin läpivientiin.

Ota selvää firmastamme

Miten erotumme kilpailijoistamme?

 • Digipalveluiden suunnitteluun erikoistuminen

  Olemme erikoistuneet digipalveluiden laadukkaaseen suunnittelutyöhön ja vaatimusmäärittelyyn. Missiomme on auttaa asiakkaita onnistumaan hankkeissaan luomalla mahdollisimman hyvät lähtökohdat toteutusvaiheelle – oli sitten kyse ketterästä toteutuksesta omalla tiimillä tai kumppanin kanssa tehtävästä hankkeesta tai julkisesti kilpailutettavasta urakasta.

 • Emme myy koodausta emmekä lisenssejä

  Moni teknologiakonsultti suosittelee asiakkailleen teknisiä ratkaisuja, joita sama talo myös toteuttaa. Meillä tätä vinoumaa ei ole, koska meiltä ei voi ostaa koodausta tai lisenssejä eikä meillä ole riippuvuuksia teknologiatoimittajiin. Näkökulmamme ohjelmistomarkkinaan on laaja-alainen. Tavoitteena on aina löytää asiakkaalle parhaiten soveltuva ohjelmistoratkaisu, oli se sitten räätälöity ratkaisu, saas-palvelu, avoimen lähdekoodin alusta tai näiden yhdistelmä.

 • Tehokkuus, tavoitteellisuus ja tuloksellisuus

  Toimeksiannoillemme sovitaan aina konkreettinen lopputuotos, jonka avulla asiakas pääsee hankkeessaan eteenpäin. Hioutuneiden menetelmiemme ja kokeneiden konsulttiemme ansiosta pystymme tuottamaan sen tehokkaasti, yllättävän vähäisillä työmäärillä, ja rahallesi syntyy vastinetta.

Siirry takaisin sivun alkuun