Suomessa on yhteensä 309 kuntaa, jotka kaikki palvelevat oman kunnan ja lähialueiden asukkaita, elinkeinoelämää ja muita sidosryhmiään myös verkossa. Vuonna 2023 kuntien verkkosivustoja julkaistiin yhteensä jopa 30 eri julkaisualustalla. Kirjo on edelleen valtava, vaikka keskittymistä on tapahtunut jo pitkään ja tapahtuu kiihtyvällä tahdilla.
North Patrol on suunnitteluun erikoistunut konsulttitoimisto. Suunnittelemme, autamme teknologiavalinnoissa, kilpailutamme. Emme myy toteutusprojekteja, emmekä lisenssejä, olemme aidosti asiakkaan puolella.
Suosituin julkaisualusta WordPress on tällä hetkellä jo 167 kunnan pääsivuston käytössä. Toiseksi eniten käytetty alusta on Drupal, joka toimii 49 kunnan tai kaupungin pääsivuston alustana. Katsauksessa kunkin kunnan teknologiaksi on määritetty se, jolla kunnan pääsivustoa julkaistaan. Kunnat voivat siis hyödyntää useampiakin teknologioita verkkopalveluidensa julkaisussa.
WordPress valloittaa kuntamarkkinaa sivusto kerrallaan
Kuntien verkkopalvelujen alustaratkaisut pohjautuvat enenevässä määrin avoimen lähdekoodin ratkaisuihin. Etenkin monipuolinen, helppokäyttöinen ja kustannustehokas WordPress on ajan myötä osoittanut erinomaisen soveltuvuutensa kuntasivustojen tarpeisiin. Se onkin huikealla 54 % osuudellaan kuntasektorin ehdoton valtias. Samalla kun eri julkaisualustojen yhteenlaskettu määrä on tasaisesti laskenut, on WordPress-sivustojen määrä vastaavasti kasvanut. Kaksi vuotta sitten WordPress-kuntasivustojen osuus kaikista kuntasivustoista oli 39 % (120 sivustoa) ja neljä vuotta sitten 22 % (67 sivustoa).
Kolmen suosituimman julkaisualustan listalle nousevat WordPressin lisäksi myös hieman WordPressiä raskaampi ja kyvykkäämpi Drupal 15,9 % markkinaosuudella sekä etenkin julkishallinnon suosima Liferay 5,5 % markkinaosuudella. Drupal on säilyttänyt asemansa suurimpien kaupunkien ja kuntien alustaratkaisuna. Liferay-alustan tilalle on viime aikoina tehtyjen kuntasivustouudistusten yhteydessä valikoitunut yhä useammin joko WordPress tai Drupal. Esimerkiksi Kuopion hiljattain toteuttamassa laajassa verkkopalvelu-uudistuksessa Liferay vaihtui WordPressiin.
Etenkin laajemmissa verkkopalvelukokonaisuuksissa voidaan hyödyntää useampaakin eri teknologiaa. Oulussa juuri julkaistu pääsivusto siirrettiin uudistuksessa Liferaysta Drupaliin. Oulun kaupungin ylläpitämät erillissivustot, kuten esimerkiksi Oulun seudun liikenteen sivusto sekä Oulun museo- ja tiedekeskuksen sivusto, julkaistaan WordPressillä. Myös Tampereella verkkopalvelukokonaisuuden pääsivusto on toteutettu Drupalilla ja erillissivustot, kuten esimerkiksi Valoviikkojen tai Muumimuseon sivustot, julkaistaan WordPressillä.
Markkinoilla paljon osaamista ja toimittajia
Läpikäymiemme kuntasivustojen taustalta on tunnistettu yhteensä 86 eri toimittajatahoa. Todellisuudessa toimittajien määrä on vielä tuota suurempi, sillä mukana on 57 sivustoa, joiden toimittaja ei ole tiedossamme. Joukossa on toki myös sivustoja, jotka on toteutettu erilaisin räätälöidyin ratkaisuin, vaikka kuntasektorilla niitä vähemmän tehdäänkin.
Etenkin kuntien yleisimmin käyttämille julkaisualustoille riittää Suomessa toimittajia ja osaamista. WordPress-kuntasivustojen (167 kpl) taustalta on tunnistettu lähes 50 eri toimittajatahoa. Drupal-tekijöitä on markkinoilla WordPressiä vähemmän, mutta Drupal-kuntasivustoillekin olemme tunnistaneet yhteensä 15 eri tekijää.
Avoimen lähdekoodin ratkaisujen yleistyminen ja sitä myötä kilpailun koveneminen on ehdottomasti myös asiakkaiden etu. Etenkin WordPressin ja Drupalin kohdalla kiristyvä kilpailu on pakottanut toimittajia kehittämään palvelujaan ja panostamaan entistä enemmän niin tarjouskilpailuihin kuin asiakassuhteidensa hoitoon ja ylläpitoonkin.
Keskisuuret pääosin WordPress-toimituksiin keskittyneet toimijat, kuten Valu Digital, Poutapilvi ja Hion Digital (ent. Geniem), ovat kärkisijoilla listattaessa toimittajia toteutettujen kuntasivustojen määrän mukaan. Kolmikon toimesta on toteutettu yhteensä yli 60 kuntasivustoa. Viimeaikaiset julkiset verkkopalvelukilpailutukset ovat onneksi kiinnostaneet entistä laajempaa toimittajakuntaa ja kilpailutuksiin on saatu ilahduttavan paljon laadukkaita tarjouksia. Erityisesti WordPress-kumppanikentässä on myös nähty useampia pienempien toimijoiden yhteenliittymiä, joiden myötä markkinoilla on yhä vahvempia tekijöitä, joilta löytyy osaajia niin suunnittelu- ja muotoilupuolelle kuin tekniseen toteutukseenkin.
Teknologiavalintojen keskittyminen lisää kuntien yhteistyömahdollisuuksia
Kuntien teknologiavalintojen yhdenmukaistuminen mahdollistaa osaltaan entistä tiiviimmän yhteistyön kuntien kesken. Yhteistyötä voidaan tehdä muun muassa jakamalla kokemuksia, oppeja ja parhaita käytäntöjä niin koskien uudistuksen suunnittelua, toteutettuja teknisiä ratkaisuja kuin palveluiden jatkokehitystäkin. Etenkin pienten ja keskisuurten kuntien kohdalla, voimia voidaan yhdistää myös uutta toteutusta ja toimittajakumppania kilpailutettaessa.
Yksi projekti, kahdelle kaupungille verkkosivustot -blogissa kuvaamme Kuusamon ja Kajaanin kaupunkien yhdessä läpivietyä verkkopalvelu-uudistusta, jossa nämä pohjoisen kaksi kaupunkia yhdistivät voimansa jo sivustojen suunnittelu- ja kilpailutusvaiheessa.
Datakatsauksemme tiedot perustuvat North Patrolin luomaan tietokantaan, jonka tulokset muodostuvat pääosin kahden kaupallisen teknologiatutkan datasta. Koneellisesti sivustoja analysoivat tutkat eivät tunnistaneet kaikkia teknologioita, joten North Patrolin konsultit ovat käyneet loput manuaalisesti läpi.