Intranet-järjestelmät Suomessa vuonna 2013

Otathan huomioon, että tämä artikkeli on yli 11 vuotta vanha, joten sisältö ja linkit eivät ole välttämättä ihan ajan tasalla. Tuoreempana lukemisena sinua voisi kiinnostaa vaikkapa jokin näistä artikkeleista:

Talentumin intranet-seminaari sai pohtimaan intranet-järjestelmien nykytilaa Suomessa. SharePoint on nostanut profiiliaan tasaisesti viime vuosina ja tämä näkyi seminaarissakin. Vain yksi seminaarissa esitelty intranet-hanke oli päätynyt teknologiavalinnassaan johonkin muuhun kuin SharePointtiin. Taideyliopiston intranet tullaan toteuttamaan Liferay-portaalin päälle.

North Patrol on suunnitteluun erikoistunut konsulttitoimisto. Suunnittelemme, autamme teknologiavalinnoissa, kilpailutamme. Emme myy toteutusprojekteja, emmekä lisenssejä, olemme aidosti asiakkaan puolella.

Yksipuoleiseen kuvaan lienee vaikuttanut toki seminaarin rakennekin, koska yksi seminaarin trackeista oli kokonaan SharePoint-asiaa. Täten SharePoint-caset intranet-trackilla olivat varmasti useimpien osallistujien mieleen. Totuus Suomen intranet-maailmasta ei ole siis ehkä aivan näin yksipuoleinen. SharePointin asema uusien intranet-projektien alustavaihtoehtona on kuitenkin tällä hetkellä erittäin vahva.

Konsulttina olen yleensä huolissani jos jokin alue yksipuolistuu liikaa, koska silloin lieveilmiöiden todennäköisyys aina kasvaa. Yhden toimijan hallitsemat markkinat kun tahtovat nostaa hintoja ja hidastaa kehitystä. Yleisesti ottaen yksipuoleiset markkinat ovat asiakkaiden kannalta yleensä huono asia, vaikka ne valintaprosessia helpottaisivatkin. SharePointin kohdalla tämä kehitys ei ole kuitenkaan vielä toteutunut oikeastaan mitenkään.

Tuntuu jopa siltä, että intranettien laatu vain paranee kun SharePoint valtaa alaa.

Tämä laadun parantuminen tosin johtunee eniten siitä, että SharePointtia aletaan vihdoinkin ymmärtää. Siitä osataan ottaa hyötyjä irti sillä tavoin kuin Microsoft on tuotetta suunnitellessaan ajatellut. Enää ei rahaa polteta tuotteen taivuttamiseen toimimaan jollakin toisella tapaa. SharePointtiin ei myöskään enää suhtauduta ”geneerisenä julkaisujärjestelmänä” vaan nimenomaan intranet-alustana.

Aivan kaikille SharePoint ei kuitenkaan ole vaihtoehto. Lisenssit ovat arvokkaita monelle organisaatiolle, ja etenkin jos työntekijät eivät tarvitse muita Microsoft-lisenssejä, niin SharePointin hinta voi olla varsin kova. Esimerkiksi rakennusmiehet tai tehdastyöläiset harvemmin Office-lisenssejä hommiinsa tarvitsevat. Myös esimerkiksi yliopistoissa tai muissa oppilaitoksissa voi olla perusteltuja syitä tehdä intranetista korostuneen viestinnällinen tai sosiaalinen, ilman SharePointin tuomaa dokumenttikeskeisyyttä. Ylipäätään kaikki organisaatiot jotka eivät halua tehdä SharePointista dokumenttiensa päämajaa, voivat katsella muitakin vaihtoehtoja.

Suomessa etenkin Confluence tarjoaa monipuolisen ja kustannustehokkaan vaihtoehdon intranet-alustaksi. Esimerkiksi Finnairin ja Aalto-yliopiston intranetit kuuluvat isoimpiin kotimaisiin Confluence-kokonaisuuksiin.

SharePointin valta-asemalle arvokkaat lisenssit eivät tunnu kuitenkaan olevan todellinen este. Microsoftista on tullut niin monipuolinen ohjelmistojen sekatavaratalo, että yhä harvemmassa ovat organisaatiot jotka Microsoftin lisenssejä toden teolla välttelevät.

Todellinen SharePointin valta-aseman uhka taitaakin tulla sisältäpäin.

Microsoftin suunta kohti pilvipalveluita on jo aiheuttanut melkoista liikehdintää markkinoilla, ja tuntuu suorastaan kuin ”perinteinen SharePoint” olisi jätetty tuuliajolle. Microsoft ja integraattorit yrittävät yhdessä rintamassa suostutella asiakkaita pilviratkaisun puolelle. Yammerin kohdalla on jo todettu, että sitä ei aiota tuoda ollenkaan omille palvelimille asennettavaan versioon.

Microsoftin panostaessa yhä enemmän pilvipalveluidensa kehitykseen on omille palvelimille asennettava SharePoint uhkaavasti jäämässä kuolevien tuotteiden osastolle. Varmasti SharePointin seuraava versio vielä tulee uunista ulos, mutta todennäköisesti tällöin eriytyminen pilvitarjonnasta on jo varsin pitkällä. Microsoftin panostukset ovat pilvessä, ja omille palvelimille asennettava SharePoint jää asiakkaiden omaan hoivaan – odottamaan päivitystä pilviversioon.

Ei ihme, että räätälöinnistä varoitellaan. SharePoint on suosionsa huipulla, ja samalla kehityskaarensa päässä.

Suunnittelemme toimivan intranetin

North Patrolin suunnitteluprojekteissa määritellään toimivimmat työkaluratkaisut kuhunkin intranet-ympäristöön. Lisäksi intranetin palvelumuotoilulla ja prototyypeillä suunnitellaan sellaiset sisältöratkaisut, jotka tukevat sisäistä viestintää, tiedon löydettävyyttä ja arkisista työsuorituksista selviämistä.

Lue intranettien suunnittelupalveluistamme tai varaa suoraan Teams-palaveri Sarin kanssa

PS. Sinua voisi kiinnostaa tulossa oleva ilmainen webinaarimme: Intranet ja digitaalinen työympäristö 2024 -selvityksen tulokset (11.9.2024 klo 10:00). Ilmoittaudu webinaariin

Lue palveluistamme Pyydä tarjous

Perttu Tolvanen

KTM Perttu Tolvanen on digitaalisten palveluiden suunnittelun, arkkitehtuuriratkaisujen ja kumppanivalintojen asiantuntija. Perttu konsultoi asiakkaita hankkeiden valmistelussa ja vaatimusten määrittelyssä sekä tukee asiakkaita teknologia- ja toteuttajakumppaneiden valinnassa.

Pertulla on yli viidentoista vuoden kokemus erilaisista web-, extranet- ja intranet-projekteista mm. projektipäällikön, suunnittelijan ja konsultin rooleissa. Aiemmassa työhistoriassaan Perttu on toiminut tilaajana ja projektipäällikkönä suuressa mediayhtiössä, sisällönhallintajärjestelmien konsulttina isossa IT-alan yrityksessä sekä itsenäisenä, riippumattomana konsulttina omassa yrityksessään. Hän on myös tunnettu kouluttaja ja bloggaaja. Perttu on myös päätoimittaja web-aiheisessa Vierityspalkki.fi -blogissa.

Intranetit ja digitaaliset työympäristöt

Autamme intranettien ja muiden työympäristöratkaisujen suunnittelussa, määrittelyssä ja kilpailuttamisessa. Etsimme oikean palvelukonseptin ja siihen soveltuvimmat työkalut sisäiseen viestintään, tiedon etsimiseen, työtehtävien hallintaan, osaamisen jakamiseen, työn johtamiseen, vuorovaikutukseen ja yhteistyöhön.

Lue palveluistamme

Pyydä tarjous

North Patrol auttaa onnistumaan

Meitä on kymmenen konsulttia, kaikki kokeneita suunnittelijoita tai teknologia-asiantuntijoita. Joka vuosi viemme läpi yli 50 projektia, joissa autamme hankkeensa eri vaiheissa olevia asiakkaitamme luomaan uusia digipalveluja ja tietojärjestelmiä. Asiakkaamme ovat olleet erittäin tyytyväisiä työhömme (arvosana 9,5/10), ja monet heistä palaavat asiakkaiksi yhä uudestaan.

Olemme apunasi, kun kaipaat puolueetonta näkemystä teknologiavalintoihin, kirkastusta palvelukonseptin ideaan, tarkennusta vaatimusten määrittelyyn, konkreettista tukea tarjouskilpailuun tai ohjausta toteutusprojektin läpivientiin.

Ota selvää firmastamme

Miten erotumme kilpailijoistamme?

  • Digipalveluiden suunnitteluun erikoistuminen

    Olemme erikoistuneet digipalveluiden laadukkaaseen suunnittelutyöhön ja vaatimusmäärittelyyn. Missiomme on auttaa asiakkaita onnistumaan hankkeissaan luomalla mahdollisimman hyvät lähtökohdat toteutusvaiheelle – oli sitten kyse ketterästä toteutuksesta omalla tiimillä tai kumppanin kanssa tehtävästä hankkeesta tai julkisesti kilpailutettavasta urakasta.

  • Emme myy koodausta emmekä lisenssejä

    Moni teknologiakonsultti suosittelee asiakkailleen teknisiä ratkaisuja, joita sama talo myös toteuttaa. Meillä tätä vinoumaa ei ole, koska meiltä ei voi ostaa koodausta tai lisenssejä eikä meillä ole riippuvuuksia teknologiatoimittajiin. Näkökulmamme ohjelmistomarkkinaan on laaja-alainen. Tavoitteena on aina löytää asiakkaalle parhaiten soveltuva ohjelmistoratkaisu, oli se sitten räätälöity ratkaisu, saas-palvelu, avoimen lähdekoodin alusta tai näiden yhdistelmä.

  • Tehokkuus, tavoitteellisuus ja tuloksellisuus

    Toimeksiannoillemme sovitaan aina konkreettinen lopputuotos, jonka avulla asiakas pääsee hankkeessaan eteenpäin. Hioutuneiden menetelmiemme ja kokeneiden konsulttiemme ansiosta pystymme tuottamaan sen tehokkaasti, yllättävän vähäisillä työmäärillä, ja rahallesi syntyy vastinetta.

Siirry takaisin sivun alkuun