Liferay intranet-alustana

Otathan huomioon, että tämä artikkeli on yli 9 vuotta vanha, joten sisältö ja linkit eivät ole välttämättä ihan ajan tasalla. Tuoreempana lukemisena sinua voisi kiinnostaa vaikkapa jokin näistä artikkeleista:

Liferay-portaali on yksi keskeisimpiä Microsoftin haastajia intranet-kentällä eikä ollenkaan aiheetta. Intranet-käytössä Liferay on oikein mainio väline, joskin hyvin erilainen kuin esimerkiksi SharePoint.

North Patrol on suunnitteluun erikoistunut konsulttitoimisto. Suunnittelemme, autamme teknologiavalinnoissa, kilpailutamme. Emme myy toteutusprojekteja, emmekä lisenssejä, olemme aidosti asiakkaan puolella.

Erityisen hyvää Liferayssa on Suomessa sen ympärille syntynyt kumppaniverkosto. Osaavia Liferay-taloja löytyy lukuisia, kokonaisuutena puhutaan jopa kaksinumeroisesta kumppanikentästä. Tämä on harvinaista herkkua pienessä markkinassa, joten ei ole ihme, että esimerkiksi julkishallinto on kovin tykästynyt Liferayhin. Kilpailuttaminenkin on mielekästä, kun hyviä kandidaatteja on paljon.

Liferayn keskeisimpiä “ongelmia” intranet-kentällä lienevät sen suhteellisen korkea käyttöönoton hinta sekä filosofinen erilaisuus SharePointista. Suomi on kuitenkin Microsoft-maa, ja täällä moni asiakas haluaisi ratkaista intranetillaan myös dokumenttienhallinnan. Tähän tarpeeseen Liferay ei vastaa, joten Liferayn valinta edellyttää aina dokumenttienhallinnan ottamisen pois intranet-alustalta vaadittavista asioista. Tämä on tietysti usein järkevää muutenkin, mutta tulee edelleen vastaan usein. Korkea käyttöönoton hinta taas lähinnä rajoittaa Liferayn käyttöä pienemmille organisaatioille, koska keskimäärin Liferayn pystytys vaatii useiden kymmenien tuhansien eurojen budjettia, ja tyypillisesti Liferayn kanssa puhutaan 100 000 – 200 000 euron välisistä summista. Mitenkään erityisen kallis Liferay ei ole “omassa luokassaan”, mutta pienten, alle sadan hengen, organisaatioiden intranet-alusta se ei todellakaan ole.

Vahvuuksia Liferaylla on intranet-kentällä onneksi huomattavasti enemmän kuin äsken kuvattuja haasteita. Liferayn tuotekehityksessä intranet-käyttöä pidetään myös varsin tärkeänä, joten esimerkiksi lisäosia löytyy runsaasti työtilakäyttöön ja sosiaalisiin toimintoihin. Mitenkään erityisen sosiaalinen intranet-järjestelmä ei Liferay ole, mutta portaalialustan joustavuus kyllä mahdollistaa monenlaiset sosiaaliset toiminnot – kunhan itsellä on asiaan jotain näkemystä.

Mistä päästäänkin ehkä Liferayn tärkeimpään erityispiirteeseen. Liferay on luonteeltaan hyvin muokattava portaalijärjestelmä, joka pystytetään aina hyvin asiakaskohtaisena toteutuksena. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että Liferay-intranet vaatii projektin aluksi melko vahvan konseptisuunnitteluvaiheen, jossa päätetään mitä intranetilta halutaan: millaisia toimintoja, millaisia sisältörakenteita, millaisia käyttöliittymiä. Vasta konseptityön jälkeen kannattaa arvioida teknisen toteutuksen hintaa ja vaativuutta. Näin Liferay on esimerkiksi SharePointtiin – ja moniin muihin tuotteistetumpiin järjestelmiin – verrattuna kovin erilainen.

Tätä voi kuitenkin pitää Liferayn tärkeimpänä vahvuutena myös. Etenkin isojen ja moniulotteisten organisaatioiden, vaikkapa yliopistojen, tarpeisiin tällainen muokattava portaalijärjestelmä sopii oikein hyvin. Jos vaikkapa uutisoinnin työnkulut ja julkaisunäkymät pitää joka tapauksessa räätälöidä organisaatiokohtaisesti, niin Liferaylle tämä sopii oikein hyvin. Myös erikoisten piensovellusten toteutus osaksi intranettia on Liferayn kohdalla erittäin järkevää. Esimerkiksi tilavarauksia, InfoTV-järjestelmän ohjausta, tuntikirjauksia ja erilaisia kalenteritoimintoja tehdään Liferay-introihin hyvin tyypillisesti aivan osana perusprojektia.

Työtilat ja niihin liittyvät sosiaaliset toiminnotkin löytyvät Liferaysta lisäosien kautta. Ne eivät ole SharePointin tasolla, koska dokumenttienhallinta on hyvin heikko. Dokumentteja voi toki ladata Liferay-sivustolle, mutta niiden suora editointi Office-ohjelmistoilla ei ole yleensä mahdollista – ja parhaimmillaankin päästään vain lähelle SharePointin tai Office 365:n tasoa. Ei olekaan aivan tavatonta, että Liferay-intranetin rinnalla on esimerkiksi Office 365 käytössä. Tällöin Office 365 vastaa usein työtiloista ja dokumenttivarastoista. Tämäkin tosin kannattaa roolittaa tarkkaan osana intranet-konseptisuunnittelua.

Työtilojen ja dokumenttien muokkauksen osalta on tosin sanottava, että Liferay on kehittynyt viime vuosina tällä alueella huomattavasti. Jos suuntaus jatkuu, niin Liferay voi olla jatkossa vaihtoehto myös niille organisaatioille, jotka haluavat samaan kokonaisuuteen työtilat ja esimerkiksi kevyttä dokumenttienhallintaa.

Myös hakukoneen taso on yleensä heikompi kuin Microsoft-maailmassa, mutta mitenkään dramaattisesta erosta ei voi puhua. Liferayn hakukone kyllä osaa indeksoida ja arvioida julkaistuja sivuja varsin hyvin. Haasteet tulevat lähinnä dokumenttien kanssa.

Yhteenvetona voisi todeta, että erityisen hyvin Liferay soveltuu laajoille, monialaisille organisaatioille, kuten yliopistoille tai kaupungeille. Myös monitahoiset, isot konsernit, joissa on lukuisia ja hyvin monipuolisia työntekijäryhmiä, ovat Liferaylle usein hyvin sopivia kohteita.

Isojen konsernien kohdalla Liferayn vahvuudeksi saattavat nousta myös lisenssimaksut, jotka perustuvat palvelimien määrään, ei käyttäjien määrään, kuten esimerkiksi Microsoftilla. Jos intranet halutaan tarjota kaikille työntekijöille, ml. tehdas- ja kenttätyöntekijät, saattaa Liferayn lisenssimalli olla jopa satoja tuhansia euroja edullisempi kuin Microsoftin.

Viestinnällis-sosiaaliset intranetit ovat erittäin järkevä konsepti edelleen, ja tähän tarpeeseen Liferay vastaa hyvin. Se ei ole halvin, se ei ole kovin tuotteistettu, mutta sille löytyy hyviä kumppaneita, joiden avulla omasta intranetista voi saada omalle organisaatiolle suorastaan rakastettavan intranetin – kunhan panostaa konseptisuunnitteluvaiheeseen projektin alussa riittävästi!

PS. Sinua voisi kiinnostaa tulossa oleva ilmainen webinaarimme: Webin teknologiat ja digimarkkinoinnin työkalut 2024 – ja mikä sopii mihinkin tilanteeseen? (29.5.2024 klo 10:00). Ilmoittaudu webinaariin

Lue palveluistamme Pyydä tarjous

Perttu Tolvanen

KTM Perttu Tolvanen on digitaalisten palveluiden suunnittelun, arkkitehtuuriratkaisujen ja kumppanivalintojen asiantuntija. Perttu konsultoi asiakkaita hankkeiden valmistelussa ja vaatimusten määrittelyssä sekä tukee asiakkaita teknologia- ja toteuttajakumppaneiden valinnassa.

Pertulla on yli viidentoista vuoden kokemus erilaisista web-, extranet- ja intranet-projekteista mm. projektipäällikön, suunnittelijan ja konsultin rooleissa. Aiemmassa työhistoriassaan Perttu on toiminut tilaajana ja projektipäällikkönä suuressa mediayhtiössä, sisällönhallintajärjestelmien konsulttina isossa IT-alan yrityksessä sekä itsenäisenä, riippumattomana konsulttina omassa yrityksessään. Hän on myös tunnettu kouluttaja ja bloggaaja. Perttu on myös päätoimittaja web-aiheisessa Vierityspalkki.fi -blogissa.

Digitaaliset työympäristöt

Autamme intranettien ja muiden työympäristöratkaisujen suunnittelussa, määrittelyssä ja kilpailuttamisessa. Etsimme oikean palvelukonseptin ja siihen soveltuvimmat työkalut sisäiseen viestintään, tiedon etsimiseen, työtehtävien hallintaan, osaamisen jakamiseen, työn johtamiseen, vuorovaikutukseen ja yhteistyöhön.

Lue palveluistamme

Pyydä tarjous

North Patrol auttaa onnistumaan

Meitä on kymmenen konsulttia, kaikki kokeneita suunnittelijoita tai teknologia-asiantuntijoita. Joka vuosi viemme läpi yli 50 projektia, joissa autamme hankkeensa eri vaiheissa olevia asiakkaitamme luomaan uusia digipalveluja ja tietojärjestelmiä. Asiakkaamme ovat olleet erittäin tyytyväisiä työhömme (arvosana 9,5/10), ja monet heistä palaavat asiakkaiksi yhä uudestaan.

Olemme apunasi, kun kaipaat puolueetonta näkemystä teknologiavalintoihin, kirkastusta palvelukonseptin ideaan, tarkennusta vaatimusten määrittelyyn, konkreettista tukea tarjouskilpailuun tai ohjausta toteutusprojektin läpivientiin.

Ota selvää firmastamme

Miten erotumme kilpailijoistamme?

  • Digipalveluiden suunnitteluun erikoistuminen

    Olemme erikoistuneet digipalveluiden laadukkaaseen suunnittelutyöhön ja vaatimusmäärittelyyn. Missiomme on auttaa asiakkaita onnistumaan hankkeissaan luomalla mahdollisimman hyvät lähtökohdat toteutusvaiheelle – oli sitten kyse ketterästä toteutuksesta omalla tiimillä tai kumppanin kanssa tehtävästä hankkeesta tai julkisesti kilpailutettavasta urakasta.

  • Emme myy koodausta emmekä lisenssejä

    Moni teknologiakonsultti suosittelee asiakkailleen teknisiä ratkaisuja, joita sama talo myös toteuttaa. Meillä tätä vinoumaa ei ole, koska meiltä ei voi ostaa koodausta tai lisenssejä eikä meillä ole riippuvuuksia teknologiatoimittajiin. Näkökulmamme ohjelmistomarkkinaan on laaja-alainen. Tavoitteena on aina löytää asiakkaalle parhaiten soveltuva ohjelmistoratkaisu, oli se sitten räätälöity ratkaisu, saas-palvelu, avoimen lähdekoodin alusta tai näiden yhdistelmä.

  • Tehokkuus, tavoitteellisuus ja tuloksellisuus

    Toimeksiannoillemme sovitaan aina konkreettinen lopputuotos, jonka avulla asiakas pääsee hankkeessaan eteenpäin. Hioutuneiden menetelmiemme ja kokeneiden konsulttiemme ansiosta pystymme tuottamaan sen tehokkaasti, yllättävän vähäisillä työmäärillä, ja rahallesi syntyy vastinetta.

Siirry takaisin sivun alkuun