Intranetin konseptointi – 10 vinkkiä menestykseen

Otathan huomioon, että tämä artikkeli on yli 9 vuotta vanha, joten sisältö ja linkit eivät ole välttämättä ihan ajan tasalla. Tuoreempana lukemisena sinua voisi kiinnostaa vaikkapa jokin näistä artikkeleista:

Kaikkia intranetejä ei tehdä SharePointilla ja ehkä SharePointin valta-asema onkin murentumassa. Tässä kymmenen vinkkiä intranetin suunnitteluun ja teknologiavalintaan Perttu Tolvasen eilisestä Intralife-seminaarin esityksestä, jossa käsiteltiin myös vaihtoehtoja SharePointille:

North Patrol on suunnitteluun erikoistunut konsulttitoimisto. Suunnittelemme, autamme teknologiavalinnoissa, kilpailutamme. Emme myy toteutusprojekteja, emmekä lisenssejä, olemme aidosti asiakkaan puolella.

28.5.2015

Hanna P. Korhonen

 1. Todella toimivat intranetit ovat usein aika omituisia, koska ne ratkaisevat hyvin organisaatiokohtaisia ongelmia. Loistava intranet ei synny kopioimalla muita.
 2. Kun monet muut järjestelmät paketoituvat, niin intranet voi olla se järjestelmä joka venyy moneen tarpeeseen – ja ratkaisee ne erikoiset, pienet ongelmat.
 3. Ensin kannattaa miettiä oman intran kokonaiskonsepti ja painopisteet. Sitten vasta teknologiavalinta tämän työn pohjalta.
 4. Jos olet tekemässä melko yksinkertaista sosiaalista ja/tai viestinnällistä intranettia, niin hyviä vaihtoehtoja on melko paljon.
 5. Iso kysymys sosiaalisen intran kohdalla on se, että konseptoiko sosiaalisen kanavan erilliseksi vai integroiduksi? Myös järjestelmävalinta voi vaikuttaa tähän, ja organisaation koko. Yleensä mitä pienempi organisaatio, niin sitä tyypillisemmin sosiaalinen kanava on erillinen (Yammer, Slack, HipChat ym.).
 6. Jos omiin vaatimuksiin kuuluu monikielisyys ja organisaatio toimii useassa maassa, niin yleensä kunnollinen web-sisällönhallintajärjestelmä on järkevämpi vaihtoehto kuin esim. SharePoint/Office 365. Näin erityisesti jos haaveilee jonkinlaisesta hybridikonseptista kielien ja maiden suhteen.
 7. Mitä enemmän niitä fiksuja piensovelluksia omaan intranettiin aikoo sisällyttää, niin sitä järkevämpää on käyttää tarkoitukseen jotain aitoa portaalijärjestelmää.
 8. Jos ehdottomasti haluaa sisällyttää dokumenttienhallinnan ja työtilat omaan intranet-kokonaisuuteen, niin Microsoft on ylivertainen kandidaatti. Tämä on yleensä järkevintä silloin kun koko organisaatio on tietotyöläisiä.
 9. Office 365:een siirtyminen vaatii lähes poikkeuksetta kunnollista uudelleensuunnittelua intranet-konseptille. Migraatioista ei voi puhua; valtava on-premise-Sharepointilla tehty bisnesportaali ei taivu Office 365:n piensovellus-filosofiaan. Ehkä jossain kohtaa koko intranet pilkkoutuu piensovelluksiin Office 365 -maailmassa.
 10. Minkä tahansa suunnan valitsee, niin tarkempi intranetin suunnittelu (käyttöliittymät, erityistoiminnot, jne.) kannattaa tehdä vasta valitun toteutuskumppanin kanssa siinä vaiheessa kun teknologia on jo valittuna.

Jos tarvitset kumppania intranetin palvelumuotoiluun, sisällölliseen uudistukseen tai informaatioarkkitehtuurin uudistukseen, kannattaa kysyä tarjous myös North Patrolilta. Erikoistuneena suunnittelutoimistona olemme auttaneet kymmeniä asiakkaita intranet-palveluidensa konseptoinnissa ja palvelumuotoilussa. Lue lisää palveluistamme intranettien ja digityöympäristöjen kehittämiseen.

PS. Sinua voisi kiinnostaa tulossa oleva ilmainen webinaarimme: Webin teknologiat ja digimarkkinoinnin työkalut 2024 – ja mikä sopii mihinkin tilanteeseen? (29.5.2024 klo 10:00). Ilmoittaudu webinaariin

Lue palveluistamme Pyydä tarjous

Digitaaliset työympäristöt

Autamme intranettien ja muiden työympäristöratkaisujen suunnittelussa, määrittelyssä ja kilpailuttamisessa. Etsimme oikean palvelukonseptin ja siihen soveltuvimmat työkalut sisäiseen viestintään, tiedon etsimiseen, työtehtävien hallintaan, osaamisen jakamiseen, työn johtamiseen, vuorovaikutukseen ja yhteistyöhön.

Lue palveluistamme

Pyydä tarjous

North Patrol auttaa onnistumaan

Meitä on kymmenen konsulttia, kaikki kokeneita suunnittelijoita tai teknologia-asiantuntijoita. Joka vuosi viemme läpi yli 50 projektia, joissa autamme hankkeensa eri vaiheissa olevia asiakkaitamme luomaan uusia digipalveluja ja tietojärjestelmiä. Asiakkaamme ovat olleet erittäin tyytyväisiä työhömme (arvosana 9,5/10), ja monet heistä palaavat asiakkaiksi yhä uudestaan.

Olemme apunasi, kun kaipaat puolueetonta näkemystä teknologiavalintoihin, kirkastusta palvelukonseptin ideaan, tarkennusta vaatimusten määrittelyyn, konkreettista tukea tarjouskilpailuun tai ohjausta toteutusprojektin läpivientiin.

Ota selvää firmastamme

Miten erotumme kilpailijoistamme?

 • Digipalveluiden suunnitteluun erikoistuminen

  Olemme erikoistuneet digipalveluiden laadukkaaseen suunnittelutyöhön ja vaatimusmäärittelyyn. Missiomme on auttaa asiakkaita onnistumaan hankkeissaan luomalla mahdollisimman hyvät lähtökohdat toteutusvaiheelle – oli sitten kyse ketterästä toteutuksesta omalla tiimillä tai kumppanin kanssa tehtävästä hankkeesta tai julkisesti kilpailutettavasta urakasta.

 • Emme myy koodausta emmekä lisenssejä

  Moni teknologiakonsultti suosittelee asiakkailleen teknisiä ratkaisuja, joita sama talo myös toteuttaa. Meillä tätä vinoumaa ei ole, koska meiltä ei voi ostaa koodausta tai lisenssejä eikä meillä ole riippuvuuksia teknologiatoimittajiin. Näkökulmamme ohjelmistomarkkinaan on laaja-alainen. Tavoitteena on aina löytää asiakkaalle parhaiten soveltuva ohjelmistoratkaisu, oli se sitten räätälöity ratkaisu, saas-palvelu, avoimen lähdekoodin alusta tai näiden yhdistelmä.

 • Tehokkuus, tavoitteellisuus ja tuloksellisuus

  Toimeksiannoillemme sovitaan aina konkreettinen lopputuotos, jonka avulla asiakas pääsee hankkeessaan eteenpäin. Hioutuneiden menetelmiemme ja kokeneiden konsulttiemme ansiosta pystymme tuottamaan sen tehokkaasti, yllättävän vähäisillä työmäärillä, ja rahallesi syntyy vastinetta.

Siirry takaisin sivun alkuun