SharePoint hallitsee Tanskan intranet-markkinaa

Otathan huomioon, että tämä artikkeli on yli 10 vuotta vanha, joten sisältö ja linkit eivät ole välttämättä ihan ajan tasalla. Tuoreempana lukemisena sinua voisi kiinnostaa vaikkapa jokin näistä artikkeleista:

Kurt Kragh Sørensen, yksi Intranätverk 2014 -seminaarin järjestäjistä, on työskennellyt Tanskassa intranettien parissa jo 2000-luvun alusta saakka. Jututin Kurtia Intranätverk-seminaarin yhteydessä ja kyselin häneltä, miten hän näkee intranet-markkinan Tanskassa, millaisia intranetteja Tanskassa tehdään ja millaisia haasteita tanskalaisilla intranet-managereilla on.

North Patrol on suunnitteluun erikoistunut konsulttitoimisto. Suunnittelemme, autamme teknologiavalinnoissa, kilpailutamme. Emme myy toteutusprojekteja, emmekä lisenssejä, olemme aidosti asiakkaan puolella.

Kurt Kragh Sørensen

Vuodesta 2004 Kurt on vetänyt IntraTeam -yritystään Åarhusista käsin. Yritys on keskittynyt intranet-ammattilaisille suunnattujen vertaisryhmien pyörittämiseen. Vertaisryhmät ovatkin yksi Tanskan intranet-scenen erikoisuuksista, koska maassa näitä vertaisryhmiä pyörittää jo pelkästään intranetteihin liittyen kolme eri konsulttiyritystä.

SharePoint jyrää Tanskassa

2000-luvun alkupuolella Tanskassakin intranetteja tehtiin kovin monilla eri tavoilla, mutta SharePoint 2007 -version myötä Microsoft alkoi vallata Tanskan markkinaa merkittävästi. Tällä hetkellä intranet-kenttää hallitsee SharePoint erittäin vahvasti. Kurtilla ei ole tilastoja käytössään, mutta käytännössä Tanskassa ei kuulemma oikein muista järjestelmistä edes puhuta. Kurtin keskeisin tietolähde ovat 18 verkostoryhmää, joita hänen yrityksensä IntraTeam DK pyörittää.

SharePointin valintaa puoltaa tosin Kurtin mukaan myös moni epäsuora tekijä, kuten SharePointin tarjoamat hyvät uramahdollisuudet, etenkin IT-yksiköiden puolella.

Tanskassa SharePoint-intranetteja saa myös ”pakettimaisesti”, kuten Suomessakin. Tanskassa hyvin pärjäävä tällainen pakettitoimittaja on esimerkiksi Wizdom.

Organisaatiot haaveilevat SharePointin uusimmasta versiosta ja mobiilista

Kysyttäessä minkälaiset asiat pohdituttavat IntraTeamin vertaisryhmäverkostossa mukana olevia asiakasorganisaatioita, niin Kurt toteaa napakasti, että päivittäminen uusimpaan SharePointin versioon ja mobiilin saaminen mukaan ovat ehdottomasti isoimmat teemat.

Sosiaalisuuskin on hänen mukaansa agendalla, mutta Kurt itse sanoo olevansa melkein ärsyyntynyt koko sanasta jo nykyisin. Sosiaalisuutta kun on niin vaikea määritellä tarkemmin, ja lisäksi asiakasorganisaatioiden johtoa ei pelkkä sosiaalisuus kuitenkaan kiinnosta.

Haasteena johdon sitouttaminen

Isoimmaksi asiakkaiden kokemaksi haasteeksi Kurt nostaa johdon sitoutumisen ja ymmärryksen lisäämisen intranet-asioissa. Liian monessa organisaatiossa Kurtin mukaan edelleen puhutaan vain viestinnästä tai tiedonhallinnasta. Kurtin mukaan pitäisi puhua enemmän asioista, jotka ovat muutenkin johdon agendalla – esimerkiksi kustannussäästöt, sisäinen tehokkuus tai päätöksenteko. Hän pitää Intranätverk-seminaarissa Martin Whiten esiinnostamaa ”päätöksentekokone” -ajatusta oikein hyvänä lähestymisenä.

Aiemmin seminaarissa Martin White on esittänyt, että intranetin tärkein tehtävä tulisi olla päätöksenteon helpottaminen, ja tällä tavalla intranetin roolista pitäisi puhua etenkin johdon suuntaan.

Ruotsi elää CMS-maailmassa, Tanska ymmärtää jo intranettien erilaisuuden

Kurtin mukaan Tanskan ja Ruotsin markkinat ovat täysin erilaiset. Tanskassa asiakkaat ovat Kurtin mukaan jo ymmärtäneet aikaa sitten intranettien olevan aivan eri asioita kuin verkkosivustot – eikä palveluita myöskään hallinnoida ja johdeta samalla tavalla. Kurt ihmettelee kovasti ruotsalaisten organisaatioiden tapaa tehdä intranettinsa EPiServerillä ja muilla web-julkaisujärjestelmillä.

Kuka omistaa intranetin?

Kurt nostaa esiin myös intranetin omistajuuden, jonka hän näkee nykyisin olevan hyvin hajallaan ja pahimmillaan ei-kenelläkään. Hän pitää yhteistä ohjausryhmää viestinnän, IT:n, HR:n ja liiketoimintojen kanssa ”ihan ok” -mallina, mutta hänen mielestään ainut todellinen ratkaisu olisi tehdä intranetin pyörittämisestä erillinen liiketoimintaa tukeva funktio organisaatioon. Vasta tällöin intranet saisi hänen mukaansa johdolta selkeän tehtävän, ja myös muut tukitoiminnot (esim. IT) joutuisivat todella palvelemaan intranet-kehityksen tarpeita.

Suunnittelemme toimivan intranetin

North Patrolin suunnitteluprojekteissa määritellään toimivimmat työkaluratkaisut kuhunkin intranet-ympäristöön. Lisäksi intranetin palvelumuotoilulla ja prototyypeillä suunnitellaan sellaiset sisältöratkaisut, jotka tukevat sisäistä viestintää, tiedon löydettävyyttä ja arkisista työsuorituksista selviämistä.

Lue intranettien suunnittelupalveluistamme tai varaa suoraan Teams-palaveri Sarin kanssa

PS. Sinua voisi kiinnostaa tulossa oleva ilmainen webinaarimme: Webin teknologiat ja digimarkkinoinnin työkalut 2024 – ja mikä sopii mihinkin tilanteeseen? (29.5.2024 klo 10:00). Ilmoittaudu webinaariin

Lue palveluistamme Pyydä tarjous

Perttu Tolvanen

KTM Perttu Tolvanen on digitaalisten palveluiden suunnittelun, arkkitehtuuriratkaisujen ja kumppanivalintojen asiantuntija. Perttu konsultoi asiakkaita hankkeiden valmistelussa ja vaatimusten määrittelyssä sekä tukee asiakkaita teknologia- ja toteuttajakumppaneiden valinnassa.

Pertulla on yli viidentoista vuoden kokemus erilaisista web-, extranet- ja intranet-projekteista mm. projektipäällikön, suunnittelijan ja konsultin rooleissa. Aiemmassa työhistoriassaan Perttu on toiminut tilaajana ja projektipäällikkönä suuressa mediayhtiössä, sisällönhallintajärjestelmien konsulttina isossa IT-alan yrityksessä sekä itsenäisenä, riippumattomana konsulttina omassa yrityksessään. Hän on myös tunnettu kouluttaja ja bloggaaja. Perttu on myös päätoimittaja web-aiheisessa Vierityspalkki.fi -blogissa.

Digitaaliset työympäristöt

Autamme intranettien ja muiden työympäristöratkaisujen suunnittelussa, määrittelyssä ja kilpailuttamisessa. Etsimme oikean palvelukonseptin ja siihen soveltuvimmat työkalut sisäiseen viestintään, tiedon etsimiseen, työtehtävien hallintaan, osaamisen jakamiseen, työn johtamiseen, vuorovaikutukseen ja yhteistyöhön.

Lue palveluistamme

Pyydä tarjous

North Patrol auttaa onnistumaan

Meitä on kymmenen konsulttia, kaikki kokeneita suunnittelijoita tai teknologia-asiantuntijoita. Joka vuosi viemme läpi yli 50 projektia, joissa autamme hankkeensa eri vaiheissa olevia asiakkaitamme luomaan uusia digipalveluja ja tietojärjestelmiä. Asiakkaamme ovat olleet erittäin tyytyväisiä työhömme (arvosana 9,5/10), ja monet heistä palaavat asiakkaiksi yhä uudestaan.

Olemme apunasi, kun kaipaat puolueetonta näkemystä teknologiavalintoihin, kirkastusta palvelukonseptin ideaan, tarkennusta vaatimusten määrittelyyn, konkreettista tukea tarjouskilpailuun tai ohjausta toteutusprojektin läpivientiin.

Ota selvää firmastamme

Miten erotumme kilpailijoistamme?

  • Digipalveluiden suunnitteluun erikoistuminen

    Olemme erikoistuneet digipalveluiden laadukkaaseen suunnittelutyöhön ja vaatimusmäärittelyyn. Missiomme on auttaa asiakkaita onnistumaan hankkeissaan luomalla mahdollisimman hyvät lähtökohdat toteutusvaiheelle – oli sitten kyse ketterästä toteutuksesta omalla tiimillä tai kumppanin kanssa tehtävästä hankkeesta tai julkisesti kilpailutettavasta urakasta.

  • Emme myy koodausta emmekä lisenssejä

    Moni teknologiakonsultti suosittelee asiakkailleen teknisiä ratkaisuja, joita sama talo myös toteuttaa. Meillä tätä vinoumaa ei ole, koska meiltä ei voi ostaa koodausta tai lisenssejä eikä meillä ole riippuvuuksia teknologiatoimittajiin. Näkökulmamme ohjelmistomarkkinaan on laaja-alainen. Tavoitteena on aina löytää asiakkaalle parhaiten soveltuva ohjelmistoratkaisu, oli se sitten räätälöity ratkaisu, saas-palvelu, avoimen lähdekoodin alusta tai näiden yhdistelmä.

  • Tehokkuus, tavoitteellisuus ja tuloksellisuus

    Toimeksiannoillemme sovitaan aina konkreettinen lopputuotos, jonka avulla asiakas pääsee hankkeessaan eteenpäin. Hioutuneiden menetelmiemme ja kokeneiden konsulttiemme ansiosta pystymme tuottamaan sen tehokkaasti, yllättävän vähäisillä työmäärillä, ja rahallesi syntyy vastinetta.

Siirry takaisin sivun alkuun