Julkaisujärjestelmä voi olla karkkipaperiin kääritty toimittajalukko

Otathan huomioon, että tämä artikkeli on yli 7 vuotta vanha, joten sisältö ja linkit eivät ole välttämättä ihan ajan tasalla. Tuoreempana lukemisena sinua voisi kiinnostaa vaikkapa jokin näistä artikkeleista:

Kun verkkosivuprojekti tulee ajankohtaiseksi, on monta asiaa, mitkä pitää huomioida. Yksi tärkeä asia, joka tulee projektissa vastaan, on teknologiavalinta. Jos verkkosivu-uudistukselle ei ole varattu kuin muutama kymppitonni rahaa, millä julkaisujärjestelmällä sivut kannattaisi luoda?

North Patrol on suunnitteluun erikoistunut konsulttitoimisto. Suunnittelemme, autamme teknologiavalinnoissa, kilpailutamme. Emme myy toteutusprojekteja, emmekä lisenssejä, olemme aidosti asiakkaan puolella.

Julkaisujärjestelmää valitessa vaihtoehtoja on useita. Lähdetäänkö hankkimaan avoimen lähdekoodin järjestelmää, kuten WordPressiä tai Drupalia, jossa on laaja kehittäjäyhteisö ja lukuisia toimittajia per teknologia, valitaanko kaupallisesti lisensoitu verkkopalvelualusta, jolla on Suomessa useita kumppaneita vai valitaanko jonkun kotimaisen firman oma julkaisujärjestelmätuote? Kun rahaa ei ole paljon käytettävissä, eteenkin pienet organisaatiot kallistuvat helposti jälkimmäiseen.

Jos oma it-osaaminen on heikkoa, avoimen lähdekoodin järjestelmiä voi olla haastavaa ostaa mutta myös käyttää. Perustoiminnot saa omalla kielellä, mutta kaikkia plugineja ei aina ole saatavana Suomeksi. Sivuston hallintapaneli voi olla kielten sekamelska, ja siitä voi olla muutenkin hankala ottaa selvää. Käyttäjän voi olla vaikea hahmottaa, missä mikäkin sivu sijaitsee ja miltä mikäkin asia näyttää varsinaisella sivustolla. Miten minä lisäsinkään uuden sivun valikkoon? Rakenna siinä sitten verkkosivustoa nollasta.

Kaupalliset verkkopalvelualustat ovat hyvin tuotteistettuja ja usein helppokäyttöisiä, mutta lisenssikustannukset voivat tuntua hurjilta. Jos avoin lähdekoodi pelottaa eikä budjetti anna myöten lisenssikustannuksille, houkutus voi olla suuri, vilkuilla toimittajien omia julkaisujärjestelmiä.

Vähän sivustoja päivittävälle verkkosisältöjen editointi on niillä helppoa, sillä päivitystyökalu on yleensä loppuun asti viilattu what you see is what you get (WYSIWYG) -editori, eikä koodista tarvitse ymmärtää yhtään mitään. Riittää, että osaa käyttää tekstinkäsittelytyökaluja. Rakenne on myös helppo hahmottaa ja sitä on helppo muokata.

Myös ostaminen on tehty helpoksi. Julkaisujärjestelmä on pitkälti tuotteistettu – sen kun valitsee, mitä toimintoja verkkosivuillensa haluaa. Ihan kuin karkkikaupassa. Hintalappukin on usein ainakin selkeä, ellei suorastaan huokea.

Varo toimittajalukkoa

Toimittajien omissa järjestelmissä piilee kuitenkin riskejä. Ostamalla pienen toimittajan oman tuotteen asettaa itsensä alttiiksi liiketoiminnan muutoksille, samalla, kun hankkii itsellensä toimittajalukon.

Toimittajalukolla tarkoitetaan käytännössä tilannetta, jossa asiakkaan käyttämää tuotetta tai palvelua ei voida helposti siirtää kilpailijalle. Entä jos toimittaja lopettaakin järjestelmän ylläpidon, tai vielä pahemmassa tapauksessa lopettaa toiminnan kokonaan? Edessä voi olla pakkoprojekti juuri silloin, kun siihen olisi vähiten resursseja. Yhden firman omalla julkaisujärjestelmällä rakennettua sivustoa kun ei voi siirtää toisen toimittajan ylläpidettäväksi.

Mitä jos toiminta muuttuu ja tarvitaankin verkkosivuille jokin uusi toiminto? Onko sellaista ja paljonko se maksaa? Mitä räätälöinti kustantaa, jos kukaan muu ei ole keksinyt toivoa samaa? Uuden toiminnon kehitystyö kun otetaan asiakkaan pussista.

Toki kaikki erikoiset räätälöinnit sitouttavat asiakasta toimittajaan entisestään, oli kyseessä sitten avoimen lähdekoodin järjestelmä, kaupallinen verkkopalvelualusta tai toimittajan oma järjestelmä. Pienien toimittajien omien järjestelmien kohdalla toimittajalukko on kuitenkin aina taattu.

Vaikka toimittajien omien, valmiiden julkaisujärjestelmien ostaminen houkuttelee varsinkin pienempiä toimijoita, heidän juuri tulisi olla tarkkana toimittajalukon kanssa. Pienillä toimijoilla kun usein on vähemmän resursseja uuden projektin käynnistämiseen.

On monta asiaa joita pitää ottaa huomioon, kun valitaan teknologiaa verkkopalveluille. Yksi asia on, kuinka pitkä elinkaari verkkosivuille tarvitaan? Varaudutaanko uuteen verkkosivuprojektiin 3, 5 vai 10 vuoden päästä? Kuinka pitkälle järjestelmän tulisi kantaa? Valittavalle järjestelmälle pitää löytyä takeita, että sitä kehitetään, ylläpidetään ja sen tietoturvasta huolehditaan tällä aikavälillä.

Avointa lähdekoodia ei kannata pelätä

Avoimen lähdekoodin järjestelmiä on hypetetty pitkään. Hyvänä puolena niissä on usein laajat kehittäjäjoukot sekä toimittajariippumattomuus. Avoimen lähdekoodin järjestelmiä on lukuisia ja kumppaneita jotka tarjoavat niitä on vielä enemmän. Suomessa tyypillisimmät avoimen lähdekoodin vaihtoehdot ovat WordPress ja Drupal.

Kun verkkosivuprojekti on hyvin dokumentoitu, sivuston siirtäminen toisen kumppanin ylläpidettäväksi ei myöskään ole mahdotonta. Hyvä konseptisuunnittelu ja vaatimusmäärittely ovat kaiken avain. Pitää tietää mitä ollaan tekemässä ja miksi. Ja kun sivusto suunnitellaan hyvin ja rakennetaan avoimen lähdekoodin järjestelmälle, sen päivittämistäkään ei kannata pelätä.

Avoimen lähdekoodien järjestelmien hyödyt peittoavat niiden haitat mennen tullen.

Ja jos edelleenkin tuntuu haastavalta, niin apua sekä sopivan teknologian että kumppanin valintaan on saatavissa. » Ota rohkeasti yhteyttä!

Lisää aiheesta:

PS. Sinua voisi kiinnostaa tulossa oleva ilmainen webinaarimme: Webin teknologiat ja digimarkkinoinnin työkalut 2024 – ja mikä sopii mihinkin tilanteeseen? (29.5.2024 klo 10:00). Ilmoittaudu webinaariin

Lue palveluistamme Pyydä tarjous

Camilla Heikkilä

VTM, IT-tradenomi Camilla Heikkilä on verkkopalvelusuunnittelun ja palvelukonseptien asiantuntija. Camilla konsultoi asiakkaita erityisesti julkisten ja sisäisten verkkopalveluiden ratkaisujen muotoilussa ja sisältökonseptoinnissa, sekä niiden hankintaan liittyvissä asioissa.

Camillalla on vahva viestinnällinen osaaminen ja hän auttaa kiteyttämään organisaation tarpeet ja sisällöt toimivaksi verkkosivukokonaisuudeksi, jossa myös loppukäyttäjän tarpeet on huomioitu. Teknisen osaamisen ansiosta, Camilla pystyy sujuvasti yhdistämään asiakkaan viestinnälliset tarpeet ja eri teknologioiden tarjoamat mahdollisuudet.

Palvelu- ja sisältökonseptien suunnittelun lisäksi, Camilla auttaa hankkeiden valmistelussa sekä optimaaliseen käyttäjäkokemukseen tähtäävien vaatimusten määrittelemisessä.

Camillalla on vuosien kokemus verkkopalveluiden suunnittelusta sekä sitä ennen yli kymmenen vuoden kokemus erilaisista verkkoviestintätehtävistä järjestösektorilla ja julkishallinnossa. Aikaisemman työuran aikana, Camilla on vastannut useasta verkkopalveluprojektista ja toiminut myös tuoteomistajan roolissa.

Arkkitehtuurin ja teknologiavalintojen konsultointi

Autamme arkkitehtuurin suunnittelussa, vaihtoehtoisten toteutusmallien tunnistamisessa ja sopivimpien teknologioiden valinnassa. Tavoitteenamme on löytää ratkaisut, jotka vastaavat vaatimuksiin, ovat kestäviä ja täyttävät tarkoituksensa kustannustehokkaasti.

Lue palveluistamme

Pyydä tarjous

North Patrol auttaa onnistumaan

Meitä on kymmenen konsulttia, kaikki kokeneita suunnittelijoita tai teknologia-asiantuntijoita. Joka vuosi viemme läpi yli 50 projektia, joissa autamme hankkeensa eri vaiheissa olevia asiakkaitamme luomaan uusia digipalveluja ja tietojärjestelmiä. Asiakkaamme ovat olleet erittäin tyytyväisiä työhömme (arvosana 9,5/10), ja monet heistä palaavat asiakkaiksi yhä uudestaan.

Olemme apunasi, kun kaipaat puolueetonta näkemystä teknologiavalintoihin, kirkastusta palvelukonseptin ideaan, tarkennusta vaatimusten määrittelyyn, konkreettista tukea tarjouskilpailuun tai ohjausta toteutusprojektin läpivientiin.

Ota selvää firmastamme

Miten erotumme kilpailijoistamme?

  • Digipalveluiden suunnitteluun erikoistuminen

    Olemme erikoistuneet digipalveluiden laadukkaaseen suunnittelutyöhön ja vaatimusmäärittelyyn. Missiomme on auttaa asiakkaita onnistumaan hankkeissaan luomalla mahdollisimman hyvät lähtökohdat toteutusvaiheelle – oli sitten kyse ketterästä toteutuksesta omalla tiimillä tai kumppanin kanssa tehtävästä hankkeesta tai julkisesti kilpailutettavasta urakasta.

  • Emme myy koodausta emmekä lisenssejä

    Moni teknologiakonsultti suosittelee asiakkailleen teknisiä ratkaisuja, joita sama talo myös toteuttaa. Meillä tätä vinoumaa ei ole, koska meiltä ei voi ostaa koodausta tai lisenssejä eikä meillä ole riippuvuuksia teknologiatoimittajiin. Näkökulmamme ohjelmistomarkkinaan on laaja-alainen. Tavoitteena on aina löytää asiakkaalle parhaiten soveltuva ohjelmistoratkaisu, oli se sitten räätälöity ratkaisu, saas-palvelu, avoimen lähdekoodin alusta tai näiden yhdistelmä.

  • Tehokkuus, tavoitteellisuus ja tuloksellisuus

    Toimeksiannoillemme sovitaan aina konkreettinen lopputuotos, jonka avulla asiakas pääsee hankkeessaan eteenpäin. Hioutuneiden menetelmiemme ja kokeneiden konsulttiemme ansiosta pystymme tuottamaan sen tehokkaasti, yllättävän vähäisillä työmäärillä, ja rahallesi syntyy vastinetta.

Siirry takaisin sivun alkuun