Rauman verkkopalvelut siirretään Gutenberg-aikaan – North Patrol avusti suunnittelussa ja kilpailutuksessa

Rauman kaupungin verkkopalvelu-uudistuksessa kohteena on parikymmentä sivustoa, joiden esitystavat, päivitysmahdollisuudet ja ylläpito pitää ajatella uusiksi. Lopputuloksena tuotetaan löydettäviä ja hyvännäköisiä verkkosisältöjä, joiden ylläpito sujuu helposti ja kustannustehokkaasti.

North Patrol on suunnitteluun erikoistunut konsulttitoimisto. Suunnittelemme, autamme teknologiavalinnoissa, kilpailutamme. Emme myy toteutusprojekteja, emmekä lisenssejä, olemme aidosti asiakkaan puolella.

7.3.2024

Virpi Blom

Perinteikäs Rauman kaupunki tarjoaa hienoja nähtävyyksiä, aktiivista kulttuurielämää, toimivia palveluja ja puitteet kannattavalle yritystoiminnalle. Kaikkien näiden esittelyssä ja markkinoinnissa ovat verkkopalvelut avainasemassa. Verkkoviestintään on kaupungissa panostettu pitkään: kun resurssit eivät ole rajattomat, on löydettävä erityisen osuvia, tehokkaita ratkaisuja.

North Patrol on tehnyt Rauman kaupungin kanssa sujuvaa yhteistyötä vuodesta 2016 lähtien. Tuoreimmassa yhteistyöprojektissa suunniteltiin, määriteltiin ja kilpailutettiin verkkopalvelujen uudistus WordPressin nykyaikaiseen Gutenberg-maailmaan.

Uudistuksen keskeisin motivaatio oli rakentaa kustannustehokkaasti hallinnoitava multisite-ympäristö, jossa voidaan julkaista järkevästi löydettäviä ja hyvännäköisiä verkkosivuja Rauman kaupungin eri toimijoiden tarpeiden mukaan.

Onko erillinen sivusto helpommin vai vaikeammin löydettävä?

Rauman kaupungin verkkopalvelujen kokonaisuuteen sisältyy kuntalaisen palveluista kertova Rauma.fi-sivusto sekä matkailusivusto VisitRauma.fi. Näille yhteinen tapahtumakalenteri on nykyisin oma sivustonsa. Lisäksi kaupungilla on 16 erillissivustoa, kuten vaikkapa Rauman joulukampanjasivusto tai Rauman taidemuseon oma sivusto.

Kun Rauman verkkopalvelujen konseptia suunniteltiin North Patrolin kanssa, suurimmaksi kysymykseksi nousikin se, mitä erillissivustoille tehdään.

Onko järkevää julkaista omaa erillissivustoa vaikkapa kansalaisopistoa tai Pitsiviikkoa varten? Eivätkö nämä löytyisi helpommin, jos ne olisi esitelty loogisessa paikassa Rauma.fi-palvelussa tai Visit Rauma -sivuilla? Google-hauissa laajat sivustot saavat enemmän näkyvyyttä, joten yhdistäminen parantaisi hakukonenäkyvyyttä. Rauman perussivustoja selailevat käyttäjät tulevat törmänneeksi innostaviin sisältöihin vain, jos niitä ei ole eristetty omille sivustoilleen.

Niinpä sivustouudistuksessa lähdetään purkamaan nykyisiä erillissivustoja, joiden sisällöille etsitään sopivat paikat pääpalveluista.

Mutta heikentääkö tämä sisältöjen näkyvyyttä ja vaikuttavuutta? Monella sisällöntuottajalla Raumalla on pelko siitä, että omat verkkosisällöt katoavat massaan, jos ne on ympätty jonnekin neljännelle hierarkiatasolle kunnan verkkosivustolla.

Näyttävästi taitettuja, vaikuttavia verkkosivuja

Määrittelytyössä haettiinkin mahdollisimman hyviä ratkaisuja siihen, että sisältöjä sekä Rauma.fi-sivustolla että VisitRauma.fi-sivustolla voidaan esittää monipuolisin taittokeinoin — sisältökokonaisuus voi vaikuttaa ”erillissivustolta”, vaikka se kytkeytyy pääpalvelun teema-aiheisiin ja rakennekokonaisuuteen.

Tässä WordPressin Gutenberg-editori tuottaa laadullisen harppauksen. Verkkosivustolle voidaan muotoilla ”etusivuilta” näyttäviä sivuja, jotka tarjoavat monipuolisesti taitettuja elementtejä. Rauman kirjastolle, musiikkiopistolle, UNESCOn maailmanperintökohteille, nuorisopalveluille ja paljolle muulle rakennetaan runsaita verkkosivuja, joilla pystytään esittämään kunkin toimijan tarpeiden mukaisesti eläviä sisältöjä, kuvia, palvelutarjontaa ja tietomateriaaleja osana pääpalveluja.

Määrittelytyössä North Patrolin kanssa suunniteltiin WordPress-alustalle sivumalleja ja lohkoelementtejä, joiden avulla voidaan luoda sisällöntuottajien kaipaamia esitystapoja.

Samalla työssä tarkistettiin verkkopalvelujen käyttölogiikka, palvelupolut ja navigointimekanismit. Verkkosivujen selkeyden, ymmärrettävyyden, seurattavuuden ja saavutettavuuden parantamiseen määriteltiin tavoitteet ja keinot. 

Mahdollisuus julkaista erillissivustoja

Rauman kaupungin projektiryhmä totesi, että ihan kaikkia erillissivustoja ei voida sulauttaa pääpalveluihin. Etenkin Rauman taidemuseo tarvitsee näyttelyitä ja kuvia korostavat taittoratkaisut, jotka auttavat houkuttelemaan vierailijoita.

Niinpä Rauman hankintaan päätettiin sisällyttää myös erillissivuston teema. Mikäli jollekin kaupungin brändille kaivataan oma sivusto, sellainen voidaan helposti ja kustannustehokkaasti pystyttää multisite-ympäristöön yhteistä pääteemaa soveltamalla.

Rauman kaupungin suunnitteluryhmän haasteena onkin nyt pohtia ja linjata, millaisille brändeille oma erillissivusto voisi tuottaa lisäarvoista ”elintilaa” — vaikkakin kenties näkyvyyden ja löydettävyyden kustannuksella.

Tehokkaaseen toteutukseen

North Patrol fasilitoi Rauman kaupungin julkisen kilpailutuksen loppuvuodesta 2023. Tarjouksia saatiin paljon, ne olivat erittäin laadukkaita ja kisa oli todella tiukka.

Tarjouskilpailun voittajaksi nousi Valu Digital, jonka kanssa Rauman kaupunki on nyt käynnistänyt toteutusprojektin. Tavoitteena on julkaista uudet sivustot kesällä.

Yhteistyöstä syntyy luottamusta

North Patrol on vienyt Rauman kaupungin viestinnän kanssa läpi useita projekteja monien vuosien aikana. Niinpä konsulteille on kertynyt hyvä käsitys kaupungin toimintatavoista, tavoitteista ja periaatteista, mikä helpottaa uusiin toimeksiantoihin ryhtymistä.

Pitkässä yhteistyössä on myös luontevaa vaihtaa kuulumisia tai kysäistä neuvoa kulloinkin askarruttavaan kysymykseen. North Patrolin tavoitteena on olla asiakkaan etua puolustava ”consigliere”, johon voi olla empimättä yhteyksissä.

Rauman kaupungin viestintäpäällikkö Raija Lehtorinne toteaa, että yhteistyöstä on ollut tuntuvaa hyötyä:

Yhteistyö North Patrolin kanssa on säästänyt roppakaupalla aikaa, vahvistanut omaa osaamista sekä antanut lisäfaktoja kulloinkin edessä olleiden muutosten myymiseen omalle organisaatiolle. Jos joskus on tullut mutkia matkaan, ovat asiat ratkenneet pirauttamalla Virpille.

PS. Sinua voisi kiinnostaa tulossa oleva ilmainen webinaarimme: Intranet ja digitaalinen työympäristö 2024 -selvityksen tulokset (11.9.2024 klo 10:00). Ilmoittaudu webinaariin

Lue palveluistamme Pyydä tarjous

Virpi Blom

FM Virpi Blom on verkkopalvelustrategioiden, käyttökokemuksen ja palvelukonseptien asiantuntija. Virpi konsultoi asiakkaitaan strategisten linjausten, konseptoinnin, määrittelyn ja suunnittelun kysymyksissä. Hänen erityisosaamistaan on verkkopalvelujen hyötyodotusten kirkastaminen, positiivisen käyttäjäkokemuksen varmistaminen sekä hankittavien ratkaisujen konseptointi ja määrittely siten, että niin loppukäyttäjien kuin ylläpitäjienkin tarpeet täyttyvät.

Virpin 25-vuotinen kokemus verkkopalvelujen suunnittelusta sisältää satojen internet-, intranet- ja extranet-palvelujen määrittelyä, suunnittelua, toteutusta, käytettävyystestausta ja kehittämistä. Aiemmissa työpaikoissaan hän on mm. toiminut johtavana konsulttina, konsultoinut verkkopalvelujen suunnittelua ja toteutusta lukuisissa eri rooleissa ja vetänyt User Experience -tiimiä.

Markkinoinnin verkkopalvelut

Autamme innostavien markkinointiviestinnällisten digipalvelujen suunnittelussa, määrittelyssä ja kilpailutuksessa. Etsimme oikean sisältöstrategian ja digimarkkinoinnin keinot, joilla voit edistää brändiäsi, kerätä liidejä, ohjata vakuuttaville asiakaspoluille sekä innostaa yhteydenottoihin, tilauksiin ja sitoutuneeseen asiakkuuteen.

Lue palveluistamme

Pyydä tarjous

North Patrol auttaa onnistumaan

Meitä on kymmenen konsulttia, kaikki kokeneita suunnittelijoita tai teknologia-asiantuntijoita. Joka vuosi viemme läpi yli 50 projektia, joissa autamme hankkeensa eri vaiheissa olevia asiakkaitamme luomaan uusia digipalveluja ja tietojärjestelmiä. Asiakkaamme ovat olleet erittäin tyytyväisiä työhömme (arvosana 9,5/10), ja monet heistä palaavat asiakkaiksi yhä uudestaan.

Olemme apunasi, kun kaipaat puolueetonta näkemystä teknologiavalintoihin, kirkastusta palvelukonseptin ideaan, tarkennusta vaatimusten määrittelyyn, konkreettista tukea tarjouskilpailuun tai ohjausta toteutusprojektin läpivientiin.

Ota selvää firmastamme

Miten erotumme kilpailijoistamme?

  • Digipalveluiden suunnitteluun erikoistuminen

    Olemme erikoistuneet digipalveluiden laadukkaaseen suunnittelutyöhön ja vaatimusmäärittelyyn. Missiomme on auttaa asiakkaita onnistumaan hankkeissaan luomalla mahdollisimman hyvät lähtökohdat toteutusvaiheelle – oli sitten kyse ketterästä toteutuksesta omalla tiimillä tai kumppanin kanssa tehtävästä hankkeesta tai julkisesti kilpailutettavasta urakasta.

  • Emme myy koodausta emmekä lisenssejä

    Moni teknologiakonsultti suosittelee asiakkailleen teknisiä ratkaisuja, joita sama talo myös toteuttaa. Meillä tätä vinoumaa ei ole, koska meiltä ei voi ostaa koodausta tai lisenssejä eikä meillä ole riippuvuuksia teknologiatoimittajiin. Näkökulmamme ohjelmistomarkkinaan on laaja-alainen. Tavoitteena on aina löytää asiakkaalle parhaiten soveltuva ohjelmistoratkaisu, oli se sitten räätälöity ratkaisu, saas-palvelu, avoimen lähdekoodin alusta tai näiden yhdistelmä.

  • Tehokkuus, tavoitteellisuus ja tuloksellisuus

    Toimeksiannoillemme sovitaan aina konkreettinen lopputuotos, jonka avulla asiakas pääsee hankkeessaan eteenpäin. Hioutuneiden menetelmiemme ja kokeneiden konsulttiemme ansiosta pystymme tuottamaan sen tehokkaasti, yllättävän vähäisillä työmäärillä, ja rahallesi syntyy vastinetta.

Siirry takaisin sivun alkuun