Metsähallituksen Luontopalvelut uudistaa hienoa ja kovalla käytöllä olevaa Luontoon.fi-palvelua isolla kädellä. Luonnossa liikkujat ovat jo nyt löytäneet palvelusta kattavat ja ajantasaiset tiedot mm. kansallispuistoista, maailmanperintökohteista, Metsähallituksen retkikohteista sekä niiden palveluista, mutta jatkossa sisällön määrä kasvaa merkittävästi. Rinnalle toteutetaan myös uusi Luontoon-mobiilisovellus, joka mahdollistaa tuen luonnossa liikkumiseen retken kaikissa vaiheissa.
North Patrol on suunnitteluun erikoistunut konsulttitoimisto. Suunnittelemme, autamme teknologiavalinnoissa, kilpailutamme. Emme myy toteutusprojekteja, emmekä lisenssejä, olemme aidosti asiakkaan puolella.
Massiivinen kokonaisuudistus
Uudet Luontoon-palvelut tarjoavat valtakunnallisesti tietoa sekä Metsähallituksen että alueellisten toimijoiden, kuten kaupunkien, kuntien ja virkistysalueyhdistysten ulkoilu- ja retkeilykohteista, -reiteistä ja -palveluista. Uusien palvelujen yhteisiä sisältöjä ja toiminnallisuuksia ovat mm. aktiviteettien esittely, retkeily- ja ulkoilukohteiden ja reittien haku sekä kartalta että ominaisuuksien mukaan, kohteiden ja reittien monipuolinen esittely, ajankohtaiset sisällöt sekä asiakaspalvelu.
Verkkopalvelut uudistuvat vuosien 2023 ja 2024 aikana sekä visuaalisen ilmeen ja käyttökokemuksen että myös teknisten ratkaisujen osalta. Kehityksestä vastaa Metsähallituksen ohjauksessa oleva ketterä kehitystiimi.
Keskitettyä sisällönhallintaa
Osana uusien palvelujen kehittämistä Metsähallituksen Luontopalveluilla on tarve hankkia Luontoon-palvelujen sisällön tuottamisen ja hallinnan mahdollistava kanavariippumaton sisällönhallintajärjestelmä (headless CMS). Luontopalvelut valitsivat North Patrolin tukemaan tulevaan CMS-järjestelmään kohdistuvien vaatimusten määrittelytyössä sekä tukemaan CMS-hankinnan läpivientiä.
Roolien ja tehtävien kuvaaminen korostuivat määrittelytyössä
Tulevat Luontoon-palvelut rakentuvat monesta palasesta. Kohteet ja niiden kuvaukset tulevat eri taustajärjestelmistä, loppukäyttäjille näkyvät osat ovat omia kokonaisuuksiaan ja sisällöntuotantokin on hajautettu yli 80 Metsähallituksen Luontopalvelujen asiantuntijalle. Määrittelyn yhtenä haasteena olikin määritellä CMS-järjestelmän roolit ja vastuut suhteessa muihin järjestelmiin ja toimijoihin. Mitä tietoja saadaan automaattisesti taustajärjestelmistä, mitä tietoja saa muokata tai täydentää CMS:ssä ja keiden toimesta? CMS:ään tallennettavat sisällöt voivat myös olla rakenteeltaan hyvin monimutkaisia, joten sisällöntuottajan näkökulmasta ne pitäisi saada mahdollisimman helposti sisäistettäviksi.
Projekti tehtiin tiiviissä yhteistyössä asiakkaan kanssa, viidessä napakassa työpalaverissa, kahden kalenterikuukauden aikana. North Patrol perehtyi huolella aikaisemmin laadittuun dokumentaatioon ja taustajärjestelmiin, tarkensi tapaamisissa asiakkaan kanssa tarvittavat vaatimukset ja tarjouspyynnön linjaukset sekä vastasi myös yhteisten tapaamisten fasilitoimisesta.
North Patrol dokumentoi lopuksi hankinnan kohteen vaatimukset sille tasolle, että CMS-ratkaisu sekä sen käyttöönotto ja ylläpito voitiin kilpailuttaa. Lisäksi North Patrol laati laadukkaat tarjouspyyntödokumentit kilpailutuksen käynnistämistä varten.
Tutustu tarjouspyyntöön
Metsähallituksen Luontopalvelut avasi kilpailutuksen julkisten hankintojen Hilma-palvelussa, ja se on luettavissa perjantaihin 18.8.2023 kello 12 asti. Käy tutustumassa tarjouspyyntöön!
Teknologiavalinta on vuosikymmenen investointi
Teknologiaratkaisuissa ei kannata tehdä valintojaan kuumimpien trendien mukaan, vaan soveltuvuuden, skaalautuvuuden, ylläpitokokemuksen, yhteensopivuuden ja elinkaarikustannuksien ehdoilla. North Patrol auttaa näkemään teknologiavaihtoehtojen plussat ja miinukset puolueettomasti, konkreettisesti ja kaukonäköisesti.
Lue lisää aiheesta:
- Koostettavat ratkaisut – Mihin ne sopivat ja mihin eivät?
- Suosituimmat rajapintalähtöiset CMS-tuotteet Suomessa ja Pohjoismaissa
- Hyvä vaatimusmäärittely kuvaa mitä halutaan, muttei kerro miten
- Julkaisujärjestelmät ja verkkokauppa-alustat Suomessa
- Case Porvoo: Sisältökoneesta yhteiset sisällöt eri sivustoille
- Datakatsaus: Webin teknologiat Suomessa 2022
- Erilaiset lähestymistavat verkkopalveluiden toteutukseen