Liferay DXP – huulipunaa possulla

Otathan huomioon, että tämä artikkeli on yli 7 vuotta vanha, joten sisältö ja linkit eivät ole välttämättä ihan ajan tasalla. Tuoreempana lukemisena sinua voisi kiinnostaa vaikkapa jokin näistä artikkeleista:

Mikä oikein riivaa kaikkia portaali- ja sisällönhallintajärjestelmiä?! Miksi kaikkien pitää juosta yhden ainoan tavoitteen perässä? Uusin Liferay (versio 7, lisänimeltään ”digital experience platform”) on tästä hullutuksesta viimeisin tyylinäyte. Kyvykkään ja monipuolisen portaalituotteen päälle on ripoteltu iso kasa trendikkäitä markkinointiominaisuuksia, on käyttäjätiedon seurantaa ja analysointia, kirjautumattomien käyttäjien kokemuksen personointia ja vaikka mitä. Miksi?

North Patrol on suunnitteluun erikoistunut konsulttitoimisto. Suunnittelemme, autamme teknologiavalinnoissa, kilpailutamme. Emme myy toteutusprojekteja, emmekä lisenssejä, olemme aidosti asiakkaan puolella.

Maailmassa on kymmenittäin web-julkaisujärjestelmiä jotka palvelevat markkinointi-ihmisiä varsin hyvin. Maailmassa ei kuitenkaan ole kovin paljon järjestelmiä joilla saa tehtyä vaativia itsepalvelukanavia, tilausjärjestelmiä ja muita oikeasti monimutkaisia verkkopalveluita. Liferay on hyvä järjestelmä näihin vaativiin skenaarioihin, mutta se ei edelleenkään pärjää vaativiin markkinointiskenaarioihin suunnitelluille kilpailijoilleen kuten Episerverille tai Sitecorelle, Adobesta puhumattakaan. Miksi Liferayn markkinointi silti kopioi suoraan näiden kilpailijoiden markkinointia?

Huulipunaa on siis markkinointiosastolla räiskitty tuotteen päälle paksu kerros. Tämä ei helpota ostajien elämää ollenkaan, ja se on kovin valitettavaa. Etenkin kun toimittajat tietysti yhtyvät kuoroon ilman kritiikin hiventäkään.

Jutun otsikossa oleva possuvertaus ei kuitenkaan Liferayn kohdalla aivan tee kunniaa. Tässä tapauksessa on kyse mallikelpoisesta ja kyvykkäästä portaalituotteesta, jonka ominaisuuksille ja kumppaneille on markkinassa aidosti kysyntää. Tuotteen oma markkinointiosasto tuntuu kuitenkin häpeävän omaa tuotettaan. Mitään muuta järkevää selitystä en paksulle, punaiselle huulipunakerrokselle keksi.

Melko perusteellisesti uudistuneen Liferayn isoimmat muutokset eivät myöskään aidosti liity näihin markkinoinnin vouhottamiin ”experience”-ominaisuuksiin. Uudessa versiossa on paljon enemmän kyse teknisen pohjan uudistuksesta kuin aivan uuteen markkinaan hyökkäämisestä. Tuotteen perusfilosofia on edelleen sama, peruskyvykkyydet samat. Isointa uutta on vain aivan uusi markkinointikulma, jota ei voida edes perustella uusien kyvykkyyksien kautta.

Seuraavan vuoden-parin ajan tullaan Liferayn uudesta versiosta varmasti vouhkaamaan merkittävästi. Asiakkaita kehotan aiheessa terveeseen kriittisyyteen uuden kuorrutuksen kanssa.

Aikanaan SharePointistakin vouhotettiin maailmanluokan web-julkaisujärjestelmänä, mutta vasta kun Microsoft tajusi sen olevan parhaimmillaan intraneteissä ja ryhmätyötiloissa, alkoi sen todellinen valtakausi.

Liferaylla on kaikki edellytykset nousta isoksi peluriksi vaativissa itsepalvelukanavissa ja monissa digitalisaatiokehityksen tuomissa palvelukanavissa. Markkinointiosaston toiminta ei tätä tavoitetta juuri nyt kuitenkaan edistä.

Perttu Tolvanen

KTM Perttu Tolvanen on digitaalisten palveluiden suunnittelun, arkkitehtuuriratkaisujen ja kumppanivalintojen asiantuntija. Perttu konsultoi asiakkaita hankkeiden valmistelussa ja vaatimusten määrittelyssä sekä tukee asiakkaita teknologia- ja toteuttajakumppaneiden valinnassa.

Pertulla on yli viidentoista vuoden kokemus erilaisista web-, extranet- ja intranet-projekteista mm. projektipäällikön, suunnittelijan ja konsultin rooleissa. Aiemmassa työhistoriassaan Perttu on toiminut tilaajana ja projektipäällikkönä suuressa mediayhtiössä, sisällönhallintajärjestelmien konsulttina isossa IT-alan yrityksessä sekä itsenäisenä, riippumattomana konsulttina omassa yrityksessään. Hän on myös tunnettu kouluttaja ja bloggaaja. Perttu on myös päätoimittaja web-aiheisessa Vierityspalkki.fi -blogissa.

North Patrol lyhyesti

Meitä on kymmenen konsulttia, kaikki kokeneita suunnittelijoita tai teknologia-asiantuntijoita. Vuosittain meillä suunnitellaan ja valmistellaan yli 50 erilaista digipalvelu-uudistusta ja tietojärjestelmähanketta. Asiakkaamme ovat olleet erittäin tyytyväisiä työhömme (arvosana 9,5/10), ja monet heistä palaavat asiakkaiksi yhä uudestaan.

Lue lisää meistä

Miten erotumme kilpailijoistamme?

  • Digipalveluiden suunnitteluun erikoistuminen

    Olemme erikoistuneet digipalveluiden laadukkaaseen suunnittelutyöhön ja vaatimusmäärittelyyn. Missiomme on auttaa asiakkaita onnistumaan hankkeissaan luomalla mahdollisimman hyvät lähtökohdat toteutusvaiheelle – oli sitten kyse ketterästä toteutuksesta omalla tiimillä tai kumppanin kanssa tehtävästä hankkeesta tai julkisesti kilpailutettavasta urakasta.

  • Emme myy koodausta emmekä lisenssejä

    Moni teknologiakonsultti suosittelee asiakkailleen teknisiä ratkaisuja, joita sama talo myös toteuttaa. Meillä tätä vinoumaa ei ole, koska meiltä ei voi ostaa koodausta tai lisenssejä eikä meillä ole riippuvuuksia teknologiatoimittajiin. Näkökulmamme ohjelmistomarkkinaan on laaja-alainen. Tavoitteena on aina löytää asiakkaalle parhaiten soveltuva ohjelmistoratkaisu, oli se sitten räätälöity ratkaisu, saas-palvelu, avoimen lähdekoodin alusta tai näiden yhdistelmä.

  • Realistisuus ja kaukonäköisyys

    Suunnittelemme digipalveluiden palvelukonsepteja, toteutustapoja ja arkkitehtuureja, jotka kestävät aikaa ja jatkokehittämistä. Me painotamme ratkaisujen toteutuskelpoisuutta, hyvien kumppaniehdokkaiden löytymistä ja kustannusten ennustettavuutta.

Siirry takaisin sivun alkuun