North Patrol on suunnitteluun erikoistunut konsulttitoimisto. Suunnittelemme, autamme teknologiavalinnoissa, kilpailutamme. Emme myy toteutusprojekteja, emmekä lisenssejä, olemme aidosti asiakkaan puolella.
Teknologiateollisuus ry on tehnyt viime aikoina merkittäviä uudistuksia laajaan verkkopalvelukokonaisuuteensa. Alkuvuonna 2024 julkaistiin uusi Teknologiateollisuus ry:n jäsenpalvelu. Syyskuussa täysremontin koki pääsivusto teknologiateollisuus.fi. sekä teknologiateollisuuden valtakunnallisista työehtosopimuksista neuvottelevan Teknologiateollisuuden työnantajat ry:n teknologiatyönantajat.fi-sivusto.
North Patrol on toiminut Teknologiateollisuus ry:n yhteistyökumppanina useissa eri rooleissa. Konsultit ovat auttaneet Teknologiateollisuuden tiimejä uuden verkkopalvelukokonaisuuden hankevalmistelussa, esiselvitysvaiheessa, teknologiavalinnoissa, sivustojen ja palveluiden vaatimusmäärittelyssä, hankintojen valmistelussa, kilpailutusten läpiviennissä, teknisten toteutusten valvonnassa sekä jatkokehityksen suunnittelussa.
Tämä artikkeli esittelee uuden teknologiateollisuus.fi-verkkosivuston konseptin keskeisiä ratkaisuja.
Uusi Teknologiateollisuus.fi-sivusto kokoaa yhteen Teknologiateollisuuden ajankohtais- ja vaikuttamissisällöt sekä toimialatiedon, kuten esimerkiksi talous- ja tilastofaktat. Sivuston tärkeimpiä kohderyhmiä ovat poliittiset päättäjät ja heidän avustajansa sekä muut vaikuttajat, virkamiehet ja viranomaiset sekä median edustajat, jotka hyödyntävät sisältöjä erilaisen vaikuttamistyön tukena, teknologiatoimialan trendien seuraamiseen sekä muun muassa oman toimialaymmärryksensä lisäämiseen. Sivuston tärkeimpiä sisältöjä ovat Teknologiateollisuuden asiantuntijoiden toimittamat vaikuttamissisällöt, talous- ja tilastotiedot, kannanotot ja lausunnot, tutkimukset ja selvitykset sekä uutiset ja tiedotteet.
Dynaamiset graafit herättivät talous- ja tilastotiedot eloon
Teknologiateollisuus.fi-sivuston ehdoton kruununjalokivi on Talous ja tilastot -osio, jossa jaetaan toimialatietoa, analysoidaan teknologiateollisuuden kehitystä ja käsitellään muun muassa talousnäkymiä niin Suomen kuin koko maailmankin mittakaavassa. Lukuja, tilastoja, trendejä havainnollistetaan helposti hahmotettavin dynaamisin graafein. Graafien tausta-aineistoilla on useita lähteitä (mm. Suomen Pankki ja Macrobond). Sivustolla on sekä ns. reaaliajassa päivittyviä että staattisempia graafeja, joita päivitetään vain tarpeen mukaan.
Graafeja esitetään palvelussa mm. osana erilaisia koontisivuja, joilla asiantuntijat analysoivat esimerkiksi Suomen talouden kehitystä eri näkökulmista. Kutakin graafia varten palveluun on luotu myös oma sivu, joka aukeaa aina kun käyttäjä haluaa avata graafin tarkempaan katseluun.
Esimerkki yksittäisestä graafisivusta: https://teknologiateollisuus.fi/graafit/teknologiateollisuuden-henkilosto-suomessa-toimialoittain-uusin-vuosi/
Graafisivulle on voitu lisätä yleiskuvaus, joka helpottaa graafin ja sen lukujen tulkintaa. Lisäksi sivulta on mm. suora pääsy sivuston toimitettuihin sisältöihin, joissa kyseinen graafi on käytössä. Graafisivulla käyttäjät voivat tarkastella lukuja graafien takana tai halutessaan suodattaa kuvaajiin mukaan vain haluamansa muuttujat. Graafin koko tausta-aineiston saa ladattua sivulle näkyviin tai datan voi ladata CSV-tietona itselleen jatkojalostettavaksi. Graafi on myös helposti ladattavissa sivulta .png-kuvatiedostona.
Yksittäiset graafit on koottu graafikirjastoon, josta löytyy artikkelin kirjoittamishetkellä lähes 170 avainsanoin teemoitettua dynaamista graafia. Kirjastossa käyttäjät voivat selata graafeja mm. teemoittain tai niiden viimeisen julkaisupäivän mukaan.
Modulaarisilla sisällöillä toimivat käyttäjäpolut ja tehoa sisällöntuotantoon
Teknologiateollisuus.fi-sivuston sisältösuunnittelun tavoitteena oli löytää parhaat mallit, joilla laajoista teema-aiheista saadaan muodostettua sivustolla helposti seurattavia, ymmärrettäviä ja loogisesti jäsentyviä kokonaisuuksia. Lähtökohtana olivat erityisesti sisältöjen esitystapojen joustavuus, tietojen löydettävyys ja modulaaristen sisältöjen monipuoliset käyttömahdollisuudet. Esimerkiksi kaikki sivuston ajankohtaissisällöt luokitellaan erilaisin metatiedoin, jolloin palvelussa voidaan dynaamisia lohkoelementtejä hyödyntäen nostaa esiin vaikkapa määrätyn aihepiirin uusimpia uutisia tai tulevia tapahtumia. Tällaisten dynaamisten sisältöelementtien avulla voidaan myös varmistaa, että käyttäjäpolut ovat yhteneväisiä ja esimerkiksi osuvien lukusuositusten myötä käyttäjälle on aina tarjolla selkeä kulku eteenpäin sekä aihetta syventävään että aihetta laajentavaan tietoon.
Sivustolla suositaan pitkiä sivuja, jotka kokoavat yhteen kaiken tiedon tietystä asiakokonaisuudesta. Julkaisujärjestelmään onkin luotu laaja kirjasto erilaisia lohkoelementtejä, joiden avulla pitkistä ja runsassisältöisistäkin sivuista saadaan taitettua kiinnostavia ja helposti silmäiltäviä. Yhteiskäyttöisten lohkoelementtien avulla voidaan kuitenkin varmistaa, että sivuston ilme ja käyttäjien käyttökokemus pysyy samana riippumatta siitä, kenen toimittamalla sivulla tai missä sivuston osiossa kulloinkin vieraillaan.
Monta sivustoa, yksi huippuunsa viritetty haku
Verkkopalvelukokonaisuuden uudistusta suunniteltaessa, oli alusta saakka selvää, että kaikilla kokonaisuuteen kuuluvilla sivustoilla tullaan käyttämään yhteistä hakutoimintoa. Keskitetyksi hakuratkaisuksi valikoitui monipuolinen ja kustannustehokas SaaS-pohjainen (Software as a Service) Algolia, joka on matkan varrella vaatinut melkoisesti virittämistä, mutta joka on saatu hienosti taivutettua palvelemaan sivustokokonaisuuden käyttäjien erilaisia tarpeita.
Riippumatta siitä, missä sivustolla käyttäjä hakuja tekeekin, hakutoiminto kattaa verkkopalvelukokonaisuuden kaikkien sivustojen sisällöt. Haku priorisoi niitä tuloksia, jotka löytyvät sivustolta, josta hakuja ryhdyttiin tekemään, mutta tarjoaa nopean pääsyn oikean tiedon äärelle sen löytyessä kokonaisuuden muilta sivustoilta.
Ehkä teknisesti erikoisin ominaisuus hakutoiminnossa on sen kyky indeksoida ja näyttää tuloksissa myös kirjautumismuurin takana olevat sisällöt sekä verkkokaupassa ostettavat julkaisut. Tuloksia saa siis myös sisällöistä, joihin ei välttämättä pääse, ellei ole jäsen tai valmis avaamaan lompakkoaan maksullisten raporttien osalta. Tällä tavalla hakukone kuitenkin toimii myös työkaluna kaikille jäsenille ja Teknologiateollisuuden vaikuttamistoiminnan piirissä oleville asiantuntijoille.
Hakukoneelta voi siis kysyä esimerkiksi, onko Teknologiateollisuudella tilastoa jostain aihepiiristä. Vastauksen saa riippumatta siitä, onko kirjautuneena tai onko valmis maksamaan raporteista. Haku toimii todella nopeasti ja jo muutaman merkin hakukenttään kirjoitettuaan, käyttäjä saa ehdotuksia hakutuloksista. Hakunäkymä valtaa koko käyttöliittymän, ja samalla kun Algolia ryhtyy esittämään hakutuloksia, näkymään ilmestyy suodatusvalinnat, joiden avulla käyttäjä voi lähteä rajaamaan hakuaan haluamiinsa sisältötyyppeihin, keskittyen esimerkiksi vain sivusisältöihin, artikkeleihin, tapahtumiin tai tiedostoihin.
Teknologiateollisuuden sivustoilla on myös yhteinen yhteystietohakemisto, jota varten Algoliaan on luotu oma erillinen hakuindeksinsä. Yhteystietosivuja hallinnoidaan keskitetysti Teknologiateollisuus.fi-pääsivustolla. Yhteystietojen hakemisto on kuitenkin näkyvissä kaikilla verkkopalvelukokonaisuuden eri sivustoilla.
Hakemiston hakutulosnäkymä aukeaa sillä sivustolla, jossa haku tehdään. Mikäli käyttäjä avaa etsimänsä henkilön tiedot tarkempaan tarkasteluun, ohjautuu hän lähtösivustosta riippumatta pääsivustolla sijaitsevalle yhteystietosivulle. Yhteystietojen hakutulosnäkymää on muokattu siten, että se vastaa paremmin henkilöihin liittyvien tietojen esittämisen tarpeita.
Yleisestä sivustohausta poiketen, yhteystietohakemiston hakutuloslistauksessa esitetään kuvalliset henkilökortit, joista jo hakutulosnäkymässä on luettavissa muun muassa henkilön nimi, titteli ja yhteystiedot sekä organisaatio, jossa hän työskentelee. Yhteystietoja voi hakea avoimella sanahaulla ja hakutuloksia voi suodattaa yksikön, tiimin tai tehtävänimikkeen mukaan.
Aiempia artikkeleitamme hakuratkaisuista ja niiden valjastamisesta eri käyttötarkoituksiin:
SaaS-hakuratkaisut kotimaisilla sivustoilla 2023
Hyvä hakukone vaatii säätämistä – North Patrol taivutti käyttöönsä Algolia-haun
”Pinnalla nyt” -ohjaukset veivät päänavigaation paikan
Teknologiateollisuuden pääsivusto on hyvin jäsennelty, sillä on selkeä rakenne ja sivuston navigaatio mallintaa sitä hyvin. Päänavigaatio on kuitenkin piilossa hampparivalikon takana ja sen paikan on ottanut ns. ”Pinnalla nyt” -navigaatio. Sivuston tärkeimmät sisällöt – uutiset, artikkelit, talous- ja tilastotiedot, kannanotot ja lausunnot ja tutkimukset – ovat kaikki vahvasti ajassa eläviä.
Sivuston kulloinenkin päätehtävä, vaikuttamistavoitteet ja tiettyjen sisältöjen ajankohtaisuus riippuu myös muun muassa siitä, ovatko esimerkiksi työmarkkinaneuvottelut parhaillaan käynnissä. Pinnalla nyt -nostoilla käyttäjiä voidaan joustavasti ohjata juuri tällä hetkellä tärkeimpiin tai kiinnostavimpiin sisältöihin.
>> Tutustu Teknologiateollisuus.fi-sivustoon
Teknologiateollisuuden verkkopalveluiden kehitys jatkuu. Esimerkiksi uudistettua jäsenpalvelua tullaan laajentamaan uusin, mm. tekoälyä hyödyntävin, toiminnallisuuksin. North Patrol toimii Teknologiateollisuus ry:n verkkopalvelukokonaisuuden kehittämisen kumppanina myös jatkossa.
PS. Sinua voisi kiinnostaa tulossa oleva ilmainen webinaarimme: Onnistu verkkopalvelu-uudistuksen läpiviennissä (20.11.2024 klo 10:00). Ilmoittaudu webinaariin