Gartnerin näkemyksiä verkkokauppamarkkinan kehityksestä

Tutkimusyhtiö Gartner julkaisee säännöllisin väliajoin näkemyksiään digitaalisten palveluiden kehitykseen liittyvistä toimijoista ja tuotteista. Nämä raportit painottuvat hyvin pitkälle Pohjois-Amerikan markkinaan, joten suomalaisten ostajien on syytä tulkita esitettyjä näkemyksiä tietyin varauksin. Se mihin mielenkiintoa kannattaa kuitenkin kohdentaa, on raporteissa esitetyt suuntaukset ja trendit.

Viimeisin verkkokaupparatkaisuja käsittelevä nelikenttäanalyysi Magic Quadrant for Digital Commerce julkaistiin elokuussa 2022. Raportti tarjoaa muutamia kiinnostavia huomioita. Ensimmäinen nosto on, että johtavat toimijat ovat edelleen johtavia toimijoita (leaders). Globaalien jättiläisten, Salesforcen, Adoben ja SAP:in, positiot ovat lähes sementoituja kansainvälisessä verkkokauppaskenessä, ja ne ovatkin lähes aina pohdittavina olevia vaihtoehtoja, kun isommat organisaatiot alkavat hahmottelemaan verkkokaupparatkaisujaan. Hieman erilaisena otuksena johtavien toimijoiden joukossa voidaan pitää commercetoolsia, joka on asemoitu jo toisena vuotena peräkkäin kärkikolmikon rinnalle. Kyseessä on täysin pilvipohjainen ns. headless commerce -ratkaisu, jolla on toteutettu myös Suomessa pari yksittäistä verkkokauppahanketta. Headless-trendi käy kuumana, joten nähtäväksi jää nouseeko myös Suomeen lisää commercetools-pohjaisia verkkokauppoja.

North Patrol on suunnitteluun erikoistunut konsulttitoimisto. Suunnittelemme, autamme teknologiavalinnoissa, kilpailutamme. Emme myy toteutusprojekteja, emmekä lisenssejä, olemme aidosti asiakkaan puolella.

20.9.2022

Mikko Jokela

Suomen markkinan näkökulmasta mielenkiintoista on myös Optimizelyn (ent. Episerver) aseman heikentyminen viime vuodesta. Se on nyt asemoitu kapean osa-alueen toimijaksi (niche player). Optimizely on ollut jo pitkään Suomen johtava kaupallisesti lisensoitu julkaisujärjestelmä ja se on ollut käytännössä ainoa julkaisujärjestelmäpohjalta ponnistava tuote, joka on noteerattu myös verkkokauppa-analyyseissä. Optimizely osti hiljattain B2B-verkkokauppa-alusta Insite Commercen ja tuotetta on pikkuhiljaa tuotu myös osaksi Euroopan tarjoomaa. Tämän ostoksen ja sen tuoteintegroinnin myötä voitaisiinkin olettaa, että Optimizelyn asema olisi ennemminkin parantunut edellisestä raportista. Näin ei kuitenkaan ole. Gartner nostaa esiin Optimizelyn heikkouksina oikeastaan täysin yleisten trendien vastaiset asiat: monoliittisuuden, kokonaisvaltaisuuden sekä verkkokaupan edustakerrokseen liittyvät rajoitteet.

Vasemmalla 08/2021 markkinatilanne ja oikealla 08/2022 markkinatilanne.

Toinen mielenkiintoinen huomio on Oraclen tiputtaminen kokonaan pois raportista viime vuoden visionääripositiosta (visionary) huolimatta. Tämän taustalla on todennäköisesti nopea reagointi Oraclen ilmoituksiin henkilöstövähennyksistä. Erään lähteen mukaan koko CX Commerce -tiimi olisi lähtenyt Oraclelta. Tällä hetkellä on siis hyvin epävarmaa tuleeko Oracle jatkamaan verkkokauppa-alustansa kehitystä vai lopetetaanko tuote kokonaan. Mikäli Gartneria on uskominen, niin Oraclen verkkokauppa-alustan tulevaisuus ei näytä kovinkaan valoisalta. Jos Oracle putoaa verkkokauppapelistä pois, syntyy markkinaan uutta kysyntää, mutta todennäköisintä on, että jo tällä hetkellä johtavassa asemassa olevat toimijat täyttävät tämän tilan.

Suomen nykytilannetta vähemmän koskettava, mutta kansainvälisesti mielenkiintoinen havainto, on Oron ja Kibon nousu johti analyysin kärkikahinoita. Molemmat toimijat on tänä vuonna noteerattu visionääreiksi. Oro on ennen kaikkea B2B-verkkokauppaan tarkoitettu alusta, joka tarjoaa kyvykkyydet myös markkinapaikkana sekä CRM-ratkaisuna toimimiseen. Oro tarjoaa ilmaisen avoimen lähdekoodin yhteisöversion sekä erikseen maksullisen SaaS-version.

Kibo Commerce on puolestaan moderniin arkkitehtuuriin nojaava verkkokaupparatkaisu, joka tarjoaa kyvykkyyksiä kuluttajakauppaan, B2B-kauppaan, tilausten hallintaan (OMS, Order Management System), personointiin sekä myymäläjärjestelmänä toimimiseen (POS, Point-of-Sale). Toinen kansainvälinen tutkimusyhtiö Forrester nosti Kibon omassa hiljattain julkaisussa The Forrester Wave: B2C Commerce Solutions, Q2 2022 -raportissaan ainoaksi johtavaksi toimijaksi.

Markkinapositioinnin näkökulmasta raportin muut havainnot ovat, että HCL Softwaren asema on parantunut ja vastaavasti Intershop on tiputettu kokonaan pois vertailusta. HCL kehittää aiemmin IBM WebSphere Commercena tunnettua verkkokauppatuotetta. IBM:n ratkaisulla oli Suomessa suhteellisen merkittävä markkinaosuus, joten saa nähdä, pystyykö HCL saavuttamaan vastaavaa asemaa. Intershop on puolestaan kyvykäs alusta, joka soveltuu sekä kuluttaja- että B2B-verkkokauppaan. Alustalla on tehty Suomessakin pari verkkokauppatoteutusta. Intershop on yrityksenä huomattavasti pienempi kuin globaalit jättiläiset, joita vastaan se joutuu markkinassa taistelemaan. Pudottamisen syynä onkin todennäköisesti se, että muut toimijat ovat auttamatta syöneet Intershopilta markkinaa. Omana arvauksena voisikin ennustaa, että joku suurempi toimija ostaa Intershopin lähitulevaisuudessa.

PS. Sinua voisi kiinnostaa tulossa oleva ilmainen webinaarimme: Intranet ja digitaalinen työympäristö 2024 -selvityksen tulokset (11.9.2024 klo 10:00). Ilmoittaudu webinaariin

Lue palveluistamme Pyydä tarjous

Mikko Jokela

KTM Mikko Jokela on digitaalisen liiketoiminnan asiantuntija. Hänen erityisalueitaan ovat myynnilliset verkkopalvelut, verkkokaupat ja ylipäätään asiakasrajapinnan digitaaliset kosketuspisteet. Mikko konsultoi asiakkaitaan hankkeiden valmistelussa, konseptien kirkastamisessa, vaatimusten määrittelyssä, teknologia- ja kumppanivalinnoissa sekä digitaalisten kanavien tehokkaassa hyödyntämisessä.

Mikolla on yli viidentoista vuoden kokemus erilaisten verkkopalveluiden teknologia- ja ratkaisukonsultoinnista, sekä kaiken kaikkiaan yli 20 vuoden kokemus IT-alan työtehtävistä. Hän on mm. vetänyt verkkopalveluprojekteja toteuttavaa tulosyksikköä sekä vastannut verkkopalveluliiketoiminnan kehityksestä työskennellessään aiemmin IT-toimittajalla.

Verkkokaupat

Autamme verkkokaupan suunnittelussa, määrittelyssä ja kilpailutuksessa. Etsimme tavoitteisiisi oikeat strategiat, kanavat ja teknologiat, jotta voit ryhtyä pyörittämään menestyvää verkkokauppaa.

Lue palveluistamme

Pyydä tarjous

North Patrol auttaa onnistumaan

Meitä on kymmenen konsulttia, kaikki kokeneita suunnittelijoita tai teknologia-asiantuntijoita. Joka vuosi viemme läpi yli 50 projektia, joissa autamme hankkeensa eri vaiheissa olevia asiakkaitamme luomaan uusia digipalveluja ja tietojärjestelmiä. Asiakkaamme ovat olleet erittäin tyytyväisiä työhömme (arvosana 9,5/10), ja monet heistä palaavat asiakkaiksi yhä uudestaan.

Olemme apunasi, kun kaipaat puolueetonta näkemystä teknologiavalintoihin, kirkastusta palvelukonseptin ideaan, tarkennusta vaatimusten määrittelyyn, konkreettista tukea tarjouskilpailuun tai ohjausta toteutusprojektin läpivientiin.

Ota selvää firmastamme

Miten erotumme kilpailijoistamme?

  • Digipalveluiden suunnitteluun erikoistuminen

    Olemme erikoistuneet digipalveluiden laadukkaaseen suunnittelutyöhön ja vaatimusmäärittelyyn. Missiomme on auttaa asiakkaita onnistumaan hankkeissaan luomalla mahdollisimman hyvät lähtökohdat toteutusvaiheelle – oli sitten kyse ketterästä toteutuksesta omalla tiimillä tai kumppanin kanssa tehtävästä hankkeesta tai julkisesti kilpailutettavasta urakasta.

  • Emme myy koodausta emmekä lisenssejä

    Moni teknologiakonsultti suosittelee asiakkailleen teknisiä ratkaisuja, joita sama talo myös toteuttaa. Meillä tätä vinoumaa ei ole, koska meiltä ei voi ostaa koodausta tai lisenssejä eikä meillä ole riippuvuuksia teknologiatoimittajiin. Näkökulmamme ohjelmistomarkkinaan on laaja-alainen. Tavoitteena on aina löytää asiakkaalle parhaiten soveltuva ohjelmistoratkaisu, oli se sitten räätälöity ratkaisu, saas-palvelu, avoimen lähdekoodin alusta tai näiden yhdistelmä.

  • Tehokkuus, tavoitteellisuus ja tuloksellisuus

    Toimeksiannoillemme sovitaan aina konkreettinen lopputuotos, jonka avulla asiakas pääsee hankkeessaan eteenpäin. Hioutuneiden menetelmiemme ja kokeneiden konsulttiemme ansiosta pystymme tuottamaan sen tehokkaasti, yllättävän vähäisillä työmäärillä, ja rahallesi syntyy vastinetta.

Siirry takaisin sivun alkuun