Teams ohitti Slackin

Millä tahansa mittarilla Microsoftin Teamsia katsoo, niin kahden vuoden aikana Teams on tehnyt huikean suorituksen. Slack meni toki keväällä pörssiin, ja on edelleen koodarifirmojen suosikkisysteemi, mutta aktiivisissa käyttäjissä Teams on ohittanut Slackin.

Microsoftin tietojen mukaan Teamsilla on päivittäisiä käyttäjiä yli 13 miljoonaa. Slackin vastaava luku on 9-10 miljoonaa. Lisäksi kun huomioidaan, että Teams on käytännössä ilmainen tuote Office 365 -käyttäjille, joita on jo lähes 200 miljoonaa maailmassa, niin on helppo ennustaa Teamsin nousevan lähivuosina selkeästi Slackkia isommaksi tuotteeksi.

North Patrol on suunnitteluun erikoistunut konsulttitoimisto. Suunnittelemme, autamme teknologiavalinnoissa, kilpailutamme. Emme myy toteutusprojekteja, emmekä lisenssejä, olemme aidosti asiakkaan puolella.

Slackille tämä tuskin on kuitenkaan ongelma. Se on edelleen parempi chat-työkalu monella tapaa, ja on etenkin organisaatioiden välisessä käytössä selkeästi edellä Teamsia. Perinteisempien organisaatioiden sisäisen tietotyön tehostamisessa, ja etenkin kun puhutaan perinteisistä Office-dokumenteista, niin Teamsin tuomat hyödyt ovat kuitenkin selvästi Slackkia suuremmat.

Intranet-konseptit muuttuvat, ehkä painottuen enemmän tietovarastoiksi, sovellusmaisemmiksi ja keskittyen johtamisen tukeen ja tiedon löydettävyyteen. Teamsit ja muut sosiaaliset kanavat roolittuvat monessa paikassa yhä keskeisimmiksi työkaluiksi, usein ottaen roolia pois sähköpostilta ja muuttaen esimerkiksi projektien ja tiimien sisäisiä työtapoja. Näin eri maailmat täydentävät toisiaan.

Keskusteluryhmiin perustuva työnteko on myös monelle organisaatiolle niin iso muutos, että harva selviytyy prosessista ilman tukea ja apua. Tässä Microsoftin kumppanikenttä on erittäin vahvassa roolissa, ja Microsoft on myös ryhtynyt aktiivisesti palkitsemaan kumppaneita Office 365 -käytön lisäämisestä asiakasorganisaatioissa.

Microsoft porskuttaa laajemminkin tällä hetkellä. Asiakasorganisaatiot siirtävät Azureen hyvin laajalla rintamalla asioita, ja Office 365 ja Teams toimivat käyttöliittymäkerroksena monenlaisiin sovelluksiin.

Microsoft ei edelleenkään ole se trendikkäin vaihtoehto, ja edelleen on monia organisaatioita, jotka haluavat muita ratkaisuja, kuten tässäkin blogissa on käsitelty (esim. RocketChat yms työkalut vaihtoehtoina Teamsille ja Slackille).

Microsoft on kuitenkin osoittanut viime vuosina todella vaikuttavaa muuntautumiskykyä. SharePoint-keskeisestä portaalien aikakaudesta on siirrytty kompaktin kokoisiin pilvisovelluksiin ja rohkeasti tehty Teamsista Office-ekosysteemin sydän.

Tämä kehitys on jo muuttanut intranettienkin konsepteja monessa organisaatiossa, kun sosiaalinen kanava ja ryhmäkeskustelut ovat ottaneet enemmän intran tehtäviä osakseen. ”Teamsien ja Slackien maailma” ei kuitenkaan vielä ole mullistanut suurten yritysten intranet-konsepteja aivan valtavasti, ja tässäkin asiassa on kyse enemmän evoluutiosta kuin revoluutiosta. Intranet-konseptit muuttuvat, ehkä painottuen enemmän tietovarastoiksi, sovellusmaisemmiksi ja keskittyen johtamisen tukeen ja tiedon löydettävyyteen. Teamsit ja muut sosiaaliset kanavat roolittuvat monessa paikassa yhä keskeisimmiksi työkaluiksi, usein ottaen roolia pois sähköpostilta ja muuttaen esimerkiksi projektien ja tiimien sisäisiä työtapoja. Näin eri maailmat täydentävät toisiaan.

Intranet-asiantuntijoilta tämä kehitys vaatii yhä enemmän huomiota eri kanavien roolituksiin ja käyttäjien ohjaamiseen, jotta eri kanavia hyödynnetään niille parhaiten sopivilla tavoilla. Microsoftinkin paletissa on edelleen todella paljon eri palasia, ja näiden fiksu hyödyntäminen vaatii tarkkaa harkintaa. Ehkä Teamsin suosion kasvun myötä paletti selkiytyy hieman, ehkä. Toivomme ainakin.


Suunnittelemme toimivan intranetin

North Patrolin suunnitteluprojekteissa määritellään toimivimmat työkaluratkaisut kuhunkin intranet-ympäristöön. Lisäksi intranetin palvelumuotoilulla ja prototyypeillä suunnitellaan sellaiset sisältöratkaisut, jotka tukevat sisäistä viestintää, tiedon löydettävyyttä ja arkisista työsuorituksista selviämistä.

Lue intranettien suunnittelupalveluistamme tai varaa suoraan Teams-palaveri Sarin kanssa

PS. Sinua voisi kiinnostaa tulossa oleva ilmainen webinaarimme: Intranet ja digitaalinen työympäristö 2024 -selvityksen tulokset (11.9.2024 klo 10:00). Ilmoittaudu webinaariin

Lue palveluistamme Pyydä tarjous

Perttu Tolvanen

KTM Perttu Tolvanen on digitaalisten palveluiden suunnittelun, arkkitehtuuriratkaisujen ja kumppanivalintojen asiantuntija. Perttu konsultoi asiakkaita hankkeiden valmistelussa ja vaatimusten määrittelyssä sekä tukee asiakkaita teknologia- ja toteuttajakumppaneiden valinnassa.

Pertulla on yli viidentoista vuoden kokemus erilaisista web-, extranet- ja intranet-projekteista mm. projektipäällikön, suunnittelijan ja konsultin rooleissa. Aiemmassa työhistoriassaan Perttu on toiminut tilaajana ja projektipäällikkönä suuressa mediayhtiössä, sisällönhallintajärjestelmien konsulttina isossa IT-alan yrityksessä sekä itsenäisenä, riippumattomana konsulttina omassa yrityksessään. Hän on myös tunnettu kouluttaja ja bloggaaja. Perttu on myös päätoimittaja web-aiheisessa Vierityspalkki.fi -blogissa.

Intranetit ja digitaaliset työympäristöt

Autamme intranettien ja muiden työympäristöratkaisujen suunnittelussa, määrittelyssä ja kilpailuttamisessa. Etsimme oikean palvelukonseptin ja siihen soveltuvimmat työkalut sisäiseen viestintään, tiedon etsimiseen, työtehtävien hallintaan, osaamisen jakamiseen, työn johtamiseen, vuorovaikutukseen ja yhteistyöhön.

Lue palveluistamme

Pyydä tarjous

North Patrol auttaa onnistumaan

Meitä on kymmenen konsulttia, kaikki kokeneita suunnittelijoita tai teknologia-asiantuntijoita. Joka vuosi viemme läpi yli 50 projektia, joissa autamme hankkeensa eri vaiheissa olevia asiakkaitamme luomaan uusia digipalveluja ja tietojärjestelmiä. Asiakkaamme ovat olleet erittäin tyytyväisiä työhömme (arvosana 9,5/10), ja monet heistä palaavat asiakkaiksi yhä uudestaan.

Olemme apunasi, kun kaipaat puolueetonta näkemystä teknologiavalintoihin, kirkastusta palvelukonseptin ideaan, tarkennusta vaatimusten määrittelyyn, konkreettista tukea tarjouskilpailuun tai ohjausta toteutusprojektin läpivientiin.

Ota selvää firmastamme

Miten erotumme kilpailijoistamme?

  • Digipalveluiden suunnitteluun erikoistuminen

    Olemme erikoistuneet digipalveluiden laadukkaaseen suunnittelutyöhön ja vaatimusmäärittelyyn. Missiomme on auttaa asiakkaita onnistumaan hankkeissaan luomalla mahdollisimman hyvät lähtökohdat toteutusvaiheelle – oli sitten kyse ketterästä toteutuksesta omalla tiimillä tai kumppanin kanssa tehtävästä hankkeesta tai julkisesti kilpailutettavasta urakasta.

  • Emme myy koodausta emmekä lisenssejä

    Moni teknologiakonsultti suosittelee asiakkailleen teknisiä ratkaisuja, joita sama talo myös toteuttaa. Meillä tätä vinoumaa ei ole, koska meiltä ei voi ostaa koodausta tai lisenssejä eikä meillä ole riippuvuuksia teknologiatoimittajiin. Näkökulmamme ohjelmistomarkkinaan on laaja-alainen. Tavoitteena on aina löytää asiakkaalle parhaiten soveltuva ohjelmistoratkaisu, oli se sitten räätälöity ratkaisu, saas-palvelu, avoimen lähdekoodin alusta tai näiden yhdistelmä.

  • Tehokkuus, tavoitteellisuus ja tuloksellisuus

    Toimeksiannoillemme sovitaan aina konkreettinen lopputuotos, jonka avulla asiakas pääsee hankkeessaan eteenpäin. Hioutuneiden menetelmiemme ja kokeneiden konsulttiemme ansiosta pystymme tuottamaan sen tehokkaasti, yllättävän vähäisillä työmäärillä, ja rahallesi syntyy vastinetta.

Siirry takaisin sivun alkuun