SharePointin vaihtoehdot intranet-käytössä Pohjois-Euroopassa

Otathan huomioon, että tämä artikkeli on yli 11 vuotta vanha, joten sisältö ja linkit eivät ole välttämättä ihan ajan tasalla. Tuoreempana lukemisena sinua voisi kiinnostaa vaikkapa jokin näistä artikkeleista:

Pidin hiljattain Tanskassa J. Boye Aarhus 13 -seminaarissa esityksen SharePointin vaihtoehdoista Pohjois-Euroopassa. Esitys käsitteli SharePointtia myös laajemmin kuin intranettien näkökulmasta, mutta luonnollisesti intranet-käyttöä käsiteltiin eniten. SharePoint on kuitenkin myös Suomen ulkopuolella noussut viime vuosina hyvin vahvaan asemaan nimenomaan intranet-käytössä.

North Patrol on suunnitteluun erikoistunut konsulttitoimisto. Suunnittelemme, autamme teknologiavalinnoissa, kilpailutamme. Emme myy toteutusprojekteja, emmekä lisenssejä, olemme aidosti asiakkaan puolella.

>> Lataa esitys

Muutamia keskeisiä esityksen havaintoja tiivistettynä:

 1. SharePointista on tullut intranet-käytössä de facto -alusta useimmissa Pohjois-Euroopan maissa. Poikkeuksia ovat lähinnä Iso-Britannia ja Ruotsi. Briteissä SharePointin asemaa haastavat siellä kohtuullisen suositut, erilaiset paketoidut intranet-ratkaisut (esim. Interact, Igloo). Ruotsissa EPiServerin merkittävä asema näkyy myös intranettien puolella.
 2. Kustannustehokkaita haastajia SharePointille viestinnällisissä intraneteissa on yllättävän paljon. Toki muutamat erottuvat joukosta, kuten Atlassian Confluence. Valitettavasti useimpien ratkaisujen heikkoudet ovat dokumenttienhallintaominaisuuksissa, ja monille organisaatioille dokumenttienhallinta on ratkaisevan tärkeätä. Tämä rajoittaa vaihtoehtojen hyödyntämistä, ja on jokseenkin harmillista, koska monet vaihtoehdot ovat monissa muissa asioissa SharePointtia ketterämpiä.
 3. Isoissa ja monimutkaisissa organisaatioissa intranettien personointi ja profilointi korostuvat, ja tällaisista organisaatioista edelleen moni päätyy tekemään intranettinsa jollain portaaliratkaisulla. Etenkin Keski-Euroopassa portaalien hyödyntämiseen on kenties enemmän perinteitä, joten intranettien tekeminen portaalityökaluilla on edelleen melko tyypillistä laajoille organisaatioille. SharePoint toki puskee vahvasti näihinkin. Tosin tämä koskettaa ensisijaisesti organisaatioita joilla on tuhansia, tai kymmeniä tuhansia työntekijöitä, joten esimerkiksi Suomessa tarve portaaleille intranet-käytössä ei ole niin yleinen.
 4. Työtilat ja dokumenttienhallinta on SharePointin kiistaton vahvuus, ja on suorastaan kummallista miten heikkoja kilpailijat ovat näillä alueilla. Vain Alfresco esimerkiksi tukee samaa protokollaa kuin SharePoint dokumenttien tallennukseen suoraan Office-ohjelmistoista. Useimmat kilpailijat käyttävät edelleen kaikenlaisia lisäohjelmistoja ja ”temppuratkaisuja”, jopa IBM. Tässä toivoisi tapahtuvan ryhdistäytymistä kilpailijoilta, koska tämä tuntuu olevan se keskeisin toiminnallinen syy miksi SharePointtiin kallistutaan hankalammissakin skenaarioissa.
 5. SharePointin pilviratkaisu Office 365 tunnetaan hyvin, mutta käytännössä sen päälle arkaillaan rakentamista varsin paljon. Verrattuna esimerkiksi Tanskan tunnelmiin, niin Suomessa pilviratkaisuista ollaan huomattavasti innostuneempia. Etenkin isot organisaatiot tuntuvat olevan vahvasti odottelumoodissa edelleen. Täten vaikka SharePointin vahvin haastaja onkin saman talon sisältä tuleva Office 365, niin suurta vyöryä sinne suuntaan ei tuntuisi olevan tapahtumassa (kun puhutaan tuhansien käyttäjien organisaatioista). Tämä toki voi olla muuttumassa, mutta ainakaan vielä vahvoja merkkejä tällaisesta ei ollut näkyvissä missään keskusteluissa.

>> Katso esitys SlideSharessa

PS. Sinua voisi kiinnostaa tulossa oleva ilmainen webinaarimme: Parhaat muotoiluratkaisut tuote- ja palvelusivuille (15.5.2024 klo 10:00). Ilmoittaudu webinaariin

Perttu Tolvanen

KTM Perttu Tolvanen on digitaalisten palveluiden suunnittelun, arkkitehtuuriratkaisujen ja kumppanivalintojen asiantuntija. Perttu konsultoi asiakkaita hankkeiden valmistelussa ja vaatimusten määrittelyssä sekä tukee asiakkaita teknologia- ja toteuttajakumppaneiden valinnassa.

Pertulla on yli viidentoista vuoden kokemus erilaisista web-, extranet- ja intranet-projekteista mm. projektipäällikön, suunnittelijan ja konsultin rooleissa. Aiemmassa työhistoriassaan Perttu on toiminut tilaajana ja projektipäällikkönä suuressa mediayhtiössä, sisällönhallintajärjestelmien konsulttina isossa IT-alan yrityksessä sekä itsenäisenä, riippumattomana konsulttina omassa yrityksessään. Hän on myös tunnettu kouluttaja ja bloggaaja. Perttu on myös päätoimittaja web-aiheisessa Vierityspalkki.fi -blogissa.

North Patrol auttaa onnistumaan

Meitä on kymmenen konsulttia, kaikki kokeneita suunnittelijoita tai teknologia-asiantuntijoita. Joka vuosi viemme läpi yli 50 projektia, joissa autamme hankkeensa eri vaiheissa olevia asiakkaitamme luomaan uusia digipalveluja ja tietojärjestelmiä. Asiakkaamme ovat olleet erittäin tyytyväisiä työhömme (arvosana 9,5/10), ja monet heistä palaavat asiakkaiksi yhä uudestaan.

Olemme apunasi, kun kaipaat puolueetonta näkemystä teknologiavalintoihin, kirkastusta palvelukonseptin ideaan, tarkennusta vaatimusten määrittelyyn, konkreettista tukea tarjouskilpailuun tai ohjausta toteutusprojektin läpivientiin.

Ota selvää firmastamme

Miten erotumme kilpailijoistamme?

 • Digipalveluiden suunnitteluun erikoistuminen

  Olemme erikoistuneet digipalveluiden laadukkaaseen suunnittelutyöhön ja vaatimusmäärittelyyn. Missiomme on auttaa asiakkaita onnistumaan hankkeissaan luomalla mahdollisimman hyvät lähtökohdat toteutusvaiheelle – oli sitten kyse ketterästä toteutuksesta omalla tiimillä tai kumppanin kanssa tehtävästä hankkeesta tai julkisesti kilpailutettavasta urakasta.

 • Emme myy koodausta emmekä lisenssejä

  Moni teknologiakonsultti suosittelee asiakkailleen teknisiä ratkaisuja, joita sama talo myös toteuttaa. Meillä tätä vinoumaa ei ole, koska meiltä ei voi ostaa koodausta tai lisenssejä eikä meillä ole riippuvuuksia teknologiatoimittajiin. Näkökulmamme ohjelmistomarkkinaan on laaja-alainen. Tavoitteena on aina löytää asiakkaalle parhaiten soveltuva ohjelmistoratkaisu, oli se sitten räätälöity ratkaisu, saas-palvelu, avoimen lähdekoodin alusta tai näiden yhdistelmä.

 • Tehokkuus, tavoitteellisuus ja tuloksellisuus

  Toimeksiannoillemme sovitaan aina konkreettinen lopputuotos, jonka avulla asiakas pääsee hankkeessaan eteenpäin. Hioutuneiden menetelmiemme ja kokeneiden konsulttiemme ansiosta pystymme tuottamaan sen tehokkaasti, yllättävän vähäisillä työmäärillä, ja rahallesi syntyy vastinetta.

Siirry takaisin sivun alkuun