Kolme kovaa faktaa: Kuntien verkkosivustojen markkina toimii

Kuntasivustojen tekijöitä löytyy, esimerkiksi WordPressillä kuntasivustoja tehneitä toteuttajia löytyy jo yli 50, joista ainakin 19:llä on tehtynä vähintään kaksi kuntasivustoa.

North Patrol on suunnitteluun erikoistunut konsulttitoimisto. Suunnittelemme, autamme teknologiavalinnoissa, kilpailutamme. Emme myy toteutusprojekteja, emmekä lisenssejä, olemme aidosti asiakkaan puolella.

15.3.2023

Anna Availa

1. Kunnissa käytetään avoimen lähdekoodin ohjelmistoja

Kunnissa verkkosivustojen alustalla käytetään avoimen lähdekoodin ohjelmistoja. Tällä hetkellä kuntien verkkosivustoista avoimen lähdekoodin ohjelmistoilla tehtyjen sivustojen määrä alkaa kivuta jo 80 prosenttiin ja samalla suljettujen ohjelmien käyttö vähenee vuosi vuodelta. Vuonna 2018 oli käytössä yli 50 erilaista julkaisujärjestelmää, nyt niitä on noin 30. Etenkin toimittajien omat julkaisujärjestelmät vaihtuvat avoimen lähdekoodin alustoille.

Eniten avoimen lähdekoodin julkaisujärjestelmistä on kasvanut WordPress, reilu neljä vuotta sitten sillä julkaisevia kuntia oli 67 ja nyt niitä on 156. Viime aikoina WordPress-sivustoja ovat julkaisseet esimerkiksi Luoto, Pietarsaari, Lemi. Muita kunnissa käytettäviä avoimeen lähdekoodiin perustuvia julkaisualustoja ovat Drupal (Tampere, Maarianhamina), Joomla (Petäjävesi, Multia), Liferayn CE-versio (Parainen), SilverStripe (Pedersöre), Concrete5 (Taivassalo), ProcessWire (Mänttä-Vilppula) tai CMS Made Simple (Rantasalmi).

2. Kuntasivustojen tekijöitä riittää

Kuntasivustojen tekijöitä löytyy, esimerkiksi WordPressillä kuntasivustoja tehneitä toteuttajia löytyy jo yli 50, joista ainakin 19:llä on tehtynä vähintään kaksi kuntasivustoa. Kokeneimpia WordPressillä kuntasivuja tehneitä ovat esimerkiksi Valu Digital (Janakkala, Savonlinna, Sastamala), Geniem (Kerava, Pori, Paimio), Poutapilvi (Posio, Hämeenkyrö, Asikkala), Creative Crue (Puolanka, Liminka, Kauhajoki) ja Höyry (Tervola, Sodankylä, Savukoski).

Kokeneita kuntasivustojen rakentajia löytyy avoimen lähdekoodin ulkopuoleltakin esimerkiksi Tietotalo (Lappeenranta, Sonkajärvi, Rovaniemi), Liana (Tyrnävä, Pello, Inari) ja Synergia (Vehmaa, Urjala, Virrat). He kaikki tuntevat kuntien verkkoviestinnän tarpeet, sillä heillä kaikilla on useampia kuntasivustoja tehtynä.

3. Kuntasivustoja kilpailutetaan ja kandidaateissa on valinnan varaa

Kuntasivustoja uusitaan paljon. Viimeisen viiden vuoden aikana ainakin 200 kuntaa on uusinut verkkosivustonsa, ja osa näistä uudistuksista kilpailutettu avoimesti tai rajoitetusti. North Patrol on ollut mukana kilpailuttamassa 15 kunnan verkkosivuston hankintaa.  Näihin kilpailutuksiin osallistui 82 tarjouksella yhteensä 34 eri toimittajaa, joista osa osallistui useampaan kuin yhteen tarjouskilpailuun. Yksi toimittaja osallistui jopa 11 kilpailutukseen. Voittajiksi kilpailutuksissa selviytyi seitsemän eri toimittajaa.

Näissä kilpailutuksissa sivustojen keskimääräinen tarjottu projektin hinta-arvio oli 81 458 €. Edullisin tarjous oli 12 250 € ja kallein 256 032 €. Tyypilliselle kuntasivustolle ei voi antaa tarkkaa hintaa, koska sivustot ovat aina omanlaisia kunnan tarpeen mukaan. Kuntasivustojen huolellinen kilpailutus kannattaa, sillä alin tarjous voittaa harvoin. Kuntasivustojen kilpailutuksissa annetaan paljon painoarvoa tarjouksen laadukkuudelle, esimerkiksi WordPress-kilpailutuksissa halutaan varmistaa, että toimittajakentästä löytyy kunnan tarpeet ymmärtävä ja osaava kumppani.

Hyvää laatua järkevällä hinnalla

Kuntasektorilla on toimiva markkina, jossa kilpailu on kovaa, osaamista löytyy, hinnat kustannustehokkaita eikä toimittajalukkoja pääse syntymään.

Hyvä markkinatilanne on syntynyt sen seurauksena, että kunnat ovat päättäneet suosia avointa lähdekoodia ja päätyneet kilpailuttamaan verkkosivustouudistuksia projekteina, eikä osana isompia puitesopimusjärjestelyitä tai in-house-yhtiöiden kanssa tehtävää yhteistyötä. Tämän seurauksena on markkinaan tullut paljon tarjontaa, joka näkyy laajalla WordPress-kentällä olevina kuntasivustoihin tietoisesti satsaavina tekijöinä. Ja koska osaavia tekijöitä löytyy kustannustehokkaasti, uskalletaan jatkossakin kilpailuttaa itse tai kumppanin avustamana.

Kuntasektorilla hyvin toimivaa markkinaa edistää se, että kunnissa tehdään paljon yhteistyötä ja jaetaan tietoa ja suunnitelmia toisten kuntien kanssa. Hyvin toimivasta markkinasta kunnat höytyvät saamalla hyvää laatua järkevällä hinnalla.

PS. Sinua voisi kiinnostaa tulossa oleva ilmainen webinaarimme: Intranet ja digitaalinen työympäristö 2024 -selvityksen tulokset (11.9.2024 klo 10:00). Ilmoittaudu webinaariin

Lue palveluistamme Pyydä tarjous

Anna Availa

FM, KK Anna Availa on verkkoviestinnän sekä sisäisten ja ulkoisten verkkopalvelujen asiantuntija. Anna konsultoi asiakkaita verkkohankkeiden valmistelussa, vaatimusten määrittelyssä ja konseptisuunnittelussa.

Anna on työskennellyt verkkoviestinnän parissa useissa organisaatioissa julkisella ja yksityisellä sektorilla. Yritysten ja kaupunkiorganisaation viestintäpäällikkönä hän on kehittänyt voimakkaasti verkkoviestintää ja luonut organisaatioiden sähköisen viestinnän kokonaisuuksia, joista ovat löytyneet verkkopalvelujen ja introjen lisäksi muun muassa verkkolehdet, -vuosikertomukset ja -lehdet sekä sisäiset ja ulkoiset sosiaaliset mediat.

Annalla on parinkymmenen vuoden ajalta kokemusta lukuisista järjestelmistä, teknologioista ja toimittajista. Johtoryhmätyöskentely useissa organisaatioissa on antanut ymmärryksen siitä, miten liiketoimintaa tuetaan verkkoviestinnän keinoin.

Työssään Anna on vastannut viestintäjärjestelmistä ja toiminut useissa eri rooleissa kehittäessään ja ylläpitäessään niitä niin projektien vetäjänä kuin sisällöntuottajana.

Tietosivustot

Autamme laajojen tietosivustojen suunnittelussa, määrittelyssä ja kilpailuttamisessa. Muotoilemme konseptin, tietorakenteet, käyttökokemuksen ja toiminnot hyötypalveluksi, jota on miellyttävä käyttää, helppoa ylläpitää ja kustannustehokasta kehittää koko elinkaarensa ajan.

Lue palveluistamme

Pyydä tarjous

North Patrol auttaa onnistumaan

Meitä on kymmenen konsulttia, kaikki kokeneita suunnittelijoita tai teknologia-asiantuntijoita. Joka vuosi viemme läpi yli 50 projektia, joissa autamme hankkeensa eri vaiheissa olevia asiakkaitamme luomaan uusia digipalveluja ja tietojärjestelmiä. Asiakkaamme ovat olleet erittäin tyytyväisiä työhömme (arvosana 9,5/10), ja monet heistä palaavat asiakkaiksi yhä uudestaan.

Olemme apunasi, kun kaipaat puolueetonta näkemystä teknologiavalintoihin, kirkastusta palvelukonseptin ideaan, tarkennusta vaatimusten määrittelyyn, konkreettista tukea tarjouskilpailuun tai ohjausta toteutusprojektin läpivientiin.

Ota selvää firmastamme

Miten erotumme kilpailijoistamme?

  • Digipalveluiden suunnitteluun erikoistuminen

    Olemme erikoistuneet digipalveluiden laadukkaaseen suunnittelutyöhön ja vaatimusmäärittelyyn. Missiomme on auttaa asiakkaita onnistumaan hankkeissaan luomalla mahdollisimman hyvät lähtökohdat toteutusvaiheelle – oli sitten kyse ketterästä toteutuksesta omalla tiimillä tai kumppanin kanssa tehtävästä hankkeesta tai julkisesti kilpailutettavasta urakasta.

  • Emme myy koodausta emmekä lisenssejä

    Moni teknologiakonsultti suosittelee asiakkailleen teknisiä ratkaisuja, joita sama talo myös toteuttaa. Meillä tätä vinoumaa ei ole, koska meiltä ei voi ostaa koodausta tai lisenssejä eikä meillä ole riippuvuuksia teknologiatoimittajiin. Näkökulmamme ohjelmistomarkkinaan on laaja-alainen. Tavoitteena on aina löytää asiakkaalle parhaiten soveltuva ohjelmistoratkaisu, oli se sitten räätälöity ratkaisu, saas-palvelu, avoimen lähdekoodin alusta tai näiden yhdistelmä.

  • Tehokkuus, tavoitteellisuus ja tuloksellisuus

    Toimeksiannoillemme sovitaan aina konkreettinen lopputuotos, jonka avulla asiakas pääsee hankkeessaan eteenpäin. Hioutuneiden menetelmiemme ja kokeneiden konsulttiemme ansiosta pystymme tuottamaan sen tehokkaasti, yllättävän vähäisillä työmäärillä, ja rahallesi syntyy vastinetta.

Siirry takaisin sivun alkuun