North Patrol on digipalvelujen ja tietojärjestelmien suunnitteluun erikoistunut konsulttitoimisto. Muotoilemme ideoista vision ja palvelukonseptin, löydämme parhaat arkkitehtuuri- ja teknologiaratkaisut, suunnittelemme toimivan käyttökokemuksen ja kilpailutamme ihannekumppanin toteutustyöhön. Emme myy toteutusprojekteja, emmekä lisenssejä, olemme aidosti asiakkaan puolella.
Kaikissa Suomen kunnissa ratkotaan verkkosivustojen suunnittelussa samankaltaisia, tyypillisiä kuntasivustoissa ratkaistavia ongelmia, joita käsittelimme 28.10.2020 pidetyssä webinaarissamme.
Kuntien verkkosivustojen uudistuksissa on mietittävä, miten ratkaistaan:
North Patrol on suunnitteluun erikoistunut konsulttitoimisto. Suunnittelemme, autamme teknologiavalinnoissa, kilpailutamme. Emme myy toteutusprojekteja, emmekä lisenssejä, olemme aidosti asiakkaan puolella.
Rakennejäsennys ja navigointimalli Kuntasivustoilla on todella paljon asiaa, joiden perusteella johdetaan sivuston päärakenne. Tyypillisin ratkaisu kunnissa on muodostaa päänavigaatio ”jotain ja jotain” sanamuodoilla esimerkiksi ”Asuminen ja ympäristö” tai ”Kasvatus ja koulutus”. Viime aikoina olemme nähneet myös erilaisia ratkaisuja, joissa päänavigaatio on yhden napin takana, käytetty omintakeisia termejä tai otettu palvelut yhdeksi osioksi.
Asukkaiden palvelujen, matkailupalvelujen ja elinkeinopalvelujen suhde toisiinsa Kunnilla on usein monia sivustoja, koska eri kohderyhmät ja toimijat tarvitsevat omia sivustojaan. Yleisemmin sivustoja on asukkaiden, matkailijoiden ja yritysten tarpeisiin. Näissä sivustoissa on kuitenkin yhteistä sisältöä, joten täytyy ratkaista, kuinka päällekkäiset sisällöt ylläpidetään. Yhdeksi ratkaisuksi on kokeiltu keskitettyä ”sisältövarastoa”.
Yksiköiden, palvelujen, kohderyhmien ja kampanjoiden erillissivustot Monesti myös kulttuurilaitokset ja liikelaitokset saavat omia sivustojaan määräaikaisista kampanjoista tai projekteista puhumattakaan. Tällöin nousee muun muassa kysymys siitä, millaisen ilmeen eri sivustot pitäisi saada. Erillissivustojen problematiikkaa on ratkaistu sallimalla itsenäisille sivustoille omat ympäristöt, perustamalla yhteisiä alustoja tai ottamalla ne kunnan sivuston kainaloon. Ja toki vaihtoehtona on se, ettei ei tehdä erillissivustoja lainkaan.
Palvelupolut ja käyttäjien ohjaaminen sivuilla Tietoa etsivälle käyttäjälle on ensiarvoista, että hän saa nopeasti tiedon ja että hänet ohjataan selkeästi eteenpäin. Kun palveluun liittyy asiointia, se kannattaa tuoda selkeästi esille esimerkiksi call to action -tyyppisillä kehotteilla ja ohjata varsinaiseen asiointiin, missä se sitten onkin.
Jokainen kunnissa verkkosivu-uudistusta tekevä joutuu miettimään omat ratkaisunsa yllä oleviin asioihin. Onneksi kuntasivustoissa on paljon vertailtavaa. Silti jokaisessa kunnassa on tehtävä päätökset oman kunnan näkökulmasta ja huomioida kohderyhmät, tavoitteet, viestit, palvelut, toimintaympäristö ja resurssit. Nämä kun ovat jokaisessa kunnassa omanlaisensa.
North Patrolin asiantuntijat Anna Availa ja Virpi Blom käsittelivät 28.10.2020 pidetyssä webinaarissa kuntien yleisimpiä konseptimalleja. Katso reilun tunnin mittainen webinaari, jossa avataan konseptuaalisia kysymyksiä ja vastataan lopussa kuulijoiden kysymyksiin.
PS. Sinua voisi kiinnostaa tulossa oleva ilmainen webinaarimme:
Digitaaliset asiointipalvelut – Erilaiset konseptit ja toteutuksen eri vaihtoehdot (11.12.2024 klo 10:00).
Ilmoittaudu webinaariin
FM, KK Anna Availa on verkkoviestinnän sekä sisäisten ja ulkoisten verkkopalvelujen asiantuntija. Anna konsultoi asiakkaita verkkohankkeiden valmistelussa, vaatimusten määrittelyssä ja konseptisuunnittelussa.
Anna on työskennellyt verkkoviestinnän parissa useissa organisaatioissa julkisella ja yksityisellä sektorilla. Yritysten ja kaupunkiorganisaation viestintäpäällikkönä hän on kehittänyt voimakkaasti verkkoviestintää ja luonut organisaatioiden sähköisen viestinnän kokonaisuuksia, joista ovat löytyneet verkkopalvelujen ja introjen lisäksi muun muassa verkkolehdet, -vuosikertomukset ja -lehdet sekä sisäiset ja ulkoiset sosiaaliset mediat.
Annalla on parinkymmenen vuoden ajalta kokemusta lukuisista järjestelmistä, teknologioista ja toimittajista. Johtoryhmätyöskentely useissa organisaatioissa on antanut ymmärryksen siitä, miten liiketoimintaa tuetaan verkkoviestinnän keinoin.
Työssään Anna on vastannut viestintäjärjestelmistä ja toiminut useissa eri rooleissa kehittäessään ja ylläpitäessään niitä niin projektien vetäjänä kuin sisällöntuottajana.
Autamme laajojen tietosivustojen suunnittelussa, määrittelyssä ja kilpailuttamisessa. Muotoilemme konseptin, tietorakenteet, käyttökokemuksen ja toiminnot hyötypalveluksi, jota on miellyttävä käyttää, helppoa ylläpitää ja kustannustehokasta kehittää koko elinkaarensa ajan.
Meitä on kymmenen konsulttia, kaikki kokeneita suunnittelijoita tai teknologia-asiantuntijoita. Joka vuosi viemme läpi yli 50 projektia, joissa autamme hankkeensa eri vaiheissa olevia asiakkaitamme luomaan uusia digipalveluja ja tietojärjestelmiä. Asiakkaamme ovat olleet erittäin tyytyväisiä työhömme (arvosana 9,5/10), ja monet heistä palaavat asiakkaiksi yhä uudestaan.
Olemme apunasi, kun kaipaat puolueetonta näkemystä teknologiavalintoihin, kirkastusta palvelukonseptin ideaan, tarkennusta vaatimusten määrittelyyn, konkreettista tukea tarjouskilpailuun tai ohjausta toteutusprojektin läpivientiin.
Olemme erikoistuneet digipalveluiden laadukkaaseen suunnittelutyöhön ja vaatimusmäärittelyyn. Missiomme on auttaa asiakkaita onnistumaan hankkeissaan luomalla mahdollisimman hyvät lähtökohdat toteutusvaiheelle – oli sitten kyse ketterästä toteutuksesta omalla tiimillä tai kumppanin kanssa tehtävästä hankkeesta tai julkisesti kilpailutettavasta urakasta.
Emme myy koodausta emmekä lisenssejä
Moni teknologiakonsultti suosittelee asiakkailleen teknisiä ratkaisuja, joita sama talo myös toteuttaa. Meillä tätä vinoumaa ei ole, koska meiltä ei voi ostaa koodausta tai lisenssejä eikä meillä ole riippuvuuksia teknologiatoimittajiin. Näkökulmamme ohjelmistomarkkinaan on laaja-alainen. Tavoitteena on aina löytää asiakkaalle parhaiten soveltuva ohjelmistoratkaisu, oli se sitten räätälöity ratkaisu, saas-palvelu, avoimen lähdekoodin alusta tai näiden yhdistelmä.
Tehokkuus, tavoitteellisuus ja tuloksellisuus
Toimeksiannoillemme sovitaan aina konkreettinen lopputuotos, jonka avulla asiakas pääsee hankkeessaan eteenpäin. Hioutuneiden menetelmiemme ja kokeneiden konsulttiemme ansiosta pystymme tuottamaan sen tehokkaasti, yllättävän vähäisillä työmäärillä, ja rahallesi syntyy vastinetta.