Valmet.com-uudistuksessa vaikeinta oli aloittaminen

Otathan huomioon, että tämä artikkeli on yli 8 vuotta vanha, joten sisältö ja linkit eivät ole välttämättä ihan ajan tasalla. Tuoreempana lukemisena sinua voisi kiinnostaa vaikkapa jokin näistä artikkeleista:

Jos verkkopalvelu-uudistus jää odottamaan ”täydellistä ajankohtaa” projektille, tuo aika ei välttämättä koskaan koita. Hyvä suunnittelu ja osuvat rajaukset tekivät Valmetin verkkopalveluhankkeesta nappisuorituksen.

North Patrol on suunnitteluun erikoistunut konsulttitoimisto. Suunnittelemme, autamme teknologiavalinnoissa, kilpailutamme. Emme myy toteutusprojekteja, emmekä lisenssejä, olemme aidosti asiakkaan puolella.

26.1.2016

Virpi Blom

Valmet irtautui erilliseksi yritykseksi Metso Oyj:stä vuoden 2013 lopulla. Yhtiöittämispäätöksen varmistuttua oli viestinnällä vain muutamia kuukausia aikaa hoitaa kaikki järjestelyt, joilla uudelle yhtiölle saadaan oma ilme ja viesti kuntoon kaikkiin palvelukanaviin. Tällä aikataululla ei alustaratkaisujen vaihtamiseen ollut mitään mahdollisuuksia.

Valmetille suunniteltiin pika-aikataulussa oma ilme ja verkkopalvelu entiselle julkaisualustalle. Ilmeen suunnitteli mainostoimisto Briiffi, ja verkkopalvelun toteutti Activeark (nykyinen Mirum). Uuteen ilmeeseen ja palvelun käyttökokemukseen oltiin hyvin tyytyväisiä, ja niistä saatiin runsaasti positiivista palautetta, kertoo Valmetin ulkoisen viestinnän johtaja Lotta Forssell.

Järjestelmäuudistus sisällönhallinnan ehdoilla

Kun linjatyössä tartuttiin Valmetin uusien verkkosivujen päivittämiseen, todettiin vanhaa perua oleva Lotus Notes/Domino -alusta kovin työlääksi ja kankeaksi sisällöntuotannon sekä jatkokehittämisen tarpeisiin. Niinpä uuden julkaisujärjestelmän hankkiminen nousi kipeän tarpeelliseksi kehittämiskohteeksi.

– Jo Metson aikoina oli tehty taustaselvityksiä siitä, millaisia nykyaikaisia julkaisujärjestelmiä olisi tarjolla, Lotta kertoo. Selvitysten pohjalta alkoi EPiServer CMS vaikuttaa lupaavimmalta vaihtoehdolta Valmetin tarpeisiin. Metso oli jo aiemmin päätynyt samaan valintaan. North Patrol oli konsulttina mukana molempien yhtiöiden teknologiavalintojen pohdinnoissa.

Projektiin on tartuttava päättäväisesti

Uuden yhtiön ensimmäisen toimintavuoden aikana on paljon kriittisiä kehittämisprojekteja, ja liiketoiminnassa, prosesseissa ja toimintamalleissa tapahtuu yleensä jatkuvia muutoksia.

– Meille olikin vaikeinta saada kaikki asianosaiset yhtä aikaa sopimaan siitä, että nyt on oikea aika verkkopalvelun järjestelmäuudistuksen käynnistämiselle: aina tuntui olevan uusia kiireitä, päällekkäisiä projekteja tai epävarmuustekijöitä, Lotta toteaa.

Kun työhön sitten päätettiin tarttua syksyllä 2014, kumppaniksi määrittelyyn otettiin North Patrol, joka myös huolehti tarjouspyynnön dokumenteista, määrittelymateriaaleista ja tarjousvertailusta. Määrittelytyö sujui kivuttomasti, kun uudistuskohteet pidettiin kyllin rajattuina eikä uusia ominaisuuksia ryhdytty keksimällä keksimään.

Lotta Forssell kertoo, että projektin onnistumisen takasi selkeiden lähtökohtien kiinnittäminen: ”Uuden ilmeen käyttöönoton yhteydessä oli löydetty hyvät esitystavat verkkopalvelulle, joten kovin luovaan uudistamiseen ei enää ollut tarvetta. Olimme tunnistaneet ne kohdat, jotka sivupohjista ja esimerkiksi etusivusta haluttiin muokata toisenlaisiksi, muutoin palvelun käyttökokemus pidettiin sellaisenaan. Näin määrittely ja suunnittelu saatiin nopeasti aikaan.”

Selkeällä tavoitteella nopeasti maaliin

Kun tarjouspyynnöt oli laitettu matkaan, Valmetin projektiryhmä istui alas ja listasi selkeän tehtävälistan asioista, jotka on saatava aikaiseksi.

Suunnitelmallisuus ajoi myös toteutusprojektia, joka valmistui jopa etuajassa: kun kumppanivalinta oli tehty helmikuussa 2015 ja ensimmäiset sprintit käynnistyivät huhtikuussa, oli järjestelmä valmiina sisällönsyöttöä varten jo juhannuksena.

Ripeästä toteutustyöstä vastasi Knowit, jonka kanssa yhteistyö oli sujuvaa ja henkilövaihdoksistakin selvittiin hyvässä hengessä. Ostajan kannalta osoittautui erityisen järkeväksi tavoitehintainen hinnoittelumalli: ”Kun molemmilla osapuolilla on kannustin joutuisaan tekemiseen, pysyy yhteinen tavoite kirkkaana mielessä”, Lotta vakuuttaa.

Työ jatkuu vielä maasivustojen/kieliversioiden alustanvaihdolla.

Sisällöntuotantotyö helpottui, IT:n taakka väheni

Syksyllä 2015 julkaistu uusi Valmet.com muistuttaa ilmeeltään niin paljon entistä versiota, että käyttäjät eivät ole juuri huomanneetkaan järjestelmämuutosta. Sen sijaan sisällöntuottajat ovat onnellisia siitä, kuinka joutuisasti sisällöntuotanto ja ylläpitotoimet sujuvat uudessa järjestelmäympäristössä. Myös IT-osaston työtaakka väheni, kun palvelimet ylläpidetään pilvessä.

Lotta kertoo monien mutkikkaiden IT-projektien karaiseman työryhmän naureskelleen sitä, kuinka poikkeuksellinen IT-hanke tämä sivustouudistus olikaan: ”Se sujui suunnitelmien eikä ennakko-odotusten mukaan!”.

Hankkeen tiedot

www.valmet.com

EPiServer CMS

 • Kevät 2014 — Esiselvitykset julkaisujärjestelmävaihtoehdoista
 • Touko-kesäkuu 2014 — Teknologiakartoitus (North Patrol)
 • Loka-joulukuu 2014 — Vaatimusmäärittely (North Patrol)
 • Tammi-helmikuu 2015 — Kilpailutus ja toimittajavalinta (North Patrol)
 • Maalis-elokuu 2015 — Suunnittelu ja toteutustyö (Knowit)
 • Kesä 2015 — Sisällönsyöttö
 • Syyskuu 2015 — Julkaisu

Kaipaatko neuvoa omaan verkkopalveluhankkeeseesi? » Ota yhteyttä!

Vaatimusmäärittely on digiprojektissa keskeinen dokumentti, jonka avulla konkretisoidaan tietojärjestelmän tai verkkopalvelun suunnittelu, hahmotetaan tekniset ratkaisut, pyydetään toteuttajalta perusteltu työmäärä- tai kustannusarvio ja ohjataan ketterän toteutustyön työtehtäviä. North Patrolin vetämässä määrittelytyössä vaatimukset saadaan kirjattua laadukkaasti, asiantuntevasti ja kustannustehokkaasti.

PS. Sinua voisi kiinnostaa tulossa oleva ilmainen webinaarimme: Webin teknologiat ja digimarkkinoinnin työkalut 2024 – ja mikä sopii mihinkin tilanteeseen? (29.5.2024 klo 10:00). Ilmoittaudu webinaariin

Lue palveluistamme Pyydä tarjous

Virpi Blom

FM Virpi Blom on verkkopalvelustrategioiden, käyttökokemuksen ja palvelukonseptien asiantuntija. Virpi konsultoi asiakkaitaan strategisten linjausten, konseptoinnin, määrittelyn ja suunnittelun kysymyksissä. Hänen erityisosaamistaan on verkkopalvelujen hyötyodotusten kirkastaminen, positiivisen käyttäjäkokemuksen varmistaminen sekä hankittavien ratkaisujen konseptointi ja määrittely siten, että niin loppukäyttäjien kuin ylläpitäjienkin tarpeet täyttyvät.

Virpin 25-vuotinen kokemus verkkopalvelujen suunnittelusta sisältää satojen internet-, intranet- ja extranet-palvelujen määrittelyä, suunnittelua, toteutusta, käytettävyystestausta ja kehittämistä. Aiemmissa työpaikoissaan hän on mm. toiminut johtavana konsulttina, konsultoinut verkkopalvelujen suunnittelua ja toteutusta lukuisissa eri rooleissa ja vetänyt User Experience -tiimiä.

Markkinointi verkossa

Autamme innostavien markkinointiviestinnällisten digipalvelujen suunnittelussa, määrittelyssä ja kilpailutuksessa. Etsimme oikean sisältöstrategian ja digimarkkinoinnin keinot, joilla voit edistää brändiäsi, kerätä liidejä, ohjata vakuuttaville asiakaspoluille sekä innostaa yhteydenottoihin, tilauksiin ja sitoutuneeseen asiakkuuteen.

Lue palveluistamme

Pyydä tarjous

North Patrol auttaa onnistumaan

Meitä on kymmenen konsulttia, kaikki kokeneita suunnittelijoita tai teknologia-asiantuntijoita. Joka vuosi viemme läpi yli 50 projektia, joissa autamme hankkeensa eri vaiheissa olevia asiakkaitamme luomaan uusia digipalveluja ja tietojärjestelmiä. Asiakkaamme ovat olleet erittäin tyytyväisiä työhömme (arvosana 9,5/10), ja monet heistä palaavat asiakkaiksi yhä uudestaan.

Olemme apunasi, kun kaipaat puolueetonta näkemystä teknologiavalintoihin, kirkastusta palvelukonseptin ideaan, tarkennusta vaatimusten määrittelyyn, konkreettista tukea tarjouskilpailuun tai ohjausta toteutusprojektin läpivientiin.

Ota selvää firmastamme

Miten erotumme kilpailijoistamme?

 • Digipalveluiden suunnitteluun erikoistuminen

  Olemme erikoistuneet digipalveluiden laadukkaaseen suunnittelutyöhön ja vaatimusmäärittelyyn. Missiomme on auttaa asiakkaita onnistumaan hankkeissaan luomalla mahdollisimman hyvät lähtökohdat toteutusvaiheelle – oli sitten kyse ketterästä toteutuksesta omalla tiimillä tai kumppanin kanssa tehtävästä hankkeesta tai julkisesti kilpailutettavasta urakasta.

 • Emme myy koodausta emmekä lisenssejä

  Moni teknologiakonsultti suosittelee asiakkailleen teknisiä ratkaisuja, joita sama talo myös toteuttaa. Meillä tätä vinoumaa ei ole, koska meiltä ei voi ostaa koodausta tai lisenssejä eikä meillä ole riippuvuuksia teknologiatoimittajiin. Näkökulmamme ohjelmistomarkkinaan on laaja-alainen. Tavoitteena on aina löytää asiakkaalle parhaiten soveltuva ohjelmistoratkaisu, oli se sitten räätälöity ratkaisu, saas-palvelu, avoimen lähdekoodin alusta tai näiden yhdistelmä.

 • Tehokkuus, tavoitteellisuus ja tuloksellisuus

  Toimeksiannoillemme sovitaan aina konkreettinen lopputuotos, jonka avulla asiakas pääsee hankkeessaan eteenpäin. Hioutuneiden menetelmiemme ja kokeneiden konsulttiemme ansiosta pystymme tuottamaan sen tehokkaasti, yllättävän vähäisillä työmäärillä, ja rahallesi syntyy vastinetta.

Siirry takaisin sivun alkuun