Kevyiden ja viestinnällisten intranettien paluu?

Otathan huomioon, että tämä artikkeli on yli 9 vuotta vanha, joten sisältö ja linkit eivät ole välttämättä ihan ajan tasalla. Tuoreempana lukemisena sinua voisi kiinnostaa vaikkapa jokin näistä artikkeleista:

Microsoft on kääntänyt laivaansa viimeisen parin vuoden aikana merkittävästi. Tällä hetkellä Office 365 saa leijonanosan tuotekehityksen huomiosta, ja sovelluksia julkaistaan niin Applen laitteille kuin Android-laitteille. Aiemmin vahvasti Microsoftinkin ajama monipuolisen bisnesportaalin (tai sähköisen työpöydän) ajatus on siirtynyt täysin sivuun. Nyt johtoajatuksena on tehdä erillisiä, itsenäisiä sovelluksia, joihin käyttäjät sitten pääsevät käsiksi Office 365 -tunnuksillaan yhden kirjautumisen ajatuksella.

North Patrol on suunnitteluun erikoistunut konsulttitoimisto. Suunnittelemme, autamme teknologiavalinnoissa, kilpailutamme. Emme myy toteutusprojekteja, emmekä lisenssejä, olemme aidosti asiakkaan puolella.

Voisi jopa ajatella, että Microsoftin visio ”tulevaisuuden intranetista” on sellainen, jossa intranetin eri osa-alueet on pilkottu pieniksi sovelluksiksi Office 365:n sisään.

Intranettien kannalta tämä piensovelluksien nousu tuo varmasti laajemminkin muutoksia. Isojen ja massiivisten intranettien sijasta yleistynevät konseptit, joissa toiminnallisuuksia on pilkottu pieniksi sovelluksiksi.

Piensovelluksien järkevyys ei ole kuitenkaan mitenkään Microsoftin keksintö, tai mitenkään iintranetteihin pelkästään liittyvä asia. Pieniä sovelluksia on vain helpompi kehittää nopeasti, mukauttaa käyttöliittymä mobiilin vaatimuksiin ja myös luvittaa eri käyttäjäryhmille. Älypuhelimet ovat jo opettaneet ison joukon käyttäjiäkin ottamaan tällaisen mallin vastaan varsin kivuttomasti.

Microsoftin viime aikaisissa muutoksissa on myös toinen erittäin merkittävä osa-alue. Älypuhelimille tehdyt Office-sovellukset pystyvät nimittäin aukomaan dokumentteja yhtä lailla Dropboxista tai Boxista kuin SharePointista. Tätä muutosta voi pitää jo maata järisyttävänä muutoksena, jos on seurannut Microsoftin kilpailutaktiikoita viime vuosikymmenien aikana.

Toki parin suositun pilvipalvelun tukeminen ei vielä ole massiivinen asia isojen yritysten näkökulmasta, mutta kertoo paljon siitä mihin suuntaan Microsoft on menossa. Microsoft ei enää tavoittele monopolia dokumenttien tallennuksessa. Microsoftille riittää, että kaikki muokkaavat dokumentteja Microsoftin ohjelmistoilla.

Intranet-maailmassa tämä kehitys voi tuoda mukanaan hyvin kiinnostavia asioita. Voisi jopa kysyä, että onko Microsoft luovuttamassa intranetit ja dokumenttien tallennuksen kokonaan muille pelureille?

Vaikea sanoa. Tuskin lopullisesti.

Tällä hetkellä tosin eleet ovat vahvasti tämän suuntaiset. Microsoft on keskittynyt Office 365 -kokonaisuuden kehitykseen, tuotteistusasteen nostamiseen ja käyttäjämäärien kasvattamiseen. Isona tavoitteena Microsoftilla on saada mahdollisimman paljon organisaatioita käyttämään Office 365:ttä edes jotenkin. Microsoftin kannalta ei ole niin merkityksellistä, että kuinka paljon asioita asiakkaat siirtävät pilveen. Olennaista on, että vähintään sähköposti ja kalenteri tulee pilvestä. Näin Microsoft paaluttaa asemiaan organisaatioiden kertakirjautumisratkaisuna.

Sitten kun kaikki kuitenkin kirjautuvat Microsoftin pilveen, niin samaa kirjautumista on helppo laajentaa muihinkin sovelluksiin. Samalla strategialla Microsoft on edennyt aiemminkin. Active Directory -valloitus tapahtui vain palomuurien sisällä, mutta perusstrategia oli aivan sama. SharePoint tuli mukaan toden teolla paljon myöhemmin.

Office 365:n osalta on kohtuullisen helppo ennustaa samanlaista kehitystä. Microsoft taistelee Googlen ja kumppaneiden kanssa verisesti pilvireviiristä. Kumppanit saavat hoitaa aukkojen paikkaamista.

Intranet-kehityksen osalta Microsoftin puolella ei siis ole odotettavissa suuria harppauksia. Yammerille varmaan tapahtuu jotain kehitystä, mutta täydellistä integroitumista voidaan joutua odottamaan. Yksittäiset sovellukset eivät vain tällä hetkellä ole Microsoftilla prioriteettilistalla. Ja vaikka olisivatkin, niin tulossa on irrallisia piensovelluksia. Ei kyvykkyyksiä isojen ja leveiden sähköisten työpöytien tekemiseen.

Siksi onkin helppo ennustaa, että intranet-konsepteissa nähdään lähivuosina ns. paluuta perusasioihin. Epäilemättä sosiaalisella vivahteella ja fiksuilla hyötysovelluksilla lisättynä, mutta radikaalia intranettien leventymistä ei ole edessä.

SharePointtia käyttävät isot konsernit jopa vaihtavat teknologiaa täysin, koska Office 365 ei mahdollista räätälöintejä ja SharePoint on-premise ei enää kehity. Etenkin isojen konsernien saralla näköpiirissä on siis lisääntyvissä määrin sosiaalis-viestinnällisiä intranetteja, ehkä jopa klassisesti web-sisällönhallintajärjestelmien päälle tehtynä.

Office 365:n valitsevat organisaatiot taas joutuvat sovittamaan omia intranet-konseptejaan Office 365:n todellisuuteen, jossa oma räätälöinti on minimaalista ja jatkuvasti kehittyvän kokonaispaletin kanssa pitää olla valppaana. Monelle voi olla järkevää lähteä noudattamaan Microsoftin viitoittamaa piensovellusmallia, jossa esimerkiksi intranetin uutisointi saattaa muotoutua omaksi piensovelluksekseen, ja muut intranetin avainasiat ryhmitellään samoin omiksi piensovelluksiksi.

PS. Sinua voisi kiinnostaa tulossa oleva ilmainen webinaarimme: Intranet ja digitaalinen työympäristö 2024 -selvityksen tulokset (11.9.2024 klo 10:00). Ilmoittaudu webinaariin

Perttu Tolvanen

KTM Perttu Tolvanen on digitaalisten palveluiden suunnittelun, arkkitehtuuriratkaisujen ja kumppanivalintojen asiantuntija. Perttu konsultoi asiakkaita hankkeiden valmistelussa ja vaatimusten määrittelyssä sekä tukee asiakkaita teknologia- ja toteuttajakumppaneiden valinnassa.

Pertulla on yli viidentoista vuoden kokemus erilaisista web-, extranet- ja intranet-projekteista mm. projektipäällikön, suunnittelijan ja konsultin rooleissa. Aiemmassa työhistoriassaan Perttu on toiminut tilaajana ja projektipäällikkönä suuressa mediayhtiössä, sisällönhallintajärjestelmien konsulttina isossa IT-alan yrityksessä sekä itsenäisenä, riippumattomana konsulttina omassa yrityksessään. Hän on myös tunnettu kouluttaja ja bloggaaja. Perttu on myös päätoimittaja web-aiheisessa Vierityspalkki.fi -blogissa.

North Patrol auttaa onnistumaan

Meitä on kymmenen konsulttia, kaikki kokeneita suunnittelijoita tai teknologia-asiantuntijoita. Joka vuosi viemme läpi yli 50 projektia, joissa autamme hankkeensa eri vaiheissa olevia asiakkaitamme luomaan uusia digipalveluja ja tietojärjestelmiä. Asiakkaamme ovat olleet erittäin tyytyväisiä työhömme (arvosana 9,5/10), ja monet heistä palaavat asiakkaiksi yhä uudestaan.

Olemme apunasi, kun kaipaat puolueetonta näkemystä teknologiavalintoihin, kirkastusta palvelukonseptin ideaan, tarkennusta vaatimusten määrittelyyn, konkreettista tukea tarjouskilpailuun tai ohjausta toteutusprojektin läpivientiin.

Ota selvää firmastamme

Miten erotumme kilpailijoistamme?

  • Digipalveluiden suunnitteluun erikoistuminen

    Olemme erikoistuneet digipalveluiden laadukkaaseen suunnittelutyöhön ja vaatimusmäärittelyyn. Missiomme on auttaa asiakkaita onnistumaan hankkeissaan luomalla mahdollisimman hyvät lähtökohdat toteutusvaiheelle – oli sitten kyse ketterästä toteutuksesta omalla tiimillä tai kumppanin kanssa tehtävästä hankkeesta tai julkisesti kilpailutettavasta urakasta.

  • Emme myy koodausta emmekä lisenssejä

    Moni teknologiakonsultti suosittelee asiakkailleen teknisiä ratkaisuja, joita sama talo myös toteuttaa. Meillä tätä vinoumaa ei ole, koska meiltä ei voi ostaa koodausta tai lisenssejä eikä meillä ole riippuvuuksia teknologiatoimittajiin. Näkökulmamme ohjelmistomarkkinaan on laaja-alainen. Tavoitteena on aina löytää asiakkaalle parhaiten soveltuva ohjelmistoratkaisu, oli se sitten räätälöity ratkaisu, saas-palvelu, avoimen lähdekoodin alusta tai näiden yhdistelmä.

  • Tehokkuus, tavoitteellisuus ja tuloksellisuus

    Toimeksiannoillemme sovitaan aina konkreettinen lopputuotos, jonka avulla asiakas pääsee hankkeessaan eteenpäin. Hioutuneiden menetelmiemme ja kokeneiden konsulttiemme ansiosta pystymme tuottamaan sen tehokkaasti, yllättävän vähäisillä työmäärillä, ja rahallesi syntyy vastinetta.

Siirry takaisin sivun alkuun