Mihin ovat kadonneet räätälöidyt sisäiset sovellukset?

Kollegani Camilla Heikkilän kirjoittama juttu M365-introjen tyypillisistä räätälöinneistä herätti toimistolla keskustelua siitä, mihin ovat kadonneet isommat räätälöidyt sovellukset. Vaikkapa 10 vuotta sitten oli vielä varsin tyypillistä, että intranet-hankkeiden ohessa ja rinnalla tehtiin isojakin räätälöityjä sovelluksia yritysten sisäisten prosessien tehostamiseksi. Tällaisia ei enää tehdä, ei ainakaan ollenkaan samassa mittakaavassa.

North Patrol on suunnitteluun erikoistunut konsulttitoimisto. Suunnittelemme, autamme teknologiavalinnoissa, kilpailutamme. Emme myy toteutusprojekteja, emmekä lisenssejä, olemme aidosti asiakkaan puolella.

Syyt muutokseen ovat monet. Isoin syy lienee siinä, että Microsoft on tänä aikana siirtänyt oman tuoteperheensä pilvipohjaiseksi valmispalveluksi, jossa räätälöinnit ovat ”pahasta”. Tätä viestiä Microsoft ja kumppanit ovat rummuttaneet vuosia, ja tokihan asiakkaat tottelevat, kun tarpeeksi jotain toistetaan. Toisaalta, moni asiakas otti viestin vastaan ilolla, koska monella oli kokemusta liian räätälöidyistä SharePointin päälle viritetyistä toimintaa ohjaavista sovelluksista, joihin ei enää kukaan uskaltanut koskea rikkoutumisen pelossa.

Samaan aikaan moni tuote on kehittynyt eteenpäin, ja moni aiemmin räätälöintiä vaatinut asia hoituukin jollain yrityksen sisäisellä järjestelmällä ilman räätälöintiä. Microsoftin tuoteperheen kymmenien tuotteiden lisäksi moni CRM-järjestelmä ja ERP-järjestelmä on kehittynyt vauhdikkaasti, ja mahdollistaa monenlaisten liiketoimintasovellusten rakentamisen jopa täysin ilman koodaamista. Esimerkiksi Salesforce on kehittänyt omaa alustaansa tähän suuntaan erittäin paljon, jonka seurauksena moni aiemmin räätälöity liiketoimintasovellus onkin siirtynyt Salesforcen tarjoamilla työkaluilla rakennetuksi sovellukseksi. Samaa kehitystä on nähty paljon Microsoftinkin tuoteperheen sisällä.

Intranet-kentällä räätälöinnin vähentyminen on myös ollut seurausta tuotepohjaisten ratkaisujen yleistymisestä. Suomessa on nähty paljon erilaisia M365:n päälle tehtyjä valmistuotteita, jotka ovat opettaneet asiakkaat tuotepohjaiseen tekemiseen. Maailmalla etenkin kaikkein isoimmat organisaatiot ovat yhä useammin päätyneet itsenäisten täysin valmiiden tuoteratkaisujen asiakkaiksi. Tästä ilmiöstähän on tässäkin blogissa kirjoitettu aiemmin. Intranetit perustuvat yhä useammin jonkinlaiseen valmispakettiin.

Kyse on myös paljon laajemmasta ilmiöstä, jossa organisaatioiden sisäiset tietojärjestelmät tuotteistuvat, ja yhä vähemmän tarvitaan täysin räätälöityjä sisäisiä ratkaisuja. Organisaation fiksun digityöympäristön ja toimivan järjestelmäpaletin rakentaminen vaatii toki edelleen erittäin paljon hyvää suunnittelua, roolittamista ja käyttäjien kouluttamista - mutta se ei vaadi enää yhtä paljon perinteistä ohjelmistokehitystä, jossa koodataan jotain aivan omaa. Digitaalinen työympäristö voi rakentua useista erillisistä palasista, ja yhä useammin nämä palaset ovat valmisratkaisuja.

Tästä säännöstä ehkä jonkinlainen poikkeus on julkishallinto, joka edelleen tekee erittäin paljon räätälöityjä tietojärjestelmiä omaan käyttöönsä. Samoin joillain toimialoilla, joilla on hyvin omanlainen liiketoimintamalli, saatetaan tarvita räätälöityjä ratkaisuja. Nämä ovat kuitenkin isossa kuvassa poikkeuksia.

Toimivan järjestelmäympäristön ja laadukkaan digitaalisen työntekijäkokemuksen rakentaminen ei ole välttämättä tullut helpommaksi, mutta se on nykyisin paljon enemmän fiksua kokonaisarkkitehtuuria kuin räätälöityä ohjelmistokehitystä. Siksi myös intranet-projekteista on tullut enemmän tuoteratkaisujen käyttöönottoja kuin räätälöityjen sovellusten toteutusta - ja tämä on vain ja ainoastaan hyvä asia.

Perttu Tolvanen

KTM Perttu Tolvanen on digitaalisten palveluiden suunnittelun, arkkitehtuuriratkaisujen ja kumppanivalintojen asiantuntija. Perttu konsultoi asiakkaita hankkeiden valmistelussa ja vaatimusten määrittelyssä sekä tukee asiakkaita teknologia- ja toteuttajakumppaneiden valinnassa.

Pertulla on yli viidentoista vuoden kokemus erilaisista web-, extranet- ja intranet-projekteista mm. projektipäällikön, suunnittelijan ja konsultin rooleissa. Aiemmassa työhistoriassaan Perttu on toiminut tilaajana ja projektipäällikkönä suuressa mediayhtiössä, sisällönhallintajärjestelmien konsulttina isossa IT-alan yrityksessä sekä itsenäisenä, riippumattomana konsulttina omassa yrityksessään. Hän on myös tunnettu kouluttaja ja bloggaaja. Perttu on myös päätoimittaja web-aiheisessa Vierityspalkki.fi -blogissa.

Digitaaliset työympäristöt

Digitaalinen työympäristö tarjoaa hyvin toteutettuna työntekijöille välineet viestintään, tiedon etsimiseen, työtehtävien hallintaan, sisäiseen vuorovaikutukseen ja yhteistyöhön. Intranet erityisesti on sisäisen viestinnän väline, mutta mahdollistaa myös työn johtamisen ja mahdollistaa osaamisen jakamisen ja sitouttaa työntekijöitä.

Lue palveluistamme

Pyydä tarjous

Tämä on North Patrol

Meitä on kymmenen konsulttia, olemme kokeneita suunnittelijoita ja teknologia-asiantuntijoita. Olemme vuosittain suunnittelemassa ja valmistelemassa yli 50:a erilaista digipalvelu-uudistusta ja tietojärjestelmää. Asiakastyytyväisyytemme on erittäin korkea (9,5/10), ja monia asiakkaitamme olemme auttaneet jo useiden erilaisten digipalveluiden uudistamisessa.

Lue lisää yrityksestämme

Miten erotumme kilpailijoistamme?

  • Erikoistumme suunnitteluun

    Olemme erikoistuneet digipalveluiden laadukkaaseen suunnittelutyöhön ja vaatimusmäärittelyyn. Missiomme on auttaa asiakkaita onnistumaan hankkeissaan luomalla mahdollisimman hyvät lähtökohdat toteutusvaiheelle – oli sitten kyse ketterästä toteutuksesta omalla tiimillä tai kumppanin kanssa tehtävästä hankkeesta tai julkisesti kilpailutettavasta urakasta.

  • Emme myy koodausta, emme lisenssejä

    Moni ohjelmistotalo suosittelee asiakkailleen ratkaisuja, joita sama talo myös toteuttaa. Meillä ei ole näin. Meiltä ei voi ostaa toteutusprojektia, meillä ei ole kumppanuuksia teknologiatoimittajien kanssa. Meidän näkökulma markkinaan on laaja-alainen, kuten asiakkaillakin on syytä olla. Tavoitteena on aina löytää parhaiten sopiva ratkaisu, oli se sitten räätälöity ratkaisu, saas-palvelu, avoimen koodin alusta tai näiden yhdistelmä.

  • Olemme realistinen ja kaukonäköinen

    Suunnittelemme palvelukonsepteja, toteutustapoja ja arkkitehtuureja, jotka kestävät aikaa ja jatkokehittämistä. Meille tärkeätä on ratkaisujen toteutettavuus, hyvien kumppaneiden olemassaolo ja kustannusten ennustettavuus.

Siirry takaisin sivun alkuun