Intranetin käyttöönotto – Vinkkejä onnistuneeseen intranet-projektiin ja jalkauttamiseen

Otathan huomioon, että tämä artikkeli on yli 9 vuotta vanha, joten sisältö ja linkit eivät ole välttämättä ihan ajan tasalla. Tuoreempana lukemisena sinua voisi kiinnostaa vaikkapa jokin näistä artikkeleista:

Pyysin esityksessäni Sosiaalinen intranet -seminaarissa teitä jakamaan kokemuksianne intranetin käyttöönotosta ja jalkauttamisesta. Tässä yhteenveto jakamistanne vinkeistä käyttäjien motivointiin ja onnistuneeseen intranet-projektiin.

North Patrol on suunnitteluun erikoistunut konsulttitoimisto. Suunnittelemme, autamme teknologiavalinnoissa, kilpailutamme. Emme myy toteutusprojekteja, emmekä lisenssejä, olemme aidosti asiakkaan puolella.

19.5.2014

Hanna P. Korhonen

Uskalletaanko julkaista puolivalmista?

Haasteena intranetin käyttöön motivoiminen

Haasteellisimmiksi seikoiksi intranetin käyttöönotoissa koetaan usein intranetin käyttöön motivoiminen, muutosvastarinnan ja välinpitämättömyyden taklaaminen sekä sisällöntuottajien motivointi. Monessa organisaatiossa painitaan sen kanssa, kuinka henkilöstö saataisiin tuntemaan intranet tutuksi välineeksi ja esimerkiksi hyödyntämään intranetin työtiloja käytännössä.

Intranetin jalkauttamisen haasteita ja ratkaisuja.

Näitä haasteita seminaariosallistujat olivat taklanneet organisaatioissaan mm. seuraavilla menetelmillä:

 • Siirtämällä kaikki tiedot intraan
 • Tuomalla esiin intranetin hyötyjä
 • Tekemällä intranetista hyödyllisempi, tarpeellisempi ja mielenkiintoisempi
 • Sitouttamalla johto tukemaan intranetin käyttöä ja kehittämistä
 • Keskustelemalla muutosvastaisten kanssa
 • Herättämällä kiinnostusta intranetiin kilpailujen avulla
 • Innostamalla ja rohkaisemalla sisällöntuottajia
 • Kouluttamalla kouluttajia
 • Lanseeraamalla intra ensin sopiville ”sanansaattajille”, esim. korkeakoulussa opettajille, jotka voivat kertoa luennoilla eteenpäin opiskelijoille
 • Olla lähettämättä samoja tietoja/uutisia myös sähköpostitse
 • Järjestämällä tietoiskuja, joissa intranetiä näytetään käytännössä, sekä työpajoja, joissa sitä voi itse kokeilla
 • Julkaisemalla intranetissä intran käytön kysymys-vastaus-palstaa
 • Käymällä tukemassa yksittäisiä henkilöitä ihan selän takana
 • Lanseeraamalla intranet neljässä maassa viidellä kielellä samaan aikaan
 • Viimeistelemällä palvelu huolellisesti käyttö- ja julkaisuvalmiiksi

Lyhyet tietoiskut yms. käyttöönottotapoja.

Onnistunut intranet-projekti ruokkii intran menestystä

Seminaariosallistujien mukaan tavoilla tehdä ja hallita intranet-projektia on merkitystä intranetin käyttöönoton onnistumisessa.

Onnistuneen intranet-projektin eväitä ovat:

 • Riittävä resurssointi vs. projektin laajuus – Varmistamalla riittävät resurssit tai sovittamalla projektin laajuus käytössä oleviin resursseihin
 • Raha. Ja ymmärryksen lisääminen siihen, että ratkaisut voivat olla kalliita.
 • Varmistamalla, että puhtia riittää myös jalkautukseen
 • Pilkkomalla projekti osiin
 • Pitämällä projektiryhmän koko riittävän pienenä
 • Dokumentoimalla huolellisesti päätetyt asiat, vastuut ja aikataulut
 • Käyttäjätutkimukset ja suunnittelu käyttäjälähtöisesti
 • Kokeilemalla keskeneräistä rohkeasti. Hylkäämällä huonot ideat ja jalostamalla hyvät.

Uskalletaanko julkaista puolivalmista?

Lue myös:

Digitaaliset työympäristöt

Digitaalinen työympäristö tarjoaa hyvin toteutettuna työntekijöille välineet viestintään, tiedon etsimiseen, työtehtävien hallintaan, sisäiseen vuorovaikutukseen ja yhteistyöhön. Intranet erityisesti on sisäisen viestinnän väline, mutta mahdollistaa myös työn johtamisen ja mahdollistaa osaamisen jakamisen ja sitouttaa työntekijöitä.

Lue palveluistamme

Pyydä tarjous

North Patrol lyhyesti

Meitä on kymmenen konsulttia, kaikki kokeneita suunnittelijoita tai teknologia-asiantuntijoita. Vuosittain meillä suunnitellaan ja valmistellaan yli 50 erilaista digipalvelu-uudistusta ja tietojärjestelmähanketta. Asiakkaamme ovat olleet erittäin tyytyväisiä työhömme (arvosana 9,5/10), ja monet heistä palaavat asiakkaiksi yhä uudestaan.

Lue lisää meistä

Miten erotumme kilpailijoistamme?

 • Digipalveluiden suunnitteluun erikoistuminen

  Olemme erikoistuneet digipalveluiden laadukkaaseen suunnittelutyöhön ja vaatimusmäärittelyyn. Missiomme on auttaa asiakkaita onnistumaan hankkeissaan luomalla mahdollisimman hyvät lähtökohdat toteutusvaiheelle – oli sitten kyse ketterästä toteutuksesta omalla tiimillä tai kumppanin kanssa tehtävästä hankkeesta tai julkisesti kilpailutettavasta urakasta.

 • Emme myy koodausta emmekä lisenssejä

  Moni teknologiakonsultti suosittelee asiakkailleen teknisiä ratkaisuja, joita sama talo myös toteuttaa. Meillä tätä vinoumaa ei ole, koska meiltä ei voi ostaa koodausta tai lisenssejä eikä meillä ole riippuvuuksia teknologiatoimittajiin. Näkökulmamme ohjelmistomarkkinaan on laaja-alainen. Tavoitteena on aina löytää asiakkaalle parhaiten soveltuva ohjelmistoratkaisu, oli se sitten räätälöity ratkaisu, saas-palvelu, avoimen lähdekoodin alusta tai näiden yhdistelmä.

 • Realistisuus ja kaukonäköisyys

  Suunnittelemme digipalveluiden palvelukonsepteja, toteutustapoja ja arkkitehtuureja, jotka kestävät aikaa ja jatkokehittämistä. Me painotamme ratkaisujen toteutuskelpoisuutta, hyvien kumppaniehdokkaiden löytymistä ja kustannusten ennustettavuutta.

Siirry takaisin sivun alkuun