Vehon verkkosivustot ovat viimeisen reilun vuoden aikana kokeneet ison muodonmuutoksen. Ensimmäisenä uudistui Veho.fi loppukeväästä 2024 ja kevään 2025 aikana ovat myös Baltian maiden uudistetut sivustot nähneet päivänvalon. Uudistusten taustalla on isompi mylläys, jossa asiakaskokemusta on pyritty parantamaan ja sivustojen lukumäärää vähentämään.
North Patrol on suunnitteluun erikoistunut konsulttitoimisto. Suunnittelemme, autamme teknologiavalinnoissa, kilpailutamme. Emme myy toteutusprojekteja, emmekä lisenssejä, olemme aidosti asiakkaan puolella.
Veho on suomalaisen autoalan pitkäaikaisimpia toimijoita. Perheyritys on tuonut maahan Mercedes-Benz-merkkisiä autoja vuodesta 1939. Tänä päivänä Veho vastaa hiukan yksinkertaistettuna Mercedeksen henkilö- ja hyötyajoneuvojen maahantuonnista ja vähittäismyynnistä Suomen lisäksi myös Virossa, Latviassa ja Liettuassa sekä näiden vähittäismyynnistä Ruotsissa. Syksyllä 2024 Vehon valikoimaan tuli uutena lisäyksenä myös sähköiset smart-henkilöautot.
Autoala on ollut myllerryksessä viime vuosina, sähköistyminen yhtenä suurena tekijänä. Vaikka edelleen suuri osa asiakkaista haluaa tutustua autoihin fyysisesti ja ostaa auton myyjän avustuksella liikkeessä, kehityssuunta on se, että enenevässä määrin ostopäätös tehdään ja autoja ostetaan verkossa.
Vehon vanha verkkosivustoympäristö oli hyvin hajanainen, eikä tarjonnut asiakkaille selkeää ostokokemusta. Lisättynä siihen, että Veho haluaa tarjota asiakkailleen ensiluokkaista palvelua, oli verkkosivustouudistus paikallaan.
Isoja asioita ratkaistavana ennen kilpailutusta
Veho oli kirkastanut digitaalisen asiakaskokemuksen konseptia yhdessä DK&A:n kanssa ja North Patrolin ensisijainen toimeksianto oli auttaa Vehoa verkkopalvelun määrittelyssä ja kilpailuttamisessa. Verkkopalvelun näkökulmasta oli kuitenkin useita seikkoja, jotka vaativat tarkennusta ennen kilpailutukseen ryhtymistä. Tärkeitä ratkaistavia asioita oli käytännössä kaksi – toinen konseptuaalinen, toinen tekninen.
Veho oli päättänyt, että saman brändin alle tuodaan sekä henkilöautot että hyötyajoneuvot. Vanhassa ratkaisussa hyötyajoneuvot olivat olleet Veho Trucks -brändin alla omalla sivustolla, mutta uudistuksen yhteydessä nämä tuotaisiin mukaan Vehon henkilöautojen vähittäismyynnin sivustolle, Suomen osalta siis Veho.fi:hin. Lisäksi oli tärkeää, että molempia liiketoimintoja kohdeltaisiin verkkosivuilla samanarvoisesti.
Suurin haaste tässä oli se, että asiakaskunta ja asiakkaiden tiedontarpeet ja käyttötapaukset ovat hyvin erilaisia hyötyajoneuvoissa kuin henkilöautoissa. Kun Veho samalla tavoittelee verkossa viiden tähden asiakaskokemusta, verkkosivusisältöjen tuominen kaikki yhteen rakenteeseen, ei ollut hyvä ratkaisu.
Palvelukonseptiin löytyi kompromissi työpajoissa
Vaihtoehtoisia lähestymistapoja työstettiin työpajoissa yhdessä Vehon avainhenkilöiden kanssa. Vehon aikaisemmin tunnistamat asiakasprofiilit toimivat työn pohjana, ja tiedontarpeita ja palvelutapoja työstettiin näiden kautta. Erilaisia palveluskenaarioita käytiin läpi konkreettisten esimerkkien kautta.
Henkilöautojen ja hyötyajoneuvojen sovittaminen samalle sivustolle ratkaistiin lopulta niin sanotulla wayfinderillä, jossa kävijä valitsee etusivulta kumpaa kokonaisuutta hän haluaa katsoa, ja vasta tämän jälkeen hänelle tarjotaan sisältöjä ja palveluita.
Ison konseptuaalinen haaste saatiin näin ratkaisua, mutta tämän lisäksi projektiryhmä sai ottaa kantaa moneen muuhun pienempään kysymykseen, joilla on kuitenkin iso vaikutus asiakaskokemukseen. Verkkopalvelun konsepti mallinnettiin vielä Figma-prototyypiksi, jotta sivuston idea olisi helpommin ymmärrettävissä.
Konseptuaaliset kysymykset oli saatu ratkaisua, mutta jotta voitaisiin kirjoittaa hyvä vaatimusmäärittely, piti vielä ottaa kantaa toiseen tärkeään kysymykseen, eli arkkitehtuuriin ja teknologiaan.
Teknologiavalinnassa sisällöntuottajan kokemus tärkeä
Vehon vähittäismyynnillä oli vanhasta lukuisia sivustoja eri maissa, eri teknologioilla ja eri kumppaneiden hoidettavana. Tätä kokonaisuutta haluttiin selkeyttää. Verkkopalveluihin kytkeytyi lisäksi paljon toiminnallisia järjestelmiä, kuten autohakua ja huollon varausta, jotka piti uudistuksessa saada saumattomasti toimimaan yhteen uusien verkkosivujen kanssa.
Projektissa arvioitiin useita erilaisia teknisiä lähestymistapoja, ja teknologiaratkaisuja punnittiin näiden ominaisuuksien ja kyvykkyyksien kautta, mutta myös kustannusten, toimittajakentän ja sisällöntuottajan kokemuksen kautta.
Alustavissa keskusteluissa headless oli nostettu pöydälle yhtenä ratkaisumallina. Äkkiseltään puhtaasti headless CMS-ratkaisu olisi voinut olla hyvä valinta, huomioiden lukuisat taustajärjestelmät ja datavarannot, mutta samalla olisi jouduttu tekemään kompromisseja sisällöntuottajan näkökulmasta. Uuden alustan tulisi olla mahdollisimman helppokäyttöinen ja samalla tarjota sisällöntuottajalle riittävästi vapauksia luoda rikkaita markkinoinnillisia verkkosivuja.
Yksinkertaista ratkaisua ei ollut tarjolla, vaan sitä piti hakea itsestään selvien laatikoiden ulkopuolelta.
WordPress on syystä maailman suosituin julkaisujärjestelmä ja Gutenberg-lohkoeditorin myötä se on sisällöntuottajille entistä helppokäyttöisempi. Sellaisenaan se ei kuitenkaan palvele Vehon tarpeita, mutta kun siihen yhdistetään toiminnalliset sovellukset JavaScript-upotuksina, saadaan aikaiseksi työkalu, joka tarjoaa sisällöntuottajille joustavuutta ja ratkaisee samalla tekniset tarpeet mahdollistaen asiakkaiden palvelemisen yhdessä paikassa.
Kilpailutuksen kautta sisällöntuotantoon ja toteutusvaiheeseen
Kun isot kysymykset oli saatu ratkaistua, päästiin vihdoin North Patrolin alkuperäisen tehtävän pariin, eli sivustokokonaisuuden määrittelyyn ja kilpailutukseen. North Patrolin konsultit tuottivat vaatimusmäärittelyn ja tarvittavat dokumentit tarjouspyyntökierrosta varten. North Patrol tuki Vehoa toimittajavalintaprosessissa arvioimalla tarjoukset ja tarjoamalla taustatukea toimittajatapaamisiin.
Kattavan kilpailutusprosessin jälkeen Veho valitsi uudeksi verkkopalvelukumppanikseen Hion Digitalin. Myös Vehon pitkäaikaisella kumppanilla Crasmanilla on ollut iso rooli uusien verkkopalveluiden tuottamisessa.
Samalla, kun Hion ja Crasman käärivät hihat ja ryhtyivät valmistelemaan teknistä toteutusta sekä suunnittelemaan designiä, aloitettiin Vehon päässä suunnittelemaan sisältöjä North Patrolin avustuksella.
Jatkuvaa kehitystä myös sisältöjen osalta
Tekninen uudistus on ollut valtava mutta myös konseptuaalinen muutos on ollut iso. Verkkosivu-uudistus on vaatinut ison ponnistuksen Vehon markkinoinnilta ja sisällöntuottajilta. Vaikka Suomen ja nyt myös Baltian maiden sivustot ovat julki, ei sisältötyö lopu siihen. Vehon tavoite on tarjota asiakkailleen paras mahdollinen kokemus verkossa. Tämän saavuttaminen edellyttää, että verkkosivuston analytiikkaa seurataan, palautetta otetaan vastaan ja sivustoa ja sen sisältöjä kehitetään näiden mukaisesti.
PS. Sinua voisi kiinnostaa tulossa oleva ilmainen webinaarimme: Webinaari: ERP-järjestelmät Suomessa ja vinkit onnistuneeseen uudistukseen (3.9.2025 klo 10:00). Ilmoittaudu webinaariin