Asiantuntija-avun ostaminen verkkopalvelu-uudistuksen läpiviennin tueksi

Verkkopalvelu-uudistus on laaja ja monivaiheinen projekti, joka koskettaa tavalla tai toisella monia organisaation osa-alueita. Onnistuminen vaatii selkeän vision, tehokkaan projektinhallinnan sekä monipuolista osaamista niin teknisen suunnittelun ja toteutuksen kuin sisällöntuotannonkin osalta.

Tehtävää on paljon ja resurssi- ja osaamisvaatimukset melkoiset. Onneksi kaikkea ei tarvitse tehdä itse. Tässä artikkelissa käsitellään verkkopalvelu-uudistuksen tyypillisiä tehtäviä ja erityisesti sitä, miten organisaatiot voivat hyödyntää ulkopuolisia asiantuntijoita projektien eri vaiheissa.

North Patrol on suunnitteluun erikoistunut konsulttitoimisto. Suunnittelemme, autamme teknologiavalinnoissa, kilpailutamme. Emme myy toteutusprojekteja, emmekä lisenssejä, olemme aidosti asiakkaan puolella.

Uudistuksen valmistelussa voi käyttää konsultteja

Verkkopalvelu-uudistuksen valmisteluvaiheen lähtökohtana on kirkastaa, mitä uudistuksella tavoitellaan. Tämä sisältää tyypillisesti muun muassa nykytilan arvioinnin, teknisten reunaehtojen määrittelyn ja vähintään alustavan resurssisuunnitelman laatimisen. Valmisteluvaiheessa on otettava kantaa myös hankkeen budjetointiin ja tavoiteaikatauluun. Realistiset budjetti- ja aikatauluraamit auttavat pitämään suunnitelmat toteutuskelpoisina. Tärkeää on myös tunnistaa ja arvioida mahdollisia riskejä ja onnistumisen esteitä sekä varautua niihin.

Valmisteluvaiheessa voi olla jopa suositeltavaa hyödyntää ulkopuolista sparrausapua ja hakea uusia näkemyksiä ja neuvoja verkkopalvelukokemusta omaavilta ulkopuolisilta asiantuntijoilta. Muun muassa North Patrolin kokeneet asiantuntijat auttavat vuosittain kymmeniä erilaisia asiakasorganisaatioita verkkopalveluiden kehittämisen vision ja konseptin kirkastamisessa, kehityshankkeiden kokonaiskuvan jäsentämisessä ja projektien vaiheistuksen suunnittelussa.

Uudistuksen alkuvaiheissa ulkopuolista asiantuntija-apua ja tietotaitoa voidaan hyödyntää myös muun muassa organisaation tarpeisiin parhaiten soveltuvien teknisten ratkaisujen tunnistamiseen tai parhaiden projektinhallinnan käytäntöjen ja menetelmien valinnan tukena.

Katso tallenne Onnistu verk­ko­pal­ve­lu-uu­dis­tuk­sen läpiviennissä -webinaaristamme!

Webinaarin teemoja:

  • Vision kirkastaminen ja organisaation tahtotilan varmistaminen
  • Kehitystarpeiden tunnistaminen, vaatimusten määrittely ja ominaisuuksien priorisointi
  • Yhteistyö toteutusvaiheen kehitystiimin kanssa
  • Laadun ja tavoitteiden toteutumisen varmistaminen
  • Muutoksenhallinta ja jatkokehityksen suunnittelu

Olethan yhteydessä, jos aihe kiinnostaa!

Toteutusvaiheen ohjaus ja valvonta vaatii asiantuntijan

Toteutusvaiheen suunnittelussa erityisen tärkeää on verkkopalvelun käyttäjien tarpeiden tunnistaminen, tarpeita vastaavan palvelukonseptin muotoileminen ja toiminnallisten vaatimusten oikeantasoinen määrittely. Tässä vaiheessa projektia on myös luotava palvelun sisältöstrategia ja suunniteltava sitä tukeva informaatioarkkitehtuuri sekä inventoitava palveluun tarvittavat sisällöt. Teknisten ratkaisujen osalta tavoitteena on päättää arkkitehtuuri- ja teknologialinjauksista sekä tehdä mm. suunnitelma mahdollisten integraatioiden toteutuksesta.

Toteutuksen sujuvuus vaatii selkeät roolit ja vastuut, jatkuvan vuoropuhelun projekti- ja kehitystiimin kesken sekä tehokkaat työtavat ja -menetelmät. Myös hyvin johdettu sisällöntuotantoprosessi ja muun muassa sisällöntuottajien koulutus ja perehdyttäminen ovat elintärkeitä. Laadunvarmistuksen näkökulmasta puolestaan kattava testaus, saavutettavuuden arviointi ja tekninen auditointi varmistavat, että lopputulos on suunnitelmien mukainen.

Osaavaa ulkopuolista apua voidaan hyödyntää joustavasti myös uudistusprojektin tässä vaiheessa. Kokenut ulkoinen asiantuntija voi olla projektitiimin tukena koko hankkeen ajan, tai lisäresurssia voidaan ostaa vain joihinkin hankkeen vaiheisiin – esimerkiksi vain konsepti- ja/tai määrittelyvaiheeseen, uuden toimittajakumppanin kilpailutuksen tai sisältösuunnittelun tueksi. Mikäli omasta organisaatiosta ei pystytä lainkaan kiinnittämään hankkeeseen osaavaa projektipäällikköä tai tuoteomistajaa, voidaan projektin käytännön vetovastuu ulkoistaa interim-projektipäällikölle. Myös käytännön testaukseen ja projekti- ja teknisiin auditointeihin on helposti ostettavissa lisäkäsiä ja ulkoista asiantuntija-apua. Samoin ulkoista osaamista ja resurssia voidaan hyödyntää toteutuskumppanin työn seurannassa, teknisten suunnitelmien ja kehittäjien välituotosten katselmoinneissa ja arvioinnissa tai esimerkiksi palvelun analytiikka- ja seurantatyökalujen valinnassa ja käyttöönoton suunnittelussa.

Julkaisuvaihe vaatii tarkkuutta

Uuden verkkopalvelun käyttöönoton lähestyessä projektipäällikön ja projektitiimin vastuulla on palvelun sisäisen ja ulkoisenkin lanseerauksen läpivienti suunnitelman mukaisesti. Konkreettisia toimia ja huomioita edellyttävät tässä vaiheessa lisäksi mm. vanhasta palvelusta uuteen siirryttäessä uudelleenohjaukset sekä esimerkiksi nimipalvelumuutokset ja analytiikan ja seurannan työkalujen käyttöönotto.

Heti julkaisun jälkeen kriittistä on validoida, että palvelu toimii kaikilta osin suunnitellun mukaisesti. Uuden palvelun käyttöä tulee seurata alusta saakka tarkasti ja mm. analytiikan ja saadun palautteen perusteella arvioida sitä, miten se loppukäyttäjiään palvelee, miten sisältöjen pariin löydetään ja miten palvelu ja sen sisällöt nousevat esiin hakukoneissa.

Tutustu Ha­ku­ko­neop­ti­moin­ti si­säl­lön­tuot­ta­jil­le ja uuden sivuston suun­nit­te­li­jal­le -webinaarimme tallenteeseen!

Webinaarin teemoja:

  • Mitä hakukoneoptimointi on?
  • Mitä siihen kuuluu, mikä ei kuulu?
  • Mitä sivuston omistaja ja sisällöntuottajat voivat tehdä itse?
  • Miten iso osa optimoinnista on sivuston omistajan käsissä ja kuinka paljon tarvitaan kumppaneita?

Jatkokehitykselläkin on oltava suunnitelma ja hallintamalli

Verkkopalvelun käyttöönoton jälkeen siirrytään jatkokehitysvaiheeseen, jossa palvelun ominaisuuksia kehitetään edelleen ja palveluun tuodaan kokonaan uusia ominaisuuksia. Pienimuotoisemmat parannukset ja olemassa olevien toiminnallisuuksien laajennukset voidaan toteuttaa ja viedä tuotantoon ns. pienkehitystöinä. Laajemmat kehitykset edellyttävät tarkemman projekti- ja lanseeraussuunnitelman.  

Mikäli organisaatiossa ei ole riittävästi aikaa tai osaamista esimerkiksi verkkopalvelun analytiikan virittämiseen, seuraamiseen ja analysointiin, muun muassa tähän löytyy markkinoilta paljon osaamista ja palveluntarjoajia. Ulkopuoliset verkkopalveluasiantuntijat voivat auttaa myös muun muassa määrittelemään ja priorisoimaan uusia kehityskohteita ja tukemaan jatkokehityksen vaiheistamisessa.

Miten ulkoista osaamista voi ostaa?

Ulkoisten asiantuntijoiden osallistamisesta voi olla monenlaista hyötyä verkkopalvelu-uudistusten läpiviennissä. Asiantuntijoiden kautta saadaan pääsy sellaiseen erikoisosaamiseen, jota ei omasta organisaatiosta löydy. Heiltä voidaan saada objektiivista näkemystä ja tukea päätöksentekoon sekä uusia, organisaation sisäisiä ajattelumalleja haastavia näkökulmia. Ulkopuoliset asiantuntijat työskentelevät usein useilla eri toimialoilla, mikä antaa heille laajemman näkökulman siihen, miten erilaisia ratkaisuja sovelletaan erilaisissa yhteyksissä. Heillä on usein myös hyödyllistä tietoa siitä, mitä muut toimijat tai kilpailijat tekevät tai miten vastaavia haasteita on ratkaistu toisaalla.

Ulkopuolisten asiantuntijoiden palkkaus voidaan toteuttaa joustavasti tarpeiden mukaan: esimerkiksi määriteltynä projektina, jossa asiantuntijat vastaavat tietyn kokonaisuuden toteutuksesta alusta loppuun, tai kiinteällä aika-allokaatiolla, jossa heidän työpanoksensa on käytettävissä tietyksi sovituksi ajanjaksoksi.

Vaihtoehtoisesti yritys voi hyödyntää asiantuntijoita ns. ad hoc -perusteisesti, jolloin he osallistuvat projektiin juuri silloin, kun heidän osaamistaan eniten tarvitaan.

North Patrol tarjoaa monipuolista tukea verkkopalveluprojektien eri vaiheissa, olipa kyseessä alkuvaiheen vision kirkastaminen, konseptointi, vaatimusmäärittely, projektinhallinta, teknisen toteuttajakumppanin kilpailuttaminen tai perehdyttäminen, sisältösuunnittelun tuki, toteutuksen tai käyttöönoton suunnittelu ja valvonta tai jatkokehityksen ohjaaminen.

Tutustu palveluihimme tarkemmin ja varmista verkkopalvelu-uudistuksesi onnistuminen!

PS. Sinua voisi kiinnostaa tulossa oleva ilmainen webinaarimme: Webinaari: Miten chatbot istuu palvelukonseptiisi? (23.4.2025 klo 10:00). Ilmoittaudu webinaariin

Lue palveluistamme Pyydä tarjous

Noora Linnermo

KTM Noora Linnermo on digitaalisen liiketoiminnan ja palvelukonseptien asiantuntija. Noora konsultoi asiakkaita tietojärjestelmien suunnittelussa, hankkeiden valmistelussa sekä optimaaliseen käyttäjäkokemukseen tähtäävien vaatimusten määrittelyssä.

Nooralla on vuosien kokemus erilaisten tietojärjestelmähankkeiden johtamisesta ja hän osaa auttaa hankkeiden suunnittelussa huomioiden sekä organisaation, loppukäyttäjien että ylläpitäjien tarpeet. Noora osaa tukea suunniteltavan ratkaisun organisaatiolle tuomien hyötyjen tunnistamisessa, hankkeen vaiheistuksessa ja tavoitteiden asetannassa.

Aiemmin työurallaan Noora on osallistunut tietojärjestelmäprojekteihin sekä tilaajan, toimittajan että konsultoivan asiantuntijan rooleissa. Projekteissaan hän on vastannut mm. tarvekartoituksista, toiminnallisista sekä teknisistä määrityksistä, käyttäjätestauksista ja käyttöönotoista sekä koulutuksista. Hän on toiminut myös teknisenä tuotepäällikkönä sekä järjestelmä- ja kehityspäällikkönä osallistuen organisaation IT-ratkaisuiden kokonaisvaltaiseen suunnitteluun ja kehitykseen.

Markkinoinnin verkkopalvelut

Autamme innostavien markkinointiviestinnällisten digipalvelujen suunnittelussa, määrittelyssä ja kilpailutuksessa. Etsimme oikean sisältöstrategian ja digimarkkinoinnin keinot, joilla voit edistää brändiäsi, kerätä liidejä, ohjata vakuuttaville asiakaspoluille sekä innostaa yhteydenottoihin, tilauksiin ja sitoutuneeseen asiakkuuteen.

Lue palveluistamme

Pyydä tarjous

North Patrol auttaa onnistumaan

Meitä on kymmenen konsulttia, kaikki kokeneita suunnittelijoita tai teknologia-asiantuntijoita. Joka vuosi viemme läpi yli 50 projektia, joissa autamme hankkeensa eri vaiheissa olevia asiakkaitamme luomaan uusia digipalveluja ja tietojärjestelmiä. Asiakkaamme ovat olleet erittäin tyytyväisiä työhömme (arvosana 9,5/10), ja monet heistä palaavat asiakkaiksi yhä uudestaan.

Olemme apunasi, kun kaipaat puolueetonta näkemystä teknologiavalintoihin, kirkastusta palvelukonseptin ideaan, tarkennusta vaatimusten määrittelyyn, konkreettista tukea tarjouskilpailuun tai ohjausta toteutusprojektin läpivientiin.

Ota selvää firmastamme

Miten erotumme kilpailijoistamme?

  • Digipalveluiden suunnitteluun erikoistuminen

    Olemme erikoistuneet digipalveluiden laadukkaaseen suunnittelutyöhön ja vaatimusmäärittelyyn. Missiomme on auttaa asiakkaita onnistumaan hankkeissaan luomalla mahdollisimman hyvät lähtökohdat toteutusvaiheelle – oli sitten kyse ketterästä toteutuksesta omalla tiimillä tai kumppanin kanssa tehtävästä hankkeesta tai julkisesti kilpailutettavasta urakasta.

  • Emme myy koodausta emmekä lisenssejä

    Moni teknologiakonsultti suosittelee asiakkailleen teknisiä ratkaisuja, joita sama talo myös toteuttaa. Meillä tätä vinoumaa ei ole. Tavoitteena on aina löytää asiakkaalle parhaiten soveltuva ohjelmistoratkaisu, oli se sitten räätälöity ratkaisu, saas-palvelu, avoimen lähdekoodin alusta tai näiden yhdistelmä.

  • Tehokkuus, tavoitteellisuus ja tuloksellisuus

    Toimeksiannoillemme sovitaan aina konkreettinen lopputuotos, jonka avulla asiakas pääsee hankkeessaan eteenpäin. Hioutuneiden menetelmiemme ja kokeneiden konsulttiemme ansiosta pystymme tuottamaan sen tehokkaasti, yllättävän vähäisillä työmäärillä, ja rahallesi syntyy vastinetta.

Siirry takaisin sivun alkuun