Microsoft 365 -intranet-toimittajat Suomessa 2021

Microsoftin M365-ympäristön asema suomalaisten intranetien alustana on vain vahvistunut viime vuosina. Korona-aika on lisännyt Teamsin käyttöä räjähdysmäisesti ja joissakin organisaatioissa Teamsistä on sitä myötä tullut jopa synonyymi intranetille. SharePointin viestintäsivustojakin syntyy M365-ympäristöön muutamalla hiiren klikkauksella, joten pienimuotoisen sisäisten ohjeiden, viestien ja työkalujen kokonaisuuden on saanut pystytettyä helposti ominkin voimin.

Sisältömäärän kasvaessa on kuitenkin usein havaittu melko nopeasti, että omat voimat eivät kokonaisuuden suunnitteluun ja hallintaan enää riitä. Erityisen tärkeää osaavan kumppanin hankinta on silloin, kun viestinnällistä sisältöä – ohjeita, ajankohtaisasioita, tapahtumia ym. – on runsaasti ja ne pitäisi saada käyttäjille selkeässä, visuaalisesti miellyttävässä ja helposti löydettävässä muodossa. Jos tämän lisäksi tarvitaan toiminnallisuuksia, joita suoraan M365-paketista ei löydy, ulkoisen toimittajan hankinta onkin jo oikeastaan pakollista.

North Patrol on suunnitteluun erikoistunut konsulttitoimisto. Suunnittelemme, autamme teknologiavalinnoissa, kilpailutamme. Emme myy toteutusprojekteja, emmekä lisenssejä, olemme aidosti asiakkaan puolella.

M365-intranettien toimittajakenttä näyttää hyvältä

M365-toimittajakentässä on tapahtunut viime vuosina yllättävänkin paljon. Vanhat tutut nimet ovat kyllä pitäneet pintansa melko hyvin, mutta alalle on myös tullut jonkin verran tuoreita toimijoita. Jonkin verran luonnollista liikehdintää on myös seurannut henkilöstövaihdoksista ja/tai yritysjärjestelyistä, kun toiminnan painopistettä onkin fokusoitu hieman eri tavalla.

M365-intranetien osalta Suomessa on kuitenkin edelleen erinomainen tilanne. Vaikka Microsoft tuntuu tekevän jatkuvasti isojakin muutoksia alustaansa, toimittajat ovat ehtineet omaksumaan parhaat kehittämisen käytännöt moderneihin intranet-toteutuksiin ja osaamista on ehtinyt kertyä lukuisista toteutusprojekteista.

Tähän juttuun poimimme niitä yrityksiä, jotka ovat osallistuneet meidän fasilitoimiin kilpailutuksiin viimeisen noin neljän vuoden aikana. Tämä ei tietenkään kerro koko totuutta tässä maassa tehdyistä M365-intranet-ratkaisuista, mutta antaa varmasti hyvän käsityksen siitä, missä M365-tekemiseen tällä hetkellä erityisesti panostetaan.

M365-tekijöiden "Top Gunit"

"Top Gunit" ovat niitä yrityksiä, joihin olemme törmänneet M365-kilpailutuksissamme viime vuosina hyvin usein. Heillä M365-osaaminen yleensä näkyy panostuksena tarjousten tekemiseen ja heiltä myös löytyy runsaasti tuoreita referenssejä vastaavista toteutuksista. Näitä ovat (aakkosjärjestyksessä):

 • Cloudriven on 2012 perustettu Microsoft-ratkaisuihin erikoistunut, viime vuosina voimakkaasti kasvanut yritys, joka nykyään työllistää jo yli 30 asiantuntijaa.
 • Myös Digital Illustrated on ensisijaisesti Microsoft-ratkaisuja yrityksille suunnitteleva ja toteuttava toimisto, jossa työntekijöitä on yli 60. Yritys on perustettu 2010 ja ollut osa Vismaa vuodesta 2015 lähtien.
 • Innofactorilla on pitkä historia, joka ainakin nimenä ulottuu aina viime vuosituhannen puolelle asti. Matkan varrelle on tosin mahtunut monta erilaista yritysjärjestelyä ja tällä hetkellä Innofactor keskittyy tarjoamaan laaja-alaisesti erilaisia Microsoft-ekosysteemin ratkaisuja asiakkailleen. Koko organisaatiossa työntekijöitä on yli 500, joista suurin osa Suomessa.
 • Meltlake on Futuricen tytäryhtiöksi vuonna 2020 perustettu tytäryhtiö, eli sikäli varsin tuore tulokas Microsoft-tekemisen osalta. Meltlake on kuitenkin onnistunut kasaamaan nopeasti osaavan Microsoft-asiantuntijoiden ryhmän ja tuoreita referenssejäkin löytyy jo mukavasti.
 • Sulava kutsuu itseään Microsoftin pilviteknologioiden pioneeriksi, ja tässä on varmasti myös vinha perä. Yritys on toiminut vuodesta 2010, ja se yhdistyi vuonna 2017 Onsight Helsingin kanssa. Työntekijöitä on jo yli 100. Aikaisemmin Sulavaa on totuttu pitämään enemmän konsultoivana ja Microsoft-käyttöönottoja tekevänä yrityksenä, mutta viime vuosina heiltä on nähty myös paljon hyviä ehdotuksia projektimuotoisemmistakin toteutuksista.

Muut M365-toimittajat

Toinen kori koostuu yrityksistä, jotka osallistuvat tarjouskilpailuihimme harvemmin ja/tai ovat osallistuneet aikaisemmin, mutta viime aikoina on ollut tarjousten suhteen hiljaisempaa. Näitä ovat (aakkosjärjsteyksessä):

Tästä joukosta ainakin omaan silmääni nousee muutama nimi erityisesti. Sininen Meteoriitti on varmasti suurelle osalle M365-toteutuksien kanssa puuhastelleille ainakin nimenä tuttu, ja heidät nähtiin vielä muutama vuosi sitten osallistumassa ahkerasti intranet-kisoihin Valo-tuotteellaan. Myöhemmin Sinisen Meteoriitin konsultointiliiketoiminta siirtyi osaksi Valtti Kumppaneita ja Valo-tuotekehitys jäi Siniseen Meteoriittiin. Aivan tuoreena käänteenä Sininen Meteoriitti vaihtoi vielä uudeksi nimekseen Valo Solutions. Tämän jälkeen tarjousrintamalla on ollut ainakin meidän kisoissa hieman hiljaisempaa. Pysyvästä käänteestä ei kuitenkaan pitäisi olla kyse. Valo intranet -tuote elää edelleen ja Valtti Kumppaneilta saa M365-ratkaisuja jatkossakin.

HiQ ja KnowIt ovat myös takavuosien kisoista tuttuja nimiä, mutta aivan viime aikoina tarjouksia ei intranet-kisoihin ole juuri täällä näkynyt. Taustalla on varmasti ainakin henkilöstövaihdoksia, mutta mahdollisesti myös jonkin verran liiketoiminnallisen fokuksen siirtämistä kohti muuntyyppisiä ratkaisuja.

CGI ja Tieto taasen erottuvat joukosta ehkä lähinnä kokoluokkansa takia. Molemmat ovat yrityksinä niin isoja ja osaamista löytyy todella laaja-alaisesti, joten tarjousten vähäinen määrä intranet-kentässä varmasti selittyy ainakin sillä, että M365-intranetien tekeminen ei ole heille liiketoiminnallisesti läheskään niin merkittävää kuin pienemmille yrityksille.

PS. Sinua voisi kiinnostaa tulossa oleva ilmainen webinaarimme: Parhaat muotoiluratkaisut tuote- ja palvelusivuille (15.5.2024 klo 10:00). Ilmoittaudu webinaariin

Lue palveluistamme Pyydä tarjous

Kimmo Parkkinen

FM Kimmo Parkkinen on määrittely-, suunnittelu- ja hankintavaiheen asiantuntija. Kimmo konsultoi asiakkaita tietojärjestelmien teknologia- ja toimittajavalinnoissa, toiminnallisten vaatimusten määrittelyssä sekä teknisessä suunnittelussa. Hänen erityisalueitaan ovat mm. teknisesti haastavien tietojärjestelmien suunnittelu, dokumentointi ja mallintaminen.

Kimmolla on yli 25 vuoden kokemus tietojärjestelmien ja verkkopalveluiden kehittämisestä. Aikaisemmassa työhistoriassaan Kimmo on työskennellyt mm. puolueettomana konsulttina sekä verkkopalveluja toimittavan yrityksen ohjelmistoarkkitehtina, tuotantopäällikkönä ja ohjelmistosuunnittelijoiden lähimpänä esimiehenä.

Digitaaliset työympäristöt

Autamme intranettien ja muiden työympäristöratkaisujen suunnittelussa, määrittelyssä ja kilpailuttamisessa. Etsimme oikean palvelukonseptin ja siihen soveltuvimmat työkalut sisäiseen viestintään, tiedon etsimiseen, työtehtävien hallintaan, osaamisen jakamiseen, työn johtamiseen, vuorovaikutukseen ja yhteistyöhön.

Lue palveluistamme

Pyydä tarjous

North Patrol auttaa onnistumaan

Meitä on kymmenen konsulttia, kaikki kokeneita suunnittelijoita tai teknologia-asiantuntijoita. Joka vuosi viemme läpi yli 50 projektia, joissa autamme hankkeensa eri vaiheissa olevia asiakkaitamme luomaan uusia digipalveluja ja tietojärjestelmiä. Asiakkaamme ovat olleet erittäin tyytyväisiä työhömme (arvosana 9,5/10), ja monet heistä palaavat asiakkaiksi yhä uudestaan.

Olemme apunasi, kun kaipaat puolueetonta näkemystä teknologiavalintoihin, kirkastusta palvelukonseptin ideaan, tarkennusta vaatimusten määrittelyyn, konkreettista tukea tarjouskilpailuun tai ohjausta toteutusprojektin läpivientiin.

Ota selvää firmastamme

Miten erotumme kilpailijoistamme?

 • Digipalveluiden suunnitteluun erikoistuminen

  Olemme erikoistuneet digipalveluiden laadukkaaseen suunnittelutyöhön ja vaatimusmäärittelyyn. Missiomme on auttaa asiakkaita onnistumaan hankkeissaan luomalla mahdollisimman hyvät lähtökohdat toteutusvaiheelle – oli sitten kyse ketterästä toteutuksesta omalla tiimillä tai kumppanin kanssa tehtävästä hankkeesta tai julkisesti kilpailutettavasta urakasta.

 • Emme myy koodausta emmekä lisenssejä

  Moni teknologiakonsultti suosittelee asiakkailleen teknisiä ratkaisuja, joita sama talo myös toteuttaa. Meillä tätä vinoumaa ei ole, koska meiltä ei voi ostaa koodausta tai lisenssejä eikä meillä ole riippuvuuksia teknologiatoimittajiin. Näkökulmamme ohjelmistomarkkinaan on laaja-alainen. Tavoitteena on aina löytää asiakkaalle parhaiten soveltuva ohjelmistoratkaisu, oli se sitten räätälöity ratkaisu, saas-palvelu, avoimen lähdekoodin alusta tai näiden yhdistelmä.

 • Tehokkuus, tavoitteellisuus ja tuloksellisuus

  Toimeksiannoillemme sovitaan aina konkreettinen lopputuotos, jonka avulla asiakas pääsee hankkeessaan eteenpäin. Hioutuneiden menetelmiemme ja kokeneiden konsulttiemme ansiosta pystymme tuottamaan sen tehokkaasti, yllättävän vähäisillä työmäärillä, ja rahallesi syntyy vastinetta.

Siirry takaisin sivun alkuun