Tivi haastatteli North Patrolia sopimusehdoista

Tivi julkaisi keväällä artikkelin ”Varmuuskopioinnin puute voi yllättää”, jossa käsiteltiin muun muassa verkkopalveluiden hosting-sopimusten kirjavuutta. Jutussa on esimerkkinä yritys, joka menetti verkkokauppansa palvelinrikon seurauksena. Yrityksen hosting-sopimuksessa ei ollut mukana automaattista varmuuskopiointia, vaan varmuuskopiointi kuului asiakkaan tehtäviin.

North Patrol on suunnitteluun erikoistunut konsulttitoimisto. Suunnittelemme, autamme teknologiavalinnoissa, kilpailutamme. Emme myy toteutusprojekteja, emmekä lisenssejä, olemme aidosti asiakkaan puolella.

North Patrolin Perttu Tolvanen kommentoi jutussa, että on kohtuullisen yleistä, että etenkin pk-yritykset tekevät palvelinsopimuksia tarkastamatta mitä kaikkea palvelupakettiin kuuluu. Usein hyväksytään digitoimiston ehdottama palvelupaketti sellaisenaan eikä huomata, että pakettiin ei välttämättä kuulu automaattista varmuuskopiointia, koska toimisto on halunnut sisällyttää tarjoukseen mahdollisimman edullisen paketin.

Tolvanen korostaa jutussa myös, että pelkkä automaattinen tuotantoympäristön varmuuskopiointi ei ole vielä edes riittävä taso. Nykyisin, kun yhä useampi järjestelmä rakentuu useista eri komponenteista, on yhtä tärkeää, että järjestelmän pystytyksen dokumentaatio on ajantasalla, jotta vastaava ympäristö osataan konfiguroida ja pystyttää mahdollisen palvelinrikon tai murron seurauksena. Ei ole mitenkään itsestään selvää, että pelkästä varmuuskopiosta pystytään palauttamaan identtinen tuotantoympäristö.

Varmuuskopio toki pitää huolen, että mitään sisältöjä tai tietokantoja ei menetetä, mutta varmuuskopiosta ei vielä välttämättä saada käännettyä toimivaa uutta ympäristöä. Uuden ympäristön pystytykseen tarvitaan yleensä lisäksi ajantasainen koodi versionhallinnasta ja ympäristön konfiguraation dokumentaatio. Nämä asiat taas tyypillisesti ovat ohjelmiston kehityskumppanin hallinnassa.

Esimerkiksi North Patrol edellyttää konsultoimissaan hankinnoissa aina vähintään kerran kuukaudessa tapahtuvaa täydellistä tuotantoympäristön varmuuskopiointia sekä ajantasaista versionhallintaa ja dokumentaatiota ylläpitokumppanilta. Yleensä asiakkaiden kannattaa tarjouspyynnöissään edellyttää kaikkia näitä asioita valitulta kumppanilta, jotta ongelmatilanteissa vastuu uuden ympäristön pystytyksestä on selvästi valitulla kumppanitaholla.

Poikkeuksiakin tähän työnjakoon tosin löytyy. Esimerkiksi uudentyyppisissä saas-palveluissa palveluntarjoaja yleensä vastaa varmuuskopioista ja mahdollisista palautuksista ongelmatilanteissa, mutta näissäkin vastuut vaihtelevat. Esimerkiksi konfiguraatiot ja asiakaskohtaiset laajennukset eivät välttämättä kuulu saas-palveluntarjoajan vastuulle, jolloin asiakkaan tulisi tehdä näistä itselleen varmuuskopiot. Siksi tärkeintä on se, että aina uuden ratkaisun käyttöönoton yhteydessä selvitetään nämäkin asiat ja sovitaan mikä on kenenkin osapuolen vastuu mahdollisissa ongelmatilanteissa.

Lue juttu: Tivi – Varmuuskopioinnin puute voi yllättää (tilaajille)

Vaatimusmäärittely on digiprojektissa keskeinen dokumentti, jonka avulla konkretisoidaan tietojärjestelmän tai verkkopalvelun suunnittelu, hahmotetaan tekniset ratkaisut, pyydetään toteuttajalta perusteltu työmäärä- tai kustannusarvio ja ohjataan ketterän toteutustyön työtehtäviä. North Patrolin vetämässä määrittelytyössä vaatimukset saadaan kirjattua laadukkaasti, asiantuntevasti ja kustannustehokkaasti.

PS. Sinua voisi kiinnostaa tulossa oleva ilmainen webinaarimme: Intranet ja digitaalinen työympäristö 2024 -selvityksen tulokset (11.9.2024 klo 10:00). Ilmoittaudu webinaariin

Lue palveluistamme Pyydä tarjous

Kimmo Parkkinen

FM Kimmo Parkkinen on määrittely-, suunnittelu- ja hankintavaiheen asiantuntija. Kimmo konsultoi asiakkaita tietojärjestelmien teknologia- ja toimittajavalinnoissa, toiminnallisten vaatimusten määrittelyssä sekä teknisessä suunnittelussa. Hänen erityisalueitaan ovat mm. teknisesti haastavien tietojärjestelmien suunnittelu, dokumentointi ja mallintaminen.

Kimmolla on yli 25 vuoden kokemus tietojärjestelmien ja verkkopalveluiden kehittämisestä. Aikaisemmassa työhistoriassaan Kimmo on työskennellyt mm. puolueettomana konsulttina sekä verkkopalveluja toimittavan yrityksen ohjelmistoarkkitehtina, tuotantopäällikkönä ja ohjelmistosuunnittelijoiden lähimpänä esimiehenä.

Tietojärjestelmähankkeiden valmistelu ja esiselvitys

Autamme vaativien ja laajojen tietojärjestelmähankkeiden valmistelussa. Olemme erittäin kokeneita esiselvitysvaiheiden ja vaatimusmäärittelyvaiheiden läpiviejiä. Yhdistämme usein prosessiin myös markkinavuoropuhelua ja neuvotteluja toimittajien kanssa.

Lue palveluistamme

Pyydä tarjous

North Patrol auttaa onnistumaan

Meitä on kymmenen konsulttia, kaikki kokeneita suunnittelijoita tai teknologia-asiantuntijoita. Joka vuosi viemme läpi yli 50 projektia, joissa autamme hankkeensa eri vaiheissa olevia asiakkaitamme luomaan uusia digipalveluja ja tietojärjestelmiä. Asiakkaamme ovat olleet erittäin tyytyväisiä työhömme (arvosana 9,5/10), ja monet heistä palaavat asiakkaiksi yhä uudestaan.

Olemme apunasi, kun kaipaat puolueetonta näkemystä teknologiavalintoihin, kirkastusta palvelukonseptin ideaan, tarkennusta vaatimusten määrittelyyn, konkreettista tukea tarjouskilpailuun tai ohjausta toteutusprojektin läpivientiin.

Ota selvää firmastamme

Miten erotumme kilpailijoistamme?

  • Digipalveluiden suunnitteluun erikoistuminen

    Olemme erikoistuneet digipalveluiden laadukkaaseen suunnittelutyöhön ja vaatimusmäärittelyyn. Missiomme on auttaa asiakkaita onnistumaan hankkeissaan luomalla mahdollisimman hyvät lähtökohdat toteutusvaiheelle – oli sitten kyse ketterästä toteutuksesta omalla tiimillä tai kumppanin kanssa tehtävästä hankkeesta tai julkisesti kilpailutettavasta urakasta.

  • Emme myy koodausta emmekä lisenssejä

    Moni teknologiakonsultti suosittelee asiakkailleen teknisiä ratkaisuja, joita sama talo myös toteuttaa. Meillä tätä vinoumaa ei ole, koska meiltä ei voi ostaa koodausta tai lisenssejä eikä meillä ole riippuvuuksia teknologiatoimittajiin. Näkökulmamme ohjelmistomarkkinaan on laaja-alainen. Tavoitteena on aina löytää asiakkaalle parhaiten soveltuva ohjelmistoratkaisu, oli se sitten räätälöity ratkaisu, saas-palvelu, avoimen lähdekoodin alusta tai näiden yhdistelmä.

  • Tehokkuus, tavoitteellisuus ja tuloksellisuus

    Toimeksiannoillemme sovitaan aina konkreettinen lopputuotos, jonka avulla asiakas pääsee hankkeessaan eteenpäin. Hioutuneiden menetelmiemme ja kokeneiden konsulttiemme ansiosta pystymme tuottamaan sen tehokkaasti, yllättävän vähäisillä työmäärillä, ja rahallesi syntyy vastinetta.

Siirry takaisin sivun alkuun