VTT:n tutkijat: etätyökokemukset hyvin yksilöllisiä

Ryhmä VTT:n tutkijoita kirjoittaa Kauppalehdessä tuoreista tutkimustuloksista korona-ajalta. Tutkijat kiteyttävät erittäin hyvin sen moninaisuuden mitä etätyö voi olla erilaisille ihmisille erilaisissa elämäntilanteissa:

North Patrol on suunnitteluun erikoistunut konsulttitoimisto. Suunnittelemme, autamme teknologiavalinnoissa, kilpailutamme. Emme myy toteutusprojekteja, emmekä lisenssejä, olemme aidosti asiakkaan puolella.

”Osa vastaajista koki joustavuuden ja valinnanvapauden lisääntymisen kohentaneen merkittävästi elämänlaatua. Toisilla sosiaalisten kontaktien vähyys, vaikeus löytää etätyöpäiviin rytmiä, etätyöolosuhteiden puutteet tai etätyön muuttuminen valinnasta pakoksi herättivät ahdistusta.”

Kirjoitus tiivistää myös hyvin aiheen ympärillä käytyä kotimaista keskustelua.

”Julkisuudessa on toistaiseksi painottunut käsitys, että etätyö tulee yleistymään ja se sopii itsenäisille suomalaisille ja käytännönläheiseen johtamiskulttuuriimme hyvin.”

”Etätyöskentelyn hyvinä puolina on nykykeskustelussakin nostettu esille itsenäisyys, itseohjautuvuus sekä vapaa-ajan ja työelämän yhdistyminen paremmaksi kokonaisuudeksi. Toisaalta huolta herättävät etätyöntekijöiden sosiaalinen eristyneisyys ja riski innovatiivisuuden vähenemiseen.”

Suomessa onkin suhtauduttu erityisen positiivisesti tähän etätyömaailmaan. Esimerkiksi amerikkalaisia julkaisuja lukiessa nousee esiin myös kriittisemmät näkökulmat, joissa etenkin innovatiivisuuden pelätään kärsivän, jos organisaatiot siirtyvät laajamittaisesti etätyöskentelyyn. Suomessa tällaista keskustelua ei ole juurikaan ollut.

Tosin ovat tulokset maailmallakin olleet erittäin positiivisia. Esimerkiksi The Economist tiivisti hiljattain pitkässä etätyötä käsittelevässä artikkelissaan tuoreiden kyselytutkimusten tuloksia:

”For good or ill, a hybrid model of online and in-person meetings seems inevitable in the aftermath of the pandemic. A survey by PwC at the end of 2020 found that over 80% of employers reckon remote work has been a success. Some 70% of executives are planning to increase investment in virtual-collaboration tools. Almost 65% plan to plough money into training managers to deal with a virtual workforce.”

Hybridi-tyyppisen työelämän puolesta puhuvat myös VTT:n tutkijat artikkelissa.

”Tulevaisuudessa ei ole tarpeen erotella virtuaalista ja fyysistä läsnäoloa. Jaetut digitaaliset työtilat tulevat osaksi fyysistä ympäristöä ja mahdollistavat totuttujen rajojen ylittämisen.”

Tämänkaltainen tulevaisuudenkuva onkin helppo jo kuvitella, koska se on jo monessa paikassa todellisuutta. Kun fläppitaulut korvautuvat Miro-boardeilla (tai vastaavilla työkaluilla), aikataulutus ja työvuorolistat siirtyvät digitaalisiin työkaluihin ja kaikki muokkaavat dokumentteja jaetuissa kansioissa, ollaan jo varsin pitkällä siinä maailmassa, jossa kuka tahansa voi edistää projektia, riippumatta sijainnista.

Fyysinen kohtaaminen on jatkossa luksusta, jota käytetään harkitummin silloin kun paremmasta vuorovaikutuksesta saadaan selvää hyötyä. Palaverien ei tarvitse olla enää fyysisiä kohtaamisia sen takia, että se olisi ainut tapa saada asioita eteenpäin.

Lue viitattu Kauppalehden mielipidekirjoitus: Työelämän tulevaisuudessa etä- ja läsnätyö sulautuvat yhteen (10.5.2021).

Lue The Economistin viitattu artikkeli: Love them or hate them, virtual meetings are here to stay (10.4.2021)

PS. Sinua voisi kiinnostaa tulossa oleva ilmainen webinaarimme: Intranet ja digitaalinen työympäristö 2024 -selvityksen tulokset (11.9.2024 klo 10:00). Ilmoittaudu webinaariin

Lue palveluistamme Pyydä tarjous

Perttu Tolvanen

KTM Perttu Tolvanen on digitaalisten palveluiden suunnittelun, arkkitehtuuriratkaisujen ja kumppanivalintojen asiantuntija. Perttu konsultoi asiakkaita hankkeiden valmistelussa ja vaatimusten määrittelyssä sekä tukee asiakkaita teknologia- ja toteuttajakumppaneiden valinnassa.

Pertulla on yli viidentoista vuoden kokemus erilaisista web-, extranet- ja intranet-projekteista mm. projektipäällikön, suunnittelijan ja konsultin rooleissa. Aiemmassa työhistoriassaan Perttu on toiminut tilaajana ja projektipäällikkönä suuressa mediayhtiössä, sisällönhallintajärjestelmien konsulttina isossa IT-alan yrityksessä sekä itsenäisenä, riippumattomana konsulttina omassa yrityksessään. Hän on myös tunnettu kouluttaja ja bloggaaja. Perttu on myös päätoimittaja web-aiheisessa Vierityspalkki.fi -blogissa.

Intranetit ja digitaaliset työympäristöt

Autamme intranettien ja muiden työympäristöratkaisujen suunnittelussa, määrittelyssä ja kilpailuttamisessa. Etsimme oikean palvelukonseptin ja siihen soveltuvimmat työkalut sisäiseen viestintään, tiedon etsimiseen, työtehtävien hallintaan, osaamisen jakamiseen, työn johtamiseen, vuorovaikutukseen ja yhteistyöhön.

Lue palveluistamme

Pyydä tarjous

North Patrol auttaa onnistumaan

Meitä on kymmenen konsulttia, kaikki kokeneita suunnittelijoita tai teknologia-asiantuntijoita. Joka vuosi viemme läpi yli 50 projektia, joissa autamme hankkeensa eri vaiheissa olevia asiakkaitamme luomaan uusia digipalveluja ja tietojärjestelmiä. Asiakkaamme ovat olleet erittäin tyytyväisiä työhömme (arvosana 9,5/10), ja monet heistä palaavat asiakkaiksi yhä uudestaan.

Olemme apunasi, kun kaipaat puolueetonta näkemystä teknologiavalintoihin, kirkastusta palvelukonseptin ideaan, tarkennusta vaatimusten määrittelyyn, konkreettista tukea tarjouskilpailuun tai ohjausta toteutusprojektin läpivientiin.

Ota selvää firmastamme

Miten erotumme kilpailijoistamme?

  • Digipalveluiden suunnitteluun erikoistuminen

    Olemme erikoistuneet digipalveluiden laadukkaaseen suunnittelutyöhön ja vaatimusmäärittelyyn. Missiomme on auttaa asiakkaita onnistumaan hankkeissaan luomalla mahdollisimman hyvät lähtökohdat toteutusvaiheelle – oli sitten kyse ketterästä toteutuksesta omalla tiimillä tai kumppanin kanssa tehtävästä hankkeesta tai julkisesti kilpailutettavasta urakasta.

  • Emme myy koodausta emmekä lisenssejä

    Moni teknologiakonsultti suosittelee asiakkailleen teknisiä ratkaisuja, joita sama talo myös toteuttaa. Meillä tätä vinoumaa ei ole, koska meiltä ei voi ostaa koodausta tai lisenssejä eikä meillä ole riippuvuuksia teknologiatoimittajiin. Näkökulmamme ohjelmistomarkkinaan on laaja-alainen. Tavoitteena on aina löytää asiakkaalle parhaiten soveltuva ohjelmistoratkaisu, oli se sitten räätälöity ratkaisu, saas-palvelu, avoimen lähdekoodin alusta tai näiden yhdistelmä.

  • Tehokkuus, tavoitteellisuus ja tuloksellisuus

    Toimeksiannoillemme sovitaan aina konkreettinen lopputuotos, jonka avulla asiakas pääsee hankkeessaan eteenpäin. Hioutuneiden menetelmiemme ja kokeneiden konsulttiemme ansiosta pystymme tuottamaan sen tehokkaasti, yllättävän vähäisillä työmäärillä, ja rahallesi syntyy vastinetta.

Siirry takaisin sivun alkuun