Haminan kaupunki suorahankki Gapps Oy:n intranet-kumppanikseen

On aina kiinnostavaa, kun Suomessa joku poikkeaa Microsoft-rintamasta. Nyt hankinnan jälki-ilmoituksen perusteella huomiomme kiinnittyi Haminan kaupungin tekemään hankintaan Gapps Oy:lta.

Ilman kilpailutusta tehty suorahankinta (arvo noin 196 000 euroa) kohdistui Gapps Oy:n tuotetarjontaan, ja erityisesti sen yhteensopivuus Googlen ekosysteemin kanssa lienee ollut ratkaiseva asia. Tämä myös mainittiin suorahankintailmoituksessa.

North Patrol on suunnitteluun erikoistunut konsulttitoimisto. Suunnittelemme, autamme teknologiavalinnoissa, kilpailutamme. Emme myy toteutusprojekteja, emmekä lisenssejä, olemme aidosti asiakkaan puolella.

Lue jälki-ilmoitus hankinnasta HILMA-palvelusta.

Huom. North Patrol ei ole ollut mitenkään mukana tässä hankinnassa.

Hankinnan tiivistetty kuvaus on varsin mahtipontinen:

”Alustariippumaton digitaalinen toimintaympäristö, joka yhdistää intranetin, yrityksen sosiaalisen median, yhteistyöskentelyn ja uutisten jakelun yhteisöjen kautta toimivaksi viestinnän alustaksi. Palvelu toteutettava SaaS-palveluna.”

Erityisesti tällaisten hyvin pitkälle kehitettyjen SaaS-palveluiden kohdalla ovat suorahankinnat yleistyneet selvästi. Niitä kun on hyvin vaikea, jopa täysin mahdotonta kilpailuttaa järkevästi. Tällöin perusteellinen markkinakartoitus ja suorahankinta on ainut tapa onnistua ostamaan tällainen erikoistunut SaaS-palvelu. Näin on Haminan kaupunkikin tehnyt.

”Ohjelmistolle asetetut kriteerit täyttää vain Happeo (digitaalinen työskentelyalusta, sosiaalinen verkosto ja tiedotuskanava). Happeo-ohjelmistosta on syväintegraatio Google-työkaluohjelmiin.

Kumppaniksi valikoitui Gapps Oy markkinakartoituksen perusteella. Gapps Oy on ainoa, joka pystyy täyttämään toimittajalle asetetut kriteerit. Kukaan muu toimittaja ei olisi voinut toteuttaa hankittavaa teknistä ratkaisua, joten suorahankinta on perusteltua hankintalain 40 § 2 momentin 2 kohdan mukaisesti.”

Googlen kanssa yhteensopivan järjestelmän valintaan voi olla hyvät syyt

Haminan kaupungin perustelut suorahankinnalle ovat melko suppeat, ja kuvaus ei kerro mitään markkinakartoituksen laajuudesta myöskään. Tämä ei kuitenkaan välttämättä tarkoita, että hankinta olisi huonosti perusteltu. Haminan kaupungilla voi olla erittäin hyvät syyt laajentaa Google-työkalujen käyttöä ja hankkia niiden rinnalle Gapps Oy:n tarjoama Happeo-ratkaisu.

On oikeastaan erittäin hyvä asia, että julkishallinnossa uskalletaan tehdä itsenäisiä ratkaisuja. Microsoftin markkina-asema on erittäin hallitseva Suomessa, joten on mukavaa, että jotkut uskaltavat rikkoa rintamaa.

Googlen työkaluja on käytössä Suomessa varsin vähän, kuten North Patrolin useissa selvityksissä on havaittu. Muutamia isompia organisaatioita kuitenkin löytyy, esimerkiksi Neste ja YLE.

SaaS-tuotteiden järkevä kilpailutus voi olla mahdotonta

Erityisesti pienempien yritysten ohjelmistotuotteiden hankinta ei ole tällä hetkellä mitenkään helppoa, jos tuotteet ovat pitkälle erikoistuneita SaaS-palveluita ja mikäli lisenssit ovat useampia kymmeniä tuhansia vuositasolla. Perinteisiin, raskaampiin kilpailutusmenetelmiin (kuten neuvottelumenettely) eivät pienet yritykset yleensä lähde mukaan, ja SaaS-tuotteita tarjoavat yritykset erityisesti eivät yleensä osallistu ollenkaan avoimiin kilpailutuksiin.

Tällöin suorahankinta voi olla se paras ja järkevin tapa hankkia itselle hyvin sopiva ohjelmisto, vaikka avoimen kilpailutuksen ihanteita suorahankinta ei noudatakaan.

Suunnittelemme toimivan intranetin

North Patrolin suunnitteluprojekteissa määritellään toimivimmat työkaluratkaisut kuhunkin intranet-ympäristöön. Lisäksi intranetin palvelumuotoilulla ja prototyypeillä suunnitellaan sellaiset sisältöratkaisut, jotka tukevat sisäistä viestintää, tiedon löydettävyyttä ja arkisista työsuorituksista selviämistä.

Lue intranettien suunnittelupalveluistamme tai varaa suoraan Teams-palaveri Sarin kanssa

PS. Sinua voisi kiinnostaa tulossa oleva ilmainen webinaarimme: Webin teknologiat ja digimarkkinoinnin työkalut 2024 – ja mikä sopii mihinkin tilanteeseen? (29.5.2024 klo 10:00). Ilmoittaudu webinaariin

Lue palveluistamme Pyydä tarjous

Perttu Tolvanen

KTM Perttu Tolvanen on digitaalisten palveluiden suunnittelun, arkkitehtuuriratkaisujen ja kumppanivalintojen asiantuntija. Perttu konsultoi asiakkaita hankkeiden valmistelussa ja vaatimusten määrittelyssä sekä tukee asiakkaita teknologia- ja toteuttajakumppaneiden valinnassa.

Pertulla on yli viidentoista vuoden kokemus erilaisista web-, extranet- ja intranet-projekteista mm. projektipäällikön, suunnittelijan ja konsultin rooleissa. Aiemmassa työhistoriassaan Perttu on toiminut tilaajana ja projektipäällikkönä suuressa mediayhtiössä, sisällönhallintajärjestelmien konsulttina isossa IT-alan yrityksessä sekä itsenäisenä, riippumattomana konsulttina omassa yrityksessään. Hän on myös tunnettu kouluttaja ja bloggaaja. Perttu on myös päätoimittaja web-aiheisessa Vierityspalkki.fi -blogissa.

Digitaaliset työympäristöt

Autamme intranettien ja muiden työympäristöratkaisujen suunnittelussa, määrittelyssä ja kilpailuttamisessa. Etsimme oikean palvelukonseptin ja siihen soveltuvimmat työkalut sisäiseen viestintään, tiedon etsimiseen, työtehtävien hallintaan, osaamisen jakamiseen, työn johtamiseen, vuorovaikutukseen ja yhteistyöhön.

Lue palveluistamme

Pyydä tarjous

North Patrol auttaa onnistumaan

Meitä on kymmenen konsulttia, kaikki kokeneita suunnittelijoita tai teknologia-asiantuntijoita. Joka vuosi viemme läpi yli 50 projektia, joissa autamme hankkeensa eri vaiheissa olevia asiakkaitamme luomaan uusia digipalveluja ja tietojärjestelmiä. Asiakkaamme ovat olleet erittäin tyytyväisiä työhömme (arvosana 9,5/10), ja monet heistä palaavat asiakkaiksi yhä uudestaan.

Olemme apunasi, kun kaipaat puolueetonta näkemystä teknologiavalintoihin, kirkastusta palvelukonseptin ideaan, tarkennusta vaatimusten määrittelyyn, konkreettista tukea tarjouskilpailuun tai ohjausta toteutusprojektin läpivientiin.

Ota selvää firmastamme

Miten erotumme kilpailijoistamme?

  • Digipalveluiden suunnitteluun erikoistuminen

    Olemme erikoistuneet digipalveluiden laadukkaaseen suunnittelutyöhön ja vaatimusmäärittelyyn. Missiomme on auttaa asiakkaita onnistumaan hankkeissaan luomalla mahdollisimman hyvät lähtökohdat toteutusvaiheelle – oli sitten kyse ketterästä toteutuksesta omalla tiimillä tai kumppanin kanssa tehtävästä hankkeesta tai julkisesti kilpailutettavasta urakasta.

  • Emme myy koodausta emmekä lisenssejä

    Moni teknologiakonsultti suosittelee asiakkailleen teknisiä ratkaisuja, joita sama talo myös toteuttaa. Meillä tätä vinoumaa ei ole, koska meiltä ei voi ostaa koodausta tai lisenssejä eikä meillä ole riippuvuuksia teknologiatoimittajiin. Näkökulmamme ohjelmistomarkkinaan on laaja-alainen. Tavoitteena on aina löytää asiakkaalle parhaiten soveltuva ohjelmistoratkaisu, oli se sitten räätälöity ratkaisu, saas-palvelu, avoimen lähdekoodin alusta tai näiden yhdistelmä.

  • Tehokkuus, tavoitteellisuus ja tuloksellisuus

    Toimeksiannoillemme sovitaan aina konkreettinen lopputuotos, jonka avulla asiakas pääsee hankkeessaan eteenpäin. Hioutuneiden menetelmiemme ja kokeneiden konsulttiemme ansiosta pystymme tuottamaan sen tehokkaasti, yllättävän vähäisillä työmäärillä, ja rahallesi syntyy vastinetta.

Siirry takaisin sivun alkuun