Slack on levoton ikkuna tulevaisuuteen

Otathan huomioon, että tämä artikkeli on yli 8 vuotta vanha, joten sisältö ja linkit eivät ole välttämättä ihan ajan tasalla. Tuoreempana lukemisena sinua voisi kiinnostaa vaikkapa jokin näistä artikkeleista:

Slack on yksi kuumimmista tuotteista intranet-kentällä, ja tässäkin blogissa siitä on kirjoitettu jo useasti (esim. Office 365, Slack ja muita intranet-teknologiatrendejä). Slack on vasta muutaman vuoden vanha sosiaalisia keskustelukanavia tarjoava palvelutuote, johon voidaan myös yhdistää paljon erilaisia järjestelmiä. Etenkin ohjelmistokehitysfirmat ovat innostuneet Slackista todella paljon parin viime vuoden aikana.

North Patrol on suunnitteluun erikoistunut konsulttitoimisto. Suunnittelemme, autamme teknologiavalinnoissa, kilpailutamme. Emme myy toteutusprojekteja, emmekä lisenssejä, olemme aidosti asiakkaan puolella.

Eikä ihme, IRC-aikakaudella eläneet asiantuntijat ovat kuin kotonaan Slackin kanssa, ja ohjelmistokehittäjistä monet käyttävät IRC:iä vieläkin. Slack on kuitenkin onnistunut viehättämään paljon muitakin, etenkin pienten firmojen henkilökuntaa.

slack-wordpress-finland

Esimerkiksi WordPress Finland -yhteisössä WordPress-koodarit keskustelevat aktiivisesti toistensa kanssa Slackissa.

Microsoftinkin tiedetään neuvotelleen Slackin ostamisesta jo useasti.

Tätäkään ei varsinaisesti voi pitää yllätyksenä, koska niin jumissa on ollut Yammerin kehitys jo vuosien ajan. Slack tekee monia asioita paremmin kuin Yammer, ja etenkin Slack kehittyy koko ajan eteenpäin.

Noh, Slackin haasteista on myös kirjoitettu paljon. Lupaus sähköpostin vähentämisestä ei esimerkiksi oikein ole toteutunut (ei ole tosin oikein Yammerinkaan kanssa). Slackkia on myös kovin vaikea hallita, etenkin jos puhutaan tuhansista käyttäjistä.

Oikeasti isojen organisaatioiden kannalta Slack ei oikein ole vaihtoehto edes teknisessä mielessä – niin paljon on raportoitu haasteista kertakirjautumisen ja suorituskyvyn kanssa. Esimerkiksi Uberin tiedetään yrittäneen siirtyä Slackkiin, mutta tämä ei vain teknisesti onnistunut, joten Uber päätti pysyä Atlassianin HipChatin käyttäjänä.

Yammeriin verrattuna Slackista puuttuvat myös Facebookin kaltaiset keskusteluketjut (‘threaded conversations’), joten Slackin kanssa toimiminen edellyttää paljon enemmän aktiivista seurantaa. Jos virtaa ei seuraa aktiivisesti, on vaikea pysyä mukana eri keskustelusäikeissä. Näin Slack toimiikin parhaiten tiimeille, jotka istuvat koneen ääressä jatkuvasti (esim. ne koodarit).

Ylipäätään Slack on enemmän pienten tiimien käyttämien ryhmätyötilojen haastaja ja täydentäjä, kuin organisaation sisäistä Facebookia jäljittelevä Yammer.

Informaatiotulvan hallinnassa ja suodattamisessa Slack on kuitenkin menossa hyvää vauhtia eteenpäin – ja toki keskusteluketjujen puuttuminen pakottaakin sen keskittymään enemmän tähän. Notifikaatioiden kontrollointi ja luvatut “älykkäämmät” notifikaatiosysteemit kuulostavat ainakin hyvältä. Noh, tulevaisuus toki vasta näyttää miten ne toimivat käytännössä.

Ehkä kiinnostavinta ovat silti Slackin tarjoamat integraatiot kymmeniin, jopa satoihin, järjestelmiin. Slackkiin voi esimerkiksi myynti rakentaa omia kanaviaan erilaisten herätteiden seurantaan, ja näistä herätteistä voi sitten käydä keskustelua Slackissa. Näin syntyy eräänlainen organisaation sosiaalinen kojelauta, jonka avulla myyjät voivat seurata eri paikoissa tapahtuvia asioita.

slack-integrations-example

Esimerkki miten erilaiset ohjelmistokehitystyökalut voivat integroitua Slackkiin.

Tarkoituksenmukaisen tilannetietoisuuden lisääminen on monesti intranet-hankkeissakin kärkiasioita. Intranetista halutaan rakentaa kojelauta, joka kertoo työntekijöille mitä organisaatiossa tapahtuu – ja mitä mieltä näistä tapahtumista ollaan. Tällaisen tulevaisuuden rakentamisessa Slack näyttää mallia.

Mutta onko Slack se joka sen tulevaisuuden tekee? Ehkä, etenkin pienille yrityksille, ja  tietotyöläisille, kuten koodareille Slack voi olla isokin mullistus työtehokkuuteen ja työtapoihin.

Monille muun tyyppisille organisaatioille Slack on ehkä kuitenkin vain kiinnostava ikkuna siihen mihin suuntaan omaa intranettia kenties kannattaisi pitkällä tähtäimellä kehittää – ja miksi intranet-vastaavan tulee ymmärtää hieman kaikista niistä tietojärjestelmistä joita omassa organisaatiossa käytetään.

Suunnittelemme toimivan intranetin

North Patrolin suunnitteluprojekteissa määritellään toimivimmat työkaluratkaisut kuhunkin intranet-ympäristöön. Lisäksi intranetin palvelumuotoilulla ja prototyypeillä suunnitellaan sellaiset sisältöratkaisut, jotka tukevat sisäistä viestintää, tiedon löydettävyyttä ja arkisista työsuorituksista selviämistä.

Lue intranettien suunnittelupalveluistamme tai varaa suoraan Teams-palaveri Sarin kanssa

PS. Sinua voisi kiinnostaa tulossa oleva ilmainen webinaarimme: Intranet ja digitaalinen työympäristö 2024 -selvityksen tulokset (11.9.2024 klo 10:00). Ilmoittaudu webinaariin

Lue palveluistamme Pyydä tarjous

Perttu Tolvanen

KTM Perttu Tolvanen on digitaalisten palveluiden suunnittelun, arkkitehtuuriratkaisujen ja kumppanivalintojen asiantuntija. Perttu konsultoi asiakkaita hankkeiden valmistelussa ja vaatimusten määrittelyssä sekä tukee asiakkaita teknologia- ja toteuttajakumppaneiden valinnassa.

Pertulla on yli viidentoista vuoden kokemus erilaisista web-, extranet- ja intranet-projekteista mm. projektipäällikön, suunnittelijan ja konsultin rooleissa. Aiemmassa työhistoriassaan Perttu on toiminut tilaajana ja projektipäällikkönä suuressa mediayhtiössä, sisällönhallintajärjestelmien konsulttina isossa IT-alan yrityksessä sekä itsenäisenä, riippumattomana konsulttina omassa yrityksessään. Hän on myös tunnettu kouluttaja ja bloggaaja. Perttu on myös päätoimittaja web-aiheisessa Vierityspalkki.fi -blogissa.

Intranetit ja digitaaliset työympäristöt

Autamme intranettien ja muiden työympäristöratkaisujen suunnittelussa, määrittelyssä ja kilpailuttamisessa. Etsimme oikean palvelukonseptin ja siihen soveltuvimmat työkalut sisäiseen viestintään, tiedon etsimiseen, työtehtävien hallintaan, osaamisen jakamiseen, työn johtamiseen, vuorovaikutukseen ja yhteistyöhön.

Lue palveluistamme

Pyydä tarjous

North Patrol auttaa onnistumaan

Meitä on kymmenen konsulttia, kaikki kokeneita suunnittelijoita tai teknologia-asiantuntijoita. Joka vuosi viemme läpi yli 50 projektia, joissa autamme hankkeensa eri vaiheissa olevia asiakkaitamme luomaan uusia digipalveluja ja tietojärjestelmiä. Asiakkaamme ovat olleet erittäin tyytyväisiä työhömme (arvosana 9,5/10), ja monet heistä palaavat asiakkaiksi yhä uudestaan.

Olemme apunasi, kun kaipaat puolueetonta näkemystä teknologiavalintoihin, kirkastusta palvelukonseptin ideaan, tarkennusta vaatimusten määrittelyyn, konkreettista tukea tarjouskilpailuun tai ohjausta toteutusprojektin läpivientiin.

Ota selvää firmastamme

Miten erotumme kilpailijoistamme?

  • Digipalveluiden suunnitteluun erikoistuminen

    Olemme erikoistuneet digipalveluiden laadukkaaseen suunnittelutyöhön ja vaatimusmäärittelyyn. Missiomme on auttaa asiakkaita onnistumaan hankkeissaan luomalla mahdollisimman hyvät lähtökohdat toteutusvaiheelle – oli sitten kyse ketterästä toteutuksesta omalla tiimillä tai kumppanin kanssa tehtävästä hankkeesta tai julkisesti kilpailutettavasta urakasta.

  • Emme myy koodausta emmekä lisenssejä

    Moni teknologiakonsultti suosittelee asiakkailleen teknisiä ratkaisuja, joita sama talo myös toteuttaa. Meillä tätä vinoumaa ei ole, koska meiltä ei voi ostaa koodausta tai lisenssejä eikä meillä ole riippuvuuksia teknologiatoimittajiin. Näkökulmamme ohjelmistomarkkinaan on laaja-alainen. Tavoitteena on aina löytää asiakkaalle parhaiten soveltuva ohjelmistoratkaisu, oli se sitten räätälöity ratkaisu, saas-palvelu, avoimen lähdekoodin alusta tai näiden yhdistelmä.

  • Tehokkuus, tavoitteellisuus ja tuloksellisuus

    Toimeksiannoillemme sovitaan aina konkreettinen lopputuotos, jonka avulla asiakas pääsee hankkeessaan eteenpäin. Hioutuneiden menetelmiemme ja kokeneiden konsulttiemme ansiosta pystymme tuottamaan sen tehokkaasti, yllättävän vähäisillä työmäärillä, ja rahallesi syntyy vastinetta.

Siirry takaisin sivun alkuun