Nero-intranet tukee Kaupunginteatterin toimintaa remontin aikana

Otathan huomioon, että tämä artikkeli on yli 9 vuotta vanha, joten sisältö ja linkit eivät ole välttämättä ihan ajan tasalla. Tuoreempana lukemisena sinua voisi kiinnostaa vaikkapa jokin näistä artikkeleista:

Helsingin Kaupunginteatterilla oli edessään melkoinen haaste: koko yhteisön käyttämä teatteritalo oli menossa peruskorjaukseen ja teatterilaiset lukuisiin väistötiloihin ympäri kaupunkia. Henkilöstö oli tottunut tsekkaamaan töihin tullessaan teatteritalon ilmoitustaulun ja info-telkkarin sekä vaihtamaan kuulumiset ruokalassa. Remontin aikana näitä ei olisi. Miten varmistettaisiin tiedonkulku? Entä yhteisöllisyys evakosta huolimatta? Rohkeasti teatteri päätti ottaa suuren askeleen digitaaliseen maailmaan: rakentaa kaikkien teatterilaisten käyttöön yhteisen yhteisöllisen intranetin, joka olisi käytettävissä myös omilla mobiililaitteilla.

North Patrol on suunnitteluun erikoistunut konsulttitoimisto. Suunnittelemme, autamme teknologiavalinnoissa, kilpailutamme. Emme myy toteutusprojekteja, emmekä lisenssejä, olemme aidosti asiakkaan puolella.

16.9.2015

Hanna P. Korhonen

– Uusi intranet Nero on mullistanut sisäisen tiedonkulun teatterissamme. Intranetin myötä tärkeä, ajankohtainen ja ajantasainen tieto on aina mukana ajasta, paikasta ja laitteesta riippumatta, koko henkilöstölle, myös freelancereille, iloitsee Helsingin Kaupunginteatterin tiedottaja ja intranetin päätoimittaja Kaisa Pelkonen.

– Neroa käytetään ennen kaikkea sisäiseen uutisointiin ja tuotantojen eli teatteriproduktioidemme sekä muiden työryhmien sisäiseen viestintään. Intranetin etusivun Ilmoitustaulu on kaikkien yhteinen kanava, jossa voi jakaa kiinnostavia juttuja tai uusia ideoita, jättää myynti- tai ostoilmoituksia tai muuten vaan aloittaa keskustelun jostakin asiasta. Kuka tahansa voi helposti luoda uutisen, aloittaa keskustelun tai jakaa esiin pulpahtanutta tietoa.

Intranet Nero, etusivu

Noin vuodessa ideasta toteutukseen

Teatterin intranetin suunnittelu ja rakennus ideasta toteutukseen vei noin vuoden. North Patrol pyydettiin arvioimaan intranetin toteutettavuutta eri teknologia-alustoilla sekä tukemaan teatteria toteutustyön kilpailuttamisessa. Työ aloitettiin työpajoilla, joissa kartoitettiin intranetiin kohdistuvat tarpeet ja toiveet sekä suunniteltiin tärkeimmät toiminnallisuudet ja sisältökokonaisuudet eli intranetin konsepti.

Työpajoihin osallistettiin eri käyttäjäryhmiä: taiteellista, teknistä ja hallintohenkilökuntaa.

– Haasteensa suunnitteluun toi se, että suurin osa henkilöstöstämme työskentelee muuten kuin päätteen äärellä, eivätkä he myöskään ole välttämättä kovin tottuneita digitaalisten työkalujen käyttöön. Keskeisenä vaatimuksena olikin alustan helppokäyttöisyys, erityisesti mobiilissa. Selkeä ja toimiva rakenne ja hyvä hakutoiminto olivat suunnittelun kulmakiviä, Kaisa Pelkonen korostaa.

– North Patrol oli meille todella tärkeä, suorastaan välttämätön tuki projektin alkuvaiheessa. North Patrolin ammattitaitoisten ja mukavien konsulttien Hanna P. Korhosen ja Sami Kalasen avulla toteutimme intranetin vaatimusmäärittelyn, valitsimme meille sopivan intranet-alustan (Atlassian Confluence), laadimme tarjouspyynnön ja löysimme sopivan yhteistyökumppanin (Ambientia).

– Ilman North Patrolin objektiivista ja asiantuntevaa tukea ja kaikin puolin erinomaisesti sujunutta yhteistyötä intranet-projektin käynnistäminen olisi luultavasti ollut huomattavan tuskallinen ponnistus. Aikataulut ja sovitut asiat pitivät ja projekti rullasi sulavasti eteenpäin, Kaisa kiittelee.

Intranet suunniteltiin ja toteutettiin Confluence-alustalle Ambientian kanssa työpajoissa syksyn 2014 ja alkuvuoden 2015 aikana.

Intranet-projektin suurin tähtihetki oli palvelun lanseeraus helmikuun lopulla 2015 suurin menoin. Koko henkilöstö oli kutsuttu lanseeraustilaisuuteen:

Intranet Nero, kuva lanseeraustilaisuudesta

– Tilaisuus järjestettiin Kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä teatteritekniikkaa hyväksi käyttäen: oli kasapäin intran logolla varustettuja ilmapalloja, hieno lanseerausvideo, Ambientian Aino Heiskan pitämä hauska esittely, teatterinjohtajan juhlallinen kongin kumautus, serpentiinitykit ja lopuksi tietysti herkulliset kakkukahvit sekä mahdollisuus päästä heti kirjautumaan ja testaamaan upouutta intraa.

Huolellisella projektiviestinnällä suurikin muutos on mahdollinen

Intranetin käyttöönotto oli valtava mullistus teatterin sisäiselle viestinnälle ja toimintatavoille. Teatterilaiset olivat tottuneet saamaan tarvitsemansa tiedon aulan ilmoitustaululta, info-TV:stä ja viikoittain ilmestyneestä paperisesta tiedotelehtisestä. Vanha intranet oli käytännössä vain yksi sivu, jolla pdf-lomakkeita, henkilöstöopas-pdf ja osoitekirja; digitaalisiin yhteistyövälineisiin ei oltu totuttu.

Intranetille asetetut päätavoitteet – sisäisen tiedonkulun parantaminen, avoimuuden lisääminen ja yhteisöllisyyden tukeminen teatteritalon peruskorjauksen aikana – ovat toteutuneet.

– Merkittävimpänä uuden intranetin hyötynä näen avoimuuden lisääntymisen ja sitä kautta työnteon tehostumisen. Aikaa säästyy, kun tarvittava tieto löytyy ketterästi yhdestä paikasta toimivan haun ja tarkkaan mietityn rakenteen ansiosta, Kaisa Pelkonen arvioi ja kertoo, että myös sähköpostien määrä on pienentynyt Neron myötä; mm. tuotantojen, osastojen ja projektien työtilat ovat tehostaneet tiedonkulkua.

Intranet Nero, esimerkki tuotannon etusivusta

– Työtiloista löytyvät mm. kokousmuistiot, ryhmän sisäinen uutisointi ja keskustelut, työohjeet ja materiaalit kootusti yhdestä paikasta. Nyt koko henkilöstö voi halutessaan seurata uuden tuotannon edistymistä. Avoimuus vahvistaa yhteisöllisyyttä.

– Intranet yhdistää väistötiloihin muuttanutta henkilöstöä ja tehostaa tiedonkulkua eri toimipisteiden välillä. Konkreettisena esimerkkinä intraan on luotu oma osionsa uusia väistötiloja varten, joiden tietoja kuka tahansa voi omalla aktiivisuudellaan kerryttää.

Nero intranet, esimerkki väistötilan sivusta

Suuren muutoksen onnistumisessa suunnitelmallisella projektiviestinnällä ja intranetin ennakkomarkkinoinnilla on ollut merkittävä rooli. Teatterilla intranetin tulosta pöhistiin pitkään:

– Jo alkuvaiheessa intranetiä tehtiin tunnetuksi nimikilpailulla. Loppumetreillä henkilökunnan aulan info-tv:seen asennettiin laskuri, joka mittasi jäljellä olevaa aikaa ennen uuden intran lanseerausta. Lanseeraus toteutettiin näyttävästi ja hauskasti, mikä ehkä osaltaan vähensi muutosvastarintaa. Tuntuu että saimme ihmiset oikeasti innostumaan!

– Lisäksi testiryhmänä toimineen tehokäyttäjien ryhmän ennakkokoulutuksilla ja aktivoimisella oli suuri merkitys. Myös lanseerauksen jälkeen käyttäjien koulutukset ovat olleet tärkeitä pitkin kevättä, ja niitä jatkamme edelleen tänä syksynä. Työtä on kuitenkin vielä jäljellä, sillä muutos on niin iso, Kaisa summaa.

Teatterilaiset ovat olleet pääosin erittäin tyytyväisiä alustaksi valittuun Atlassian Confluenceen. Confluencessa voidaan luoda helposti työryhmätiloja ja sisällön editointi on intuitiivista.

– Confluencen mobiiliversio on internetversiota jonkin verran yksinkertaisempi, ja siihen on käyttäjien keskuudessa toivottu parannuksia, sillä henkilöstöstä melko suuri osa käyttää Neroa älypuhelimella tai tabletilla. Mobiiliversiossa voi tällä hetkellä lukea ja kommentoida kaikkea sisältöä, mutta esim. uutisen tai muun uuden sisällön luominen tai vanhan muokkaaminen ei mobiilissa onnistu.


Asiakascase

Asiakas: Helsingin Kaupunginteatteri
Palvelu: Intranet Nero
Intranet-konseptisuunnittelu, vaatimusmäärittely ja hankintojen konsultointi: North Patrol
Toteutus ja projektin jälkeinen ylläpito: Ambientia

PS. Sinua voisi kiinnostaa tulossa oleva ilmainen webinaarimme: Intranet ja digitaalinen työympäristö 2024 -selvityksen tulokset (11.9.2024 klo 10:00). Ilmoittaudu webinaariin

Lue palveluistamme Pyydä tarjous

Intranetit ja digitaaliset työympäristöt

Autamme intranettien ja muiden työympäristöratkaisujen suunnittelussa, määrittelyssä ja kilpailuttamisessa. Etsimme oikean palvelukonseptin ja siihen soveltuvimmat työkalut sisäiseen viestintään, tiedon etsimiseen, työtehtävien hallintaan, osaamisen jakamiseen, työn johtamiseen, vuorovaikutukseen ja yhteistyöhön.

Lue palveluistamme

Pyydä tarjous

North Patrol auttaa onnistumaan

Meitä on kymmenen konsulttia, kaikki kokeneita suunnittelijoita tai teknologia-asiantuntijoita. Joka vuosi viemme läpi yli 50 projektia, joissa autamme hankkeensa eri vaiheissa olevia asiakkaitamme luomaan uusia digipalveluja ja tietojärjestelmiä. Asiakkaamme ovat olleet erittäin tyytyväisiä työhömme (arvosana 9,5/10), ja monet heistä palaavat asiakkaiksi yhä uudestaan.

Olemme apunasi, kun kaipaat puolueetonta näkemystä teknologiavalintoihin, kirkastusta palvelukonseptin ideaan, tarkennusta vaatimusten määrittelyyn, konkreettista tukea tarjouskilpailuun tai ohjausta toteutusprojektin läpivientiin.

Ota selvää firmastamme

Miten erotumme kilpailijoistamme?

  • Digipalveluiden suunnitteluun erikoistuminen

    Olemme erikoistuneet digipalveluiden laadukkaaseen suunnittelutyöhön ja vaatimusmäärittelyyn. Missiomme on auttaa asiakkaita onnistumaan hankkeissaan luomalla mahdollisimman hyvät lähtökohdat toteutusvaiheelle – oli sitten kyse ketterästä toteutuksesta omalla tiimillä tai kumppanin kanssa tehtävästä hankkeesta tai julkisesti kilpailutettavasta urakasta.

  • Emme myy koodausta emmekä lisenssejä

    Moni teknologiakonsultti suosittelee asiakkailleen teknisiä ratkaisuja, joita sama talo myös toteuttaa. Meillä tätä vinoumaa ei ole, koska meiltä ei voi ostaa koodausta tai lisenssejä eikä meillä ole riippuvuuksia teknologiatoimittajiin. Näkökulmamme ohjelmistomarkkinaan on laaja-alainen. Tavoitteena on aina löytää asiakkaalle parhaiten soveltuva ohjelmistoratkaisu, oli se sitten räätälöity ratkaisu, saas-palvelu, avoimen lähdekoodin alusta tai näiden yhdistelmä.

  • Tehokkuus, tavoitteellisuus ja tuloksellisuus

    Toimeksiannoillemme sovitaan aina konkreettinen lopputuotos, jonka avulla asiakas pääsee hankkeessaan eteenpäin. Hioutuneiden menetelmiemme ja kokeneiden konsulttiemme ansiosta pystymme tuottamaan sen tehokkaasti, yllättävän vähäisillä työmäärillä, ja rahallesi syntyy vastinetta.

Siirry takaisin sivun alkuun