”Sähköinen työpöytä” on edelleen sekava käsite

Otathan huomioon, että tämä artikkeli on yli 10 vuotta vanha, joten sisältö ja linkit eivät ole välttämättä ihan ajan tasalla. Tuoreempana lukemisena sinua voisi kiinnostaa vaikkapa jokin näistä artikkeleista:

Talentumin intranet-seminaarissa kuultiin taas varsin usein termi ”sähköinen työpöytä”. Ja vaikka tässä blogissa on väitetty, että kyseessä olisi ns. ”SharePoint-visio”, niin ainakaan seminaarissa kuultujen puheenvuorojen perusteella näin ei ehkä olekaan. Etenkin toteuttajatahojen seminaariesityksissä sähköisellä työpöydällä viitattiin hyvin monenlaisiin ”palvelukokoelmiin”.

North Patrol on suunnitteluun erikoistunut konsulttitoimisto. Suunnittelemme, autamme teknologiavalinnoissa, kilpailutamme. Emme myy toteutusprojekteja, emmekä lisenssejä, olemme aidosti asiakkaan puolella.

Etenkin finanssialalla sähköinen työpöytä tunnutaan ymmärtävän pääosin asiakaspalvelijan työpöytänä. Esimerkiksi Säästöpankeilla tämä sähköinen työpöytä on yhteinen asiakaspalvelijoille ja asiakkaille. Täten konsepti on varsin erilainen kuin mistä esimerkiksi intranettien kohdalla puhutaan. Toki perusajatuksessa on paljon samaa.

Käytännössä nämä finanssipuolen sähköiset työpöydät ovat myös hyvin omanlaisiaan. Yleensähän finassipuolella käytetään Java-pohjaisia taustajärjestelmiä, ja näiden taustajärjestelmien päälle rakennetaan sitten portaalituotteilla erilaisia näkymäkerroksia – ja joskus nämä näkymäkerrokset (esim. verkkopankki asiakkaalle) tehdään myös aivan räätälitoteutuksina (esim. jotain frameworkkia hyödyntäen). Näin ainakin teknisessä mielessä ollaan aivan eri sektorilla kuin mitä SharePoint tarjoaa.

Tämä kaksijakoisuus sähköisissä työpöydissä on ollut toki tiedossa jo aiemminkin. Microsoft-maailma puhuu tietotyöstä ja dokumenteista, Java-maailma puhuu portaaleista ja asiakaspalvelijan työpöydistä. Aiempi tulkintani kaksijakoisuuden katoamisesta oli ehkä siis ennenaikainen. Edelleen näitä asiakaspalvelijan työpöytiä tunnutaan ainakin finanssimaailmassa nimitettävän sähköisiksi työpöydiksi.

Yhteenvetona: Entistäkin enemmän tuntuu siltä, että ”sähköinen työpöytä” -käsitettä kannattaa välttää viimeiseen asti. Käsite on hyvin monitahoinen ja altis väärinymmärryksille.

Intranet-maailmassa ainakin löytyy hyviä käsitteitä riittämiin, joten siellä sähköisestä työpöydästä puhuminen ei pitäisi olla pakollista. Operatiivistenkin järjestelmien puolella suositeltavaa olisi käyttää jotain täsmällisempiä ilmauksia. Esimerkiksi asiakaspalvelun työpöytä olisi monessa tapauksessa kuvaavampi.

”Sähköinen työpöytä” toki kuulostaa komealta, mutta ei auta käyttäjiä ymmärtämään ratkaisun tarkoitusta – etenkään nykyisessä käsitteen sekaisuudessa.

Perttu Tolvanen

KTM Perttu Tolvanen on digitaalisten palveluiden suunnittelun, arkkitehtuuriratkaisujen ja kumppanivalintojen asiantuntija. Perttu konsultoi asiakkaita hankkeiden valmistelussa ja vaatimusten määrittelyssä sekä tukee asiakkaita teknologia- ja toteuttajakumppaneiden valinnassa.

Pertulla on yli viidentoista vuoden kokemus erilaisista web-, extranet- ja intranet-projekteista mm. projektipäällikön, suunnittelijan ja konsultin rooleissa. Aiemmassa työhistoriassaan Perttu on toiminut tilaajana ja projektipäällikkönä suuressa mediayhtiössä, sisällönhallintajärjestelmien konsulttina isossa IT-alan yrityksessä sekä itsenäisenä, riippumattomana konsulttina omassa yrityksessään. Hän on myös tunnettu kouluttaja ja bloggaaja. Perttu on myös päätoimittaja web-aiheisessa Vierityspalkki.fi -blogissa.

Digitaaliset työympäristöt

Digitaalinen työympäristö tarjoaa hyvin toteutettuna työntekijöille välineet viestintään, tiedon etsimiseen, työtehtävien hallintaan, sisäiseen vuorovaikutukseen ja yhteistyöhön. Intranet erityisesti on sisäisen viestinnän väline, mutta mahdollistaa myös työn johtamisen ja mahdollistaa osaamisen jakamisen ja sitouttaa työntekijöitä.

Lue palveluistamme

Pyydä tarjous

Tämä on North Patrol

Meitä on kymmenen konsulttia, olemme kokeneita suunnittelijoita ja teknologia-asiantuntijoita. Olemme vuosittain suunnittelemassa ja valmistelemassa yli 50:a erilaista digipalvelu-uudistusta ja tietojärjestelmää. Asiakastyytyväisyytemme on erittäin korkea (9,5/10), ja monia asiakkaitamme olemme auttaneet jo useiden erilaisten digipalveluiden uudistamisessa.

Lue lisää yrityksestämme

Miten erotumme kilpailijoistamme?

  • Erikoistumme suunnitteluun

    Olemme erikoistuneet digipalveluiden laadukkaaseen suunnittelutyöhön ja vaatimusmäärittelyyn. Missiomme on auttaa asiakkaita onnistumaan hankkeissaan luomalla mahdollisimman hyvät lähtökohdat toteutusvaiheelle – oli sitten kyse ketterästä toteutuksesta omalla tiimillä tai kumppanin kanssa tehtävästä hankkeesta tai julkisesti kilpailutettavasta urakasta.

  • Emme myy koodausta, emme lisenssejä

    Moni ohjelmistotalo suosittelee asiakkailleen ratkaisuja, joita sama talo myös toteuttaa. Meillä ei ole näin. Meiltä ei voi ostaa toteutusprojektia, meillä ei ole kumppanuuksia teknologiatoimittajien kanssa. Meidän näkökulma markkinaan on laaja-alainen, kuten asiakkaillakin on syytä olla. Tavoitteena on aina löytää parhaiten sopiva ratkaisu, oli se sitten räätälöity ratkaisu, saas-palvelu, avoimen koodin alusta tai näiden yhdistelmä.

  • Olemme realistinen ja kaukonäköinen

    Suunnittelemme palvelukonsepteja, toteutustapoja ja arkkitehtuureja, jotka kestävät aikaa ja jatkokehittämistä. Meille tärkeätä on ratkaisujen toteutettavuus, hyvien kumppaneiden olemassaolo ja kustannusten ennustettavuus.

Siirry takaisin sivun alkuun