Kela näyttää mallia avoimella intranet-protolla

Otathan huomioon, että tämä artikkeli on yli 11 vuotta vanha, joten sisältö ja linkit eivät ole välttämättä ihan ajan tasalla. Tuoreempana lukemisena sinua voisi kiinnostaa vaikkapa jokin näistä artikkeleista:

Kela avasi intranet-konseptointityötään Talentumin seminaarissa. Työn tuloksena on tehty myös prototyyppi intranetin käyttöliittymästä ja sisältörakenteista*. Proto on julkaistu avoimesti verkkoon ja sille tehdään käytettävyystestejä parhaillaan. Proton avaaminen julkiseksi on todella upea suoritus Kelalta. Kela on tehnyt todella perusteellista työtä muun muassa sisältörakenteiden suunnittelussa ja antaa näin upean esimerkkisuorituksen muille organisaatioille. Talentumin seminaarissa esityksen Kelan konseptityöstä piti Heli Alanko Kelan viestinnästä.

North Patrol on suunnitteluun erikoistunut konsulttitoimisto. Suunnittelemme, autamme teknologiavalinnoissa, kilpailutamme. Emme myy toteutusprojekteja, emmekä lisenssejä, olemme aidosti asiakkaan puolella.

Proto ei selvästikään ole missään pysyvässä osoitteessa, vaan proton teknisen toteutuksen tehneen Gofore Oy:n palvelimilla. Täten kannattaakin poimia ruutukaappauksilla talteen itselle olennaiset opit jos intranet-projekti ei ole juuri nyt ajankohtainen.

Erityisesti protossa kannattaa tutkia sisältörakenteita, esimerkiksi ”Henkilöstö”-osio ja ”Palvelut”-osio ovat hyvin suunniteltuja osioita joissa myös osioiden pääsivut ovat pitkälle mietittyjä. Näiden kahden osion pitäminen erillään ei toki edusta ehkä ideaalia mallia, mutta on hyvin tyypillinen ratkaisu isoille organisaatioille.

Esimerkkinä Henkilöstö-osion pääsivu:
henkilosto-paasivu

Myös Kelan ratkaisu niputtaa organisaation toimintaa kuvaava perustieto ja ohjeistus ”Näin toimimme” -otsikon alle on ratkaisu jonka toivoisi yleistyvän monissa intraneteissa. Esimerkiksi laatuasioita, organisaation perustietoja ym. asioita tungetaan liian usein päänavigaatioon omiksi osioikseen vaikka näihin kohdistuu varsin vähän käyttöä.

Intranettien sisältörakenteet ovat asioita joita ei kaikkien organisaatioiden kannata keksiä itse ja uudelleen. Kela antaa erittäin vahvan benchmarkin josta on varmasti hyötyä etenkin isoille julkishallinnon organisaatioille. Kaikki asiat eivät varmasti toimi kaikissa organisaatioissa kuten Kelalla, mutta aina tekemistä helpottaa kun voi peilata johonkin toiseen. Isot kiitokset Kelalle tästä avoimuudesta joka hyödyttää varmasti etenkin julkishallinnon organisaatioiden sisäistä tehokkuutta!

>> Tutustu Kelan prototyypin eri versioihin *linkki ei toimi enää*

Disclaimer: Kirjoittajan yritys North Patrol on osallistunut sparraavassa roolissa Kelan intranetin sisältörakennesuunnitteluun.

Suunnittelemme toimivan intranetin

North Patrolin suunnitteluprojekteissa määritellään toimivimmat työkaluratkaisut kuhunkin intranet-ympäristöön. Lisäksi intranetin palvelumuotoilulla ja prototyypeillä suunnitellaan sellaiset sisältöratkaisut, jotka tukevat sisäistä viestintää, tiedon löydettävyyttä ja arkisista työsuorituksista selviämistä.

Lue intranettien suunnittelupalveluistamme tai varaa suoraan Teams-palaveri Sarin kanssa

PS. Sinua voisi kiinnostaa tulossa oleva ilmainen webinaarimme: Intranet ja digitaalinen työympäristö 2024 -selvityksen tulokset (11.9.2024 klo 10:00). Ilmoittaudu webinaariin

Lue palveluistamme Pyydä tarjous

Perttu Tolvanen

KTM Perttu Tolvanen on digitaalisten palveluiden suunnittelun, arkkitehtuuriratkaisujen ja kumppanivalintojen asiantuntija. Perttu konsultoi asiakkaita hankkeiden valmistelussa ja vaatimusten määrittelyssä sekä tukee asiakkaita teknologia- ja toteuttajakumppaneiden valinnassa.

Pertulla on yli viidentoista vuoden kokemus erilaisista web-, extranet- ja intranet-projekteista mm. projektipäällikön, suunnittelijan ja konsultin rooleissa. Aiemmassa työhistoriassaan Perttu on toiminut tilaajana ja projektipäällikkönä suuressa mediayhtiössä, sisällönhallintajärjestelmien konsulttina isossa IT-alan yrityksessä sekä itsenäisenä, riippumattomana konsulttina omassa yrityksessään. Hän on myös tunnettu kouluttaja ja bloggaaja. Perttu on myös päätoimittaja web-aiheisessa Vierityspalkki.fi -blogissa.

Intranetit ja digitaaliset työympäristöt

Autamme intranettien ja muiden työympäristöratkaisujen suunnittelussa, määrittelyssä ja kilpailuttamisessa. Etsimme oikean palvelukonseptin ja siihen soveltuvimmat työkalut sisäiseen viestintään, tiedon etsimiseen, työtehtävien hallintaan, osaamisen jakamiseen, työn johtamiseen, vuorovaikutukseen ja yhteistyöhön.

Lue palveluistamme

Pyydä tarjous

North Patrol auttaa onnistumaan

Meitä on kymmenen konsulttia, kaikki kokeneita suunnittelijoita tai teknologia-asiantuntijoita. Joka vuosi viemme läpi yli 50 projektia, joissa autamme hankkeensa eri vaiheissa olevia asiakkaitamme luomaan uusia digipalveluja ja tietojärjestelmiä. Asiakkaamme ovat olleet erittäin tyytyväisiä työhömme (arvosana 9,5/10), ja monet heistä palaavat asiakkaiksi yhä uudestaan.

Olemme apunasi, kun kaipaat puolueetonta näkemystä teknologiavalintoihin, kirkastusta palvelukonseptin ideaan, tarkennusta vaatimusten määrittelyyn, konkreettista tukea tarjouskilpailuun tai ohjausta toteutusprojektin läpivientiin.

Ota selvää firmastamme

Miten erotumme kilpailijoistamme?

  • Digipalveluiden suunnitteluun erikoistuminen

    Olemme erikoistuneet digipalveluiden laadukkaaseen suunnittelutyöhön ja vaatimusmäärittelyyn. Missiomme on auttaa asiakkaita onnistumaan hankkeissaan luomalla mahdollisimman hyvät lähtökohdat toteutusvaiheelle – oli sitten kyse ketterästä toteutuksesta omalla tiimillä tai kumppanin kanssa tehtävästä hankkeesta tai julkisesti kilpailutettavasta urakasta.

  • Emme myy koodausta emmekä lisenssejä

    Moni teknologiakonsultti suosittelee asiakkailleen teknisiä ratkaisuja, joita sama talo myös toteuttaa. Meillä tätä vinoumaa ei ole, koska meiltä ei voi ostaa koodausta tai lisenssejä eikä meillä ole riippuvuuksia teknologiatoimittajiin. Näkökulmamme ohjelmistomarkkinaan on laaja-alainen. Tavoitteena on aina löytää asiakkaalle parhaiten soveltuva ohjelmistoratkaisu, oli se sitten räätälöity ratkaisu, saas-palvelu, avoimen lähdekoodin alusta tai näiden yhdistelmä.

  • Tehokkuus, tavoitteellisuus ja tuloksellisuus

    Toimeksiannoillemme sovitaan aina konkreettinen lopputuotos, jonka avulla asiakas pääsee hankkeessaan eteenpäin. Hioutuneiden menetelmiemme ja kokeneiden konsulttiemme ansiosta pystymme tuottamaan sen tehokkaasti, yllättävän vähäisillä työmäärillä, ja rahallesi syntyy vastinetta.

Siirry takaisin sivun alkuun