CRM on usein yksi keskeisimmistä organisaation sisäisistä järjestelmistä, oli kyseessä sitten yksityisen, julkisen tai kolmannen sektorin organisaatio (esim. järjestöt). CRM-järjestelmän laatu ja sopivuus yrityksen liiketoimintaan voi olla nykyisin jo hyvin ratkaiseva tekijä siinä, kuinka organisaatio menestyy ja pystyy pitämään huolta asiakkaistaan ja hankkimaan uusia. Selvitimme, mitkä ovat yleisimmät CRM-järjestelmät Suomessa vuonna 2025 sekä myös minkälaiseen käyttöön ja minkälaisille organisaatioille ne parhaiten soveltuvat.
North Patrol on suunnitteluun erikoistunut konsulttitoimisto. Suunnittelemme, autamme teknologiavalinnoissa, kilpailutamme. Emme myy toteutusprojekteja, emmekä lisenssejä, olemme aidosti asiakkaan puolella.

CRM-järjestelmällä (Customer Relationship Management) tarkoitetaan asiakastietojen hallintajärjestelmää. Yksinkertaisimmillaan se voi olla pelkkä kontaktitietojen keskitetty tallennuspaikka, mutta tyypillisesti se on kuitenkin paljon enemmän. CRM-järjestelmään pyritään yleensä keskittämään kaikki organisaation toiminnot, jotka liittyvät asiakkaiden kanssa viestimiseen, asiakkuuden kehittämiseen sekä myös myyntiin ja markkinointiin.
CRM-järjestelmistä löytyvät tyypillisesti välineet ainakin organisaatio- ja kontaktitietojen hallinnointiin sekä myyntiliidien ja -diilien hallintaan. Useimmat niistä ovat hyvin myynti- ja markkinointiorientoituneita, eli niissä on myös työkaluja myynti- ja markkinointiprosessien hallinnointiin, seurantaan ja tehostamiseen. Tyypillisesti niissä hallinnoidaan myös näihin liittyviä tehtäviä ja kontaktien kanssa viestimistä, eli ne ovat paljon enemmän, kuin pelkkiä asiakasrekistereitä.

Selvityksen rajaukset
Asiakkuudenhallinnan työkaluista ja niiden yleisyydestä on tarkkoja tilastoja saatavilla hyvin niukasti, koska kyse on yritysten sisäisistä järjestelmistä. Yleisyydestä ja tyypillisistä käyttökohteista voi kuitenkin kerätä tietoa eri kanavien kautta. Tässä artikkelissa esitetään eri lähteisiin perustuva asiantuntija-arvio suosituimmista CRM-ratkaisuista Suomessa.
Katsaus kohdistuu pääosin yleiskäyttöisiin CRM-järjestelmiin. Rajauksemme ehtona on ollut, että tuotteelle löytyy uskottava edustus Suomesta. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi, että tuotteen toimittaja tai sen kumppanit tekevät sen ympärillä merkittävää, vähintään n. miljoonan euron liikevaihtoa Suomessa. Tästä syystä esimerkiksi Vine CRM:n ja Melba CRM:n kaltaiset tuotteet eivät ole meillä nyt lähemmässä tarkastelussa.
Välillä on vaikea vetää rajaa siihen, millä kirjainyhdistelmällä mitäkin ratkaisua tulisi kutsua. Esimerkiksi isojen, kuluttajille myyvien yritysten käyttämät CDP-järjestelmät (customer data platform), kuten Custobar tai Bloomreach, ovat viime aikoina nostaneet suosiotaan. CDP-ratkaisuista löytyy toki myös paljon CRM-kyvykkyyksiä, mutta koska ne on suunnattu hyvin erilaiseen käyttötarkoitukseen, emme tällä kertaa keskity tarkastelemaan niitä. Samaten ensisijaisesti taloushallintoon suunnatut ohjelmistot olemme jättäneet tämän katsauksen ulkopuolelle, vaikka niissäkin CRM-kyvykkyyksiä löytyy.
Monilla toimialoilla on omia, hyvin erikoistuneita CRM-ratkaisuja, mutta nämä eivät yleensä ole käytössä kyseisen toimialan ulkopuolella. Näistä muutamia yleisimpiä olemme ottaneet mukaan tähänkin selvitykseen, koska liikevaihto niiden ympärillä on Suomessa merkittävää, ja niiden käyttö kyseisillä toimialoilla on muodostunut jo lähes de facto -standardiksi.
Tarkempi kuvaus siitä, mitä keinoja ja lähteitä on käytetty tiedonkeruussa, löytyy jutun lopusta.
Tilastojen mukaan CRM on käytössä 2/3 yrityksistä
Tilastokeskuksen vuosittain julkaiseman tilaston mukaan, vuonna 2024 61 prosentilla suomalaisista yrityksistä oli käytössä asiakkuudenhallintajärjestelmä (Tilastokeskus: Tietotekniikan käyttö yrityksissä: https://stat.fi/tilasto/icte). Asiakkuudenhallinnan järjestelmien käyttö on yleisempää suuremmissa yrityksissä. Yli sadan hengen yrityksissä CRM-järjestelmä on käytössä 80 prosentilla yrityksistä.

Toimialakohtaisesta vertailusta nähdään, että CRM-järjestelmien käyttö on yleisintä tietotyöhön ja viestintään (80 %), ammatilliseen, tieteelliseen ja tekniseen toimintaan (75 %) sekä tukku- ja moottoriajoneuvojen kauppaan (75 %) keskittyvissä organisaatioissa. Toimialakohtaisia eroavaisuuksia selittänevät ainakin B2B-liiketoiminnan korostuminen, yksittäisten asiakkuuksien arvo eri toimialoilla, sekä erimerkiksi organisaatioiden keskimääräinen koko. Monella toimialalla liiketoiminnan ytimessä on toiminnanohjausjärjestelmä (ERP) ja asiakkuuksia hallitaan osana sitä.

Yleisimmät CRM-ratkaisut Suomessa
Tätä selvitystä varten olemme keränneet järjestelmien yleisyyttä ja käytön laajuutta koskevia tietoja useista eri lähteistä. Osa on peräisin julkisista tai maksullisista verkkopalveluista, kuten LinkedIn ja BuiltWith, osa on kaivettu yritysten omilta verkkosivuilta, osa taas on peräisin North Patrolin aikaisempien CRM-projektien myötä kertyneistä tiedoista. Yleisimmät neljä CRM-ratkaisua käsitellään tässä järjestyksessä, joka perustuu erityisesti keräämiemme tietojen perusteella arvioituun osaajamäärään Suomessa.
Salesforce Sales Cloud
Salesforce Sales Cloud on yksi maailman johtavista CRM-ratkaisuista ja tarjoaa laajan valikoiman tuotteita ja pilvipalveluita eri tarpeisiin, kuten Sales Cloud myynnin hallintaan, Service Cloud asiakaspalveluun ja Marketing Cloud markkinoinnin automatisointiin. PK-yritysten tarpeisiin on myös räätälöity erillinen Small Business -paketointi, jonka hinnan (alk. 25€/käyttäjä/kk) Salesforce sanoo räätälöidyn pienen firman tarpeisiin sopivaksi. Enterprise-ominaisuuksia tarvitsevalle hinnat alkavat n. 150 €/käyttäjä/kk.
Salesforcen kylkeen on tehtävissä monipuolisesti erilaisia asiakaskohtaisia ratkaisuja Salesforce Platform -alustapalvelutuotteella, joka yksinkertaistaa pilvipohjaisten sovellusten ja verkkosivustojen kehittämistä.
Salesforce on usein suurten yritysten ja konsernien valinta. Esimerkiksi teleoperaattorit (Telia, Elisa, DNA) ja suuret vähittäiskaupan toimijat käyttävät Salesforcea asiakkuuksien hallintaan, myynnin seurantaan ja markkinoinnin automaatioon. Myös finanssi- ja vakuutusalan yritykset, kuten If, Fennia ja monet muut käyttävät Salesforcea asiakasdatan hallintaan, palveluprosessien automatisointiin ja asiakaskokemuksen parantamiseen. Salesforcea käytetään myös julkisella sektorilla ja koulutusorganisaatioissa, kuten vaikkapa Verohallinnossa tai Aalto-yliopistossa, asiakassuhteiden ja opiskelijahallinnan parantamiseen.
Salesforcen CRM-ratkaisun kanssa pitkään toimineita asiantuntijoita löytyy Suomesta useita tuhansia niin toimittajien kuin asiakkaiden puolelta.
Microsoft Dynamics 365 CRM
Microsoftin Dynamics 365 (D365) on itse asiassa laaja toiminnanohjausjärjestelmien (ERP) ja asiakkuudenhallintajärjestelmien (CRM) muodostama pilvipalveluiden perhe, josta on tarjolla erilaisia paketointeja hyvin erilaisiin tarpeisiin. Dynamics CRM:stä puhuttaessa tarkoitetaan useimmiten sen myyntiin, markkinointiin ja asiakkuudenhallintaan tarkoitettuja Sales-, Customer Service ja/tai Customer Insights -paketointeja.
D365:n pohjalla on Microsoftin Power Platform -alusta, joka mahdollistaa näkymien ja kenttätason tietojen muokkaamisen halutunlaiseksi. Dynamics 365 integroituu tiiviisti Microsoftin muihin työkaluihin, kuten Office 365:een, Teamsiin, Power BI:hin ja Power Platformiin (Power Apps, Power Automate jne.).
Dynamics on edelleen käytössä monessa organisaatiossa myös paikallisesti asennettuna versiona, mutta lähes poikkeuksetta kaikki uudet implementaatiot tehdään D365-pilvipalveluympäristöön.
Microsoftilla on vahva asema Suomessa myös CRM-markkinoilla. Joustavasta muokattavuudesta, integroitavuudesta ja Microsoftin ratkaisujen yleisestä suosiosta Suomessa seuraa myös se, että Dynamics CRM-ratkaisun eri versioiden kanssa pitkään työskennelleitä, alustan hyvin tuntevia asiantuntijoita on Suomessa useita tuhansia, niin toimittajien kuin asiakkaiden puolella.
Useimmiten D365:een päätyvät suuret ja keskisuuret yritykset ja konsernit, joilla on Microsoftin muita palveluita laajasti käytössä, ja joilla on tarve hallinnoida erittäin suurta joukkoa asiakasorganisaatioita ja -kontakteja. D365:ssä on silloin tarve pyörittää perustietojen lisäksi hyvin laajasti kaikkea heidän kanssaan käytyä yhteydenpitoa, esimerkiksi potentiaalisia asiakkuuksia/liidejä, tarjouksia, asiakaskohtaisia hinnastoja, sopimuksia ym.
Myös julkisella sektorilla ja suuremmissa kaupungeissa, esimerkiksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (HUS) ja Tampereen kaupungissa D365 on otettu laajasti käyttöön. Myös esimerkiksi Suomen Yrittäjien jäsentiedot hallinnoidaan Microsoft Dynamics 365 -tuoteperheen ratkaisuilla.
Eri paketoinneista ja Microsoftin käyttämästä käyttäjäkohtaisesta hinnoittelusta johtuen oikean paketoinnin ja tarvittavien lisenssien määrän arvioiminen lähentelee kuitenkin jo salatiedettä. Aina yksiselitteistä vastausta ei tunnu saavan Microsoftiltakaan. Tulkinnasta riippuen myös loppukäyttäjät saatetaan laskea käyttäjiksi, ainakin mikäli he pääsevät jotenkin muokkaamaan tietojaan esim. itsepalvelukäyttöliittymien kautta. Jos lisenssien tarve kuitenkin on pieni, D365:llä pääsee nopeasti ja melko kustannustehokkaastikin liikkeelle.
Hubspot CRM
Hubspot on myös monelle tuttu pilvipalvelu, joka tarjoaa monipuolisia työkaluja myynnin, markkinoinnin ja asiakaspalvelun hallintaan. Sillä on helppo hallinnoida asiakasprofiileja, yhteydenottoja, tarjouksia ja muita asiakkuuteen liittyviä tietoja. Markkinoinnin automaatiotoiminnallisuudet ovat siinä erityisen vahvoja, ja Hubspot onkin erityisen suosittu työkalu nimenomaan potentiaalisten asiakkaiden hankkimiseen ja niiden hoivaamiseen, eli nurturoitiin, automaation avulla. Jos digipalvelu on painottunut vahvasti asiakkaiden kontaktointiin, koko sivusto, siihen liittyvät kampanjat, a/b-testaus ym. voidaan tarvittaessa rakentaa suoraan Hubspotin työkaluilla.
HubSpot tarjoaa laajan valikoiman valmiita integraatiopisteitä kolmansien osapuolten järjestelmiin, mikä mahdollistaa tiedonsiirron ja prosessien automatisoinnin eri sovellusten välillä. Nämä integraatiot kattavat monia liiketoiminnan osa-alueita, kuten sähköpostipalvelut, asiakkuudenhallintajärjestelmät, verkkokauppa-alustat ja taloushallinnon ohjelmistot.
Suomessa toimii useita kymmeniä yrityksiä, jotka tarjoavat HubSpot-ratkaisuja ja -palveluita. HubSpotin kumppaniohjelmassa yritykset luokitellaan eri tasoihin niiden osaamisen ja kokemuksen perusteella. Hubspotin CRM-ratkaisua ja sen moduuleita hyvin tuntevia asiantuntijoita on Suomessa useita satoja ja Hubspotin käyttäjiä useita tuhansia. Vaikka asiantuntijoiden määrä ei ole aivan Microsoftin ja Salesforcen osaajamäärissä, on kyse kuitenkin laajasti käytetystä ja tunnetusta tuotteesta Suomessa.
Hubspot on erityisen suosittu pienissä ja keskisuurissa yrityksissä sekä kasvuyrityksissä, mutta myös suuremmat organisaatiot käyttävät sitä paljon. Suurimmat käyttäjäryhmät Suomessa ovat teknologiayritykset, markkinointitoimistot, PK-yritykset ja koulutusorganisaatiot.
Hubspot on ilmainen yksityiskäyttöön tai pienelle tiimille, mutta tarpeiden ja vaatimusten kasvaessa hinnatkin pompsahtavat nopeasti. Hinnoitteluun vaikuttaa paljon kontaktien ja lähetettyjen sähköpostien määrä. Paketointeja ja hinnoitteluperusteita on Hubspotillakin erilaisia, mutta esimerkiksi Marketing Hub -paketoinnin Pro-version hinta on jo n. 800 €/kk ja Enterprise-version 3 300 €/kk. Ei enää ihan pikkurahoja ainakaan pienelle organisaatiolle.
Pipedrive
Pilvipalvelupohjainen Pipedrive on yksi Suomen suosituimmista CRM-tuotteista pienyrityksille. Se tarjoaa helppokäyttöiset käyttöliittymät potentiaalisten asiakkaiden, kontaktointien, tarjousten ja diilien käsittelyyn, automatisoituja työnkulkuja sekä selkeän Kanban-tyylisen näkymän myyntiputkien hallinnointiin. Siitä löytyy myös näppäräksi kehuttu mobiiliversio.
Pipedriven helppokäyttöisyys, visuaalinen myyntiputkinäkymä ja integraatiomahdollisuudet muiden ohjelmistojen kanssa ovatkin usein syitä, miksi organisaatiot päätyvät Pipedriveen. Integraatiot Teamsiin, Outlookiin tai Slackiin helpottavat työskentelyä, kun kaikki yhteydenpito on keskitetty yhteen paikkaan. Ja esimerkiksi Leadfeeder-integraation avulla liidejä voidaan siirtää helposti Pipedriveen tai sähköpostitse suoraan jälleenmyyjille.
Pipedrivellä tehdään maailmanlaajuisesti merkittävää, lähes 200 miljoonan dollarin liiketoimintaa. Suomessa toimii vain muutama sertifioitu Pipedrive-partneri, ja näistäkin vain Zimple ylittää tämän selvityksen ”karsintarajan”. Osaajien määrä Suomessa mitataan siis kymmenissä, ei sadoissa saatikka tuhansissa. Zimplen viimeksi ilmoittama liikevaihto (2023) oli 1,7 miljoonaa euroa, joka tehtiin seisemän hengen voimin. Ihan uskottavaa liiketoimintaa siis kuitenkin. Pipedriveä käytetään esimerkiksi HIFK:n ottelu- ja tapahtumamyynnissä sekä Woltilla myyntiprosessien hallinnassa.
Pipedrivesta on tarjolla 14 päivän ilmainen kokeilujakso, minkä jälkeen lisenssi hinnoitellaan käyttäjämäärien mukaan. Edullisimman Essential-paketoinnin hinta on 14 €/käyttäjä/kk ja kalleimman Enterprise-version 99 €/käyttäjä/kk. Paketin valinnassa ja kustannusten arvioinnissa on hyvä tutkia ominaisuuslistaa tarkkaan. Esimerkiksi sähköpostien synkronointi on mukana vasta Advanced-versiossa. Pipedrive kertoo suosituimman paketin olevan 49 €/käyttäjä/kk maksava Professional, jossa tulee mukana mm. työkaluja sopimusten ja tarjousten hallintaan sekä raportointiin ja myyntiennusteiden laatimiseen.
Yleisimmät toiminnanohjausjärjestelmät, joissa myös CRM mukana
Toiminnanohjausjärjestelmät (ERP, Enterprise Resource Planning) eroavat CRM-järjestelmistä siinä, että ERPit ovat ensisijaisesti suunnattu yrityksen toiminnan ja resurssien suunnitteluun ja hallintaan. Välillä rajanveto on kuitenkin vaikeaa, koska monista tuotteista tai tuotealustoista löytyy ominaisuuksia tai vähintäänkin moduuleja molempiin tarpeisiin.
Tässä yhteydessä olemme vetäneet rajaa siihen, että mikäli tuotteesta löytyy kattavasti kyvykkyyksiä myös esimerkiksi tuotteiden valmistukseen, toimitusketjun hallintaa, varastonhallintaan, taloudenhallintaan tai tuotteiden tai palveluiden myyntiin ja elinkaarenhallintaan, kyse on ensisijaisesti ERP-järjestelmästä.
Mikään absoluuttinen raja ei kuitenkaan ole, joten mainitaan tässä yhteydessä myös muutamia meidän tulkintamme mukaan ERP-järjestelmiksi luokiteltavia palvelualustoja, joihin kuuluu myös kattavat CRM-kyvykkyydet.
SAP Customer Experience
SAP kuuluu samaan jättiläisten sarjaan Dynamicsin ja Salesforcen kanssa, mutta on näitä vielä selkeämmin laajamittaiseen tuotannonohjaukseen suunniteltu. Siinäkin on kuitenkin erilliset CRM & Customer Experience -ratkaisut, kuten SAP Customer Data Platform asiakastietojen hallintaan, SAP Sales Cloud myyntiprosessien sujuvoittamiseen, SAP Emarsys myyntikampanjoiden hallintaan, SAP Service Cloud asiakaspalvelutoimintoihin jne.
SAPin asema on Suomessa hyvin vakaa, kumppaneita on runsaasti ja liiketoiminta merkittävää. SAP on käytössä etenkin suuryrityksissä ja teollisuudessa (esim. ABB, Valmet, Metsä Group, UPM, Cargotec), joissa asiakassuhteet on tyypillisesti pitkiä ja järjestelmällä hallinnoidaan koko tuotantoketjua.
Myös kumppanit ovat lähes järjestään isoja, kansainvälisiä pelureita, joiden vuosittainen liikevaihto liikkuu vähintään kymmenissä miljoonissa euroissa (Accenture, Deloitte, Capgemini, PwC, IBM, Fujitsu, TietoEvry, CGI). Hieman pienemmistä, mutta silti merkittävää SAP-liiketoimintaa tekevistä kumppaneista mainittakoon vaikkapa Vincit (70 M€ 2023), Infosys Limited (n. 16 M€ 2024), Atos (n. 12 M€ 2023), Islet Group (10 E€ 2023) ja Sofigate (n. 7 M€ 2023).
D365:n ja Salesforecen tapaan, SAPiakaan ei tietenkään kannata hankkia pelkäksi CRM:ksi. Käyttötarpeiden tulee ulottua käytännössä kaikkeen liiketoimintaan, ja liiketoiminnan tulee olla volyymiltään todella merkittävää. Pienillä käyttäjämäärillä kustannukset voivat liikkua muutamissa kymppitonneissa vuositasolla, mutta suuremmissa organisaatioissa puhutaan helposti satojen tuhansien, jopa miljoonaluokan vuosikustannuksista. Tyypillistä näiden jättiläisten kanssa on myös, että erilaisia konsultointipalveluja tarvitaan paljon ja jatkuvasti, mikä on myös huomioitava elinkaarikustannuksia laskiessa.
Odoo CRM
Monet mieltävät Odoon lähinnä toiminnanohjausjärjestelmäksi (ERP), mutta se on itse asiassa laaja avoimen lähdekoodin yrityssovellusten kokoelma, jossa toiminnanohjaukseen ja asiakkuudenhallintaan liittyvät toiminnot ovat vain sovelluksina muiden joukossa. Tuoteperheestä löytyvät sovellukset myyntiin ja markkinointiin, taloudenhallintaan, henkilöstöhallintaan, tuotteiden elinkaarenhallintaan, varastonhallintaan, verkkosivujen tekemiseen ja moneen muuhun.
Odoosta on olemassa sekä pilvipalveluna tarjottava Odoo Online että erilliseen käyttöpalveluun (hosting) palvelimelle asennettava versio. Yhden sovelluksen online-version (esim. pelkkä CRM) saa käyttöönsä maksutta. Kaikki sovellukset sisältävän online-standardiversion listahinta on 19,90 €/käyttäjä/kk ja hosting-palvelimella pyörivä Custom-versio 29,90 €/käyttäjä/kk. Avoimen lähdekoodin järjestelmänä Odoo on myös asennettavissa ja käyttöönotettavissa itse, täysin ilman lisenssimaksuja.
Odoohon on saatavilla, tai kumppanien avustuksella teetettävissä, myös runsaasti lisäosia, joista osa on maksullisia. Lisäosien avulla siihen on myös integroitavissa kolmansien osapuolten palveluita, kuten esimerkiksi MailChimp– tai MailerLite-sähköpostimarkkinointityökalu tai vaikkapa WooCommerce-, Shopify– tai Magento 2 -verkkokauppa.
Vaikka kokonaisuuden voi asentaa itsekin, asennukseen ja sovellustukeen on kuitenkin järkevää ottaa mukaan alustan perusteellisesti tunteva kumppani. Näin asiakkuudenhallinnan prosessit saadaan parhaiten sovitettua Odoon ominaisuuksiin ja versiopäivitykset vietyä läpi onnistuneesti.
Ja vaikka avoimen lähdekoodin järjestelmänä Odoon perustoiminnallisuuksiakin voisi räätälöidä, se on harvoin fiksua, koska näin todennäköisesti hankaloitettaisiin säännöllisesti tarvittavia versiopäivityksiä. Perusjärjestelmä on onneksi joustava ja taipuu hyvin monenlaisiin tarpeisiin jo sellaisenaan.
Käytäntö on osoittanut, että lähes poikkeuksetta Odoon kanssa päädytään suoraan Custom-versioon mm. sen joustavuuden, ohjelmointirajapintojen ja sujuvamman sovellustuen takia. Hostingista tulee hieman lisäkuluja, mutta merkillepantavaa on, että jo standardipakettiin kuuluu kaikki sovellukset, eikä eri sovellusten käyttöönotosta tule enää lisäkustannuksia. Ja jos tarve on vain CRM:lle, Odoosta voi ottaa käyttöön alkuun vain sen ja harkita muiden moduulien käyttöönottoa mahdollisesti myöhemmin. Pointtina onkin, että Odoolla voi usein korvata monta aikaisemmin erillistä sovellusta.
Odoo-kumppaneita on Suomessa kymmenkunta; kultatason kumppaneita kaksi (SprintIT ja Avoin.Systems) ja hopeatason kumppaneita yksi (ERPWare). Näistä Avoin.Systems ja ERPWare tekivät viimeisten julkaistujen taloustietojen (2023) mukaan yli miljoonan liikevaihtoa, SprintIT:n jäädessä vain hieman sen alapuolelle. Odoo-referensseistä mainittakoon esimerkiksi Pekkaniska, Tekniikan Akateemiset ry ja Suomalainen kirjakauppa.
Avoimen lähdekoodin CRM-järjestelmiä on toki Odoon lisäksi muitakin, kuten esimerkiksi Dolibarr CRM ja SuiteCRM (ent. SugarCRM). Meidän tiedossamme ei kuitenkaan ole, että näiden avulla tehtäisiin Suomessa kovin merkittävää liiketoimintaa, joten jätimme ne tämän katsauksen ulkopuolelle.
Oscar T5
Odoon tavoin myös kotimaisen Oscar Softwaren Oscar T5 on ensisijaisesti ERP-järjestelmä, mutta jo pienimmässä Lite-versiossa mukana on myös asiakkuudenhallinnan ominaisuudet, joilla asiakas-, myynti- ja tilaustiedot yhdistyvät ERP-järjestelmän tietojen kanssa. Oscar Software teki 2024 yli 12 miljoonan liikevaihtoa reilun sadan hengen voimin.
Asiakkuudenhallinnan perusominaisuudet löytyvät jo Lite-versiosta (alk. 279€/kk + lisäkäyttäjät 40€/kk), mutta kattavammat myynin tukitoiminnot löytyvät Basic- ja Premium-versioista (alk. Basic 479 €/kk, Premium 779 €/kk + lisäkäyttäjät 65 €/kk).
T5 on suunniteltu erityisesti valmistavaa teollisuutta ja tukkukauppaa silmällä pitäen, mutta soveltuu myös muille toimialoille. Jos T5:n ERP-kyvykkyydet vastaavat organisaation tarvetta, Oscar T5 on luonteva valinta myös asiakastietojen hallinnoimiseen. Pelkäksi CRM:ksi sitä ei kuitenkaan voi suositella. Etenkin jos samalla CRM-järjestelmällä on tarkoitus hallinnoida ja tehostaa myös markkinointiprosesseja, T5 ei todennäköisesti ole siihen tarkoitukseen oikea väline.
Severa
Severa on Visma Solutions Oy:n erityisesti asiantuntijayrityksille suunniteltu asiakas- ja projektinhallintajärjestelmä. Se sisältää työkaluja myös myyntiputken hallintaan ja seurantaan, kuten tehtävienhallinta, kalenterit, tarjousten tekeminen sekä myynnin seuranta ja ennustaminen. Vahvasti markkinointiorientoituneita CRM-toiminnallisuuksia etsivälle Severakaan ei todennäköisesti ole oikea työkalu, ainakaan sellaisenaan. Siinä on kuitenkin kattavat rajapinnat ja paljon valmiita moduuleja eri ohjelmistojen, kuten esimerkiksi Hubspotin, integroimiseksi myyntiputkeen.
Perus CRM-toiminnallisuudet jo sisältävä Severan Basic-versio maksaa 29 €/käyttäjä/kk ja laajin Enterprise 75 €/käyttäjä/kk. Kuten tyypillistä monelle muullekin käyttäjäpohjaisesti hinnoitellulle tuotteelle, hinnat per käyttäjä laskee, kun lisenssejä hankkii isompia määriä.
Vuonna 2023 Visma Solutions Oy teki 132 miljoonan euron liikevaihdon. Severan osuutta tästä ei ole erikseen kerrottu, mutta puhutaan joka tapauksessa useista miljoonista.
Heeros PSA/CRM
Heeros PSA putoaa tässä katsauksessa samaan kategoriaan Oscar T5:n kanssa, eli vaikka sillä tehdään varsin merkittävää liiketoimintaa Suomessa (Heeros Oyj:n liikevaihto 2024 lähes 10 M€), se on ensisijaisesti asiantuntijayrityksille suunnattu ERP-järjestelmä. CRM-järjestelmä on siinäkin keskeisessä roolissa, mutta pelkäksi CRM:ksi ja/tai markkinointityökaluksi se ei juuri taivu. Erityisesti asiantuntijayritysten toiminnanohjausjärjestelmänä se on kuitenkin paljon käytetty kontaktien hallinnointiin, tarjousprosessien hoitamiseen, laskutukseen ja myynnin ennakoimiseen.
CRM-toiminnallisuudet sisältävä Growth-paketointi maksaa 19 €/käyttäjä/kk. Kattavammat myynnin- ja projektinhallinnan ominaisuudet tulevat mukaan Business- ja Enterprise-paketoinneissa (Business 29 €/käyttäjä/kk, Enterprise 39 €/käyttäjä/kk).
LemonOnline CRM
LemonOnline CRM on selainpohjainen asiakkuudenhallintajärjestelmä, joka on kiinteä osa Lemonsoftin toiminnanohjausjärjestelmää (ERP). Se on suunniteltu erityisesti pk-yritysten tarpeisiin ja tarjoaa työkaluja mm. asiakkuuksien hallintaan, myynnin johtamiseen ja myös markkinoinnin tehostamiseen.
CRM-toiminnot ovat saatavilla O1-paketista alkaen (36 €/käyttäjä/kk), lisäksi kuukausihintoihin lisätään yrityskohtainen perusmaksu, jonka suuruutta ei kerrota, vaan se määräytyy ”yrityksen tarpeiden mukaan”.
Vuonna 2024 Lemonsoft-konserni teki Suomessa 29 miljoonan euron liikevaihtoa, josta erilaisten SaaS-palveluiden osuus oli n. 20 M€. LemonOnlinen osuutta tästä ei ole erikseen kerrottu.
Vähemmän tunnetut CRM-ratkaisut
Aikaisemmin mainittujen, yleisesti tunnettujen CRM-järjestelmäin valitseminen voi usein tuntua turvalliselta valinnalta. Näistä tuotteista löytyvät ainakin tyypillisimpiä käyttötapauksia vastaavat perusominaisuudet ja teknistä tukea on saatavilla, kun kumppaneitakin on useampia. Nämä kuitenkin osataan tyypillisesti myös hinnoitella sen mukaisesti, ja etenkin käyttäjäkohtaiset hinnoittelut voivat tulla yllättävänkin kalliiksi. Eli vaihtoehtojakin on hyvä ainakin vilkuilla.
Selvityksemme aineistossa oli yli sata CRM-tuotetta, joista poimimme tähän muutamia sellaisia, joita Suomessa tiedetään olevan käytössä, ja joihin on tarjolla myös uskottava kumppani tai kumppaneita kehittämään ja ylläpitämään niitä asiakkaittensa tarpeisiin. Miljoonan euron liikevaihdon karsintaraja ei ehkä kaikilla näillä aivan täyty, mutta lähellä ainakin ollaan.
Yleiskäyttöiset CRM-ratkaisut
Lime CRM:n kehittäjä on ruotsalainen Lime Technologies. Lime CRM on suunniteltu erityisesti pienille ja keskisuurille yrityksille sekä julkisille organisaatioille. Se tarjoaa monipuoliset työkalut asiakastietojen hallintaan, myynnin seurantaan, asiakaspalveluun ja markkinointiin.
Myös Lime hinnoitellaan käyttäjäkohtaisesti. Starttipaketinkin listahinta on jo 55 €/käyttäjä/kk, Business-paketin 95 €/käyttäjä/kk ja Enterprise-version 170 €/käyttäjä/kk.
Limeä Suomessa edustaa Lime Technologies Finland, joka teki vuonna 2023 n. 3,3 miljoonan euron liikevaihtoa parin kymmenen hengen tiimillä. Suuri osa referensseistä on tehty tuotteen kotimaassa Ruotsissa, mutta Suomen referenssejäkin on lukuisia, esimerkkeinä Beverage Partners Finland, Snellmann ja Nurmijärven kunnan omistama energiapalveluyritys Nurmijärven Sähkö.
Monday.com on Suomessakin suosittu, useimmiten lähinnä projektinhallintaan käytetty pilvipalvelu, mutta siitä löytyy myös Monday Sales CRM -moduuli, jolla voi hallinnoida myyntisykliä ja automatisoida toistuvia tehtäviä ja manuaalisia työvaiheita. Se on monipuolisesti räätälöitävissä, siihen on saatavilla runsaasti lisäosia, ja se myös integroituu muihin yleisesti käytettyihin myynnin ja markkinoinnin tukityökaluihin, kuten MailChimpiin, Googlen työkaluihin, Teamsiin, Slackiin jne.
Monday Sales CRM:n Basic-paketin hinta on 12 €/käyttäjä/kk, mutta käytännössä valinta kannattaa yleensä tehdä paremmat ominaisuudet sisältävien Standard (17 €/käyttäjä/kk) ja Pro-versioiden (28 €/käyttäjä/kk) välillä.
Maailmanlaajuisesti Monday.comia käyttää yli 200 000 organisaatiota ja sillä tehdään lähes miljardin liikevaihtoa. Suomessa ainoa virallinen Monday.com-kumppani on Gapps Group, jonka liikevaihto vuonna 2023 oli hieman alle 800 000 €. Kotimaisina Monday.com-refernsseinään Gapps mainitsee mm. tapahtumatalo Pågån sekä nykyään maailmanlaajuisesti toimivan, sähkönsiirto- ja jakeluyhtiöille ratkaisuja toimittavan Sharper Shapen.
Pupesoft on kotimaisen Ahkio Consulting Oy:n pilvipohjainen, erityisesti kotimaisille tukkuyrityksille suunniteltu tuotannonohjausjärjestelmä. Siitä löytyy kyvykkyyksiä myös asiakkuudenhallintaan, sekä erityisesti myyntiin (myös kassamyynti), varastonhallintaan, taloushallintaan ja laskutukseen. Ahkio Consultingin liikevaihto 2023 oli 850 000 €. Koko liikevaihto ei tule kuitenkaan Pupesoft-tuotteesta, vaan myös esim. Odoo-projekteista (Ahkio on Odoon perustason kumppani) sekä erilaisista tukipalveluista.
ActiveCampaign tulee vastaan lähinnä markkinoinnin automaatiosta puhuttaessa. Täysipainoiseksi CRM-järjestelmäksi emme sitä kutsuisi, vaan se onkin usein käytössä jonkin varsinaisen CRM:n ohella. Markkinaviestien automatisointi ja sisältöjen kohdentaminen ovat sen selkeitä vahvuusalueita. Siinä on kuitenkin työkaluja myös asiakassuhteiden, liidien ja myyntiprosessien seurantaan ja analysointiin.
Toimialakohtaiset ratkaisut
Markkinoilta löytyy myös CRM-ratkaisuja, jotka on alun perinkin luotu yhden toimialan erityistarpeisiin tai jotka ovat ajan myötä asiakaskunnan keskittymisen myötä sellaisiksi muovaantuneet. Toimialakohtaisia CRM-ratkaisuja kehitetään pääosin yksittäisten toimittajien ehdoilla ja niiden elinkaari on täysin riippuvainen toimittajan tekemistä päätöksistä.
Todellisuudessa toimialakohtaisiakin CRM-ratkaisuja joudutaan hyvin usein räätälöimään asiakaskohtaisesti, sillä organisaatiot haluavat kehittää toimintaansa eri tahdissa, eikä ns. perusversio välttämättä vastaa sellaisenaan organisaation erityistarpeisiin. Tämä asettaa omat haasteensa järjestelmätoimittajille, joiden on kyettävä tarjoamaan uusille asiakkaille ajantasainen ja tulevaisuuden tarpeisiin soveltuva ratkaisu sekä tukemaan ja jatkokehittämään omille kehityspoluilleen lähteneitä asiakaskohtaisia ratkaisuja. Muun muassa toimittajien rajatuista resursseista johtuen, toimialakohtaiset CRM-ratkaisut ovatkin jääneet kehityksessä jälkeen muista CRM-ratkaisuista. Ne ovat valitettavan usein käyttökokemukseltaan melko vahanaikaisia ja niiden jatkokehityksen esteenä on liian suureksi kasvanut tekninen velka.
Katrina ja Prime ovat suomalaisissa seurakunnissa käytettyjä CRM-järjestelmiä, jotka on rakennettu tukemaan seurakuntien prosesseja sekä niihin liittyviä hallinnollisia ja toiminnallisia tehtäviä, ja jotka integroituvat hyvin seurakuntien muihin järjestelmiin. Jäsenrekisterin hallinnan ja kirkollisten toimitusten hallinnan ohella molemmista järjestelmistä löytyy toiminnallisuuksia myös esimerkiksi tapahtumien, tilavarausten ja resurssien hallintaan, asiakasviestintään sekä laskutuksen hallintaan. Vitec Software Groupin toimittama ja ylläpitämä Katrina on käytössä 75% suomalaisista seurakunnista. Primeä käyttävät mm. Oulun, Lahden sekä Helsingin seurakunnat. Prime on alun perin Innofactor Oyj:n kehittämä CRM-tuote, jonka toimittamisesta ja ylläpidosta on vuodesta 2021 alkaen vastannut TSS Prime Oy.
Kilta ja CRM service ovat esimerkkejä erityisesti järjestöjen, liittojen ja yhdistysten tarpeisiin räätälöidyistä CRM-ratkaisuista. Molempien ytimessä on asiakas- ja jäsenrekisteri, jonka lisäksi järjestelmistä löytyy tuki järjestöjen toiminnan pyörittämisen jäsenhankinnasta laskutukseen ja viestintään tai esimerkiksi tapahtumien hallintaan. Sekä Kilta että CRM-service mahdollistavat myös jäsenten itsepalveluportaalien hallinnan.
Kilta on suomalaisen Kehätieto Oy:n järjestelmä, jota käyttävät lukuisat suomalaiset eri toimialojen ammattiliitot, toimialajärjestöt, nuoriso- ja harrastusjärjestöt sekä mm. sosiaali- ja terveyspuolen järjestöt – kuten esimerkiksi WWF, Tehy, STL, SPEK, SOSTE, Suomen luonnonsuojeluliitto, Pro, Autoliitto, ja YTK.
CRM-service Oy:n kehittämää ja ylläpitämää non-profit-organisaatioille räätälöityä CRM-servicen versiota käyttää muun muassa Mannerheimin Lastensuojeluliitto. CRM-servicestä on olemassa myös erillinen B2B-organisaatioille räätälöity versio.
Automaster DMS on laajasti suomalaisten autojen jälleenmyyjien ja huoltoliikkeiden käyttämä järjestelmä, joka tukee asiakkuuksien hallintaa, ajoneuvojen ja varaosien myyntiä sekä huoltotoimintojen hallintaa. Automasterin avulla voidaan hallinnoida mm. asiakkaiden ja ajoneuvojen tietoja, asiakkaille tehtyjä tarjouksia ja työmääräyksiä, ajanvarauksia sekä tehtyjä huolto- ja korjaustöitä sekä laskutusta. Automasteriin on olemassa useita valmiita integraatioita, kuten esimerkiksi integraatio Traficomin ajoneuvo- ja asiakastietoihin. Automaster on alun perin Suomessa kehitetty järjestelmä. Automaster on tällä hetkellä Keyloop-yhtiön omistama ratkaisu, jonka Suomen toiminnoista vastaa Oulussa kotipaikkaa pitävä Keyloop (Finland) Oy. Suomen ulkopuolella Automasteria jälleenmyy mm. Amit Baltiassa.
Maailmanlaajuisesti ajateltuna CRM-järjestelmien kirjo on valtava
Suosituimpien alustojen positio markkinassa on myös hieman erilainen täällä meillä Suomessa, verrattuna esimerkiksi Pohjois-Amerikan markkinaan, joita Gartnerin kaaviot pääosin heijastelevat. Gartnerin kaavioissa vilahtelee esim. sellaisia tuotenimiä kuin Zoho CRM, Freshworks, eGain ja Pegasystems, joille Suomessa tehdään tietojemme mukaan korkeintaan yksittäisiä projekteja, jos niitäkään.
Sama pätee esimerkiksi Ruotsissa melko tukevaa jalansijaa saaneeseen Upsalesiin sekä Vtiger CRM:ään, josta on sekä avoimen lähdekoodin versio että suljettua koodia oleva laajempi pilvipalveluversio. Korviimme ei ole kantautunut, että näihinkään löytyisi Suomesta uskottavaa toimittajakenttää.
Yhteenveto
Salesforce ja D365 kilpailevat käytännössä pitkälti samoista asiakkaista. Molemmat alustat myös hinnoitellaan käyttäjämäärien perusteella. Näistä kahdesta Salesforce tulee usein kalliimmaksi, erityisesti jos tarvitaan Enterprise-tason ominaisuuksia, suurempia käyttäjämääriä, tai mikäli kokonaisuutta on tarve täydentää erilaisilla maksullisilla lisäosilla, joita Salesforceen on tarjolla runsaasti.
Sekä Salesforcen että D365:n osalta on tärkeää huomata, että kumpaakaan ei kannata hankkia yksittäistä, pistemäistä tarvetta varten. Niihin on tarjolla runsaasti muitakin vaihtoehtoja. Valintaa kannattaakin miettiä laajemmin ekosysteemin kannalta. Microsoft-ympäristöön sitoutuneilla organisaatioilla Dynamics 365:llä on helposti etulyöntiasema, kun taas esimerkiksi kansainvälisille, kasvuhakuisille yrityksille Salesforcen tuoteperhe voi olla luontevampi valinta.
Erityisesti näiden CRM-maailman jättilaisten kanssa on hyvä varautua myös siihen, että esim. käyttöönottoon, koulutukseen ja jatkuvaan kehitykseen voidaan joutua investoimaan merkittäviä summia. Tuotepaketointi on usein vasta lähtökohta, joka on mukautettava vastaamaan omia liiketoimintatarpeita.
Lisäksi on tietysti huomioitava myös räätälöintien tekemiseen tarvittava työ, joka usein hankitaan ulkoiselta kumppanilta. Pilotointivaiheeseen ja ensimmäisiin toteutuksiin saatetaan päästä ketterästikin perusasennuksella ja vaikkapa low-code kehitystyökaluilla, mutta asiakaskohtaisiin prosesseihin sovittaminen voikin yllättää työläydellään ja kustannuksiltaan.
Kovin pieneen organisaatioon ja/tai pienen asiakasrekisterin pyörittämiseen Salesforce ja D365 ovat useimmiten aivan liian järeitä ratkaisuja. Silloin kannattaa kääntää katsetta vaikkapa Hubspotin suuntaan, joka on suosittu monen kokoisissa organisaatioissa erityisesti sen vahvojen markkinoinnin automaatio- ja integraatiokyvykkyyksien takia. Pipedrive taasen on suosittu CRM-työkalu erityisesti PK-yrityksissä mm. sen helppokäyttöisyyden ja integraatiokyvykkyyksien ansiosta. Myös hinnoittelu on edellä mainittuja maltillisempi.
Ja muitakin vaihtoehtoja kannattaa arvioida huolella. Se omiin tarpeisiin ja vaatimuksiin parhaiten sopiva kokonaisratkaisu saattaa hyvinkin löytyä jostain vähän pienemmän kaliiperin CRM:stä, toimialakohtaisesta ratkaisusta tai vaikkapa ERP-järjestelmien joukosta.
Parhaiten soveltuvan CRM-ratkaisun valinta on aina monen muuttujan summa. Tärkeää on tehdä perusteellinen selvitystyö ensin ja teknologiavalinnat vasta sitten, tavoitteisiin ja vaatimuksiin huolella peilaten. Tästä kannattaa lukea lisää Nooran kirjoittamasta artikkelista Vinkit CRM-ratkaisun valintaan ja uudistushankkeen läpivientiin.
Tietoa selvityksen toteutuksesta
Tämä selvitys perustuu puhtaasti julkisesti saatavilla olevaan dataan sekä North Patrolin CRM-asiakasprojektien kokemuksiin. Olemme hyödyntäneet tiedonlähteinämme muun muassa järjestelmätoimittajien julkaisemia referenssitietoa sekä julkisten hankintojen Hilma-palveluun tehtyjä julkisia hankintailmoituksia ja jälki-ilmoituksia.
Selvityksessä esitetyt eri toimijoita koskevat taloustiedot perustuvat ensisijaisesti Suomen Asiakastiedon julkaisemiin toimijoiden viimeisimpiin tilinpäätöstietoihin (huhtikuu 2025). Esitetyt tilastotiedot perustuvat Tilastokeskuksen Tietotekniikan käyttö yrityksissä -tilaston 2025 alussa päivitettyyn dataan (https://stat.fi/tilasto/icte).
Selvityksen tehnyt North Patrol Oy on IT-toimittajista ja teknologioista riippumaton asiantuntijayhtiö, joka auttaa asiakkaita suunnittelemaan tietojärjestelmiä ja kilpailuttamaan toteutuskumppaneita. Selvitys on North Patrolin itsensä rahoittama ja toteuttama.
Räätälöidyn järjestelmän suunnittelussa on otettava kaikki huomioon
Kun rakennetaan räätälöityä tietojärjestelmää, asiakashallinnan ratkaisua tai laajaa liiketoiminnallista kokonaisuutta, kuten ERP tai CRM, on tärkeää varmistaa kaikilta järjestelmän osa-alueilta ratkaisujen yhteensopivuus ja skaalautuvuus tulevaisuuden tarpeisiin.
North Patrolin projekteissa liiketoimintajärjestelmät suunnitellaan laajasta perspektiivistä: hahmotetaan kokonaiskuva tavoitteista, arvioidaan soveltuvat arkkitehtuurit, tunnistetaan oikeat teknologiat ja tekijät. Kaukonäköiset valinnat takaavat järjestelmälle pitkän elinkaaren ja optimoidut kustannukset.
PS. Sinua voisi kiinnostaa tulossa oleva ilmainen webinaarimme: Webinaari: ERP-järjestelmät Suomessa ja vinkit onnistuneeseen uudistukseen (3.9.2025 klo 10:00). Ilmoittaudu webinaariin