Modernin CMS:n hankinnan vaiheet

Otathan huomioon, että tämä artikkeli on yli 8 vuotta vanha, joten sisältö ja linkit eivät ole välttämättä ihan ajan tasalla. Tuoreempana lukemisena sinua voisi kiinnostaa vaikkapa jokin näistä artikkeleista:

Olin lokakuussa puhumassa seminaarissa otsikolla: ”mitä ottaa huomioon modernin CMS:n hankinnassa?”. Oli yllättävän haastavaa itsellekin määritellä, että mikä se CMS oikeastaan edes tänä päivänä on. Webin luonne kun on muuttunut viimeisen kymmenen vuoden aikana huimasti. Staattisista html-sivuista on siirrytty maailmaan, jota hallitsevat sosiaaliset mediat, web-sovellukset ja verkkokaupat. Moninaistumisen myötä erilaisten teknologioiden kirjo on räjähtänyt, ja yhä useammin oman verkkopalvelun hallintajärjestelmä on asiakkaan näkökulmasta kokoelma erilaisia työkaluja. Voisi jopa sanoa, että ”moderni CMS” on hyvin yhteentoimiva kokoelma työkaluja, ei yksittäinen järjestelmä.

North Patrol on suunnitteluun erikoistunut konsulttitoimisto. Suunnittelemme, autamme teknologiavalinnoissa, kilpailutamme. Emme myy toteutusprojekteja, emmekä lisenssejä, olemme aidosti asiakkaan puolella.

Perttu Tolvanen : Mitä ottaa huomioon modernin CMS:n hankinnassa (video, 20min)

Keskeisiä poimintoja puheenvuorosta:

 1. Forrester, Gartner ym. isot tutkimuslaitokset listaavat CMS:ia edelleen melko jenkkikeskeisesti ja todella isojen yritysten näkökulmasta. Nämä ranking-mallit myös arvostavat laajoja tuoteperheitä enemmän kuin erikoistuneita työkaluja. Myös avoimen koodin järjestelmillä on vaikea päästä näihin listauksiin, koska avoimen koodin järjestelmillä ei ole välttämättä yksittäistä, hallitsevaa taustatahoa. Moni avoimen koodin järjestelmä myös rakentuu pienistä palasista, ja isojen tutkimuslaitosten kannalta tätä mallia on vaikea verrata isoihin kaupallisiin tuoteperheisiin. Onkin hyvin kiistanalaista väittää, että nämä listaukset jotenkin edustaisivat ”modernin CMS:n” mallia. Enemmänkin ne arvioivat isoja tuoteperheitä (kuten Adobe, Sitecore), jotka ratkaisevat lähinnä todella isojen yritysten sisällönhallintahaasteita. Tämä vinouma tulee ostajien huomioida.
 2. Sisällönhallintajärjestelmät ja verkkopalveluiden kehitys vaatii edelleen osaavia kumppaneita, ja kumppaneiden on usein hyödyllistä tulla kohtuullisen läheltä jotta yhteistyö toimii. Täten kumppanikenttä Suomessa on tärkeä valintaperuste useimmille asiakkaille – nyt ja jatkossa. Tästä syystä myös CMS-järjestelmien ja verkkokauppajärjestelmien markkina on Suomessa kohtuullisen rajallinen, eikä valintaa yleensä tehdä kymmenistä eri vaihtoehdoista. Suomessa puhutaan selkeästi eniten WordPressistä, Drupalista, Episerveristä, Liferaysta ja Magentosta. Muillakin järjestelmillä toki tehdään (esim. Sitecore, IBM, hybris), isojakin projekteja, mutta lukumääräisesti muiden kohdalla puhutaan yleensä alle kymmenestä projektista vuodessa, mahdollisesti vain muutamista uusista projekteista. Usein tarvitaan myös tekijöitä räätälöidyille sovelluksille tai integraatioiden tarvitsemalle rajapintakerrokselle, jolloin haetaan erityisesti räätälöityihin web-sovelluksiin erikoistuneita tekijöitä.
 3. Erilaisten ”teknologiakategorioiden” määrä on kasvanut viime vuosina huomattavasti. Asennettavien alustaratkaisujen ja räätälöityjen ohjelmistojen rinnalle on tullut pitkälle tuotteistettuja ratkaisuja sekä täysin palveluna käytettäviä ohjelmistoja. Esimerkiksi digimarkkinointiin ja markkinoinnin automaatioon erikoistuneita ohjelmistoja on Suomessakin tarjolla kymmenittäin, ja näitä voi käyttää jopa erittäin tehokkaasti omien räätälöityjen palveluiden tukipalveluina. Haasteena käytännössä on juuri näiden erilaisten ratkaisujen yhdistely, ja yhteistoiminta. Miten saada edulliset valmistuotteet toimimaan yhteen erittäin kalliilla koodatun räätälöidyn verkkokaupan kanssa?
 4. Laajojen verkkopalvelukokonaisuuksien uudistuksissa korostuu nykyisin kokonaisarkkitehtuuri, jossa eri järjestelmien ja räätälöityjen osien välinen yhteistoiminta on suunniteltu järkevästi. Selkeä kokonaisarkkitehtuuri määrittää eri järjestelmien roolit ja tehtävät ja huomioi niiden erilaiset kehitystiekartat. Sitten kun kokonaiskuva omista palveluista on olemassa, voi lähteä turvallisin mielin konseptoimaan asiakkaille näkyviä toimintoja ja näkymiä. Tätä voi pitää myös perusasiana ketterän kehityksen näkökulmasta. Iteratiivista ja nopeata kehitystä on helpompi tehdä kun ympärillä oleva kokonaiskuva on selkeä, ja eri järjestelmien roolitus mietitty.
 5. Yksittäisten palveluiden konseptointia ei kannata tehdä liian aikaisin, vaan ensin tulee määritellä digitaalisten palveluiden kokonaiskuva, keskeisimmät asiakaspolut ja näiden tavoitteet. Tämän pohjalta tehty kokonaisarkkitehtuuri antaa vahvan pohjan yksittäisten palveluiden konseptoinnille ja tekniselle toteutukselle. Lisäksi tämänkaltaista mallia voi pitää perusedellytyksenä, mikäli haluaa hyödyntää valmistuotteiden ja erilaisten tukipalveluiden rikasta maailmaa (esim. markkinoinnin automaatioon, personointiin, sosiaalisen median hallintaan, analytiikkaan liittyen).

>> Katso puheenvuoro kokonaisuudessaan

>> Slaidit SlideSharessa (kommentoituina versioina)

Seminaarin aiheena olivat modernit sisältökeskeiset verkkopalvelut, ja muut puhujat olivat mm. Vapa Medialta, Flocklerilta, Microsoftilta ja Episerveriltä.

Teknologiavalinta on vuosikymmenen investointi

Teknologiaratkaisuissa ei kannata tehdä valintojaan kuumimpien trendien mukaan, vaan soveltuvuuden, skaalautuvuuden, ylläpitokokemuksen, yhteensopivuuden ja elinkaarikustannuksien ehdoilla. North Patrol auttaa näkemään teknologiavaihtoehtojen plussat ja miinukset puolueettomasti, konkreettisesti ja kaukonäköisesti.

PS. Sinua voisi kiinnostaa tulossa oleva ilmainen webinaarimme: Intranet ja digitaalinen työympäristö 2024 -selvityksen tulokset (11.9.2024 klo 10:00). Ilmoittaudu webinaariin

Lue palveluistamme Pyydä tarjous

Perttu Tolvanen

KTM Perttu Tolvanen on digitaalisten palveluiden suunnittelun, arkkitehtuuriratkaisujen ja kumppanivalintojen asiantuntija. Perttu konsultoi asiakkaita hankkeiden valmistelussa ja vaatimusten määrittelyssä sekä tukee asiakkaita teknologia- ja toteuttajakumppaneiden valinnassa.

Pertulla on yli viidentoista vuoden kokemus erilaisista web-, extranet- ja intranet-projekteista mm. projektipäällikön, suunnittelijan ja konsultin rooleissa. Aiemmassa työhistoriassaan Perttu on toiminut tilaajana ja projektipäällikkönä suuressa mediayhtiössä, sisällönhallintajärjestelmien konsulttina isossa IT-alan yrityksessä sekä itsenäisenä, riippumattomana konsulttina omassa yrityksessään. Hän on myös tunnettu kouluttaja ja bloggaaja. Perttu on myös päätoimittaja web-aiheisessa Vierityspalkki.fi -blogissa.

Tietosivustot

Autamme laajojen tietosivustojen suunnittelussa, määrittelyssä ja kilpailuttamisessa. Muotoilemme konseptin, tietorakenteet, käyttökokemuksen ja toiminnot hyötypalveluksi, jota on miellyttävä käyttää, helppoa ylläpitää ja kustannustehokasta kehittää koko elinkaarensa ajan.

Lue palveluistamme

Pyydä tarjous

North Patrol auttaa onnistumaan

Meitä on kymmenen konsulttia, kaikki kokeneita suunnittelijoita tai teknologia-asiantuntijoita. Joka vuosi viemme läpi yli 50 projektia, joissa autamme hankkeensa eri vaiheissa olevia asiakkaitamme luomaan uusia digipalveluja ja tietojärjestelmiä. Asiakkaamme ovat olleet erittäin tyytyväisiä työhömme (arvosana 9,5/10), ja monet heistä palaavat asiakkaiksi yhä uudestaan.

Olemme apunasi, kun kaipaat puolueetonta näkemystä teknologiavalintoihin, kirkastusta palvelukonseptin ideaan, tarkennusta vaatimusten määrittelyyn, konkreettista tukea tarjouskilpailuun tai ohjausta toteutusprojektin läpivientiin.

Ota selvää firmastamme

Miten erotumme kilpailijoistamme?

 • Digipalveluiden suunnitteluun erikoistuminen

  Olemme erikoistuneet digipalveluiden laadukkaaseen suunnittelutyöhön ja vaatimusmäärittelyyn. Missiomme on auttaa asiakkaita onnistumaan hankkeissaan luomalla mahdollisimman hyvät lähtökohdat toteutusvaiheelle – oli sitten kyse ketterästä toteutuksesta omalla tiimillä tai kumppanin kanssa tehtävästä hankkeesta tai julkisesti kilpailutettavasta urakasta.

 • Emme myy koodausta emmekä lisenssejä

  Moni teknologiakonsultti suosittelee asiakkailleen teknisiä ratkaisuja, joita sama talo myös toteuttaa. Meillä tätä vinoumaa ei ole, koska meiltä ei voi ostaa koodausta tai lisenssejä eikä meillä ole riippuvuuksia teknologiatoimittajiin. Näkökulmamme ohjelmistomarkkinaan on laaja-alainen. Tavoitteena on aina löytää asiakkaalle parhaiten soveltuva ohjelmistoratkaisu, oli se sitten räätälöity ratkaisu, saas-palvelu, avoimen lähdekoodin alusta tai näiden yhdistelmä.

 • Tehokkuus, tavoitteellisuus ja tuloksellisuus

  Toimeksiannoillemme sovitaan aina konkreettinen lopputuotos, jonka avulla asiakas pääsee hankkeessaan eteenpäin. Hioutuneiden menetelmiemme ja kokeneiden konsulttiemme ansiosta pystymme tuottamaan sen tehokkaasti, yllättävän vähäisillä työmäärillä, ja rahallesi syntyy vastinetta.

Siirry takaisin sivun alkuun