Tekoäly suomalaisessa työympäristössä: Kuinka AI otetaan käyttöön?

Intranet ja digitaalinen työympäristö 2024 -selvityksessämme tarkasteltiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa, miten tekoälyä hyödynnetään eri organisaatioissa. Tulokset osoittavat, että tekoäly on noussut merkittäväksi osaksi monien suomalaisten organisaatioiden digitaalista työympäristöä.

North Patrol on suunnitteluun erikoistunut konsulttitoimisto. Suunnittelemme, autamme teknologiavalinnoissa, kilpailutamme. Emme myy toteutusprojekteja, emmekä lisenssejä, olemme aidosti asiakkaan puolella.

Sami Kalanen

24.10.2024

Sami Kalanen

Tekoälyä hyödynnetään jo laajasti

Yli puolet selvityksen vastaajista kertoi käyttävänsä tekoälyä työssään tavalla tai toisella, ja erityisesti suuret organisaatiot hyödyntävät sen mahdollisuuksia monipuolisesti.

Selvityksen perusteella yleisimpiä käyttökohteita ovat:

  • Tekstintuotanto ja sisällön luominen: Tekoälyä käytetään kirjoittamisen apuvälineenä, esimerkiksi raporttien ja markkinointisisältöjen tuottamisessa.
  • Kielenkäännökset: Konekäännöstyökalut auttavat kääntämään asiakirjoja ja viestintää eri kielille nopeasti ja moneen käyttöön riittävällä tarkkuudella.
  • Datan analysointi: Suurten tietomäärien analysointi tekoälyllä mahdollistaa nopeamman päätöksenteon ja paremman liiketoimintatiedon hyödyntämisen.
  • Kokousmuistiinpanojen automatisointi: Tekoäly kirjaa ja tiivistää kokousten tärkeimmät asiat, säästäen aikaa ja parantaen dokumentaation tarkkuutta.
  • Tiedon haun tehostaminen: Tekoäly auttaa työntekijöitä löytämään tarvittavat tiedot nopeasti, mikä parantaa tiedonhallintaa ja tehokkuutta.

Näiden lisäksi tekoälyä käytetään myös asiakaspalvelussa, ennakoivassa analytiikassa ja työprosessien automatisoinnissa.

Meillä organisaatio käyttää havaintojeni mukaan yllättävän sujuvasti AI:ta.

Copilot tuo tekoälyn organisaatioihin

Selvityksessä useimmin mainittu tekoälytyökalu oli Microsoft Copilot, jonka käyttöönotto oli jo tehty tai suunnitteilla noin joka viidennellä vastaajaorganisaatiolla. Copilot on tekoälypohjainen apuri, joka on integroitu Microsoft 365 -sovelluksiin, kuten Wordiin, Exceliin, PowerPointiin ja Outlookiin sekä Microsoft Dynamics -tuotteisiin. Copilot hyödyntää kehittyneitä kielimalleja, kuten OpenAI:n GPT-teknologiaa.

Organisaatiot pyrkivät käyttämään Microsoft Copilotia erityisesti työn tehostamiseen ja rutiinitehtävien automatisointiin. Sitä käytetään esimerkiksi raporttien kirjoittamiseen, kokousmuistiinpanojen laatimiseen sekä kielenkäännöksiin. Tavoitteena on myös parantaa tiedon löydettävyyttä M365-ympäristössä. Copilotin käyttöönotolla pyritään vapauttamaan aikaa vaativampiin työtehtäviin ja parantamaan organisaation tuottavuutta.

Isot odotukset erityisesti Microsoftin Copilotin suhteen, sillä se toivon mukaan tuo mukanaan ratkaisuja SharePoint-intranetin löydettävyyshaasteisiin.

Monet organisaatiot ovat vasta kokeilu- tai pilotointivaiheessa, mutta Copilotin laajempaa käyttöönottoa valmistellaan siltä odotettujen hyötyjen vuoksi. Copilotin käyttöönotossa organisaatioita arveluttavat erityisesti tietoturvaan liittyvät kysymykset, ja he laativat ohjeistuksia ja linjauksia varmistamaan sen vastuullisen ja tehokkaan käytön.

Copilotin käyttöön liittyvät kustannukset ovat merkittäviä, mikä hidastaa sen laajempaa käyttöönottoa monissa organisaatioissa. Microsoft 365 Copilotin listahinta tällä hetkellä on 28,10€/käyttäjä/kk eli se yksistään maksaa paljon enemmän kuin muu Microsoft 365 -paketti yhteensä.

Edelläkävijät tekevät omia sovelluksia

Edelläkävijäorganisaatiot hyödyntävät tekoälyä jo nyt liiketoiminnan kannalta kriittisissä sovelluksissa. Osa selvitykseemme vastanneista suurista organisaatioista kertoi kehittäneensä omia tekoälysovelluksia, joita hyödynnetään esimerkiksi tiedonhallinnassa ja datan analysoinnissa.

Osa organisaatioista käyttää räätälöityjä chatbotteja ja virtuaaliavustajia, jotka vastaavat asiakaskysymyksiin tai auttavat sisäisissä prosesseissa. Yksi vastaajista kertoi organisaation ottaneen käyttöön heille räätälöidyn oman GPT-kielimallin, jolla tekoäly saadaan ”ymmärtämään” paremmin juuri oman organisaation kannalta relevantteja aiheita.

Yhtiössämme on jo käytössä oma tekoäly, jota koulutamme ja käytämme ahkerasti kaikissa yksiköissämme.

Lisäksi eräät organisaatiot ovat rakentaneet tekoälytyökaluja helpottamaan dokumenttien ja tietojen hakua. Räätälöityjä tekoälysovelluksia sovelluksia käytetään myös sisällöntuotannon automatisointiin ja kielenkäännöksiin. Omilla tekoälysovelluksilla organisaatiot voivat myös tehostaa liiketoimintaprosessejaan.

Käyttöönoton haasteet

Vaikka tekoäly tarjoaa paljon mahdollisuuksia, sen käyttöönotossa on myös haasteita.

Tietoturva on selvityksen perusteella yksi suurimmista huolenaiheista. Monissa organisaatioissa mietitään tarkasti, miten estää yrityksen sisäisten tietojen päätyminen julkisiin tekoälymalleihin. Tämä on saanut yritykset kehittämään tiukkoja tietoturvakäytäntöjä ja valvomaan tekoälyn käyttöä tarkasti.

Tietoturva on toimialallamme huomioitava tarkasti, joten ihan sumeilematta sitä ei voida hyödyntää vielä.

Osaamisen puute on toinen merkittävä este. Tekoäly vaatii uutta osaamista ja koulutusta, ja monilla työntekijöillä ei vielä ole tarvittavia taitoja tekoälytyökalujen tehokkaaseen käyttöön. Organisaatiot pyrkivätkin paikkaamaan tätä aukkoa tarjoamalla henkilöstölleen tekoälykoulutusta ja -perehdytystä.

Tekoälyn käytössä ongelmana on myös tiedon luotettavuus ja niin sanottu hallusinointi. Kielimalleihin perustuvat järjestelmät saattavat toisinaan tuottaa virheellistä tai jopa täysin keksittyä tietoa, erityisesti silloin, kun niillä on käytettävissään vähän aineistoa käsiteltävästä aiheesta. Organisaatioiden onkin tärkeää tunnistaa tämä riski ja varmistaa, että tekoälyn tuottama tieto tarkistetaan huolellisesti ennen sen käyttöä päätöksenteossa tai julkaisuissa

Tekoälyn käyttöönotto on vasta alussa

Tekoälyn hyödyntäminen suomalaisissa organisaatioissa on selvästi yleistymässä, ja sen rooli osana digitaalista työympäristöä vahvistuu jatkuvasti. Teknologian kehityksen myötä tekoälyratkaisujen käyttöönotto helpottuu, ja niiden tuomat hyödyt lisääntyvät.

Selvityksen perusteella organisaatiot ovat tyypillisesti lähteneet liikkeelle kokeilu- ja pilotointivaiheen kautta. Tekoälyn koekäyttö aloitetaan pienimuotoisilla projekteilla, joissa testataan tekoälyn soveltuvuutta erilaisiin tehtäviin. Kokeilut auttavat organisaatioita ymmärtämään tekoälyn mahdollisuudet ja rajoitteet ennen laajempaa käyttöönottoa.

Erilaisia kokeiluja tekoälyn hyödyntämisestä työssä on parhaillaan menossa. Tavoitteena on löytää ne käyttötapaukset ja käyttäjät, joille tekoälystä on hyötyä.

Tekoäly on jo nyt merkittävä työkalu monille organisaatioille, ja sen rooli työelämässä kasvaa jatkuvasti. Tämän hetken tekoälybuumi perustuu pitkälti generatiivisen tekoälyn sovelluksiin. Jatkossa tullaan kuitenkin varmasti tekemään myös erikoistuneempia tekoälyratkaisuja, jotka integroituvat nykyistä tiukemmin organisaation ydinprosesseihin. Tulevina vuosina tekoälystä tulee siten entistä kiinteämpi osa organisaatioiden päivittäistä toimintaa.

PS. Sinua voisi kiinnostaa tulossa oleva ilmainen webinaarimme: Onnistu verkkopalvelu-uudistuksen läpiviennissä (20.11.2024 klo 10:00). Ilmoittaudu webinaariin

Lue palveluistamme Pyydä tarjous

Sami Kalanen

DI Sami Kalanen on hankesuunnittelun, vaatimusmäärittelyjen ja kilpailutuksien asiantuntija. Sami konsultoi asiakkaita hankkeiden valmistelussa ja vaatimusten määrittelyssä sekä tukee asiakkaita projektien kilpailuttamisessa ja toimittajan työn valvonnassa. Hänen erityisalueitaan ovat mm. laajat, teknisesti haastavat verkkopalveluprojektit sekä julkishallinnon kilpailutukset.

Sami on työskennellyt verkkopalveluprojektien parissa 90-luvun puolivälistä lähtien. Aiemmassa työhistoriassaan Sami on toiminut mm. suuressa teollisuuskonsernissa verkkopalveluiden tilaajana, johtotehtävissä verkkopalveluja toimittavissa yrityksissä, puolueettoman konsultointitoimiston toimitusjohtajana ja partnerina sekä teleoperaattorin tuotepäällikkönä.

Intranetit ja digitaaliset työympäristöt

Autamme intranettien ja muiden työympäristöratkaisujen suunnittelussa, määrittelyssä ja kilpailuttamisessa. Etsimme oikean palvelukonseptin ja siihen soveltuvimmat työkalut sisäiseen viestintään, tiedon etsimiseen, työtehtävien hallintaan, osaamisen jakamiseen, työn johtamiseen, vuorovaikutukseen ja yhteistyöhön.

Lue palveluistamme

Pyydä tarjous

North Patrol auttaa onnistumaan

Meitä on kymmenen konsulttia, kaikki kokeneita suunnittelijoita tai teknologia-asiantuntijoita. Joka vuosi viemme läpi yli 50 projektia, joissa autamme hankkeensa eri vaiheissa olevia asiakkaitamme luomaan uusia digipalveluja ja tietojärjestelmiä. Asiakkaamme ovat olleet erittäin tyytyväisiä työhömme (arvosana 9,5/10), ja monet heistä palaavat asiakkaiksi yhä uudestaan.

Olemme apunasi, kun kaipaat puolueetonta näkemystä teknologiavalintoihin, kirkastusta palvelukonseptin ideaan, tarkennusta vaatimusten määrittelyyn, konkreettista tukea tarjouskilpailuun tai ohjausta toteutusprojektin läpivientiin.

Ota selvää firmastamme

Miten erotumme kilpailijoistamme?

  • Digipalveluiden suunnitteluun erikoistuminen

    Olemme erikoistuneet digipalveluiden laadukkaaseen suunnittelutyöhön ja vaatimusmäärittelyyn. Missiomme on auttaa asiakkaita onnistumaan hankkeissaan luomalla mahdollisimman hyvät lähtökohdat toteutusvaiheelle – oli sitten kyse ketterästä toteutuksesta omalla tiimillä tai kumppanin kanssa tehtävästä hankkeesta tai julkisesti kilpailutettavasta urakasta.

  • Emme myy koodausta emmekä lisenssejä

    Moni teknologiakonsultti suosittelee asiakkailleen teknisiä ratkaisuja, joita sama talo myös toteuttaa. Meillä tätä vinoumaa ei ole, koska meiltä ei voi ostaa koodausta tai lisenssejä eikä meillä ole riippuvuuksia teknologiatoimittajiin. Näkökulmamme ohjelmistomarkkinaan on laaja-alainen. Tavoitteena on aina löytää asiakkaalle parhaiten soveltuva ohjelmistoratkaisu, oli se sitten räätälöity ratkaisu, saas-palvelu, avoimen lähdekoodin alusta tai näiden yhdistelmä.

  • Tehokkuus, tavoitteellisuus ja tuloksellisuus

    Toimeksiannoillemme sovitaan aina konkreettinen lopputuotos, jonka avulla asiakas pääsee hankkeessaan eteenpäin. Hioutuneiden menetelmiemme ja kokeneiden konsulttiemme ansiosta pystymme tuottamaan sen tehokkaasti, yllättävän vähäisillä työmäärillä, ja rahallesi syntyy vastinetta.

Siirry takaisin sivun alkuun