Lahden kaupungin erottuva kuntasivusto – North Patrol hankintakonsulttina

Lahden kaupunki julkaisi syyskuussa uudet Lahti.fi-verkkosivut. Uudistus tuli ajankohtaiseksi, kun vanhan SharePoint-sivuston tuki oli loppumassa, saavutettavuusdirektiivi vaati muutoksia ja Lahti oli nimetty vuoden 2021 Euroopan ympäristöpääkaupungiksi.

Uusi Lahti.fi on ensisijaisesti nykyisille asukkaille, joten uudessa verkkopalvelussa panostetaan kaupunkilaisten palveluihin. Nykyiset asukkaat ja kaupungin palveluiden asiakkaat ohjataan tunnistamaan verkkosivuilta aihepiirejä ja sisältöalueita, joita he ovat etsimässä.

North Patrol on suunnitteluun erikoistunut konsulttitoimisto. Suunnittelemme, autamme teknologiavalinnoissa, kilpailutamme. Emme myy toteutusprojekteja, emmekä lisenssejä, olemme aidosti asiakkaan puolella.

20.10.2020

Anna Availa

”Uudistuksessa huomioitiin etenkin mobiili käyttökokemus ja asiakkaan polut sekä visuaalinen ilme”, summaa tavoitteita Lahden kaupungin viestintäpäällikkö Senni Moksu.

Lahden kaupungin verkkosivusto eroaa tyypillisestä kuntien verkkopalvelukokonaisuudesta siinä, että Lahdessa matkailun, kulttuurin, terveyden ja hyvinvoinnin sekä elinvoiman tarpeisiin on jo olemassa sivustot eivätkä ne kuuluneet uusittavan sivuston kokonaisuuteen. Näin ollen uusi Lahti.fi-sivusto voi keskittyä nimenomaan nykyisten ja tulevien lahtelaisten palveluihin, joita kaupunki asukkailleen tuottaa. ”Raja ei luonnollisesti ole jyrkkärajainen, vaan myös uudella Lahti.fi-sivustolla on paljon asiaa yrittäjälle ja siellä on kiinnostavaa sisältöä tuleville asukkaille ja matkailijoille”, Moksu kuvaa sisältöä.

Erilaisia ratkaisuja

Uudella verkkosivustolla panostettiin visuaalisuuteen, mutta kuvien määrää vähennettiin. Visuaalisuuteen satsaaminen näkyy erottuvuudessa, ikonien käytössä ja muotokielessä. Kuntasivustojen näkökulmasta Lahden sivusto on rohkeasti lähtenyt omalle visuaaliselle tielleen ja kohdentanut sisällöt nimenomaan palvelujen näkökulmasta.

Tyypillisistä kuntasivustoratkaisuista poiketen Lahti päätyi esittämään päänavigaation suljettuna ”hampurilaisvalikkona”. Moksu kertoo, että ratkaisuun päädyttiin mobiilikäytön vuoksi. Valikkoratkaisu on ollut onnistunut eikä se ole kirvoittanut kaupunkilaisilta kriittisiä palautteita.

Uudenlaisia toiminnallisuuksia vanhaan sivustoon verrattuna ovat esimerkiksi kaavaprosessien esittäminen ja infografiikoiden tuottaminen helposti.  Lisää uudistuksia on luvassa, kun Lahden perusopetuksen Pedanet-sivut jäävät pelkästään oppimisjärjestelmän käyttöön ja koulut saavat uudet, omat sivunsa Lahti.fi-palveluun.

Laajan organisaation sisällöntuoton haasteet

Sivuston uusimisen yhteydessä haluttiin huolehtia myös ylläpitämisen helppoudesta: jotta sivuston sisältö on kiinnostavaa ja tuoretta, sen ylläpitämisen on oltava helppoa. ”Ylläpidon näkökulma huomioitiin jo teknologiavalinnassa, mutta eritoten ylläpitäjille tarjottiin runsaasti etä- ja läsnäkoulutusta sekä tukea. Esimerkiksi uuden verkkopalvelun lay out -malleja käytiin läpi päivittäjien kanssa, jotta he konkreettisesti näkivät uuden julkaisujärjestelmän mahdollisuudet”, Moksu kertoo.

”Laajan organisaation eri yksiköiden sitoutuminen vaihteli: osa lähti heti miettimään, mitä mahdollisuuksia uusi järjestelmä antaa ja miten omaa sivustoa voi uudistaa; osa ei ollut yhtä valmiina uudistuksiin”, muistelee Moksu.

”Virkamiesten on ajoittain vaikea irrottautua organisaationäkökulmasta. Lisäksi työpöydän takana päivittäjät rakentavat verkkosivustoa tietokoneen ruudulla, kun taas käyttäjät lukevat sivustoa mobiilisti. Onkin tärkeää, että sisältöä suunniteltaessa ja tuottaessa tarkistetaan, miltä sisältö näyttää kapealta mobiilinäytöltä – miten paljon tekstiä voi olla ja miten palikat järjestäytyvät”, Moksu muistuttaa.

Aikataulu ja budjetti piti

Teknologioita vertailtaessa WordPress valikoitu julkaisualustaksi sen helppokäyttöisyyden, toimittajien runsauden ja edullisten elinkaarikustannusten takia. Lahteen asennettiin Multisite-ratkaisu, jotta Wellamo-opisto ja Lahden seudun liikenne saavat samaan kokonaisuuteen omat sivustonsa ja jatkossa kampanjoille voidaan luoda sivustoja helposti.

Projekti eteni suunnitelmien mukaisesti koronakeväästä huolimatta. Moksu itse toimi projektin aikana täysaikaisena projektipäällikkönä. Reilun vuoden päästä siitä, kun teknologiavalinta oli tehty, uusi sivusto oli julkaistu.

Moksu iloitsee, että verkkosivustouudistus pysyi aikataulussaan ja budjetissaan. ”Huolellinen kilpailutus varmisti, sen että projektin kustannukset pysyivät kurissa eikä ennakoitu budjetti päässyt karkaamaan.”

Onnistuneen lopputuloksen takasi hyvät kumppanit: teknologian ja sopivan toteuttajakumppanin valinnassa auttoi North Patrol ja uuden Lahti.fi:n toteutti Geniem. Moksu korostaa, että jos omaa osaamista ei löydy, palveluita kannattaa ostaa.

Hankkeen tiedot

Lahti.fi

Teknologia-alusta: WordPress
Hankkeen kokonaishintaluokka: n. 130 000 €

Hankkeen keskeisiä vaiheita:

 • Toukokuu – elokuu 2019: Teknologiavalinta, North Patrol
 • Syyskuu – joulukuu 2019: Hankintakonsultointi, North Patrol
 • Tammikuu – syyskuu 2020: Tekninen toteutus, Geniem
 • Kesäkuu – syyskuu 2020: Sisällönsyöttö
 • Syyskuu 2020 – Julkaisu

Huoleton Hilma-kilpailutus?

Julkishallinnon kilpailutuksissa hankintalaki antaa omat reunaehtonsa tarjouskilpailun läpivientiin. North Patrolin vankka kokemus julkisten hankintojen konsultoinnissa vapauttaa sinut keskittymään digipalvelusi olennaisuuksiin, kun me huolehdimme lakisääteisten velvoitteiden täyttymisestä.

PS. Sinua voisi kiinnostaa tulossa oleva ilmainen webinaarimme: Intranet ja digitaalinen työympäristö 2024 -selvityksen tulokset (11.9.2024 klo 10:00). Ilmoittaudu webinaariin

Lue palveluistamme Pyydä tarjous

Anna Availa

FM, KK Anna Availa on verkkoviestinnän sekä sisäisten ja ulkoisten verkkopalvelujen asiantuntija. Anna konsultoi asiakkaita verkkohankkeiden valmistelussa, vaatimusten määrittelyssä ja konseptisuunnittelussa.

Anna on työskennellyt verkkoviestinnän parissa useissa organisaatioissa julkisella ja yksityisellä sektorilla. Yritysten ja kaupunkiorganisaation viestintäpäällikkönä hän on kehittänyt voimakkaasti verkkoviestintää ja luonut organisaatioiden sähköisen viestinnän kokonaisuuksia, joista ovat löytyneet verkkopalvelujen ja introjen lisäksi muun muassa verkkolehdet, -vuosikertomukset ja -lehdet sekä sisäiset ja ulkoiset sosiaaliset mediat.

Annalla on parinkymmenen vuoden ajalta kokemusta lukuisista järjestelmistä, teknologioista ja toimittajista. Johtoryhmätyöskentely useissa organisaatioissa on antanut ymmärryksen siitä, miten liiketoimintaa tuetaan verkkoviestinnän keinoin.

Työssään Anna on vastannut viestintäjärjestelmistä ja toiminut useissa eri rooleissa kehittäessään ja ylläpitäessään niitä niin projektien vetäjänä kuin sisällöntuottajana.

Tietosivustot

Autamme laajojen tietosivustojen suunnittelussa, määrittelyssä ja kilpailuttamisessa. Muotoilemme konseptin, tietorakenteet, käyttökokemuksen ja toiminnot hyötypalveluksi, jota on miellyttävä käyttää, helppoa ylläpitää ja kustannustehokasta kehittää koko elinkaarensa ajan.

Lue palveluistamme

Pyydä tarjous

North Patrol auttaa onnistumaan

Meitä on kymmenen konsulttia, kaikki kokeneita suunnittelijoita tai teknologia-asiantuntijoita. Joka vuosi viemme läpi yli 50 projektia, joissa autamme hankkeensa eri vaiheissa olevia asiakkaitamme luomaan uusia digipalveluja ja tietojärjestelmiä. Asiakkaamme ovat olleet erittäin tyytyväisiä työhömme (arvosana 9,5/10), ja monet heistä palaavat asiakkaiksi yhä uudestaan.

Olemme apunasi, kun kaipaat puolueetonta näkemystä teknologiavalintoihin, kirkastusta palvelukonseptin ideaan, tarkennusta vaatimusten määrittelyyn, konkreettista tukea tarjouskilpailuun tai ohjausta toteutusprojektin läpivientiin.

Ota selvää firmastamme

Miten erotumme kilpailijoistamme?

 • Digipalveluiden suunnitteluun erikoistuminen

  Olemme erikoistuneet digipalveluiden laadukkaaseen suunnittelutyöhön ja vaatimusmäärittelyyn. Missiomme on auttaa asiakkaita onnistumaan hankkeissaan luomalla mahdollisimman hyvät lähtökohdat toteutusvaiheelle – oli sitten kyse ketterästä toteutuksesta omalla tiimillä tai kumppanin kanssa tehtävästä hankkeesta tai julkisesti kilpailutettavasta urakasta.

 • Emme myy koodausta emmekä lisenssejä

  Moni teknologiakonsultti suosittelee asiakkailleen teknisiä ratkaisuja, joita sama talo myös toteuttaa. Meillä tätä vinoumaa ei ole, koska meiltä ei voi ostaa koodausta tai lisenssejä eikä meillä ole riippuvuuksia teknologiatoimittajiin. Näkökulmamme ohjelmistomarkkinaan on laaja-alainen. Tavoitteena on aina löytää asiakkaalle parhaiten soveltuva ohjelmistoratkaisu, oli se sitten räätälöity ratkaisu, saas-palvelu, avoimen lähdekoodin alusta tai näiden yhdistelmä.

 • Tehokkuus, tavoitteellisuus ja tuloksellisuus

  Toimeksiannoillemme sovitaan aina konkreettinen lopputuotos, jonka avulla asiakas pääsee hankkeessaan eteenpäin. Hioutuneiden menetelmiemme ja kokeneiden konsulttiemme ansiosta pystymme tuottamaan sen tehokkaasti, yllättävän vähäisillä työmäärillä, ja rahallesi syntyy vastinetta.

Siirry takaisin sivun alkuun