Intranetteihin erikoistuneet yritykset Suomessa vuonna 2012

Otathan huomioon, että tämä artikkeli on yli 12 vuotta vanha, joten sisältö ja linkit eivät ole välttämättä ihan ajan tasalla. Tuoreempana lukemisena sinua voisi kiinnostaa vaikkapa jokin näistä artikkeleista:

Myönnetään. Intranet-palveluiden suunnittelu ja toteutus ei ole niitä seksikkäimpiä IT-alan hommia. Mutta jonkun ne pitää hoitaa. Ja mielellään hyvin.

North Patrol on suunnitteluun erikoistunut konsulttitoimisto. Suunnittelemme, autamme teknologiavalinnoissa, kilpailutamme. Emme myy toteutusprojekteja, emmekä lisenssejä, olemme aidosti asiakkaan puolella.

Intranetteja tarvitaan kaikissa vähänkin isommissa organisaatioissa tuomaan järjestystä kaaokseen. Parhaimmillaan intranetit voivat myös olla todella merkittäviä tehokkuuden lisääjiä ja työmotivaation edistäjiä. Siksi on todella hämmentävää, että intranetteihin erikoistuneita toimijoita tuntuu Suomessa olevan vain kourallinen. Missä ovat kaikki intohimoiset intranet-kehittäjät?

Tämän artikkelin tavoitteena on kannustaa yrityksiä esiin, ja kertomaan itsestään äänekkäämmin. Siksi tässä artikkelissa esitetty lista on hyvin lyhyt. Se listaa vain toimijat jotka ovat päättäneet tunnustaa avoimesti tekevänsä intranetteja, ja olevansa kiinnostuneita aiheesta.

Intranet-projekteista ”aidosti kiinnostuneet” yritykset Suomessa vuonna 2012:

 1. Sininen Meteoriitti. Suunnittelua, toteutusta ja blogikirjoituksia. Tietotyömaa-blogissa ehdottomasti alan parhaita kirjoituksia intranet-kentästä. Esimerkiksi Virpi Blomin ansiokas blogiartikkeli intranettien monikielisyysratkaisuista. Ottakaa mallia kilpailijat.
 2. Sulava. Rakastunut ensisijaisesti Microsoftiin ja fiksumpaan tietotyöhön, mutta intranet-aihepiiriä sivutaan blogissa säännöllisesti.
 3. atBusiness. Referenssejä ja blogikirjoituksia tasaiseen tahtiin aiheesta. Aavistuksen ominaisuusvetoista Microsoft-juttua blogissa, mutta firmasta löytyy kyllä myös intranettien suunnitteluosaamista.
 4. Adage. Käytettävyysfirma joka suunnittelee ja käytettävyystestaa intranetteja ihan ’business as usual’. Samaan ei moni pysty.
 5. Ambientia. Laaja-alainen softafirma, joka edustaa mm. Atlassianin tuotteita. Pääsee listalle, koska on erikoistunut Confluenceen jota voi pitää lähestulkoon ainoana SharePointin todellisena haastajana viestinnällisten intranettien saralla. Esitellyt viime aikoina mm. Finnairin intranettia casena, josta monen SharePoint-kilpailijan kannattaisi olla jo melkein peloissaan.

Haastajia listalle on lukuisia. Solita esimerkiksi on viime aikoina nostanut profiiliaan mm. ”Suomen paras intranet -kisallaan”. Myös Logica on toteuttanut todella paljon merkittäviä intranetteja, mutta ei silti mainitse edes koko sanaa omalla verkkosivustollaan. Siksi Logicalla ei tälle listalle ole mitään asiaa. Monet SharePoint-talot myös korostavat verkkosivustollaan tiedonhallinnan ja teknologian osaamista ja intranet-osaaminen on todella vaikea sivustolta todentaa, esimerkiksi Systems Garden. Lisäksi introja toteuttavat tasaisesti isojen toimijoiden lisäksi myös keskisuuret integraattorit, kuten esimerkiksi KnowIT ja HiQ. Nämäkin tosin ovat enemmän ”yleisosaavia” integraattoreita, joille intranet on lähinnä yksi ohjelmistoprojekti muiden joukossa.

Digitoimistot olivat joskus enemmänkin intranet-kentällä läsnä, mutta nykyisin Verkkojulkaisut erottuu suorastaan joukosta esittelemällä sivustollaan innokkaasti myös intranet-referenssejä. Muita intraneteista innostuneita digitoimistoja ei taidakaan juuri olla. Ei ainakaan julkisesti innostuneita (ja niitä haettiin tässä ensisijaisesti).

Intranet-kehittämisen konsultteja on myös harvassa. Edes Tatu Kuivalahti ei mainitse sivuillaan sanaa intranet, vaikka hän on intranet-projekteissa ollut asiakkaan apuna varsin paljon.

Varsin tyypillistä konsulteille onkin, että intohimo kohdistuu enemmän järjestelmään kuin siihen mitä sillä tehdään. Esimerkiksi Sulavalla intohimoa on jakaa vaikka muille, mutta intohimon kohteena ovat blogijutuissakin korostuneesti järjestelmien ominaisuudet. Sisällöllistä intohimoa intranetteja kohtaan löytääkin edelleen todennäköisimmin viestintätoimistoista, jotka ovat erikoistuneet isojen organisaatioiden sisäiseen viestintään. Toteutuksen kumppaneiksi näistä toimistoista vain ei käytännössä ole. 

Onkin ehkä hieman omituista, että viestintätoimistot ja it-talot eivät ole kumppanoituneet tällä alueella lainkaan. Toisaalta intranetteihin erikoistuneet it-talot ovat todella niin harvassa, että tällaisia kilpailukeinoja ei liene ollut tarvetta käyttää.

Puuttuuko joku listalta? Kommenteissa saa ilmiantaa myös intraneteista innostuneita yrityksiä jotka eivät ole erityisen aktiivisia verkossa, mutta joilla on mielestänne muutoin riittäviä meriittejä.

PS. Sinua voisi kiinnostaa tulossa oleva ilmainen webinaarimme: Parhaat muotoiluratkaisut tuote- ja palvelusivuille (15.5.2024 klo 10:00). Ilmoittaudu webinaariin

Lue palveluistamme Pyydä tarjous

Perttu Tolvanen

KTM Perttu Tolvanen on digitaalisten palveluiden suunnittelun, arkkitehtuuriratkaisujen ja kumppanivalintojen asiantuntija. Perttu konsultoi asiakkaita hankkeiden valmistelussa ja vaatimusten määrittelyssä sekä tukee asiakkaita teknologia- ja toteuttajakumppaneiden valinnassa.

Pertulla on yli viidentoista vuoden kokemus erilaisista web-, extranet- ja intranet-projekteista mm. projektipäällikön, suunnittelijan ja konsultin rooleissa. Aiemmassa työhistoriassaan Perttu on toiminut tilaajana ja projektipäällikkönä suuressa mediayhtiössä, sisällönhallintajärjestelmien konsulttina isossa IT-alan yrityksessä sekä itsenäisenä, riippumattomana konsulttina omassa yrityksessään. Hän on myös tunnettu kouluttaja ja bloggaaja. Perttu on myös päätoimittaja web-aiheisessa Vierityspalkki.fi -blogissa.

Digitaaliset työympäristöt

Autamme intranettien ja muiden työympäristöratkaisujen suunnittelussa, määrittelyssä ja kilpailuttamisessa. Etsimme oikean palvelukonseptin ja siihen soveltuvimmat työkalut sisäiseen viestintään, tiedon etsimiseen, työtehtävien hallintaan, osaamisen jakamiseen, työn johtamiseen, vuorovaikutukseen ja yhteistyöhön.

Lue palveluistamme

Pyydä tarjous

North Patrol auttaa onnistumaan

Meitä on kymmenen konsulttia, kaikki kokeneita suunnittelijoita tai teknologia-asiantuntijoita. Joka vuosi viemme läpi yli 50 projektia, joissa autamme hankkeensa eri vaiheissa olevia asiakkaitamme luomaan uusia digipalveluja ja tietojärjestelmiä. Asiakkaamme ovat olleet erittäin tyytyväisiä työhömme (arvosana 9,5/10), ja monet heistä palaavat asiakkaiksi yhä uudestaan.

Olemme apunasi, kun kaipaat puolueetonta näkemystä teknologiavalintoihin, kirkastusta palvelukonseptin ideaan, tarkennusta vaatimusten määrittelyyn, konkreettista tukea tarjouskilpailuun tai ohjausta toteutusprojektin läpivientiin.

Ota selvää firmastamme

Miten erotumme kilpailijoistamme?

 • Digipalveluiden suunnitteluun erikoistuminen

  Olemme erikoistuneet digipalveluiden laadukkaaseen suunnittelutyöhön ja vaatimusmäärittelyyn. Missiomme on auttaa asiakkaita onnistumaan hankkeissaan luomalla mahdollisimman hyvät lähtökohdat toteutusvaiheelle – oli sitten kyse ketterästä toteutuksesta omalla tiimillä tai kumppanin kanssa tehtävästä hankkeesta tai julkisesti kilpailutettavasta urakasta.

 • Emme myy koodausta emmekä lisenssejä

  Moni teknologiakonsultti suosittelee asiakkailleen teknisiä ratkaisuja, joita sama talo myös toteuttaa. Meillä tätä vinoumaa ei ole, koska meiltä ei voi ostaa koodausta tai lisenssejä eikä meillä ole riippuvuuksia teknologiatoimittajiin. Näkökulmamme ohjelmistomarkkinaan on laaja-alainen. Tavoitteena on aina löytää asiakkaalle parhaiten soveltuva ohjelmistoratkaisu, oli se sitten räätälöity ratkaisu, saas-palvelu, avoimen lähdekoodin alusta tai näiden yhdistelmä.

 • Tehokkuus, tavoitteellisuus ja tuloksellisuus

  Toimeksiannoillemme sovitaan aina konkreettinen lopputuotos, jonka avulla asiakas pääsee hankkeessaan eteenpäin. Hioutuneiden menetelmiemme ja kokeneiden konsulttiemme ansiosta pystymme tuottamaan sen tehokkaasti, yllättävän vähäisillä työmäärillä, ja rahallesi syntyy vastinetta.

Siirry takaisin sivun alkuun