Viimeisen vuoden aikana moni alan firma ja asiantuntija on aktivoitunut blogirintamalla. Osa on aloittanut blogin oman sivustonsa oheen, toiset ovat ryhtyneet johonkin yhteisblogiprojektiin.
North Patrol on suunnitteluun erikoistunut konsulttitoimisto. Suunnittelemme, autamme teknologiavalinnoissa, kilpailutamme. Emme myy toteutusprojekteja, emmekä lisenssejä, olemme aidosti asiakkaan puolella.
Joka tapauksessa tietotyöstä ja intraneteista on kirjoitettu varsin aktiivisesti viime aikoina. Tässä artikkelissa on poimintoja ja linkkejä aktiivisimpiin kirjoittelijoihin ja organisaatioihin.
Esimerkiksi IT-alan aktiivisin mediajulkaisu Tietoviikko on huomannut tietotyön trendikkyyden, mutta verkkosivustolla tämä ei näy käytännössä. Tietoviikon sivustohan on pääasiallisesti markkinapaikka IT-alan firmoille, ja sitä kautta myös varsin sekalainen sillisalaatti. Intranet-projektipäällikön kannalta kiinnostavin osio lienee Microsoftin sponsoroima MS Areena*, jossa julkaistaan Microsoftin tuotteita hehkuttavia kirjoituksia eri asiantuntijoilta. Etenkin pilvipalveluiden kehityksestä voi Tietoviikon kautta saada paljon hajatietoa, mutta käytännössä Tietoviikko ei hanketta suunnittelevalle intranet-projektipäällikölle ole pakollista luettavaa.
Tietotyö-teeman ympärillä julkaistaan myös monenlaisia teemablogeja. Esimerkiksi IBM:n ja World Design Capital Helsinki 2012 -vuoden yhteishanke tuottaa aktiivisesti uusia blogiartikkeleita ”älykkäästä työstä”*. Juttujen aihepiirit vain vaihtelevat laajasti fiksusta työelämästä aina jonnekin sosiaalisen median ilmiöihin. Täten käytännön projektityöhön nämäkään erilaiset teemablogit eivät yleensä tarjoa kuin satunnaisia apuja.
Sitä vastoin monen alan firman omat blogit ja artikkelit ovat paljon hyödyllisempää luettavaa. Tosin myös alan firmojen blogeissa toiminta on usein keskittynyt enemmän määrään kuin laatuun. Lyhyitä ja sekavia yksittäisen tuotteen myyntipuheita löytyy melkein jokaisen alan firman blogista kymmenittäin – ellei enemmän. Tässä kuitenkin muutamia helmiä, joita on sattunut viime aikoina silmään:
- Esko Kilpi bloggaa tasaisesti tietotyön johtamisesta ja siihen liittyvistä ilmiöistä.* Blogi on toki usein hyvin teoreettinen ja korkealla tasolla liikkuva, mutta siitä huolimatta yksi kotimaisen tietotyön kärkiblogeja. Jos englannin lukeminen ei kiinnosta, niin herra Kilven juttuihin voi tutustua myös kätevästi YouTubesta löytyvien kymmenien videoiden kautta: Esko Kilpi YouTubessa*.
- SharePointilla intranetteja tekevä AtBusiness bloggaa tasaisesti ja laajalla aihepiirillä. Seassa on ajoittain ihan asiallisia juttuja intranet-aiheista. Esimerkkinä vaikkapa Vitikan Juhan muistutus siitä, että hyvien hakutuloksien saaminen edellyttää jatkuvaa työtä* – vaikka käytössä olisi parhaat välineet.
- Microsoftin tietotyövälineiden käytössä konsultoiva Sulava tykittää myös blogiinsa tavaraa viikottain. Merkittävä osa Sulavan jutuista on hyvin suoraviivaista Microsoftin kilkkeiden hehkutusta ja temppuvinkkejä, mutta seassa on myös intranet-projektipäälliköille soveltuvaa luettavaa. Esimerkiksi Helinin Petrin ”Älä osta dokumenttienhallintajärjestelmää” -blogijuttu* on hyvä muistutus siitä, että SharePoint on markkinointipuheesta huolimatta ytimeltään dokumenttienhallintajärjestelmä, ja erillisen dokumenttienhallintajärjestelmän sitominen SharePointtiin ei tulisi olla mikään kevyesti tehty päätös. Sulavan blogi myös linkittää aktiivisesti muihin tietolähteisiin ja edellisiin kirjoituksiin.
- Sininen Meteoriitti on bloggausrintamalla uusi tulokas, mutta jo nyt blogista löytyy muutamia lukemisen arvoisia juttuja. Esimerkiksi Pullisen Jarin kirjoitus sosiaalisen intranetin hyödyistä* kertoo miten Meteoriitti itse soveltaa Yammeria omassa toiminnassaan. Meteoriitin sivustolta myös löytyy artikkelisarja*, joka käsittelee SharePointin räätälöintejä. Intranet-projektipäälliköille hyödyllistä luettavaa on esimerkiksi artikkeli, joka käsittelee tyypillisiä räätälöintejä SharePoint-intraneteissa*.
Muitakin intranetteihin keskittyviä blogeja toki löytyy, mutta varsin usein blogit ovat aihepiireiltään kovin laajoja ja sekavia. Monia vaivaa myös kovin suoraviivainen kaupallisuus, ja jopa fiilis siitä että jutut on käännetty suoraan englanninkielisistä materiaaleista. Esimerkiksi Appelsiinin Areena-blogi* sisältää paljon hyviä elementtejä, mutta on blogina lopulta varsin sekalainen esitys monista eri aiheista.
Yllättävän hyvää sisältöä tarjoilee Haaga-Helian ammattikorkeakoulun yritysviestinnän opiskelijoiden toimittama blogi*, jossa on useita artikkeleita intranetin roolista nykypäivän organisaatioissa. Tällaiset kurssiprojektit vain valitettavasti alkavat ja päättyvät varsin nopeasti yleensä.
Ja mikäli kotimaiset blogit eivät tyydytä tiedonnälkää, niin ulkomailta löytyy tietysti paljon valinnanvaraa. Yksi on tosin ylitse muiden ulkomaisista blogeista. Step Two Designs -konsulttifirma on jo vuosia edustanut intranet-asiantuntemuksen terävintä kärkeä maailmassa, ja heidän bloginsa on samaa sarjaa.
Suunnittelemme toimivan intranetin
North Patrolin suunnitteluprojekteissa määritellään toimivimmat työkaluratkaisut kuhunkin intranet-ympäristöön. Lisäksi intranetin palvelumuotoilulla ja prototyypeillä suunnitellaan sellaiset sisältöratkaisut, jotka tukevat sisäistä viestintää, tiedon löydettävyyttä ja arkisista työsuorituksista selviämistä.
Lue intranettien suunnittelupalveluistamme tai varaa suoraan Teams-palaveri Sarin kanssa
PS. Sinua voisi kiinnostaa tulossa oleva ilmainen webinaarimme: Onnistu verkkopalvelu-uudistuksen läpiviennissä (20.11.2024 klo 10:00). Ilmoittaudu webinaariin