Tietotyö ja intranetit ovat muodikas bloggausaihe vuonna 2012

Otathan huomioon, että tämä artikkeli on yli 12 vuotta vanha, joten sisältö ja linkit eivät ole välttämättä ihan ajan tasalla. Tuoreempana lukemisena sinua voisi kiinnostaa vaikkapa jokin näistä artikkeleista:

Viimeisen vuoden aikana moni alan firma ja asiantuntija on aktivoitunut blogirintamalla. Osa on aloittanut blogin oman sivustonsa oheen, toiset ovat ryhtyneet johonkin yhteisblogiprojektiin.

North Patrol on suunnitteluun erikoistunut konsulttitoimisto. Suunnittelemme, autamme teknologiavalinnoissa, kilpailutamme. Emme myy toteutusprojekteja, emmekä lisenssejä, olemme aidosti asiakkaan puolella.

Joka tapauksessa tietotyöstä ja intraneteista on kirjoitettu varsin aktiivisesti viime aikoina. Tässä artikkelissa on poimintoja ja linkkejä aktiivisimpiin kirjoittelijoihin ja organisaatioihin.

Esimerkiksi IT-alan aktiivisin mediajulkaisu Tietoviikko on huomannut tietotyön trendikkyyden, mutta verkkosivustolla tämä ei näy käytännössä. Tietoviikon sivustohan on pääasiallisesti markkinapaikka IT-alan firmoille, ja sitä kautta myös varsin sekalainen sillisalaatti. Intranet-projektipäällikön kannalta kiinnostavin osio lienee Microsoftin sponsoroima MS Areena*, jossa julkaistaan Microsoftin tuotteita hehkuttavia kirjoituksia eri asiantuntijoilta. Etenkin pilvipalveluiden kehityksestä voi Tietoviikon kautta saada paljon hajatietoa, mutta käytännössä Tietoviikko ei hanketta suunnittelevalle intranet-projektipäällikölle ole pakollista luettavaa.

Tietotyö-teeman ympärillä julkaistaan myös monenlaisia teemablogeja. Esimerkiksi IBM:n ja World Design Capital Helsinki 2012 -vuoden yhteishanke tuottaa aktiivisesti uusia blogiartikkeleita ”älykkäästä työstä”*. Juttujen aihepiirit vain vaihtelevat laajasti fiksusta työelämästä aina jonnekin sosiaalisen median ilmiöihin. Täten käytännön projektityöhön nämäkään erilaiset teemablogit eivät yleensä tarjoa kuin satunnaisia apuja.

Sitä vastoin monen alan firman omat blogit ja artikkelit ovat paljon hyödyllisempää luettavaa. Tosin myös alan firmojen blogeissa toiminta on usein keskittynyt enemmän määrään kuin laatuun. Lyhyitä ja sekavia yksittäisen tuotteen myyntipuheita löytyy melkein jokaisen alan firman blogista kymmenittäin – ellei enemmän. Tässä kuitenkin muutamia helmiä, joita on sattunut viime aikoina silmään:

 • Esko Kilpi bloggaa tasaisesti tietotyön johtamisesta ja siihen liittyvistä ilmiöistä.* Blogi on toki usein hyvin teoreettinen ja korkealla tasolla liikkuva, mutta siitä huolimatta yksi kotimaisen tietotyön kärkiblogeja. Jos englannin lukeminen ei kiinnosta, niin herra Kilven juttuihin voi tutustua myös kätevästi YouTubesta löytyvien kymmenien videoiden kautta: Esko Kilpi YouTubessa*.
 • SharePointilla intranetteja tekevä AtBusiness bloggaa tasaisesti ja laajalla aihepiirillä. Seassa on ajoittain ihan asiallisia juttuja intranet-aiheista. Esimerkkinä vaikkapa Vitikan Juhan muistutus siitä, että hyvien hakutuloksien saaminen edellyttää jatkuvaa työtä* – vaikka käytössä olisi parhaat välineet.
 • Microsoftin tietotyövälineiden käytössä konsultoiva Sulava tykittää myös blogiinsa tavaraa viikottain. Merkittävä osa Sulavan jutuista on hyvin suoraviivaista Microsoftin kilkkeiden hehkutusta ja temppuvinkkejä, mutta seassa on myös intranet-projektipäälliköille soveltuvaa luettavaa. Esimerkiksi Helinin Petrin ”Älä osta dokumenttienhallintajärjestelmää” -blogijuttu* on hyvä muistutus siitä, että SharePoint on markkinointipuheesta huolimatta ytimeltään dokumenttienhallintajärjestelmä, ja erillisen dokumenttienhallintajärjestelmän sitominen SharePointtiin ei tulisi olla mikään kevyesti tehty päätös. Sulavan blogi myös linkittää aktiivisesti muihin tietolähteisiin ja edellisiin kirjoituksiin.
 • Sininen Meteoriitti on bloggausrintamalla uusi tulokas, mutta jo nyt blogista löytyy muutamia lukemisen arvoisia juttuja. Esimerkiksi Pullisen Jarin kirjoitus sosiaalisen intranetin hyödyistä* kertoo miten Meteoriitti itse soveltaa Yammeria omassa toiminnassaan. Meteoriitin sivustolta myös löytyy artikkelisarja*, joka käsittelee SharePointin räätälöintejä. Intranet-projektipäälliköille hyödyllistä luettavaa on esimerkiksi artikkeli, joka käsittelee tyypillisiä räätälöintejä SharePoint-intraneteissa*.

Muitakin intranetteihin keskittyviä blogeja toki löytyy, mutta varsin usein blogit ovat aihepiireiltään kovin laajoja ja sekavia. Monia vaivaa myös kovin suoraviivainen kaupallisuus, ja jopa fiilis siitä että jutut on käännetty suoraan englanninkielisistä materiaaleista. Esimerkiksi Appelsiinin Areena-blogi* sisältää paljon hyviä elementtejä, mutta on blogina lopulta varsin sekalainen esitys monista eri aiheista.

Yllättävän hyvää sisältöä tarjoilee Haaga-Helian ammattikorkeakoulun yritysviestinnän opiskelijoiden toimittama blogi*, jossa on useita artikkeleita intranetin roolista nykypäivän organisaatioissa. Tällaiset kurssiprojektit vain valitettavasti alkavat ja päättyvät varsin nopeasti yleensä.

Ja mikäli kotimaiset blogit eivät tyydytä tiedonnälkää, niin ulkomailta löytyy tietysti paljon valinnanvaraa. Yksi on tosin ylitse muiden ulkomaisista blogeista. Step Two Designs -konsulttifirma on jo vuosia edustanut intranet-asiantuntemuksen terävintä kärkeä maailmassa, ja heidän bloginsa on samaa sarjaa.

Suunnittelemme toimivan intranetin

North Patrolin suunnitteluprojekteissa määritellään toimivimmat työkaluratkaisut kuhunkin intranet-ympäristöön. Lisäksi intranetin palvelumuotoilulla ja prototyypeillä suunnitellaan sellaiset sisältöratkaisut, jotka tukevat sisäistä viestintää, tiedon löydettävyyttä ja arkisista työsuorituksista selviämistä.

Lue intranettien suunnittelupalveluistamme tai varaa suoraan Teams-palaveri Sarin kanssa

PS. Sinua voisi kiinnostaa tulossa oleva ilmainen webinaarimme: Intranet ja digitaalinen työympäristö 2024 -selvityksen tulokset (11.9.2024 klo 10:00). Ilmoittaudu webinaariin

Lue palveluistamme Pyydä tarjous

Perttu Tolvanen

KTM Perttu Tolvanen on digitaalisten palveluiden suunnittelun, arkkitehtuuriratkaisujen ja kumppanivalintojen asiantuntija. Perttu konsultoi asiakkaita hankkeiden valmistelussa ja vaatimusten määrittelyssä sekä tukee asiakkaita teknologia- ja toteuttajakumppaneiden valinnassa.

Pertulla on yli viidentoista vuoden kokemus erilaisista web-, extranet- ja intranet-projekteista mm. projektipäällikön, suunnittelijan ja konsultin rooleissa. Aiemmassa työhistoriassaan Perttu on toiminut tilaajana ja projektipäällikkönä suuressa mediayhtiössä, sisällönhallintajärjestelmien konsulttina isossa IT-alan yrityksessä sekä itsenäisenä, riippumattomana konsulttina omassa yrityksessään. Hän on myös tunnettu kouluttaja ja bloggaaja. Perttu on myös päätoimittaja web-aiheisessa Vierityspalkki.fi -blogissa.

Intranetit ja digitaaliset työympäristöt

Autamme intranettien ja muiden työympäristöratkaisujen suunnittelussa, määrittelyssä ja kilpailuttamisessa. Etsimme oikean palvelukonseptin ja siihen soveltuvimmat työkalut sisäiseen viestintään, tiedon etsimiseen, työtehtävien hallintaan, osaamisen jakamiseen, työn johtamiseen, vuorovaikutukseen ja yhteistyöhön.

Lue palveluistamme

Pyydä tarjous

North Patrol auttaa onnistumaan

Meitä on kymmenen konsulttia, kaikki kokeneita suunnittelijoita tai teknologia-asiantuntijoita. Joka vuosi viemme läpi yli 50 projektia, joissa autamme hankkeensa eri vaiheissa olevia asiakkaitamme luomaan uusia digipalveluja ja tietojärjestelmiä. Asiakkaamme ovat olleet erittäin tyytyväisiä työhömme (arvosana 9,5/10), ja monet heistä palaavat asiakkaiksi yhä uudestaan.

Olemme apunasi, kun kaipaat puolueetonta näkemystä teknologiavalintoihin, kirkastusta palvelukonseptin ideaan, tarkennusta vaatimusten määrittelyyn, konkreettista tukea tarjouskilpailuun tai ohjausta toteutusprojektin läpivientiin.

Ota selvää firmastamme

Miten erotumme kilpailijoistamme?

 • Digipalveluiden suunnitteluun erikoistuminen

  Olemme erikoistuneet digipalveluiden laadukkaaseen suunnittelutyöhön ja vaatimusmäärittelyyn. Missiomme on auttaa asiakkaita onnistumaan hankkeissaan luomalla mahdollisimman hyvät lähtökohdat toteutusvaiheelle – oli sitten kyse ketterästä toteutuksesta omalla tiimillä tai kumppanin kanssa tehtävästä hankkeesta tai julkisesti kilpailutettavasta urakasta.

 • Emme myy koodausta emmekä lisenssejä

  Moni teknologiakonsultti suosittelee asiakkailleen teknisiä ratkaisuja, joita sama talo myös toteuttaa. Meillä tätä vinoumaa ei ole, koska meiltä ei voi ostaa koodausta tai lisenssejä eikä meillä ole riippuvuuksia teknologiatoimittajiin. Näkökulmamme ohjelmistomarkkinaan on laaja-alainen. Tavoitteena on aina löytää asiakkaalle parhaiten soveltuva ohjelmistoratkaisu, oli se sitten räätälöity ratkaisu, saas-palvelu, avoimen lähdekoodin alusta tai näiden yhdistelmä.

 • Tehokkuus, tavoitteellisuus ja tuloksellisuus

  Toimeksiannoillemme sovitaan aina konkreettinen lopputuotos, jonka avulla asiakas pääsee hankkeessaan eteenpäin. Hioutuneiden menetelmiemme ja kokeneiden konsulttiemme ansiosta pystymme tuottamaan sen tehokkaasti, yllättävän vähäisillä työmäärillä, ja rahallesi syntyy vastinetta.

Siirry takaisin sivun alkuun