SharePoint-integraattorit Suomessa 2011

Otathan huomioon, että tämä artikkeli on yli 12 vuotta vanha, joten sisältö ja linkit eivät ole välttämättä ihan ajan tasalla. Tuoreempana lukemisena sinua voisi kiinnostaa vaikkapa jokin näistä artikkeleista:

Hiljattain pidettyä Drupal vs. SharePoint -seminaariesitystä (esityksen pdf) varten tuli kartoitettua kotimaista SharePoint-markkinaa myös asiakkaiden näkökulmasta.

North Patrol on suunnitteluun erikoistunut konsulttitoimisto. Suunnittelemme, autamme teknologiavalinnoissa, kilpailutamme. Emme myy toteutusprojekteja, emmekä lisenssejä, olemme aidosti asiakkaan puolella.

Integraattoreista tuli myös kyseltyä hieman kokemuksia mm. Microsoftin suunnalta ennen ja jälkeen seminaaripresen. Esitystä varten koostin kuvan mukaisen slaidin josta saa hieman visuaalista näkymää markkinakenttään.

Kannattaa toki suhtautua listaan varauksella, koska näkemykset eri firmojen toiminnasta ovat aina hyvin subjektiivisia. Microsoftin edustajat eivät esimerkiksi lähteneet mitenkään arvioimaan eri toimijoiden toimituskykyä vaan nimesivät vain toimittajia jotka heidän näkökulmastaan tulevat ns. ”useimmiten vastaan”. Kannattaa myös huomioida, että artikkelin kirjoittajana en edusta mitenkään puolueetonta näkemystä, koska työnantajani on listalla mukana oleva Sininen Meteoriitti.

Projektien lukumäärissä ja mainintojen määrissä kaksi integraattoria erottui muusta porukasta omaan sarjaansa kartoituksessa:

Tieto ja Sininen Meteoriitti ovat organisaatioina hyvin erilaisia. Tieto on jättimäinen pörssilistautunut it-talo joka on voittanut monia isoja SharePoint-projekteja viime vuosina ja on myös SharePoint 2010 -toimittajana kerännyt projekteja. Tiedon SharePoint-osaajien lukumääristä ei ole kuitenkaan ainakaan julkisesti saatavilla tarkkoja tietoja. Sininen Meteoriitti on taas vajaan 100 hengen yksityisomisteinen SharePointtiin erikoistunut integraattori. Meteoriitilla on vahva historia Microsoft-teknologioiden parissa ja SharePoint on jo pidempään ollut Meteoriitin ylivoimaisesti vahvin osa-alue.

Tiedon ja Meteoriitin jälkeen mainintoja saivat mm.

Listalla mainituista toimijoista vahvasti SharePointtiin panostavat ainakin AtBusiness ja Endero. Heidän verkkosivustoiltaan löytyykin paljon mm. referenssitietoa. Myös Logicalla on isoja SharePoint-projekteja ja referenssejä. Pienempiä kilpailijoita ovat etenkin Innofactor, Visualweb ja Systems Garden. Tunnetuista integraattoreista SharePoint-kentällä satunnaisesti seikkailevat myös Digia, CCC, CapGemini ja Fujitsu.

Laajan listan kaikista Microsoft-kumppaneista jotka ilmoittavat tekevänsä jotain SharePointilla voi löytää Microsoftin Solution Finder -sivustolta (tee haku sanalla ”sharepoint”). Kirjoitushetkellä tuloksena tulee 62 yritystä. Joukossa on toki paljon sellaisia toimijoita jotka ovat listanneet ”sharepoint”-sanan vain jotta pääsisivät esiin kuumalla hakusanalla. Joukossa on esimerkiksi Business Intelligence -toimijoita joiden projekteissa epäilemättä SharePoint tulee vastaan, mutta joilla tuskin on edellytyksiä minkäänlaiseen puhtaasti SharePointtiin liittyvään konsultointiin. Palvelusta voi kuitenkin päätellä, että SharePoint-osaamista löytyy useilta kymmeniltä toimijoilta Suomessa.

SharePoint-kumppaneihin liittyvää tietoa ja palvelukuvauksia löytyy myös uudesta Microsoft PinPoint -palvelusta jossa toimittajat ovat voineet laajemmin kuvata palveluitaan ja lisätä myös asiakasreferenssejä. Kiireiselle SharePoint-markkinakentän kartoittajalle PinPoint lieneekin parempi kohde, koska sen tiedot ovat monien firmojen osalta tuoreempia.

Monet kotimaiset SharePoint-toimijat ovat myös toimijoita joilla on useita eri sisällönhallintajärjestelmiä tarjonnassaan. Tällaisesta toimijasta hyvä esimerkki on esimerkiksi Sofokus. Kentällä on myös paljon pieniä toimistoja jotka voivat olla hyvinkin osaavia, mutta joilla ei ole välttämättä kuin pari todellista osaajaa. Esimerkiksi Solu Digitalilla on varmasti osaamista, mutta se osaaminen ei kovin laajoihin toteutuksiin skaalaudu. Myös aiemmalla listalla mainittu Onsight Helsinki kuuluu myös pienempiin toimijoihin joita ei isommissa projekteissa tule vastaan lainkaan vaikka firmaan keskittynyttä teknistä kompetenssia harva uskaltaa kyseenalaistaa.

Integraattoreiden palvelutarjonnassa on myös suuria eroja. Toiset ovat keskittyneitä intranet-ratkaisuihin, toiset vaikkapa Business Intelligence -puoleen. Asiakkaan kannalta onkin tärkeätä tietää ensin mitä haluaa, ja sitten vasta lähteä tutkimaan eri palveluntarjoajia tarkemmin.

Tärkeintähän asiakkaan näkökulmasta on löytää toimija joka on lähimpänä omaa tarvetta palveluidensa osalta ja jolla on myös mielellään samankaltaista asiakaskuntaa. Asiakkaan näkökulmasta kun homma toimii yleensä sitä paremmin mitä lähempänä palveluntarjoajan ydinliiketoimintaa omat tarpeet ovat. Mitä enemmän omat tarpeet ovat palveluntarjoajan näkökulmasta sivubisnestä, niin sitä huonompaa kohtelua on odotettavissa. Täten kannattaa hankkiutua sellaisen toimijan asiakkaaksi jolle SharePoint todella on tärkeä osa liiketoimintaa eikä vain ohimenevä trendi johon on muodin mukaan lähdetty.

Toinen keskeinen valintatekijä on palveluntarjoajan nykyinen asiakaskunta. Pienen firman ei kannata lähteä asiakkaaksi yritykselle joka palvelee pääasiassa isoja konserneja, ja julkishallinnon toimijan ei välttämättä kannata olla ainut julkishallinnon edustaja palveluntarjoajan asiakaskunnassa. Integraattoreiden toimintaan kun vaikuttaa varsin paljon se, että mitä oma asiakaskunta haluaa ja tarvitsee. Yksinkertaisesti ei kannata olla se ruma ankanpoikanen joutsenparvessa.

Perttu Tolvanen

KTM Perttu Tolvanen on digitaalisten palveluiden suunnittelun, arkkitehtuuriratkaisujen ja kumppanivalintojen asiantuntija. Perttu konsultoi asiakkaita hankkeiden valmistelussa ja vaatimusten määrittelyssä sekä tukee asiakkaita teknologia- ja toteuttajakumppaneiden valinnassa.

Pertulla on yli viidentoista vuoden kokemus erilaisista web-, extranet- ja intranet-projekteista mm. projektipäällikön, suunnittelijan ja konsultin rooleissa. Aiemmassa työhistoriassaan Perttu on toiminut tilaajana ja projektipäällikkönä suuressa mediayhtiössä, sisällönhallintajärjestelmien konsulttina isossa IT-alan yrityksessä sekä itsenäisenä, riippumattomana konsulttina omassa yrityksessään. Hän on myös tunnettu kouluttaja ja bloggaaja. Perttu on myös päätoimittaja web-aiheisessa Vierityspalkki.fi -blogissa.

Digitaaliset työympäristöt

Digitaalinen työympäristö tarjoaa hyvin toteutettuna työntekijöille välineet viestintään, tiedon etsimiseen, työtehtävien hallintaan, sisäiseen vuorovaikutukseen ja yhteistyöhön. Intranet erityisesti on sisäisen viestinnän väline, mutta mahdollistaa myös työn johtamisen ja mahdollistaa osaamisen jakamisen ja sitouttaa työntekijöitä.

Lue palveluistamme

Pyydä tarjous

Tämä on North Patrol

Meitä on kymmenen konsulttia, olemme kokeneita suunnittelijoita ja teknologia-asiantuntijoita. Olemme vuosittain suunnittelemassa ja valmistelemassa yli 50:a erilaista digipalvelu-uudistusta ja tietojärjestelmää. Asiakastyytyväisyytemme on erittäin korkea (9,5/10), ja monia asiakkaitamme olemme auttaneet jo useiden erilaisten digipalveluiden uudistamisessa.

Lue lisää yrityksestämme

Miten erotumme kilpailijoistamme?

  • Erikoistumme suunnitteluun

    Olemme erikoistuneet digipalveluiden laadukkaaseen suunnittelutyöhön ja vaatimusmäärittelyyn. Missiomme on auttaa asiakkaita onnistumaan hankkeissaan luomalla mahdollisimman hyvät lähtökohdat toteutusvaiheelle – oli sitten kyse ketterästä toteutuksesta omalla tiimillä tai kumppanin kanssa tehtävästä hankkeesta tai julkisesti kilpailutettavasta urakasta.

  • Emme myy koodausta, emme lisenssejä

    Moni ohjelmistotalo suosittelee asiakkailleen ratkaisuja, joita sama talo myös toteuttaa. Meillä ei ole näin. Meiltä ei voi ostaa toteutusprojektia, meillä ei ole kumppanuuksia teknologiatoimittajien kanssa. Meidän näkökulma markkinaan on laaja-alainen, kuten asiakkaillakin on syytä olla. Tavoitteena on aina löytää parhaiten sopiva ratkaisu, oli se sitten räätälöity ratkaisu, saas-palvelu, avoimen koodin alusta tai näiden yhdistelmä.

  • Olemme realistinen ja kaukonäköinen

    Suunnittelemme palvelukonsepteja, toteutustapoja ja arkkitehtuureja, jotka kestävät aikaa ja jatkokehittämistä. Meille tärkeätä on ratkaisujen toteutettavuus, hyvien kumppaneiden olemassaolo ja kustannusten ennustettavuus.

Siirry takaisin sivun alkuun